Ridicarea taxelor vamale impuse de Uniunea Europeană pentru produsele ucrainene a dus la o creștere a importurilor de carne de pasăre de care a beneficiat în principal o singură companie, au acuzat producătorii francezi de produse avicole, care au cerut ca această măsură temporară să nu fie reînnoită, transmite Reuters.

MHP este cel mai mare producător alimentar din UcrainaFoto: Dreamstime.com

În iunie, UE a ridicat tarifele vamale pentru a ajuta țara devastată de război și a suspendat cotele de produse agricole ucrainene, inclusiv limita anuală de 70.000 de tone de carne de pasăre din Ucraina.

Măsura urmează să expire în iunie 2023.

Importurile de pui din Ucraina ale UE au crescut cu 54% față de anul trecut în al doilea trimestru, la aproximativ 52.000 de tone, a declarat miercuri grupul francez din industria avicolă Anvol, care a prognozat un volum total pentru 2022 între 130.000 și 180.000 de tone.

Datele UE arată că Ucraina era a treia cea mai mare sursă de importuri de carne de pasăre din UE, după Brazilia și Thailanda, în primele șase luni ale anului, înainte de relaxarea restricțiilor.

„Am fost păcăliți”, acuză francezii

Importurile de pui ucrainean în Franța, al doilea mare producător de carne de pasăre din Uniunea Europeană, au crescut cu 181% în al doilea trimestru, potrivit Anvol.

„Am fost păcăliți", a declarat miercuri reporterilor vicepreședintele Anvol, Gilles Huttepain. „Suntem de acord să ajutăm fermierii ucraineni, dar nu vrem să ajutăm doar o singură companie”, a adăugat el.

Scutirile vamale pentru mărfurile ucrainene sunt valabile timp de un an, iar Comisia Europeană a transmis că ar putea reimpune taxele dacă producătorii din UE se confruntă cu dificultăți serioase.

Comisia Europeană, care supraveghează politica comercială a UE, a spus vineri că Ucraina a solicitat o prelungire a liberalizării complete a comerțului până în 2024, însă nu a fost luată nicio decizie în acest sens.

Marele câștigător, cel mai important producător de alimente din Ucraina

Huttepain de la Anvol s-a referit la un salt al importurilor de la MHP, cel mai mare producător și exportator de carne de pasăre din Ucraina și cel mai mare producător de alimente din țară.

Într-o declarație pentru Reuters, MHP a spus că creșterea exporturilor către UE este legată de războiul din Ucraina, care a împiedicat-o să acceseze piețele sale tradiționale din Orientul Mijlociu și Africa.

„Este crucial, ca MHP și alte companii similare de importanță strategică din Ucraina să rămână în afaceri în ciuda provocărilor extraordinare și a distrugerii provocate de război", a declarat John Rich, președintele executiv al MHP.

„Acesta este principalul motiv pentru care tarifele au fost ridicate temporar în UE", a adăugat el.

În iunie, MHP a spus că capacitatea sa de producție de păsări a fost redusă la 80-85% din nivelurile normale din cauza conflictului și că nu a putut oferi o perspectivă financiară pentru anul în curs.

Francezii au și probleme interne

Pe lângă producția mai ieftină din Ucraina, cererea de importuri de pui în Franța a crescut, de asemenea, din cauza scăderii producției locale, după ce producătorii au fost nevoiți să sacrifice peste 19 milioane de păsări în cea mai gravă criză de gripă aviară din istoria țării.

De asemenea, importurile de pui din Brazilia în Franța au crescut cu 122% în al doilea trimestru, potrivit Anvol.

Concurența din partea importurilor mai mari vine, de asemenea, în condițiile în care sectorul suferă deja de o creștere a costurilor din cauza prețurilor ridicate la cereale și la energie.

(foto articol: © Timon Schneider | Dreamstime.com)