Forțele ucrainene înaintau vineri printr-o zonă tot mai mare de teritoriu deținut anterior de Rusia în estul țării, după o ofensivă-surpriză care ar putea marca un punct de cotitură major în război. „Simplul fapt că au deschis o breșă în apărarea noastră este deja o victorie substanțială pentru forțele armate ucrainene", a declarat șeful administrației instalate de Moscova în provincia Harkov la televiziunea de stat rusă.

Război în UcrainaFoto: Evgeniy Maloletka / AP - The Associated Press / Profimedia

Cele mai importante informații de vineri, ziua 198 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

08:33Noul material LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici. (Articolul de față nu va mai fi actualizat)

00:50 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, le cere europenilor să nu îşi piardă încrederea în Ucraina

23:53Miniştrii Energiei ai UE au respins plafonarea preţului gazelor ruseşti. Bruxelles-ul va limita veniturile producătorilor de energie din afara gazelor

23:25UE aprobă un nou ajutor financiar pentru Ucraina, de 5 miliarde de euro

22:54 Oficial de rang înalt din cadrul Departamentului american al Apărării: Contraofensiva ucraineană, care a început la 1 septembrie în regiunea Herson, a arătat că ucrainenii au fost „creativi" în integrarea în operațiunile lor a capacităților militare furnizate de SUA și de alte țări.

„Urmărim destul de atent progresul contraofensivei, după cum vă puteți imagina. ... Cred că am văzut unele semne încurajatoare, cu siguranță chiar și în ultima zi sau două", a declarat vineri subsecretarul adjunct al apărării pentru politică al SUA, Sasha Baker, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii. (CNN)

„Dar, din nou spun, rușii sunt un adversar formidabil și cred că ne așteaptă o luptă lungă", a adăugat el.

22:40 Forțele ucrainene au eliberat peste 30 de localități din regiunea Harkov, în cadrul contraofensivei împotriva Rusiei, a declarat vineri seară Zelenski.

Într-un discurs video, el a mai spus că forțele Kievului continuă cu succes operațiunile active în mai multe zone. (Reuters)

22:27 Un jurnalist militar rus din regiunea Harkov a raportat sosirea de întăriri în jurul a două locații cheie, amenințate în prezent de avansarea forțelor ucrainene.

Reporterul, Evgheni Poddubny, a prezentat pe canalul său de pe Telegram imagini video cu elicopterele de transport care sosesc în regiunea estică, cel puțin unul fiind văzut descărcând un vehicul blindat.

"Pentru redistribuirea trupelor de rezervă la Kupiansk și Izium, cartierul general al armatei ruse folosește elicoptere Mi-26, ducând trupe și vehicule blindate pentru întărirea unităților militare rusești din regiunea Harkov", a spus el în videoclip. (CNN)

22:16 VIDEO VIRAL Imagini cu un tanc rusesc ce încearcă să fugă, pierde 4 soldați pe drum și termină cursa într-un copac.

22:11Șeful NATO pune sub semnul întrebării logica politicii Germaniei privind livrarea de arme Ucrainei. „Asigurând că Rusia, preşedintele Putin, nu câştigă în Ucraina, sporim şi propria noastră securitate”, a spus Jens Stoltenberg, vineri, la o întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken la Bruxelles.

Haluk Bayraktar s-a dus la Kiev să discute cu Zelenski

21:46 VIDEO Șeful companiei care face drone Bayraktar s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev. Cadoul inedit primit de președintele ucrainean

21:32 Omul de afaceri rus Mihail Fridman s-a oferit să transfere 1 miliard de dolari din averea sa personală într-o bancă ucraineană pe care a cofondat-o. Potrivit unor surse Wall Street Journal, el vrea astfel să convingă Marea Britanie să ridice sancțiunile împotriva sa.

