Guvernul se va întruni vineri, de la ora 16:00, într-o ședință în care miza principală este adoptarea programului național de dezvoltare Anghel Saligny, în valoare de 10 miliarde de euro. Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri seară că l-a revocat pe ministrul Justiției, Stelian Ion, care nu a avizat proiectul „Anghel Saligny” și că acest program va fi adoptat în următoarea ședință a Executivului.

Sedinta de guvernFoto: Guvernul Romaniei

Reamintim că premierul Florin Cîțu a încercat să adopte miercuri OUG privind PNDL 3 introducând-o pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, fără avizul Ministerului Justiţiei.

Ședința de guvern a fost suspendată și programată apoi pentru ora 19:00, însă miniștrii USR-PLUS au refuzat să participe.

La finalul zilei, Cîţu a anunţat revocarea lui Stelian Ion de la Justiţie, spunând că nu va accepta în guvern "miniştri care să se opună dezvoltării României".

Joi, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, iar ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost numit interimar la Justiție.

USR-PLUS a anunțat joi inițierea unei moțiuni de cenzură și îi cheamă alături pe "toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin". Reprezentanții USR-PLUS mai spun că moțiunea poate fi evitată doar dacă Florin Cîțu își dă demisia de onoare sau coaliția îi retrage sprijinul politic.

Liderul grupului USR-PLUS Ionuț Moșteanu a anunțat că USR-PLUS negociază cu AUR pentru depunerea moțiunii: "Dacă Florin Cîțu se agață de scaunul de la Palatul Victoria, așa cum l-am pus în funcție în Parlament, îl vom da jos tot în Parlament. USR-PLUS are 80 de semnături (parlamentari) pe moțiunea de cenzură. Am discutat cu AUR să vedem dacă avem o variantă de a strânge semnături. Împreună, avem 122 de semnături".

Ce este programul Anghel Saligny: Peste 50 miliarde de lei pentru primării

Programul național de investiții "Anghel Saligny" prevede un buget de peste 50 miliarde de lei, în perioada 2021-2028, prin care primarii să facă investiții pentru dezvoltarea comunităților locale.

Proiectul de ordonanță de urgență a fost lansat în dezbatere publică în data de 11 august, și în aceeași zi a avut loc o ședință de Guvern în care acesta a fost dezbătut în primă lectură.

Motivul declarat al Guvernului Cîțu pentru adoptarea prin Ordonanță de Urgență a acestui program este nevoia de modernizare a comunităților locale prin realizarea de investiții în infrastructura locală, drumuri județene și locale, infrastructura de apă și canalizare, stații de epurare a apei, extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale, etc.

  • "Conform estimărilor facute, la nivel național, 20.000 km drumuri județene și 27.000 km drumuri comunale sunt nemodernizate, fiind estimată o valoare de 50 miliarde lei pentru modernizarea acestor drumuri; 29% din unitățile administrativ-teritoriale sunt fără rețele de apă, iar 57 % din unitățile administrativ-teritoriale sunt fără canalizare, fiind estimată o valoare de 80 miliarde lei pentru realizarea acestor obiective de investiții; 2.226 unitățile administrativ-teritoriale sunt fără rețele de distribuție de gaze naturale, iar pentru acest domeniu fiind depuse cereri în număr de 174 cereri, însumând o valoare de 2.642 milioane lei.", se arată în Nota de fundamentare.

Guvernul Cîțu a motivat urgența și prin faptul că în perspectiva imediată, prin PNDL urmează să fie finalizate obiectivele de investiții din domeniile drumuri si apă și canal, în număr de 3.419 obiective de investiții cu o valoare finanțată de 22.994 milioane lei, dintr-un total de 6.204 cereri depuse, râmânând un număr de 2.785 de cereri nefinanțate, însumând 26.106 milioane lei. În plus, la Compania Națională de Investiții au fost depuse 554 solicitări pentru drumuri județene și drumuri locale, având o valoare de 8.351 milioane lei.

Un alt motiv pentru care Cîțu vrea urgent să treacă acest program controversat este acela că acest proiect trebuie aprobat înainte de rectificarea bugetară pentru a putea fi prevăzute creditele de angajament necesare. Tensiunile din Coaliție privind alocările bugetare au făcut ca rectificarea bugetară să nu fie adoptată nici până la această dată.

Cîțu a anunțat miercuri seara când a decis revocarea lui Stelian Ion de la Justiție că după adoptarea programului Anghel Saligny va organiza ședință de Guvern și pentru adoptarea rectificării bugetare.

Motivele pentru care USR-PLUS nu au fost de acord cu Anghel Saligny: Un nou PNDL cu alocări din pix

USR-PLUS a anunțat chiar din 12 august că nu susține acest program de investiții, pe care l-au catalogat drept un nou PNDL cu alocări din pix.

”USR PLUS susţine dezvoltarea localităţilor rurale din România, dar nu prin programe de tip PNDL care înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice. Banii din PNDL 1 şi 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtaşi în replicarea unor practici de alocări discreţionare de bani către clientela de partid şi cu investiţii fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale”, precizau în 12 august liderii USR-PLUS.

Miercuri, 1 septembrie, înainte de ședința care avea să provoace criza în Coaliție, USR-PLUS au anunțat 9 condiții de negociat cu PNL pentru noul PNDL, amenințând cu ieșirea de la Guvernare și moțiunea de cenzură, în cazul în care nu li se validează vor să-i amenințe pe liberali. Cîțu nu a ținut cont de aceste amenințări și l-a demis pe Stelian Ion, ministrul USR-PLUS de la Justiție.

Joi, 2 septembrie, Stelian Ion (USR-PLUS), ministrul demis de la Justiție pentru că nu a dat aviz pe acest program a reluat precizările privind procedura de avizare a actelor normative și a susținut în continuare că proiectul privind Programul ”Anghel Saligny” privind alocarea a 50 de miliarde de lei administrațiilor locale nu a ajuns la Ministerul Justiției în original.

Stelian Ion a mai afirmat că în proiect au fost identificate "multe probleme" de constituţionalitate şi nelegalitate.

Întrebat de jurnalişti despre ce probleme este vorba, Stelian Ion a răspuns: "Din ce am văzut la prima vedere, din documentaţia prezentată la un moment dat de colegii de la avizare, multe probleme de constituţionalitate, de nelegalitate, chestiuni care ţin de regimul proprietăţii publice, cui se atribuie aceste proiecte, care sunt condiţiile legale. Dincolo de asta, repet, mi se cerea ceva imposibil, să dai aviz pe un document pe care nu îl aveai la minister. Frizează absurdul. (...) Cred că este o miză mai degrabă de competiţie internă în PNL, cred că aceasta este miza reală".