​​Armata ucraineană a anunțat sâmbătă că a ucis zeci de soldați ruși și a distrus două depozite de muniție în luptele din regiunea Herson, punctul central al contraofensivei Kievului în sud și un punct cheie în liniile de aprovizionare ale Moscovei. Traficul feroviar către Herson pe râul Dnipro a fost întrerupt, a declarat comandamentul militar din sud, ceea ce ar putea izola și mai mult forțele rusești de la vest de râu de aprovizionarea din Crimeea ocupată și din est. Rușii și ucrainenii se acuză reciproc în legătură cu un atac cu rachete care pare să fi ucis zeci de prizonieri de război ucraineni în estul regiunii Donețk.

Război în Ucraina: școală distrusă după lovituri aeriene rusești asupra orașului HarkovFoto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Cele mai importante evenimente de sâmbătă, ziua 157 a războiului, LIVETEXT:

23:45 Autorităţile din Ucraina au emis o decizie privind evacuarea obligatorie a populaţiei din regiunea Doneţk, iar preşedintele Volodimir Zelenski face apel la populaţie să plece, mai ales familiile cu copii. „Noi nu suntem Rusia. De aceea, fiecare viaţă este importantă pentru noi”, a transmis Zelenski.

Batalionul Azov consideră atacul de la închisoarea Olenivka drept „un act de execuţie publică”

22:20Comandantul regimentului Azov numește atacul asupra închisorii Olenivka un „act de execuție publică” și promite să răzbune moartea prizonierilor de război ucraineni uciși de ruși, relatează The Kyiv Independent.

Ministerul rus al Apărării a publicat sâmbătă numele a 50 de prizonieri de război ucraineni uciși și a altor 73 răniți în atacul comis joi asupra închisorii Olenivka, situată pe teritoriul separatist din estul Ucrainei. Mulți dintre ei sunt membri ai Regimentului Azov, o unitate din cadrul Gărzii Naționale a Ucrainei.

Mykyta Nadtochii, comandantul în exercițiu al Regimentului Azov, a transmis ulterior într-un comunicat că atacul asupra taberei de prizonieri din Olenivka a fost un „act de execuție publică”.

  • „Rusia a comis atacul din impunitate. Ei sunt obișnuiți cu faptul că nimeni nu îi va trage la răspundere, chiar și pentru încălcări deschise ale legilor, uzanțelor și regulilor de război”, a spus el, promițând să îi găsească pe cei implicați în acest atac împotriva apărătorilor orașului Mariupol ce așteptau în captivitate un schimb de prizonieri.
  • „Noi, Azov, Ucraina ca stat și întreaga lume civilizată vom riposta cu durere, astfel încât Rusia să-și amintească de acest lucru”, se precizează în comunicat. „Descoperim deja numele călăilor și organizatorilor execuţiei prizonierilor. Avem deja informații preliminare, dar nu putem anunța încă detaliile”.
  • „Îi vom găsi oriunde s-ar afla - în teritoriile ocupate ale Ucrainei, în Rusia sau în țări terțe. Ucraina, ca stat, va asigura o pedeapsă corectă”.

21:15 Autorităţile ucrainene depun eforturi pentru a se asigura că toţi cetăţenii evacuaţi din regiunea Doneţk primesc locuinţe şi protecţie socială, a declarat sâmbătă vicepremierul Irina Vereşciuk, ministru pentru Reintegrarea teritoriilor ocupate temporar.

20:47 Armata Ucrainei spune că forțele ruse încearcă să lanseze o ofensivă în apropierea orașelor Bakhmut și Avdiivka din regiunea Donețk, iar până acum au avut succes parțial în satul Semyhiria de lângă Bakhmut și sunt cantonate la periferia așezării, scrie The Kyiv Independent.

