​Norvegia a anunțat joi că va dona Ucrainei aproximativ 160 de rachete Hellfire, platforme de lansare și unități de ghidare, potrivit unui comunicat de presă al guvernului de la Oslo. Armata ucraineană va primi, de asemenea, echipamente de vedere pe timp de noapte din stocurile forțelor armate.

Rachetă HellfireFoto: Captură video YouTube @MilitaryTV

Donația a fost anunțată de ministrul norvegian al apărării, Bjørn Arild Gram, cu ocazia unei întâlniri cu miniștrii apărării din aproximativ 40 de țări, care a avut loc joi în Germania, unde Statele Unite au dezvăluit aprobarea unui pachet suplimentar pentru livrarea de arme Ucrainei în valoare de 675 de milioane de euro.

La baza militară Ramstein din Germania, oficialii din cele peste 40 de țări și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au discutat despre provocările legate de livrările de arme, care sunt cruciale pentru Ucraina.

Rachetele au fost achiziționate inițial pentru Comandamentul Gărzii de Coastă, potrivit publicației norvegiene TU, aceasta fiind a opta donație pe care o face guvernul de la Oslo Ucrainei.

”Este o armă pe care Ucraina a cerut-o și care se va dovedi utilă în lupta împotriva forțelor de invazie rusești. Racheta este ușor de manevrat și poate fi folosită atât împotriva țintelor terestre, cât și a celor maritime”, a declarat ministrul apărării, Bjørn Arild Gram.

Rachetele Hellfire au fost dezvoltate inițial pentru a fi folosite pe elicoptere împotriva tancurilor și a altor ținte blindate, dar de atunci au fost fabricate în mai multe versiuni.

Rachetele Hellfire cunoscute și ca AGM-114 sunt proiectile antitanc ghidae aer-sol, care pot fi orientate spre țintă de un fascicul laser sau de alte sisteme, notează publicația ucraineană iPress.

Rachetele Hellfire ghidate cu laser (versiunea L are un detector radar) au o rază de acțiune de până la 8 kilometri.

Lansatorul de rachete terestre Hellfire poate fi transportat cu un vehiculul sau manual, dar acesta poate fi montat și pe platforme mobile, potrivit bulgarianmilitary.com.

Sistemul Hellfire include:

  • un lansator controlat de la distanță și racheta Hellfire în sine, echipată cu un focos de 9 kilograme
  • o stație optico-electronică pentru observare și ghidare,
  • panou de comandă.

Rachetele Hellfire, folosite recent cu succes de americani

Forțele armate norvegiene au testat și au verificat starea rachetelor înainte de expedierea lor din Norvegia către Ucraina.

Ministerul novergian al apărării a precizat că militari ucraineni au fost instruiți pentru a utiliza rachete Hellfire.

Sistemul Hellfire se apropie de sfârșitul duratei sale de viață și a fost programat să fie scos din uz de către Forțele Armate norvegiene.

De asemenea, Norvegia a donat Ucrainei echipamente de vedere pe timp de noapte.

La începutul lunii august, cel mai căutat terorist din lume, liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri, a fost ucis într-o operațiune specială a SUA care ajutorul unei drone, folosind două rachete Hellfire şi fără nicio prezenţă militară americană la sol, a precizat un responsabil american, dovadă, în opinia sa, a capacităţii Statelor Unite de "a identifica şi localiza chiar şi cei mai căutaţi terorişti din lume şi de a lua măsuri pentru a-i elimina".

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro