Volodimir Zelenski a transmis sâmbătă seară, într-un mesaj video, despre ofensiva armatei ucrainene, că în acest moment aproximativ 2.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean au fost eliberaţi în cadrul acţiunilor active începute luna aceasta, scrie News.ro.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrainian Presidential Press Office / AP - The Associated Press / Profimedia

„Mişcarea soldaţilor noştri în diferite direcţii ale frontului continuă. În acest moment, aproximativ 2.000 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru au fost eliberaţi în cadrul acţiunilor active de la începutul lunii septembrie. Armata rusă în aceste zile demonstrează tot ce poate, îşi arată spatele. Şi, la urma urmei, nu este o alegere rea pentru ei să fugă. În Ucraina nu este loc pentru ocupanţi şi nici nu va fi”, a spus Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a mulţumit luptătorilor Regimentului 15 slav al Gărzii Naţionale a Ucrainei care au acţionat în zona Harkov.

„Mulţumim pentru securizarea situaţiei din Balakliia soldaţilor Batalionului 214 de puşcaşi care, împreună cu unităţile Departamentului Şef al Serviciului de Informaţii, Forţele pentru Operaţiuni Speciale, Forţele Speciale ale Gărzii Naţionale şi poliţia, au revenit la controlul deplin al oraşului. Mulţumim tuturor apărătorilor noştri care au făcut ca victoria noastră să fie şi mai vizibilă în aceste săptămâni!”, mai spune liderul ucrainean în mesaj.

La începutul lui septembrie, armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, înainte de a efectua săptămâna aceasta o străpungere neaşteptată şi fulgerătoare a liniilor ruse din nord-est, în regiunea Harkov, amintește Agerpres.

Aproximativ 30 de localităţi au fost eliberate, anunțase vineri seară Volodimir Zelenski, dar sâmbătă au fost adăugate pe listă mai multe, odată cu intrarea armatei ucrainene în oraşul Kupiansk, o localitate-cheie aflată de câteva luni în mâinile armatei ruse.

Preluarea sa de către forţele ucrainene ar putea pune o problemă serioasă Moscovei, deoarece oraşul se află pe rute de aprovizionare spre alte poziţii ruse de pe linia frontului.

Eliberarea unui alt oraş strategic, Izium, pare de asemenea iminentă, armata rusă anunţând că îşi retrage trupele pentru a apăra zona separatistă Doneţk. Moscova cucerise acest oraş după săptămâni de lupte în primăvară.

Citește și:

___