UPDATE In majoritatea sectiilor de votare din Bucuresti nu mai sunt copii ale declaratiilor pe proprie raspundere, pe care cetatenii care nu sunt din Capitala, dar care vor sa voteze aici, trebuie sa le completeze pentru a-si putea exercita dreptul la vot, a declarat pentru HotNews.ro juristul Laura Stefan, expert anticoruptie. Potrivit acesteia, presedintii din sectiile de votare nu le dau oamenilor voie sa scrie de mana aceste declaratii pe propria raspundere. "A impiedica un om sa voteze este o infractiune", a avertizat Laura Stefan. Contactat de HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet, a afirmat ca "prefectura a anuntat ca a luat masuri pentru a distribui aceste declaratii peste tot unde este nevoie". In ceea ce priveste scrierea de mana a acestor declaratii, reprezentantul BEC a sustinut ca "legea nu prevede asa ceva", refuzand sa spuna daca in opinia BEC asa ceva este ilegal. Contactat de HotNews.ro, prefectul Paul Nicolae Petrovan a declarat: "o sa dea Ministerul un comunicat, nu am nimic de comunicat", si a inchis telefonul reporterului HotNews.ro.

Alegeri prezidentialeFoto: Autoritatea Electorala Permanenta

Laura Stefan

Laura Stefan

Foto: HotNews

Romanii care nu se afla in localitatea de domiciliu pot sa voteze la orice alta sectie de votare, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin. La majoritatea sectiilor de votare din Bucuresti, insa, aceste declaratii pe proprie raspundere pe care cetatenii care nu sunt din Capitala trebuie sa le completeze pentru a putea sa voteze s-au terminat, a declarat pentru HotNews.ro juristul Laura Stefan, expert anticoruptie. "Oamenii au cerut sa li se permita sa scrie de mana aceasta declaratie pe proprie raspundere, respectand textul tipizatei, insa in sectie li se spune ca nu au voie sa scrie de mana. Eu le-am oferit posibilitatea sa le printez eu aceste declaratii care au fost publicate in Monitorul Oficial si apoi sa le completeze ei, dar si in cazul asta li se spune din sectii ca nu au voie si sa astepte sa fie aduse tipizate", a explicat pentru HotNews.ro Laura Stefan.

Aceasta a precizat ca nicaieri legea nu spune ca oamenii nu au voie sa completeze de mana o declaratie pe proprie raspundere si a avertizat ca "a impiedica un om sa voteze este o infractiune". "Sunt jurista si nicaieri nu spune ca trebuie sa astepti tipizatul de undeva. Anexa 4 este pe site-ul BEC-ului. Problema pe care ei o vad este ca la sectiile de votare presedintii de sectie au luat pe numar aceste declaratii. Insa pe oamenii care voteaza nu au de ce sa ii intereseze astfel de lucruri", a explicat pentru HotNews.ro juristul, care a precizat ca nu este vorba despre cazul sau. "Suntem in fata unei infractiuni, sa nu ii lasi pe oameni sa voteze", a afirmat Laura Stefan.

Marian Muhulet

Marian Muhulet

Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhulet, a declarat ca"prefectura a anuntat ca a luat masuri pentru a distribui aceste declaratii peste tot unde este nevoie". In ceea ce priveste scrierea de mana a acestor declaratii, reprezentantul BEC a sustinut ca "legea nu prevede asa ceva", refuzand sa spuna daca in opinia lui asa ceva este ilegal. "Trebuie sa completeze pe tipizat. Legea nu prevede asa ceva [posibilitatea ca oamenii sa scrie de mana declaratia pe proprie raspundere - n.red.]. Formularul a fost dat prin HG". Intrebat daca asta inseamna ca BEC considera ilegal sa scrii de mana o declaratie pe proprie raspundere, Muhulet a afirmat pentru HotNews.ro: "Spun ca prefectura trebuie sa ia masuri sa se distribuie declaratii pe propria raspundere la toate sectiile".

Paul Nicolae Petrovan

Paul Nicolae Petrovan

Foto: Prefectura Bucuresti

Prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, a declarat: "o sa dea Ministerul un comunicat, nu am nimic de comunicat", si a inchis telefonul reporterului HotNews.ro.

Anterior, Ionut Tata de la Pro Democratia a declarat pentru HotNews.ro ca in sectorul 1 nu se mai elibereaza adeverinte pe proprie raspundere pentru ca cetatenii care sunt domiciliati in alte orase sa poata vota. Astfel, cetatenii sunt redirectionati spre sectiile de votare de la alte sectoare.

"Am primit mai multe sesizari in acest sens. De exemplu, cetatenii care au venit sa isi exercite dreptul de vot la sectia de votare de la Gara de Nord au fost redirectionati catre alte sectii de votare din sector, insa nici acolo nu li s-a permis sa voteze si au fost indrumati spre sectiile de votare din alte sectoare. Din ce am verificat noi, la toate sectiile de votare din sectorul 1 nu se mai eliberea acele adeverinte pe proprie raspundere deoarece s-au terminat. In mod normal, Biroul Electoral de sector trebuie sa suplimenteze numarul acestora. Nu este ilegal ca cetatenii sa fie redirectionati catre alte sectii de votare, insa in mod normal trebuie suplimentat numarul acestor adeverinte. Probabil Biroul Electoral evita sa suplimenteze numarul de adeverinte din cauza discutiilor si suspiciunilor legate de numarul mare de persoane care voteaza pe listele suplimentare", a declarat Ionut Tata, Pro Democratia.

Si candidatul independent la prezidentiale, Monica Macovei, a postat pe Facebook ca la sectiile de votare din jurul campusurilor universitare sunt studenti carora nu li se mai permite sa voteze deoarece nu mai sunt formulare tipizate pentru declaratii pe propria raspundere.

"Ponta isi bate joc in continuare de noi. In Bucuresti, in sectiile de votare din jurul campusurilor universitare sunt studenti carora nu li se mai permite sa voteze pentru ca sectiile de votare nu mai au formulare tipizate pentru declaratii pe propria raspundere necesare votului pe liste suplimentare", scrie Macovei.

Citeste si: