​O nouă zi în războiul deschis din Coaliție. Și USR-PLUS, și Florin Cîțu, flancat de oamenii săi din PNL, dau semne că nu vor să facă un pas înapoi. Barna și-a desenat planul de atac cu AUR la Parlament și n-ar zice nu dacă în joc ar intra și PSD. Florin Cîțu și-a rezolvat problema de la Ministerul Justiției și a adoptat programul de 50 de miliarde de lei pentru primari.

Citu, Barna, KelemenFoto: Guvernul Romaniei

În cursul zilei USR-PLUS și Cîțu s-au acuzat reciproc. Barna și Cioloș au anunțat că i-au retras sprijinul politic lui Cîțu și dacă acesta nu-și dă demisia vor depune moțiune de cenzură pentru a-l scoate din Palatul Victoria.

Cîțu i-a acuzat că pactizează cu PSD și cu AUR. A negocia cu PSD înseamnă a negocia cu cel mai mare dușman al românilor, a spus el.

Cîțu s-a întâlnit față în față cu Barna și Cioloș la sedința Coaliției, prima de la izbucnirea crizei.

URMĂRIȚI AICI LIVE CUM SE DESFĂȘOARĂ ÎN CONTINUARE EVENIMENTELE

Mai jos toate informațiile din cursul zilei, până la momentul ședinței Coaliției:

UPDATE 17.35 USR-PLUS a decis în ședința Comitetului Politic să-i retragă sprijinul politic premierului Florin Cîțu.

UPDATE 16.40 Textul moțiunii de cenzură este gata, iar cele două formațiuni politice, USR și AUR, sunt pregătite să o depună la Parlament astăzi, după ședința Coaliției, susțin surse politice.

UPDATE 15.30 USR-PLUS are ședință, prin videoconferință, cu toți membrii partidului, pentru a decide mandatul cu care vor merge la negocierile din coaliție, de la ora 18.00

UPDATE 14.50 Premierul Florin Cîțu - căruia USR-PLUS îi cere insistent demisia - va merge la negocierile din coaliție de vineri seară împreună cu liderul PNL, Ludovic Orban, cu prim-vicepreședinții partidului și cu secretarul general Robert Sighiartău.

UPDATE 14.04 Cîțu le cere demisia de onoare miniștrilor USR-PLUS, dacă partidul depune moțiune de cenzură

UPDATE 14.00 Biroul Politic Naţional al PNL, inclusiv Orban, a votat în unanimitate susţinerea premierului Florin Cîţu.

UPDATE 13.50Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a anunțat că textul moțiunii de cenzură a fost trimis liderului Aur, George Simion, iar documentul este aproape finalizat: "Toţi parlamentarii sunt solidari, am aici lista. Am lucrat pe textul moţiunii, am trimis o propunere pe text lui George Simion şi în cursul după-amiezii vom avea textul finalizat. Suntem pregătiți să depunem, sper să nu fim nevoiți".

UPDATE 13.40 Şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN) a debutat cu replici acide între Ludovic Orban şi susţinătorii lui Florin Cîţu, cărora le-a cerut dovada convocării statutare a şedinţei, reprosându-i secretarului general Robert Sighiartău că măcar din bun simţ ar fi trebuit să îl anunţe şi pe el de convocarea şedinţei din moment ce este preşedintele partidului, au declarat pentru News.ro surse participante la şedinţă: "Bunul simţ, politeţea şi educaţia ar fi trebuit să vă facă să-mi daţi un telefon anterior ca să mă informaţi. Fiecare se comportă cum a primit educaţie".

UPDATE 12.08 Ludovic Orban a declarat că, atâta vreme cât el va conduce PNL, niciun parlamentar liberal nu va vota o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern.

UPDATE 12.02 Înaintea sedintei PNL, Florin Cîțu a declarat că orice soluție trebuie discutată în Coaliție și nu în afara ei. A negocia cu PSD înseamnă a negocia cu cel mai mare dușman al românilor, a spus el cu referire la varianta luată în calcul de USR-PLUS de a susține o moțiune a PSD.

