Un procuror libanez a ordonat sâmbătă sechestrarea unei nave sub pavilion sirian care a acostat într-un port din nordul Libanului având la bord o încărcătură de cereale ucrainene „furate”, potrivit Ambasadei Kievului la Beirut, relatează AFP.

Laodicea, navă sub pavilion sirian, reținută într-un port din LibanFoto: AP / AP - The Associated Press / Profimedia

Autorităţile ucrainene acuză în mod regulat Rusia că fură recoltele ucrainene din zonele pe care le ocupă, fie pentru a le folosi în consumul intern, fie pentru a le revinde ilegal în străinătate, amintește AFP.

La Beirut, procurorul Ghassan Oueidat a dispus ca poliţia să efectueze o anchetă în legătură cu nava „Laodicea”, ancorată în portul Tripoli din nordul Libanului, şi „sechestrarea acesteia până la finalul anchetei”, a menţionat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, un responsabil din justiţie.

Joi, ambasadorul Ucrainei în Liban, Ihor Ostaş, a anunţat că s-a întâlnit cu preşedintele libanez Michel Aoun, căruia i-a evocat despre „intrarea unei nave siriene (...) încărcate cu orz, ilegal, provenind din teritoriile ucrainene ocupate”.

Vineri, ministrul libanez de externe Abdallah Bou Habib a anunţat pe Twitter că a primit „un număr de proteste şi avertismente din partea mai multor ţări occidentale după sosirea unei nave sub pavilion sirian încărcată cu făină şi orz”.

Potrivit primelor informaţii, marfa aparţine unui comerciant sirian şi o parte din ea ar fi trebuit să fie descărcată în Liban, iar restul în Siria, a mai precizat responsabilul din cadrul justiţiei libaneze citat de AFP.

Incidentul survine într-o țară aflată în plin colaps economic și care suferă de o penurie de grâu, libanezii stând la cozi pentru a obţine pâine subvenţionată. 80% din grâul utilizat în Liban este importat din Ucraina.

___