Pagubele atacului de la închisoarea care ar fi fost atacată cu rachete HIMARS prezentate de propaganda rusă nu par a fi produse de sistemele trimise de americani, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă, precizând că nu poate evalua în mod independent natura atacului sau cine este responsabil pentru acesta în acest moment.

HotNews.roFoto: Hotnews

Informațiile celei mai noi evaluări a războiului din Ucraina:

  • Un eveniment cinetic a ucis și rănit zeci de prizonieri de război ucraineni în Olenivka, ocupată de Rusia, în regiunea Donețk, la 28 iulie.
  • Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru acest atac, iar dovezile vizuale disponibile par să susțină mai mult afirmația ucraineană decât cea rusă, însă ISW nu poate evalua în mod independent natura atacului sau cine este responsabil pentru acesta în acest moment.
  • Ministerul rus al apărării a afirmat că forțele ucrainene au lovit în mod deliberat centrul de detenție preventivă de la Olenivka, unde erau prizonieri de război ucraineni, inclusiv militari din Regimentul Azov, folosind HIMARS furnizate de Occident, ucigând cel puțin 40 de persoane și rănind 75 de prizonieri de război.
  • Agenția de știri RIA Novosti, sponsorizată de Kremlin, a publicat înregistrări video cu centrul de detenție, care arătau pagube provocate de incendii, dar nu par a fi pierderi materiale pe care le-ar fi provocat un atac cu HIMARS.
  • RIA Novosti a prezentat, de asemenea, imagini cu fragmente de rachete HIMARS, dar nu a furnizat nicio dovadă că fragmentele au fost recuperate la Olenivka.
  • Ambasadorul Republicii Populare Lugansk în Rusia, Leonid Miroshnik, a susținut că forțele ucrainene au lovit centrul de detenție pentru a-i împiedica pe prizonierii de război să vorbească împotriva guvernului ucrainean.
  • Statul Major General ucrainean a declarat că forțele ruse au efectuat atacul ca o operațiune sub steag fals pentru a acoperi crimele de război rusești, a întrerupe aprovizionarea cu arme occidentale, a discredita forțele ucrainene și a alimenta tensiunile sociale din cadrul societății ucrainene.
  • Statul Major ucrainean a declarat că o explozie deliberată a avut loc în apropierea coloniei penitenciare recent construită, în care forțele rusești transferaseră prizonierii de război ucraineni cu câteva zile înainte.
  • De asemenea, Statul Major General ucrainean a precizat că analiza ucraineană a pagubelor provocate clădirii, conversațiile telefonice interceptate între militarii ruși, lipsa de bombardamente raportate în Olenivka și absența victimelor în rândul personalului rus care lucra în colonia penală, toate acestea indică un "act terorist" deliberat al Rusiei.
  • Principala Direcție principală de informații militare ucrainene (GUR) l-a acuzat pe șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, că a ordonat "actul terorist" fără a se consulta cu ministerul rus al apărării, pentru a ascunde deturnarea fondurilor alocate pentru întreținerea prizonierilor de război ucraineni înainte de o inspecție oficială din 1 septembrie.

ISW spune că nu este în măsură să evalueze cu certitudine în acest moment natura evenimentului sau partea responsabilă pentru acesta și că vor actualiza evaluarea pe măsură ce vor dispune de mai multe informații.

-------