Fostul președinte socialist publică o carte care are ca scop analiza consecințelor războiului din Ucraina. După ce a estimat că politica lui Emmanuel Macron "nu este la nivel" și a calificat Consiliul Național de refondare ca fiind o "chestie", François Hollande a criticat acțiunea internațională a șefului statului, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

Francois Hollande și Vladimir Putin, la Kremlin, în 2015Foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

Hollande consideră că președintele Republicii "este imaginea unei părți a clasei politice franceze care a avut întotdeauna pentru Vladimir Putin, și nu pentru Rusia... indulgență".

Fostul șef al statului socialist a criticat discursul care ar consta în a crede că "în realitate, ar fi vina noastră, că nu am fi dialogat suficient cu Vladimir Putin, că l-am fi încercuit, chiar l-am fi agresat".

"El s-a dus să constate, mai ales înainte de război, că arta minciunii era practicată, dar cu o strălucire excepțională, de către Vladimir Putin", argumentează fostul șef al statului, referindu-se la propria experiență cu liderul rus. "Am avut multe conversații cu el și ceea ce m-a frapat mereu a fost este capacitatea lui de a spune o minciună".

Acesta a amintit întâlnirea lui Vladimir Putin cu Emmanuel Macron de la Fort Brégançon, în 2019. O întâlnire departe de a fi "șocantă", consideră François Hollande. "Problema este ceea ce s-a spus: iluzia că l-am putea lega pe Vladimir Putin de Europa, că am putea construi o arhitectură comună de securitate între Rusia și Europa".