20:25 Armata ucraineană anunță că a doborât un avion rusesc Suhoi. Potrivit Brigăzii 25 Aeropurtate, un Suhoi Su-25, aparat ce poate transporta arme nucleare, a fost doborât cu un sistem antiaerian portabil 9K38 Igla, vineri, în regiunea Donețk - relatează The Kyiv Independent.

Statul Major al armatei ucrainene a raportat sâmbătă că Rusia a pierdut 222 de avioane de la începutul războiului pe 24 februarie.

20:02 Olena Zelenska a anunţat că în urma Summit-ului Primelor Doamne şi Domnilor - organizat la inițiativa sa în 23 iulie - s-au strâns aproxiamtiv 200 de milioane de grivne (5,32 milioane de euro) pentru cumpărarea de ambulanţe pentru Ucraina, iar campania de strângere de fonduri continuă pe platforma UNITED24.

“Orice sumă contează acum. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru cumpărarea de ambulanţe care vor salva vieţile ucrainenilor. Le sunt recunoscător tuturor celor care s-au alăturat iniţiativei noastre”, a spus Olena Zelenska.

19:48 ONU este gata să investigheze atacul asupra închisorii din Donețk în urma căruia ar fi murit 40 de prizonieri de război, scrie The Kyiv Independent.

„În legătură cu recenta tragedie din închisoarea Olenivka, suntem gata să trimitem o echipă de experți capabilă să desfășoare o anchetă, cu permisiunea părților”, a declarat Farhan Haq, purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general al Națiunilor Unite.

18:36 „Rusia este un stat terorist”. Reacția Kievului după apelurile rusești de a-i „spânzura” pe combatanții Azov

18:15 Rusia pregătește un „referendum” în zonele ocupate ale regiunii Herson, potrivit Direcției de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, care spune că Vladimir Putin nu a renunțat la ideea anexării sudului Ucrainei prin organizarea de „referendumuri” ilegale acolo. În plus, partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a început să funcționeze în Herson și Zaporojie, scrie The Kyiv Independent.

Protest la Kiev al familiilor combatanților de la Azovstal

18:11 Un fermier a fost rănit după ce o combină care recolta în câmpul de de lângă Harkov a trecut peste o mină antitanc, potrivit Serviciului de Urgență al Ucrainei, citat de The Kyiv Inndependent. Nu este primul astfel de incident - în 24 iulie, un tractor a lovit un exploziv pe câmpul de lângă Harkov, scrie publicația ucraineană.

17:52Un procuror libanez a dispus sâmbătă sechestrarea unei nave sub pavilion sirian care a acostat într-un port din nordul Libanului având la bord cereale ucrainene "furate", a anunțat Ambasada Kievului la Beirut, conform AFP.

16:55 Anton Gerashchenko, consilier în cadrul Ministerului de Interne de la Kiev, a distribuit pe Twitter imagini de la un protest în capitală al familiilor combatanților de la Azovstal, care cer ca Rusia să fie recunoscută ca stat ce sponsorizează terorismul. / Citește și: Mesaj de o duritate extremă postat de ​Ambasada Rusiei în Marea Britanie

Bilanțul morților în atacul asupra unei stații de autobuz a urcat la 7

16:10Bilanțul morților în urma bombardamentului rusesc asupra unei stații de transport public din Nikolaev a crescut la șapte, a anunțat primarul orașului, Oleksandr Sienkevych, pe Telegram, transmite Ukrinform.

"Din păcate, numărul celor uciși în bombardamentul de ieri asupra stației de transport public a crescut. Doi bărbați, născuți în 1977 și 1979, au murit la spital", a scris Sienkevych.

Potrivit acestuia, în total, 19 civili au solicitat vineri asistență medicală.

16:00 Ucraina este pregătită să înceapă exportul de cereale din două din porturile sale la Marea Neagră, în baza acordului convenit cu medierea ONU, dar nu a fost încă stabilită o dată concretă pentru punerea în mișcare a unui prim transport, a afirmat ministrul ucrainean pentru Infrastructură.