Oferta lui Fridman face parte dintr-o serie de propuneri pe care directori de afaceri, bănci și companii aflate pe lista neagră le fac în mod discret autorităților occidentale, în timp ce aceste națiuni desfășoară o campanie de paralizare economică a Rusiei ca răspuns la războiul acesteia din Ucraina, potrivit oficialilor americani.

21:12 Exporturile rusești de alimente și îngrășăminte sunt „complet în linie, sau poate chiar în creștere, față de tendințele sale din 2021", iar plângerile Moscovei că livrările sale sunt împiedicate de sancțiuni sunt dezinformări, a declarat vineri un oficial american de rang înalt.

„Nu vedem nicio perturbare a capacității Rusiei de a trimite alimente pe piață. Îngrășămintele continuă să ajungă pe piețe în același ritm ca întotdeauna", a declarat James O'Brien, șeful Biroului de coordonare a sancțiunilor din cadrul Departamentului de Stat. (Reuters)

Tot mai mulți dezertează, afirmă armata ucraineană

21:06 Armata ucraineană a afirmat că dezertarea în rândul forțelor rusești este în creștere în sudul regiunii Herson, în fața contraofensivei ucrainene.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene, într-o actualizare operațională de vineri, a declarat că „din cauza pierderilor semnificative și a lipsei de dorință de a lupta, moralul și starea psihologică a unităților de ocupație se deteriorează semnificativ, iar numărul dezertorilor este în creștere". (CNN)

20:58 Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au susținut vineri un împrumut de 5 miliarde de euro pentru Ucraina, pentru a ajuta la menținerea în funcțiune a școlilor, spitalelor și a altor operațiuni necesare în lupta împotriva invaziei Rusiei.

În cadrul reuniunii de la Praga, miniștrii au discutat, de asemenea, despre opțiuni pe termen mai lung pentru a ajuta Ucraina să își finanțeze reconstrucția în viitor, precum și despre alte opțiuni posibile pentru a acorda finanțare pe termen scurt.

20:52 Zelenski urmează să vorbească în fața producătorilor de armament și a liderilor militari din SUA pe 21 septembrie, când se așteaptă ca președintele ucfrainean să facă un apel pentru mai multe arme pentru apărarea țării sale, potrivit unui anunț prealabil al discursului consultat de Reuters.

Zelenski ar urma să vorbească prin legătură video înaintea unei conferințe găzduite de Asociația Națională a Industriei de Apărare din Austin, Texas, în primul său discurs adresat vreodată industriei de apărare din SUA.

19:31 O secțiune a podului din Kupiansk a fost distrusă, potrivit unor imagini de pe rețelele de socializare.

Încă este neclar ce s-a întâmplat: Unele surse speculează că a fost rupt de trupele rusești pentru a-și acoperi retragerea, altele că a fost lovit de ucraineni (posibil cu HIMARS) pentru a tăia retragerea forțelor Moscovei și a nu permite ca acestea să primească întăriri.

ONU: Este complet inacceptabil ce se întâmplă la centrala Zaporojie

19:02Avertisment dur al ONU privind centrala nucleară Zaporojie: Nu mai are nicio sursă de energie externă. E complet inacceptabil. Nu poate rămâne așa

18:48 Un clip postat pe Twitter arată o lovitură reușită cu un lansator ucrainean (se pare contra unui tanc rusesc) în timp ce pe fundal se aude cum un alt soldat întreabă câte ouă să pună la mâncarea de cartofi:

18:31Salt spectaculos al exporturilor de carne de pui din Ucraina în UE. Francezii sunt supărați: „Am fost păcăliți”

18:01 Unii soldați ucraineni au ales să onoreze memoria Reginei Elisabeta a II-a scriindu-i numele pe obuze ce vor fi trase contra ocupanților ruși.

Astfel sunt exprimate „recunoștința și respectul sincer al artileriștilor ucraineni față de conducătorul remarcabil al unei mari națiuni”

„RIP Queen Elizabeth” scrie pe un obuz, iar pe altul celebrul dicton britanic „Keep calm and carry on”.

