A doua zi de scandal în Coalție. Florin Cîțu a rămas pe poziții, USR-PLUS a amenințat cu mmoțiunea de cenzură pentru care a găsit susținători la AUR și nu exclude nici să susțină o moțiune a PSD. O ședință cu cărțile pe față așteptată de oamenii lui Dan Barna nu a avut însă loc astăzi, iar USR-PLUS a anunțat că liderii coaliției se vor întâlni vineri. Se va cere din nou demisia lui Florin Cîțu. Premierul are însă alte planuri. Guvernul a anunțat o ședință pentru vineri la ora 16.00, miza fiind adoptarea programului Anghel Saligny, în valoare de 10 miliarde de euro, pe care USR a refuzat să îl avizeze.

Citu, Barna, KelemenFoto: AGERPRES

Cele mai importante momente ale crizei din coaliție:

22.00 Dan Barna a susținut că nu a negociat nimic cu AUR, însă au același obiectiv, să-l dea jos pe Florin Cîțu prim moțiune de cenzură. Liderul USR-PLUS nu a exclus însă ca pentru atingerea acestui obiectiv să fie susținută moțiunea PSD.

18.55 Ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode (PNL), a anunțat că va aviza proiectul „Anghel Saligny” care a dus Coaliția în pragul destrămării.

17.53Stelian Ion, la plecarea de la Ministerul Justiției: „Florin Cîțu are respect redus față de lege și Constituție” / Dan Barna: „Cîțu trebuie să devină istorie”

17.19Ședință de guvern convocată vineri la ora 16.00. Guvernul se va întruni vineri într-o ședință în care miza principală este adoptarea programului național de dezvoltare Anghel saligny, în valoare de 10 miliarde de euro

16.26Textul moțiunii de cenzură a PSD / Ciolacu, un nou mesaj către USR-PLUS: Vreți să rămâneți în Guvern sau vreți cu adevărat ca acest guvern să pice?

16.12USR reevaluează AUR. Ce spunea acum șase luni Barna despre partidul lui Simion pe care acum se bazează în lupta cu Cîțu

14.22Sorin Grindeanu, alergat pe holurile Parlamentului de George Simion, într-un LIVE pe Facebook, și presat ca PSD să semneze moțiunea de cenzură: „Un blat mai mare ca ăsta n-am văzut” - VIDEO

13.52O nouă sedință a conducerii PNL a fost convocată pentru vineri, la cererea taberei Cîțu

13.32Mesaj dur al lui Ilie Bolojan în ședința taberei Cîțu: Unde ne ducem mai departe, care sunt pașii următori? / Ce a răspuns premierul

13.25 Deputatul USR- PLUS, Ionuț Moșteanu: Orice discuție în coaliție porneste de la demisia lui Florin Cîțu

13.05USR-PLUS se bazează pe parlamentarii AUR la depunerea moțiunii de cenzură / Ionuț Moșteanu: Avem împreună 122 de semnături

12.55 Dan Barna a anunțat că USR-PLUS pregătește moțiunea de cenzură. „Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorităţi sunt semnături pe moţiunea de cenzură pe care am anunţat-o aseară după demiterea abuzivă şi lipsită de temei a ministrului Stelian Ion”.

12.20 USR-PLUS își menține poziția de a cere demisia premierului Florin Cîțu, nu va face o altă nominalizare la ministerul Justiției în afară de Stelian Ion, susțin sursele HotNews.ro. De asemenea, miniștrii partidului nu vor mai participa la nicio ședință de Guvern.

12.10 Președintele Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion

11:59 Tabăra Cîțu a votat pentru susținerea premierului.

11.51 Potrivit unor surse participante, Florin Cîțu le-ar fi spus liberalilor reuniți în Biroul Permanent că va face o nominalizare pentru Ministerul Justiției când USR-PLUS îi va trimite o propunere. Până la această oră, Klaus Iohannis nu a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion.

11.10Ludovic Orban a anunțat că nu participă la BPN, convocat din nou de Cîțu fără a-l consulta: ”Fără să fiu informat, colegii ai mei au convocat BPN, ignorând preşedintele partidului. „Am decis să nu particip la această şedinţă de care nu am fost informat, nu am putut verifica dacă se întrunesc condiţiile statutare. Doresc să convoc BPN, dar îmi doresc ca această convocare să permită participarea tuturor colegilor din BPN. Până la convocarea BPN îmi doresc să am o discuţie cu premierul Cîţu şi cu toţi actorii implicaţi în această criză politică”.

”Fac un apel către premierul Cîţu şi colegii din PNL să înţeleagă gravitatea momentului. Guvernarea presupune maturitate, echilibru, dialog, respect faţă de partenerii de guvernare, dar în primul rând presupune responsabilitate faţă de cetăţean. Nu putem din motive conjucturale să aruncăm în aer unitatea coaliţiei. Fac apel la colegii din USR-PLUS să înţeleagă să nu pună presiune asupra Guvernului şi să spună că se aliază cu PSD”, a mai spus Orban.

10.18Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, joi, că a primit semnale că "nu este în regulă" ca el să coordoneze procedura de selectare a candidaţilor pentru funcţiile de procuror de rang înalt, ci ar trebui făcută de altcineva, "pentru a avea un deznodământ dinainte ştiut". Miercuri noapte, după ce premierul Florin Cîțu a anunțat că îl revocă din funcție, Stelian Ion a publicat lista procurorilor care s-au înscris la concursul pentru mai multe posturi de conducere din DNA și DIICOT, între care și postul de procuror-șef DIICOT. Procedura ar urma să se încheie în 15 septembrie, când ministrul Justiției trimite președintelui Iohannis propunerile sale pentru aceste funcții.

10.00 Biroul Politic al PNL a fost convocat în această dimineață, de la ora 11.00, la cererea echipei Cîțu. Ședința se va desfășura în sistem videoconferință.

--------------

Liberalii se întâlnesc într-o ședință a partidului în sistem videoconferință ca să discute planul de urmat în noua situație. Oamenii lui Cîțu au convocat-o. Liberalii care-l susțin pe premier au strâns rândurile în jurul acestuia, susținând că demiterea lui Stelian Ion este una corectă.

Până una alta, se așteaptă decizia lui Klaus Iohannis. Surse din partid susțin însă că, dacă președintele va semna decretul de revocare, Coaliția va fi aruncată pur și simplu în aer și nu mai e cale de întors.

Deocamdată, Administrația Prezidențială a anunțat doar că președintele a primit cererea de revocare și o analizează.

USR-PLUS a anunțat miercuri noaptea, după o ședință tensionată, că ministrii săi nu demisionează, ci vor cere demisia lui Florin Cîțu. Varianta doi este susținerea unei moțiuni de cenzură. USR-PLUS nu a precizat clar dacă va iniția o moțiune de cenzură, de altfel nici nu are numărul de semnături necesar, sau va vota o moțiune depusă de alt partid. Până acum, PSD a anunțat că strânge semnături, iar Marcel Ciolacu i-a invitat să o semneze dacă vor să scape de Cîțu.

Liniște în tabăra UDMR. Kelemen Hunor a plecat la Cluj pentru congresul de care se pregătește Uniunea. UDMR s-a poziționat până acum de partea lui Florin Cîțu, susținând adoptarea programului „Anghel Saligny”, motivul oficial pentru care Stelian Ion a fost demis.