Compania rusească de stat Gazprom a suspendat sâmbătă livrările de gaze către Letonia, ca urmare a tensiunilor dintre Moscova și Occident din cauza conflictului din Ucraina și a sancțiunilor de amploare împotriva Rusiei, relatează AFP, scrie The Guardian.

GazpromFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

„Astăzi, Gazprom și-a suspendat livrările de gaze către Letonia... din cauza încălcării condiţiilor de recepţionare a gazului", a scris gigantul rus pe canalul său de Telegram.

Gazprom nu a precizat care sunt condițiile de retragere a gazelor pe care Letonia le-ar fi încălcat, notează Reuters.

Măsura luată de Gazprom vine la o zi după ce firma letonă de energie Latvijas Gaze a declarat că a cumpărat gaz din Rusia și a plătit în euro, în loc de rublele necesare pentru tranzacțiile cu Gazprom.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Latvijas Gaze a declarat vineri că gazul cumpărat de companie nu provenea de la Gazprom.

Latvijas Gaze nu a vrut să dea numele furnizorului său, invocând confidențialitatea afacerilor.

Rusia a diminuat fluxul de gaze prin Nord Stream

Miercuri, compania Gazprom a redus drastic livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream, la aproximativ 20% din capacitatea sa.

Statele UE au acuzat Rusia că restrânge livrările ca represalii la sancțiunile occidentale impuse din cauza intervenției Moscovei în Ucraina.

În această săptămână, Uniunea Europeană a convenit asupra unui plan de reducere a consumului de gaze, în semn de solidaritate cu Germania.

Rusia a oprit livrarea de gaze naturale către mai multe țări

Rusia a întrerupt deja livrările de gaz către Polonia, Bulgaria, Finlanda, Olanda și Danemarca, care au refuzat să plătească în ruble, în conformitate cu un ordin al președintelui Vladimir Putin care impune deschiderea de conturi în ruble la o bancă rusă, ca parte a noului sistem de decontare, scrie Reuters.

De asemenea, Rusia a oprit vânzările de gaze către Shell Energy Europe din Germania.

-------