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat vineri în portul Odesa, unde a declarat că țara sa este pregătită să repornească exporturile de cereale din porturile sale la Marea Neagră, dar că așteaptă unda verde de la ONU și Turcia, care au mediat înțelegerea cu Rusia de a permite navelor ucrainene să se deplaseze în siguranță.

Transporturile din porturile Odesa, Chornomorsk și Pivdeni vor fi supervizate de un centru de coordonare comun situat la Istanbul, care va avea reprezentanți din Rusia, Ucraina, Turcia și de la ONU.

15:35 Rusia impune interdicție de intrare în țară pentru 32 de oficiali și jurnaliști din Noua Zeelandă

15:19 Cadavrul unui bărbat a fost recuperat de sub dărâmături în Bakhmut, regiunea Donețk, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei pe Facebook, potrivit Ukrinform.

"La ora 10:25, personalul Departamentului principal a lansat operațiunile de salvare la un depozit de reparații feroviare cu două etaje din Bakhmut, care a fost distrus în bombardamentele lansate de inamici noaptea trecută", au precizat serviciile ucrainene de urgență.

Este posibil ca încă două persoane să fi rămas blocate sub dărâmături, iar acțiunea de salvare continuă.

Rușii ar fi bombardat 17 localități din regiunea Donețk, potrivit autorităților locale.

15:00 Imaginea zilei: Fotojurnalistul ucrainean Evgeniy Maloletka a fost suprins vineri fugind într-un lan de grâu în flăcări în timp ce se afla pe teren pentru a-și face meseria.

Ambasada Rusiei în Marea Britanie: "Membrii batalionului Azov al Ucrainei merită moartea prin spânzurare"

13:48 Primarul orașului Nikolaev din sudul țării - aproape de locul unde trupele ucrainene încearcă să organizeze o contraofensivă - a declarat că o persoană a fost ucisă după ce rachetele au lovit două cartiere rezidențiale în cursul nopții, relatează AFP.

Alte șase persoane au fost rănite în urma loviturilor, care au lăsat "ferestre și uși sparte și balcoane distruse", a scris primarul Oleksandr Sienkevych pe Telegram.

În al doilea oraș ucrainean Harkov, Harkov, rachete de la un sistem sol-aer S-300 au distrus o parte a unei instituții de învățământ în urma unei lovituri lansate în primele ore ale zilei de sâmbătă, au declarat autoritățile locale.

Pompierii au stins incendiul provocat în urma bombardamentului și nu au fost raportate victime, au precizat autoritățile. (The Guardian)

13:18Rusia rămâne fără combustibil și nu va câștiga războiul din Ucraina - șeful MI6

13:00Un mesaj de o duritate extremă a fost publicat pe contul de Twitter al Ambasadei Rusiei în Marea Britanie, care susține că „membrii batalionului Azov al Ucrainei merită moartea prin spânzurare”, scrie The Guardian.

12:20Explozia de la colonia penală din Olenivka, unde erau încarcerați prizonierii de război ucraineni, face parte din cele mai grave abuzuri ale drepturilor omului, a declarat, ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, transmite Ukrinform.

"Atacul trebuie investigat. Se pare că face parte dintr-un model din ce în ce mai îngrijorător al celor mai grave tipuri de abuzuri ale drepturilor omului, și posibil crime de război, comise în estul ocupat al Ucrainei", a scris ambasadoarea sâmbătă pe Twitter.

Gazprom a sistat livrarea gazelor către Letonia

11:44 Gazprom a suspendat livrarea de gaze către Letonia

11:15Forțele armate ale Ucrainei au eliminat 40.670 de militari ruși de la începutul războiului, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate, relatează Ukrinform.

10:44 Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, spune că nu mai trebuie să existe nicio îndoială că Rusia intenționează să dezmembreze Ucraina, scrie Reuters. Linda Thomas-Greenfield a declarat Consiliului de Securitate al ONU că Statele Unite văd semne din ce în ce mai mari că Rusia pune bazele pentru a încerca să anexeze regiunile din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, și regiunile de sud Herson și Zaporizhzhia.

