Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat vineri aliații să aprovizioneze Kievul cu echipament de iarnă, cum ar fi îmbrăcăminte, corturi și generatoare, pentru a permite trupelor ucrainene să continue lupta împotriva invaziei rusești în sezonul rece, transmite Reuters.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Temperaturile medii de iarnă sunt sub zero grade Celsius pentru o mare parte a țării și nu este neobișnuit ca temperaturile să scadă până la minus 15 grade Celsius.

„Winter is coming”

Secretarul general al NATO a folosit apoi expresia „Winter is coming” (se apropie iarna) făcută celebră de serialul Urzeala Tronurilor.

„Iarna se apropie, va fi greu și, prin urmare, trebuie atât să continuăm să furnizăm arme și muniții, dar și îmbrăcăminte de iarnă, corturi, generatoare și tot echipamentul specific care este necesar pentru iarnă", a declarat Stoltenberg reporterilor după întâlnirea cu secretarul de stat american Antony Blinken la Bruxelles.

„În parte pentru că dimensiunea armatei ucrainene tocmai a crescut atât de mult, au nevoie de mai mult din acest tip de echipament de iarnă, iar NATO se concentrează în special pe modul în care putem furniza zeci de mii de, de exemplu, uniforme de iarnă", a adăugat Stoltenberg.

Stoltenberg face apel la aliații NATO să crească producția militară

Vineri, trupele ucrainene care avansau rapid se apropiau de principala cale ferată care aprovizionează forțele rusești din estul țării, după ce prăbușirea unei secțiuni a liniei frontului rusesc a provocat cea mai dramatică schimbare de ritm a războiului de după primele săptămâni ale invaziei.

A fost prima înaintare fulgerătoare de acest fel raportată de ambele părți de luni de zile, într-un război caracterizat în principal de bătălii crâncene pe linia frontului, de când Rusia a abandonat atacul său nereușit asupra capitalei Kiev în martie.

Stoltenberg a făcut apel la aliații NATO să accelereze producția de apărare, precum și să își aprovizioneze propriile stocuri pentru a putea livra mai multe arme Kievului.

„Suntem acum în contact strâns cu industria de apărare, cu capitalele... pentru a ne asigura că acum accelerăm producția, că refacem stocurile", a declarat el.