UPDATE 11.47 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la Cluj, cu ocazia şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), că sunt diferenţe de mentalitate între partidele care formează coaliţia de guvernare, însă acum şi în anii următori nu există o alternativă la aceasta.

”Atitudinea ninja de pe Facebook nu ne ajută să ieşim din criza în care ne aflăm. Trebuie să înceteze, cel puţin până ce ambele formaţiuni îşi organizează congresul”, a mai comentat el.

UPDATE 10.40Ludovic Orban scrie pe Facebook că el este cel care a impus programul „Anghel Saligny” în agenda discuțiilor cu USR-PLUS și UDMR și tot el este singurul care poate scoate Coaliția din impas.

UPDATE 9.25 Ludovic Orban va participa la ședința Biroului Politic Național al PNL programată de la ora 12.00.

UPDATE 8.27Dacian Cioloș îi invită pe parlamentarii PNL care sunt în dezacord cu premierul Florin Cîțu să semneze moțiunea de cenzură USR PLUS, comentând că textul există și va ajunge la toate partidele. ”Știu că PNL-ului nu îi vine să creadă că vom merge până la capăt. Ne-au subestimat și vor suporta consecințele. (...) Moțiunea USR PLUS există și merge mai departe. Orice interpretare cum că ar fi o moțiune comună a USR PLUS și AUR este răuvoitoare și nu ne intimidează”, a scris vineri, pe Facebook, liderul USR PLUS.

„Când în meniu sunt numai broaște, schimbi bucătarul”. Barna a găsit unul la PNL, mai bun decât Cîțu

După 48 de ore în care au schimbat replici la televizor, Dan Barna vrea să aibă o discuție față în față cu Florin Cîțu, într-o sedință a Coaliției care ar urma să se desfășoare vineri seară, după ședința de guvern la care miniștrii USR-PLUS nu vor lua parte. Cu moțiunea de cenzură în mapa de la partid, USR-PLUS vrea să-i ceară premierului demisia.

Ar fi, spune el, „calea elegantă” de a rezolva criza din Coaliție. Dacă nu, moțiunea discutată cu AUR ar urma să fie depusă, cu promisiunea demisiilor ministrilor USR-PLUS în caz că pică. Nu exclude însă să susțină o moțiune a PSD. Marcel Ciolacu a anunțat că nu o va semna pe a lor, dar le-a dat o speranță de ajutor în demersul de a scăpa de Cîțu: votează PSD moțiunea USR-PLUS -AUR, dacă aceasta va fi depusă.

Strategia USR-PLUS a fost discutată în sedințele continue care au avut loc în ultimele două zile. Dan Barna o explică: nu vrea să plece de la guvernare, pentru că nu merită. A înghițit o broască o dată, la remanierea lui Vlad Voiculescu, și n-o mai face din nou.

„Când în meniu sunt numai broaște, schimbi bucătarul”, a spus el. Ba chiar a găsit unul la PNL, pe Ilie Bolojan.

Cîțu alege „Anghel Saligny”

Valul de amenințări din partea celor cu care, până miercuri, erau prieteni la masa guvernului, nu l-a mișcat deocamdată din loc pe Florin Cîțu. Premierul joacă în forță în continuare.

Oamenii săi au convocat joi o ședință la partid, votând în lipsa lui Ludovic Orban, sustinerea pentru premier. Florin Cîțu nu le-a explicat colegilor cum a gândit ieșirea din impasul provocat de revocarea lui Stelian Ion de la Justiție. Singurul care i-a atras atenția a fost Ilie Bolojan de la Oradea, avertizându-l că mutările sale nu sunt văzute deloc bine.

Cum s-a repliat premierul? Cu încă o ședință convocată vineri la ora 12.00 la PNL, la care ar urma să vină și Ludovic Orban, și una de guvern la ora 16.00, în care să aprobe programul „Anghel Saligny”.

Între timp, interimarul Lucian Bode i-a rezolvat problema de la Justiție, promitându-i un aviz favorabil.

Florin Cîțu se bazează pe susținerea UDMR, care nu a comentat decizia care a provocat a doua criză majoră în Coaliție în mai puțin de un an de guvernare.