După ce premierul Florin Cîțu a anunțat revocarea sa din funcție, ministrul Justiției Stelian Ion, a anunțat, în noaptea de miercuri spre joi, lista procurorilor care s-au înscris pentru mai multe posturi de conducere din Parchetul General, DIICOT și DNA, între care și cel de procuror-șef al DIICOT. Aceasta, în condițiile în care Stelian Ion a afirmat că "miza nevăzută” a remanierii sale este legată de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul Justiţiei a declanșat în 28 iulie procedura de selecție pentru opt posturi vacante de conducere din Parchetul General, DIICOT și DNA. Unul dintre posturi este cel de procuror-șef al DIICOT, vacant din septembrie 2020, când Giorgiana Hosu a demisionat după ce soţul său, fostul poliţist Dan Hosu, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul Carpatica Asig.

Procedura ar urma să se încheie în 15 septembrie, când ministrul Justiției ar trebui să trimită președintelui Klaus Iohannis propunerile sale pentru aceste posturi. Dosarele de înscriere au putut fi depuse de procurori până la 1 septembrie, ora 17.00.

Candidații urmează să susțină interviul în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, în perioada 6 - 9 septembrie. Ulterior, propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, pentru obținerea avizului, apoi vor ajunge pe masa președintelui, pentru semnarea decretului de numire.

Ministerul Justiției a publicat miercuri noapte lista procurorilor care s-au înscris la concurs.

Pentru funcţia de procuror şef al DIICOT şi-au depus candidatura Daniel Horodniceanu, care a mai condus instituţia între 2015 şi 2018, Oana Daniela Pâţu, care a preluat interimar șefia instituției, după demisia Giorgianei Hosu, şi Ioana Bogdana Albani.

Lista candidaturilor:

1. Pentru Parchetul General:

  • Cătălin Andrei Popescu pentru funcția de procuror-șef secție - Secția de resurse umane și documentare

2. Pentru DIICOT

  • Daniel Horodniceanu pentru funcția de procuror-șef al DIICOT
  • Oana Pâțu pentru funcția de procuror-șef al DIICOT
  • Ioana Albani pentru funcția de procuror-șef al DIICOT
  • Ioana Albani pentru funcția de procuror-șef adjunct al DIICOT
  • Mihaela Iosipescu pentru funcția de procuror-șef adjunct al DIICOT

3. Pentru DNA

  • Codrin Gravra pentru funcția de procuror șef adjunct
  • Andreea Nica pentru funcția de procuror șef secție Secția de combatere a corupției
  • Ioan Amariei, candidat la funcția de procuror șef secție Secția de combatere a corupției
  • Silviu Paul Dimitriu pentru funcția de procuror șef secție Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție
  • Monica Danciu pentru funcția de procuror șef secție Secția juridică penală

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri seară revocarea din funcție a ministrului Justiției, Stelian Ion. Revocarea a fost determinată de disputa privind avizul pentru Programul Anghel Saligny, destinat comunităţilor locale, în valoare de 50 de miliarde de lei.

Propunerea a fost trimisă președintelui Klaus Iohannis, iar joi dimineață Administrația Prezidențială a transmis că șeful statului a primit cererea prim-ministrului Florin Cîţu de revocare a lui Stelian Ion şi o analizează.

Stelian Ion a reacționat spunând că are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. "Aceasta este miza nevăzută”, a scris Stelian Ion pe Facebook.