Mai mulți aleși locali au fost chemați la poliție în Rusia după ce au cerut inculparea preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează CNN.

Vladimir Putin la conferinta de presaFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Într-o rară manifestare de disidență în țară, membri ai consiliul municipalității Smolninskoye din regiunea Sankt Petersburg au cerut Dumei de Stat a Rusiei să îl pună sub acuzare pentru înaltă trădare pe președintele Vladimir Putin, din cauza declanșării războiului din Ucraina.

Autorul acestui apel, deputatul rus Dmitry Palyuga, spune că Putin este responsabil pentru „(1) decimarea tinerilor ruşi capabili, care ar servi mai bine forţa de muncă decât armata; (2) recesiunea economică a Rusiei şi exodul creierelor; (3) extinderea NATO spre est, inclusiv adăugarea Finlandei şi Suediei pentru a-şi „dubla” graniţa cu Rusia; (4) efectul opus al „operaţiunii militare speciale” din Ucraina”.

Palyuga și colegul lui deputat Nikita Yuferev au postat apoi pe Twitter citații emise pe numele lor de poliția Sankt Petersburg, pentru „discreditarea autorităților aflate la putere”.

Palyuga a declarat ulterior că doi dintre cei patru deputați ruși citați au fost eliberați de poliție și se așteaptă să primească amenzi.

Citește și: Oficiali ruși din Sankt Petersburg cer ca Vladimir Putin să fie pus sub acuzare pentru trădare din cauza războiului din Ucraina