10:25În orașul Enerhodar, trei mașini cu echipament militar rusesc, parcate la intrarea unui hotel local, au fost distruse în noapte de vineri spre sâmbătă, potrivit primarului din Enerhodar, Dmitro Orlov, relatează Ukrinform.

"În noaptea de 30 iulie, a fost foarte cald în Enerhodar, la propriu. Într-unul dintre cartiere, chiar în fața hotelului VP ZAES, au răsunat mai multe explozii, care au provocat un incendiu. Acesta a fost stins ulterior cu ajutorul unor echipamente speciale de urgență", a scris primarul orașului.

Enerhodar a fost cucerit de armata rusă din 4 martie.

10:03Trupele ucrainene au respins cu succes atacurile rușilor din apropierea orașului Donețk - evaluarea britanică

Explozii puternice în Harkov

09:53Poliţia de Frontieră anunţă că 12.029 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară vineri. Începând cu 10 februarie, (perioadă pre-război) și până vinei, ora 24.00, au intrat în România 1.739.410 cetăţeni ucraineni.

09:30Explozii puternice în Harkov / Incendiu masiv în al doilea mare oraș al Ucrainei

08:55 Ucraina a cerut ca ONU şi Crucea Roşie să fie autorizate să investigheze moartea a peste 50 de prizonieri de război ucraineni într-un atac în teritoriul ocupat, transmite BBC.

08:06 Institutul pentru Studiul Războiului: Pagubele atacului asupra închisorii din Donețk din imaginile publicate de propaganda rusă nu par provocate de HIMARS

07:30 Volodimir Zelenski a calificat atacul asupra închisorii care a ucis zeci de prizonieri de război ucraineni în Donețkul ocupat de Rusia drept "crimă de război", în timp ce ambele tabere se acuză reciproc.

01:30Macedonia de Nord trimite în Ucraina tancuri sovietice în cadrul unui plan de modernizare în domeniul apărării

00:55S&P retrogradează drastic Ucraina la CC / „Incapacitate de plată aproape certă”

00:40Divergenţele ruso-germane asupra diminuării livrărilor de gaze se accentuează

Compania rusă Gazprom a susţinut vineri că livrarea de către Canada în Germania, în loc de Rusia, a unei turbine destinate gazoductului Nord Stream 1 este neconformă contractului, declaraţie care sugerează o accentuare a divergenţelor dintre Moscova şi Berlin asupra deciziei Rusiei de a diminua volumul gazelor naturale livrate Europei prin acel gazoduct.

00:10 Soldat ucrainean castrat de ruși

ONU a cerut "tuturor părților" să evite tortura după ce soldații ruși par să fi castrat un prizonier de război ucrainean.

Într-o declarație oficială, Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului s-a declarat "consternată de ultimele înregistrări video, care par să arate bătaia, castrarea și împușcarea unui soldat capturat din cadrul Forțelor Armate ucrainene de către un bărbat, care pare a fi membru al forțelor ruse". Misiunea de monitorizare a adăugat că "dacă se confirmă, aceste acțiuni ar constitui crime de război", potrivit Kyiv Independent.

23:55 Kuleba îndeamnă comunitatea internațională să recunoască Rusia ca stat terorist după executarea prizonierilor de război ucraineni.

"Rusia a comis o altă crimă de război groaznică prin bombardarea unei instalații din Olenivka ocupată, unde (Kremlinul) ținea prizonieri de război ucraineni", a spus acesta.

Kuleba a îndemnat ONU să stabilească circumstanțele morții soldaților ucraineni capturați și a cerut comunității internaționale să recunoască imediat Rusia ca stat terorist. Cel puțin 40 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși, iar 130 au fost răniți pe 29 iulie.

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei de vineri: