​Ucraina a recucerit peste 700 km pătrați din teritoriul său în est și sud în timpul unei contraofensive fulgerătoare, a declarat joi un general ucrainean, oferind prima evaluare oficială a operațiunii, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Victoriile, dacă sunt confirmate și păstrate, reprezintă o lovitură gravă pentru Rusia despre care serviciile de informații occidentale spun că a suferit victime uriașe. De asemenea, ar reprezenta un impuls semnificativ pentru Kiev, care este dornic să arate partenerilor săi occidentali că poate schimba situația de pe teren prin forță și că merită sprijin continuu.

Unele dintre cele mai mari victorii par să fi fost obținute în această săptămână în timpul unei contraofensive ucrainene surprinzătoare în regiunea Harkov din estul Ucrainei.

Generalul de brigadă Oleksi Gromov a declarat într-un briefing de presă că forțele ucrainene i-au împins pe invadatori înapoi cu 50 km și au recucerit peste 20 de sate din regiunea Harkov în timpul operațiunii care este în plină desfășurare.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre „vești bune” pe câmpurile de luptă din estul Ucrainei cu o seară înainte și a mulțumit celor trei brigăzi pentru ceea ce el a numit curajul lor.