​Ludovic Orban se delimitează de Florin Cîțu, acuzând că plecarea oricărui partid din actuala Coaliție de guvernare lasă „România la cheremul PSD”. El a precizat că nu va participa la ședința conducerii PNL convocate de tabăra Cîțu, el nefiind informat și consultat în acest sens.

Florin Citu si Ludovic OrbanFoto: AGERPRES

El a făcut apel la premier și la susținătorii săi „să înțeleagă gravitatea momentului” și „să nu arunce în aer” Coaliția. „Trebuie să am o discuție foarte serioasă cu premierul Florin Cîțu”, a spus el.

Orban a precizat că a fost informat prin SMS de demiterea lui Stelian Ion, la ora 21.28 cu două minute înainte de anunțul premierului. „Nu am primit niciun apel de la Florn Cîțu (...) Am fost informat la alibi”, a mai spus el.

Liderul PNL a comentat că atunci când ești într-o Coaliție „nu poți să faci doar ce vrei tu”.

Orban și-a exprimat încrederea că președintele Klaus Iohannis să fie „un factor de echilibru”.

Declarațiile lui Orban:

  • ​În 6 decembrie românii si-au exprimat votul cu speranța să fie guvernată mai bine.
  • După alegeri, în urma unor negocieri complicate, am reușit formarea unei Coaliții care să scape România din ghearele PSD. Ne-am angajat la 4 ani de pace politică, la o guvernare competentă performantă, care să ducă la îmbunătățirea vieii românilor.
  • Suntem azi într-o situație politică din care nu are nimeni de câștigat, nici premierul, nici USR-PLUS, nici o altă formațiune din Coaliție.
  • Ca președinte al PNL sunt garant al unității PNL, dar obiectivul meu e de a garanta stabilitatea coaliției. Nu putem guverna fără ca fiecare formațiune politică să susțină programul de guvernare. Orice plecare poate duce la pierderea majorității și ducerea României la cheremul PSD.
  • Fac un apel către premierul Cîțu și colegii din PNL să înțeleagă gravitatea momentului. Guvernarea presupune responsabilitate.
  • Nu putem, din motive conjuncturale, să aruncăm în aer unitatea Coaliției.
  • Fac apel la colegii din USR-PLUS să nu pună presiune pe Guvern, să spună că s-ar putea alia cu PSD.
  • Colegii mei au convocat BPN. Am decis să nu particip la sedintă.