Moneda națională a Rusiei a trecut joi din nou de pragul psihologic de 100 de ruble pentru a cumpăra un dolar, tocmai în timp ce președintele Vladimir Putin ținea un discurs în care afirma că Occidentul „a pierdut contactul cu realitatea”, relatează Reuters.

Vladimir Putin Foto: Alexei Nikolsky / AP / Profimedia

Deși mai devreme în cursul zilei a avut o zi de tranzacționare stabilă pe bursa de la Moscova, rubla a depășit cursul de schimb de 100 la 1 raportat la dolar chiar când Putin și-a început discursul ținut la Clubul de Discuții Valdai, organizat la Soci, și spunea că Statele Unite încearcă să își impună hegemonia în declin asupra lumii și că războiul din Ucraina arată cât de mult a pierdut Occidentul contactul cu realitatea.

Liderul de la Kremlin a pus această situație pe seama „gândirii neocoloniale” a marilor cancelarii occidentale - un laitmotiv în discursurile sale de după declanșarea războiului din Ucraina.

„Criza ucraineană nu este un conflict teritorial, vreau să subliniez acest lucru”, a spus Putin la Soci joi.

„Rusia este cea mai mare țară din lume, cu cel mai mare teritoriu. Nu avem niciun interes în ceea ce privește cucerirea unor teritorii suplimentare. Mai avem de explorat și dezvoltat Siberia, Siberia de Est și Orientul Îndepărtat. Acesta nu este un conflict teritorial sau chiar pentru stabilirea unui echilibru geopolitic regional. Întrebarea este mult mai amplă și mai fundamentală: vorbim despre principiile pe care se va baza noua ordine mondială”, a explicat el.

În timp ce el făcea aceste comentarii moneda națională a Rusiei se deprecia cu 0,5% față de dolar, ajungând la un curs de schimb de 100,73 ruble necesare pentru a cumpăra un dolar.

Rubla trecuse și marți dimineața de acest prag psihologic de 100 la 1 înainte de a se aprecia ușor.

Luni, cursul dolarului a depășit 99 de ruble pentru prima oară după data de 15 august a acestui an, exact ziua în care Banca Centrală de la Moscova a majorat rata dobânzii de referință cu 350 de puncte de bază, până la 12%, o măsură de urgenţă pentru a încerca să oprească prăbușirea monedei naționale a Rusiei față de dolarul american.

Urmărește ultimele evoluții din a 589-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.