Oficialii ucraineni au anunțat sâmbătă că trupele au intrat în Kupiansk, un centru vital de aprovizionare pentru forțele ruse din Est. Ministerul rus al Apărării a susținut că rușii s-au retras din apropierea Izium pentru a „se regrupa”. Moscova a confirmat, de asemenea, retragerea trupelor dintr-un al treilea oraș cheie, Balakliia, pentru a „întări eforturile” de pe frontul Donețk.

Soldat ucrainean in HarcovFoto: David Ryder / Zuma Press / Profimedia

Avansurile ucrainene – dacă sunt menținute – ar fi cele mai semnificative de când Rusia s-a retras din zonele din jurul Kievului în aprilie. Izium a fost un centru militar important pentru ruși și a fost scena unor lupte intense în primele etape ale invaziei.

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 199 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

08:21Noul material LIVE, cu evenimentele de duminică, poate fi văzut aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

23:26Volodimir Zelenski, în mesajul său de sâmbătă noapte: „Aproximativ 2.000 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru au fost eliberaţi / Armata rusă demonstrează în aceste zile tot ce poate - îşi arată spatele”

21:13Macron şi Zelenski au discutat din nou despre centrala nucleară de la Zaporojie şi sprijinul pentru misiunea AIEA

20:30Ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, anuță că forțele ucrainene au preluat în sfârșit controlul complet asupra orașului Balakliia, sâmbătă. Comunicatul Hannei Maliar vine după ce, cu câteva ore înainte, Ministerul rus al Apărării a anunțat că își retrage trupele din zonă.

În cursul zilei, guvernatorul regiunii Harkov anunțase că drapelul ucrainean a fost arborat în Balakliia.

19:40 Vitaly Ganchev, un şef de administraţie instalat de ruși pe regiunea Harkov, a făcut apel sâmbătă către locuitori să evacueze zona, către Rusia, pentru „ a fi salvate vieți”, după cum a transmis agenția de stat rusă TASS.

În fața avansului ucrainean, rușii vorbesc de „o regrupare” a trupelor

18:54Rusia recunoaște că s-a retras din Izium, după ce Ucraina a anunțat colapsul forțelor ruse în Harcov. Moscova susține însă că este vorba de „o regrupare” a soldaților săi.

18:23 Oficialii ruși care au cerut „inculparea” pentru trădare a lui Vladimir Putin, chemați la poliție

16:55Forţele ruse comit abuzuri asupra personalului centralei nucleare Zaporojie, acuză şeful Energoatom

16:42Trupele ucrainene publica imagini cu arborarea drapelului național după recucerirea orașului Balakliia (lângă Izium, în regiunea Harkov, estul Ucrainei).

16:06Ucraina anunță că a avansat câteva zeci de kilometri în mai multe zone ale frontului de sud, în teritoriile care erau sub control rusesc.

15:55Vladimir Putin l-a felicitat pe noul monarh al Marii Britanii, Regele Charles, cu ocazia accederii la tron, a anunțat ambasada Rusiei la Londra pe Twitter.

„Vă rog să acceptați sincerele mele felicitări pentru accederea dumneavoastră la tron. Îi doresc Majestății Voastre succes, sănătate și toate cele bune", a transmis președintele rus.

15:46 O hartă cu informații mai noi arată situația ofensivei ucrainene și retragerii rusești din Harkov:

Colaps catastrofal al frontului rusesc din regiunea Harkov

15:37 Ministerul rus al apărării nu a spus niciun cuvânt despre colapsul frontului său din Harkov, însă susține - în bilanțul operațional zilnic - că a distrus o stație radar a armatei ucrainene din regiunea Nikolaev și șase depozite de arme și rachete din estul și sud-estul Ucrainei.

De asemenea, afirmă că a doborât 13 drone ucrainene și a lovit în aer 5 rachete HIMARS. De precizat că experții spun că acestea din urmă sunt aproape imposibil de interceptat și că pe rețelele de socializare au fost postate în trecut încercări ale sistemelor antiaeriene în acest sens, niciuna reușită.

15:27Au apărut și confirmări vizuale că trupele ucrainene au ajuns la Izium, un clip video arătându-le la intrarea în oraș:

15:25 Igor Girkin o voce deosebit de importantă în spațiul informațional militar rusesc a spus că este bine că trupele lui Putin s-au retras în grabă din Izium, chiar dacă acest lucru presupune pierderi mari de echipamente și soldați.