Bruxellesul cere țărilor UE să revizuiască cu mare atenție vizele acordate rușilor

17:49 Un oficial instalat de Rusia în regiunea Harkov a spus vineri că civilii sunt evacuați din trei orașe controlate de Rusia în regiune, care au fost amenințate de o contraofensivă ucraineană.

Vitaly Ganchev a declarat în emisiunea zilnică în direct a prezentatorului televiziunii de stat Vladimir Soloviov că civilii sunt evacuați din orașele Izium, Kupiansk și Veliky Burluk. (Reuters)

17:45Comisia Europeană solicită țărilor din UE și din spațiul Schengen să „revizuiască în detaliu" vizele eliberate deja cetățenilor ruși pentru a se asigura că aceștia nu reprezintă un risc de securitate.

Războiul împotriva Ucrainei este „și o amenințare la adresa securității noastre și nu trebuie să fim naivi, obiectivul lui Putin este de a distruge Uniunea Europeană", a declarat Ylva Johansson

17:31 Polonia este interesată să cumpere energie de la centrala nucleară ucraineană Khmelnytskyi, a declarat vineri, la Kiev, premierul polonez Mateusz Morawiecki, după discuții cu Zelenski.

„Am putea folosi niște energie electrică din Ucraina. Am auzit de la președintele Zelenski că Ucraina va fi în curând pregătită să vândă energie electrică de la Khmelnytskyi și i-am mulțumit pentru asta", a declarat Morawiecki.

Armata lui Putin pare să fi rămas fără rezerve

17:14 Cel puțin 10 persoane au fost rănite când centrul celui de-al doilea oraș ucrainean, Harkov, a fost lovit vineri de tiruri de rachete rusești, au declarat oficialii locali, în timp ce principalul consilier al președintelui a declarat că atacurile au fost o răzbunare pentru succesul contraofensivei ucrainene.

Rachetele au lovit un centru de artă pentru copii și o școală, precum și case particulare, rănind cel puțin zece persoane, inclusiv trei copii, a spus primarul Ihor Terejov

Șeful Statului Major prezidențial ucrainean, Andriy Yermak, a declarat că atacul a fost o răzbunare pentru succesul forțelor armate ucrainene: „Rusia este un stat terorist... veți răspunde (pentru acest lucru) și aproape sigur nu vă veți putea ascunde nicăieri".

17:05 Ucraina a înregistrat cel mai mare număr record de căsătorii din ultimii șapte ani în prima jumătate a anului 2022, notează Kyiv Independent.

Un număr total de 103.903 căsătorii au fost înregistrate în Ucraina în primele șase luni ale anului 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 21% față de cifra de anul trecut și cea mai mare din 2016 încoace, potrivit datelor publicate de Ministerul Justiției.

16:55 A rămas armata lui Vladimir Putin fără rezerve? Ce arată o hartă publicată chiar de militarii ruși

Stoltenberg cere echipamente de iarnă pentru armata ucraineană

16:48 Vladimir Putin a declarat vineri,la televiziune, că Rusia va exporta 30 de milioane de tone de cereale până la sfârșitul anului și că este pregătită să crească acest volum la 50 de milioane de tone.

16:39„Winter is coming”. Stoltenberg a îndemnat aliații să aprovizioneze Kievul cu echipament de iarnă, cum ar fi îmbrăcăminte, corturi și generatoare, pentru a permite trupelor ucrainene să continue lupta în sezonul rece.

16:09 Ministerul rus al Apărării a susținut vineri că forțele sale au distrus un vehicul lansator de rachete HIMARS de fabricație americană în regiunea Harkov.

Până acum Moscova a pretins că a distrus de peste două ori mai multe HIMARS-uri decât au primit ucrainenii, care spun că nu au pierdut niciunul până acum.

