Oficiali ucraineni au denunțat sâmbătă mesajul transmis de Ambasada Rusiei în Marea Britanie care facea apel ca luptătorii din batalionul Azov să aibă parte de execuții „umilitoare”, relatează The Guardian și France-Presse.

Luptătorii ucraineni evacuați din AzovstalFoto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Un mesaj de o duritate extremă a fost publicat pe contul de Twitter al Ambasadei Rusiei în Marea Britanie, care susține că „membrii batalionului Azov al Ucrainei merită moartea prin spânzurare”.

Ce a scris Ambasada rusă în mesaj:

  • „Militanții de la Azov merită executați, dar nu prin pluton, ci prin spânzurare, pentru că nu sunt soldați adevărați. Ei merită o moarte umilitoare”.

Twitter spune că mesajul încalcă regulile sale privind „comportamentul care instigă la ură”, dar a decis să pună un avertisment asupra tweet-ului mai degrabă decât să steargă complet postarea despre Azov, batalionul ucrainean acuzat că a menținut afilieri de extremă dreapta.

De altfel, apelul rus are loc la o zi după ce un atac asupra unei închisori din estul țării ocupat de ruși, în care erau deținuți prizonieri de război ucraineni, mulți dintre ei luptători ai regimentului Azov, s-a soldat cu peste 50 de morţi și alți zeci de răniți.

Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, a reacționat pe Telegram:

„Rusia este un stat terorist. În secolul 21, doar sălbaticii și teroriștii pot vorbi la nivel diplomatic despre faptul că oamenii merită să fie executați prin spânzurare. Rusia este un stat ce sponsorizează terorismul. De ce alte dovezi mai e nevoie?” - a scris el.

„Citiți asta când mai spuneți că Rusia nu trebuie izolată. Nu este nicio diferență între diplomații ruși care fac apel la executarea prizonierilor de război ucraineni și trupele ruse care fac acest lucru la Olenivka. Ei sunt cu toții complici la aceste crime de război și trebuie să fie trași la răspundere”, a scris la rândul său, pe Twitter, purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Oleg Nikolenko.

___