14:43 Contraofensiva fulgerătoare începută luni de trupele ucrainene, care a depășit toate așteptările experților, pare să fi provocat un colaps catastrofal al trupelor rusești din regiunea Harkov, care fie sunt distruse sau capturate în luptă, fie se retrag în debandadă, lăsând armament și muniție în urmă.

Recucerirea Kupiansk, confirmată oficial

14:14Kievul anunță că a recucerit Kupiansk, informează AFP. Forțele speciale ucrainene au anunțat că sâmbătă că au intrat în Kupiannsk, localitate controlată de mai multe luni de rusi. Un responsabil regional a publicat o fotografie cu soldații ucraineni în oraș, cu textul „Kupiank este Ucraina!”

13:20 Armata ucraineană susține că a distrus aeronave și armament rusesc în valoare de cel puțin 157,5 milioane de dolari în doar trei zile.

Comandamentul Forțelor Aeriene al forțelor armate ucrainene a afirmat că, între 5 și 7 septembrie, „apărătorii ucraineni au anihilat ținte aeriene ale inamicului în valoare de 157,5 milioane de dolari".

„Și vorbim doar despre mijloacele de atac aerian: rachete de croazieră, avioane și elicoptere", se arată în comunicat. (The Guardian)

13:11 Un parlamentar ucrainean susține că trupele ucrainene au intrat în orașul strategic Izium din regiunea Harkov.

Informația nu este confirmată la acest moment, dar pe unele canale de Telegram ucrainene și rusești se afirmă că trupele de ocupație s-au retras din Iziun spre est, dincolo de râul Oksil.

„Este incredibil, în primăvară rușilor le-a trebuit o lună să-l cucerească. Acum a fost nevoie de o jumătate de zi pentru a-l elibera”, a spus Oleksiy Goncharenko.

Ucraina spune că Rusia va trece printr-un proces de tip Nurnberg după înfrângere

12:34 Oleksii Reznikov spune că Rusia se va confrunta cu un nou proces „Nürnberg" după ce va fi înfrântă, scrie Kyiv Independent.

„Sunt convins că tribunalul și viitorul 'Nürnberg' îi așteaptă pe toți, chiar dacă vor fi judecați în absență sau post mortem", a declarat ministrul ucrainean al Apărării pentru RBK Ucraina.

12:13 ONU afirmă că a documentat „torturi și relele tratamente" aplicate prizonierilor de război deținuți de forțele ruse în Ucraina.

De asemenea, Organizația spune că a coroborat cel puțin 5.767 de morți și 8.292 de răniți în rândul civililor, adăugând că cifrele reale sunt "probabil considerabil mai mari".

Constatările au fost prezentate vineri, în cadrul unei ședințe de informare de la Odesa, de către Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina. (The Guardian)

12:01Vladimir Putin şi-a exprimat sâmbătă votul electronic la alegerile municipale şi regionale care au început vineri, în Rusia şi se vor încheia duminică.

11:32 Phillips O’Brien, profesor de studii strategice și redactor șef al revistei academice Războiul în Istorie, a postat pe Twitter o remarcă interesantă despre actuala ofensivă ucraineană.

„Ceea ce face ca planificarea strategică ucraineană din ultimele câteva luni să fie atât de remarcabilă este faptul că au părut să înțeleagă toate slăbiciunile fundamentale ale armatei ruse și au conceput și executat un plan pentru a le exploata la capacitate maximă.

Cei interesați de strategii de toate tipurile și la toate nivelurile vor studia planurile ucrainene timp de zeci de ani”

Noua estimare a pierderilor armatei ruse în ultima zi

11:07Ministrul german de externe Annalena Baerbock a sosit sâmbătă la Kiev într-o vizită surpriză realizată pentru a „demonstra că Ucraina poate conta” pe sprijinul Berlinului.

10:57 Potrivit armatei ucrainene, armata rusă a pierdut în ultima zi 350 de soldați, 14 tancuri, 9 transportoare blindate, 22 de piese de artilerie, 5 lansatoare multiple de rachete, 3 sisteme antiaeriene, 1 elicopter, 10 drone și 27 de vehicule și autocisterne, iar 1 rachetă de croazieră a fost doborâtă înainte să-și atingă ținta.

10:40 Avansul extraordinar al ofensivei ucrainene din Harkov, arătat de două hărți, una cu situația de luni, cealaltă cu situația de vineri:

Kupyansk a fost cucerit peste noapte, rușii aproape n-au opus rezistență

10:11 Informații și imagini (neconfirmate) de pe rețelele de socializare spun că ucrainenii au cucerit deja Kupyansk peste noapte.