15:50VIDEO „Contraatac” rusesc în Harkov: Mai multe blindate amfibii s-au împotmolit în timpul traversării râului Doneț

15:43 Invazia Rusiei a provocat pagube directe de peste 97 de miliarde de dolari Ucrainei până la 1 iunie, dar reconstrucția țării ar putea costa aproape 350 de miliarde de dolari, arată un raport publicat vineri de Banca Mondială, guvernul ucrainean și Comisia Europeană.

Pro-rușii din Harkov recunosc „victoria substanțială” a ucrainenilor

15:09 Propunerea UE de a plafona prețul pe care Europa îl plătește pentru gazul rusesc nu a primit un sprijin larg din partea miniștrilor europeni ai energiei în cadrul reuniunii de vineri, au declarat pentru Reuters doi diplomați.

14:53 Un oficial instalat de Moscova în partea ocupată de Rusia din regiunea ucraineană Harkov a spus vineri că forțele ucrainene au înregistrat o „victorie substanțială" prin străpungerea apărării rusești din regiune.

Vorbind vineri la televiziunea de stat rusă, Vitaly Ganchev a declarat: „Simplul fapt că s-a produs o breșă în apărarea noastră este deja o victorie substanțială pentru forțele armate ucrainene".

Kremlinul a refuzat să comenteze informațiile privind avansul ucrainean în regiunea Harkov, răspunzând Reuters că întrebările trebuie adresate către Ministerul rus al Apărării

14:46VIDEO Nou moment suprarealist la televiziunile rusești: „Noi purtăm războaie în scopuri pașnice”

14:43 Presa rusă prezintă imagini cu forțe militare care sunt trimise ca întăriri în zona Harkov, teatrul spectaculoasei ofensive ucrainene din ultimele zile.

Ucrainenii ar fi ajuns la marginea orașului Kupiansk

14:26Playboy închide versiunea ucraineană a revistei, dar o menține pe cea din Rusia

13:59Ungaria s-a opus plafonării prețului gazului rusesc la reuniunea de urgență a UE: „Nici măcar nu negociem”.

13:32 Ucraina va cere Rusiei 300 de miliarde de dolari despăgubiri de război, scrie DW.

13:27 Imagini apărute pe rețelele sociale arată militari ucraineni care ar fi ajuns deja la marginea orașului Kupiansk, o localitate cheie pentru ofensiva ucraineană. Cucerirea acestui oraș ar putea însemna secționarea fluxurilor logistice ale armatei ruse, astfel încât forțele rusești din Izium să fie înconjurate și fără legături directe cu restul armatei ruse. La est orașul Izium are râul și rezervorul Oskil ce-l separă de restul zonelor ocupate de ruși.

L-au captura ucrainenii pe șeful armatei „Vest” a Rusiei?

13:11 În teritoriile re-cucerite de trupele ucrainene din regiunea Harkov, activitățile autorităților - Poliție, servicii medicale de urgență se vor relua foarte rapid, urmând să începem și pregătirile pentru iarnă, a declarat Oleg Synegubov, șeful Administrației Militare Regionale Harkov, citat de Ukrinform"

13:03 VIDEO Speculații că ucrainenii l-au capturat pe comandantul armatei „Vest” a Rusiei în Harkov / Ce arată imaginile

12:56Ucraina pierde până la 60 de milioane de hrivne (cca 1,6 mil euro) pe zi din cauza cozii de 58 de kilometri formate din camioanele care așteaptă să treacă în Polonia, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, într-o conferință de presă

12:38Trupele Federației Ruse au efectuat un atac aerian asupra spitalului comunității Velikopysarov din regiunea Sumî. Spațiile au fost distruse, există victime, relatează Ukrinform.

De aproape patru luni, aviația Federației Ruse nu a zburat în spațiul aerian al Ucrainei

12:02 De aproape patru luni, aviația Federației Ruse nu a zburat în spațiul aerian al Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yuri Ignat, într-un interviu pentru RBC-Ucraina , relatează Ukrinform

11:58 Referendumul care urma să fie organizat în 11 septembrie în Melitopol pentru a „valida” alipirea cu Rusia ar putea fi amânat, potrivit primarului Ivan Fedorov, care spune cî mai puțin de 10% din locuitori sunt de acord să participe. De partea cealaltă, ziarul rus Pravda scrie că hackeri ucraineni atacă încontinuu sistemul electronic de votare, doar vineri dimineața fiind înregistrate peste 650 de atacuri informatice.

11:35Ministerul rus de Externe a anunțat luarea în considerare a problemei introducerii vizelor pentru ucraineni, scrie Pravda.ru

10:52Un agent rus a fost reținut în regiunea Herson. Acesta urma să arunce în aer un depozit cu muniții

10:47Air Moldova reia zborurile directe spre Moscova. Cum explică această mutare operatorul aerian, deși Moldova a primit statutul de țară candidată la UE la sfârșitul lunii iunie.

Pierderile Rusiei: Aproape 52.000 de militari, peste 2.100 de tancuri

10:34Pierderile Rusiei, conform estimărilor armatei ucrainene:

- 51.900 militari (+650)

- 2.122 tancuri (+10)

- 4.575 blindate de luptă (+18)

- 1.237 sisteme de artilerie (+11)

- 306 lansatoare multiple de rachete (+1)

- 239 avioane

- 211 elicoptere (+1)

- 15 nave/ambarcațiuni

- 888 drone (+4)

10:15Premierul polonez Mateusz Morawiecki se află la Kiev, unde va avea mai multe întâlniri și va discuta despre situația securității din Ucraina și din regiune. „Vor fi discutate chestiuni importante legate de situația geopolitică, inclusiv despre piața energiei, securitatea energetică și cea militară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez.

10:00 Peste patru milioane de refugiați ucraineni au sosit în Rusia de la începutul operațiunii militare speciale (denuire folosită de Ruia pentru invadarea Ucrainei_n.red), scrie agenția de presă Tass (Rusia). Printre migranți se află 628.000 de copii

09:33Directorului Centrului de Studii Militaro-Politice de la Moscova a acordat un interviu ziarului Pravda.ru, în care a explicat de ce nu se dau declarații oficiale despre situația din Balakleya, unde s-ar părea că ucrainenii au câștigat teren: „Pe 8 septembrie, pe rețelele de socializare și pe canalele Telegram au apărut o mulțime de informații contradictorii despre situația din Balakliya. Nu se poate evalua situația militară după doar 24 de ore, deoarece situația se poate schimba rapid. În aceste zile departamentul rus al Apărării va veni cu date complete despre ceea ce se întâmplă pe acest sector al frontului”, a spus acesta. Anterior, un istoric american a avertizat că armata ucraineană ar putea supraviețui doar la câteva ofensive ale armatei ruse, după care Forțele Armate ucrainene vor rămâne fără soldați.

Trupele Ucrainene, aproape să captureze orașul-cheie Kupiansk

09:15Institutul pentru Studiul Războiului: Este posibil ca trupele ucrainene să elibereze Kupiansk în următoarele 72 de ore, ceea ce va perturba serios rutele de aprovizionare rusești în estul Ucrainei.

09:12Trupele ruse au bombardat din nou Sloviansk, regiunea Donețk, potrivit unui anunț pe Facebook al șefului administrației militare-civile a orașului Sloviansk, Vadym Lyakh.

08:30În regiunea Zaporojie, armata rusă a bombardat infrastructura civilă în 23 de așezări, scrie

Administrația militară regională pe Telegram

08:00Peste 15 cazuri de dezertare a personalului trupelor ruse au fost depistate în ultimele 24 de ore, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citate de Pravda.ua. „Ocupanții încearcă să evacueze personalul rănit și echipamentul militar avariat în zonele din jurul Vilkhuvatka și Borodoyarske. Personalul forțelor de ocupație se îmbracă în haine civile și astfel deghizat încearcă să se întoarcă pe teritoriul Federației Ruse”, arată sursa citată

07:44 Forțele de apărare desfășoară o contraofensivă de succes în direcția Harkov, arată Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Cu sprijinul populației locale, Forțele Armate au avansat aproape 50 de kilometri în trei zile.