De precizat că săptămâna trecută acest oraș important pentru logistica armatei ruse era la 60 de kilometri în spatele frontului.

Trupele rusești practic n-au opus nicio rezistență, afirmă reporterul de război al Kyiv Independent.

09:50Recâștigarea Kupiansk de către armata ucraineană ar însemna o lovitură semnificativă încasată de trupele rusești deoarece exste un punct logistic de aprovizionare a forțelor de ocupație din Donbas, spune ministerul britanic al apărării.

09:11 Institutul pentru Studiul Războiului: Forțele ucrainene au cucerit 2.500 de kilometri pătrați în cadrul contraofensivei din Harkov, până vineri.

Trupele rusești sunt pe cale să fie prinse într-un „cazan în Izium, afirmă ISW. De asemenea, deși informațiile sunt puține, ucrainenii continuă și contraofensiva din Herson.

08:46Armata ucraineană: Rusia trimite 1.300 de militari ceceni în regiunea Herson.

Soldații au fost trimiși pentru a sprijini trupele rusești în părțile ocupate ale regiunii Herson, pe fondul contraofensivei în curs de desfășurare în sud, a informat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, sâmbătă dimineață. (Kyiv Independent)

08:38 Antony Blinken: Putin folosește energia ca armă „în condițiile în care Rusia nu-și atinge obiectivele de pe câmpul de luptă".

Secretarul de stat american a declarat că „Putin mizează pe faptul că Kremlinul poate să intimideze alte țări pentru a le supune", dar „a pierdut deja acest pariu".

Blinken a mai spus și că sprijinul american pentru Ucraina este „de neclintit" și că SUA va face tot ce îi stă în putință pentru a ajuta Europa să facă față costurilor ridicate ale energiei în această iarnă.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind invazia rusă:

  • Zelenski a declarat că forțele ucrainene au eliberat peste 30 de așezări în regiunea Harkov și că luptele continuă în estul Donbasului și în sud.
  • Președintele ucrainean s-a întâlnit cu șeful firmei turcești de apărare Baykar și a declarat că aceasta va înființa o fabrică în Ucraina pentru a construi drone.
  • Miniștrii energiei din UE au încredințat Comisiei Europene sarcina de a continua să impună un plafon pentru veniturile producătorilor de energie care nu sunt producători de gaze și care beneficiază de pe urma creșterii prețurilor la energie, renunțând în același timp la plafonarea prețurilor la gazele rusești.
  • Ministerul de Externe al Rusiei a susținut că acordul de deblocare a exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră este îndeplinit „prost", iar prelungirea acestuia, care ar trebui să aibă loc la sfârșitul lunii noiembrie, va depinde de modul în care va fi pus în aplicare.
  • SUA colaborează cu Națiunile Unite pentru a răspunde plângerilor Rusiei potrivit cărora sancțiunile îi împiedică livrările de alimente și îngrășăminte, chiar dacă nu a existat nicio întrerupere a exporturilor Moscovei, a declarat un oficial american de rang înalt.
  • Bombardamentele au distrus infrastructura energetică din orașul Enerhodar, unde locuiește personalul care operează centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, ceea ce reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare la adresa centralei, a declarat organismul de supraveghere nucleară al ONU.
  • Invazia Rusiei a provocat Ucrainei pagube directe de peste 97 de miliarde de dolari până la 1 iunie, precum și pierderi de 252 de miliarde de dolari prin întreruperea fluxurilor sale economice și a producției și cheltuieli suplimentare legate de război, potrivit unui raport publicat de Banca Mondială, guvernul ucrainean și Comisia Europeană.
  • Cei 27 de miniştri de finanţe ai UE au dat undă verde unui nou ajutor de cinci miliarde de euro pentru Ucraina în scopul de a o ajuta să facă faţă consecinţelor războiului.
  • Comisia Europeană solicită țărilor din UE și din spațiul Schengen să „revizuiască în detaliu" vizele eliberate rușilor pentru a se asigura că aceștia nu reprezintă un risc de securitate.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat vineri aliații să aprovizioneze Kievul cu echipament de iarnă, cum ar fi îmbrăcăminte, corturi și generatoare, pentru a permite trupelor ucrainene să continue lupta împotriva invaziei rusești în sezonul rece.

------------