07:36În regiunea Herson, rușii închid localitățile și folosesc civili ca „scuturi umane”, scrie Pravda.ua. Unitățile forțelor armate ale Federației Ruse trec la tactici teroriste împotriva civililor locali”, arată și Statul Major ucrainean. În Velyka Oleksandrivka, ocupanții folosesc populația locală ca „scut uman”, arată sursa citată.

07:12Armata ucraineană a bombardat Donețk, Mineralnoe și Makiivka, scrie ziarul rus Pravda în această dimineață. Potrivit acestuia, au fost trase în total 10 obuze de calibru 155 mm (model NATO), precum și șase obuze de calibru 152 mm. Armata ucraineană a efectuat atacuri vineri, 9 septembrie, între orele 03:08 și 05:33, ora Moscovei.

06:45De la începutul războiului din Ucraina, rușii au avariat 826 de unități medicale. Alte 127 au fost complet distruse de ruși, transmite agenția Ukrinform.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război

  • Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, i-a spus președintelui Zelenskiy că războiul cu Rusia se află într-un „moment crucial”, pe măsură ce armata Ucrainei își continuă contraofensiva în sudul țării. Călătoria surpriză a lui Blinken la Kiev a avut loc după ce SUA a alocat circa 2,7 miliarde de dolari pentru Ucraina și alte țări europene amenințate de Rusia. Blinken s-a deplasat în secret a doua oară la Kiev de la începutul invaziei ruse.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că forțele Kievului au eliberat peste 1.000 de km pătrați de teritoriu de la 1 septembrie și au recucerit zeci de așezări ca parte a unei contraofensive împotriva Rusiei, relatează Reuters. Separat, el a lansat un videoclip în care soldații ucraineni au spus că au recucerit orașul cheie Balaklia.
  • Polonia și statele baltice au anunțat că vor restricționa temporar accesul cetățenilor ruși care dețin vize pentru UE. Decizia a fost luată pentru a calma „amenințările de securitate” care decurg din „afluxul substanțial și în creștere de cetățeni ruși” în UE.
  • Lupte intense au avut loc joi în apropierea centralei nucleare Zaporizhzhia, după ce Ucraina a avertizat că ar putea fi nevoită să închidă centrala pentru a evita un dezastru.

06:09În noaptea de 9/10 septembrie, rușii au bombardat cartierul Saltivsky din Harkov, obuzele lovind o instituție de învățământ, potrivit unui anunț al primarului din localitate, Ihor Terekhov

03:05Emmanuel Macron a fost întotdeauna indulgent cu Vladimir Putin", crede François Hollande.

Hollande consideră că președintele Republicii "este imaginea unei părți a clasei politice franceze care a avut întotdeauna pentru Vladimir Putin, și nu pentru Rusia... indulgență".

01:05Partidul lui Putin propune referendumuri de anexare pe 4 noiembrie / De ce a ales această dată.

Data propusă nu este deloc întâmplătoare. Ea corespunde, de fapt, cu ziua "Unității Naționale". Orașul Herson ar putea fi vizat, potrivit Le Point, citat de Rador.

00:35SUA se pregătesc pentru situația în care Rusia ar extinde războiul în țări membre NATO.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat, joi, că dorește ca parlamentarii americani să aprobe fonduri pentru țările învecinate cu Ucraina, care „sunt potențial expuse riscului unei viitoare agresiuni ruse”, potrivit Newsweek, citat de Rador.

23:57Putin: Elisabeta a II-a avea "dragoste, respect" și "autoritate" globală

"Timp de multe decenii, Elisabeta a II-a s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea și respectul supușilor săi, precum și de autoritate pe scena mondială", a declarat Putin într-un comunicat emis de Kremlin.