Romanii stau la cozi sa voteze in strainatate. Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu a distribuit, duminica dupa-amiaza, pe Facebook, o fotografie in care se observa coada imensa formata in fata sectiei de votare din Paris, unde sute de romani asteapta sa voteze, precum si una din Haga sau Bruxelles. Un alt cititor a distribuit o fotografie din Valencia. Cititorii ne trimit sau ne semnaleaza, in continuare, fotografii din diverse orase din strainatate. Potrivit presedintelui Federatiei Asociatiilor Romanesti din Europa (FADERE), citat de B1.ro, cea mai mare aglomeratie la sectiile de votare din diaspoara este in Franta, Germania si Republica Moldova.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit acestuia, este pentru prima data cand romanii din Germania se grabesc sa isi exprime optiunea electorala.

  • Articolul se actualizeaza cu fotografii pe masura ce acestea apar pe retelele de socializare sau sunt trimise pe adresa redactiei

Coada in fata sectiei de votare din New York:

Alegatori nemultumiti la Ambasada Romaniei din Paris:

Paris:

Bruxelles:

Haga:

Valencia:

Berna:

Luxemburg:

Stockholm:

Viena:

Torino:

Bonn:

Florenta, Italia:

Ikast Danemarca:

Londra:

Coslada, Spania:

Bologna, Italia:

Strasbourg ora 18:00 (romanii stau la coada la vot in ciuda faptului ca afara ploua)

Stockholm (Cititorul HotNews din Stockholm estimeaza ca va sta cel putin doua ore la coada pentru a putea vota):

Viena ora 17:00- Aproximativ 100 de persoane la o singura sectie de votare

Londra Institutul Cultural Roman:

ICR Londra (fotografie realizata de Paul Savulescu)

Munchen (Cititor HotNews.ro: La ora 18.10 mai erau 1180 de oameni, unii veniti de departe...)

Viena

Madrid:In Madrid s-a asteptat peste 1 ora pentru a se vota (Consulatul Roman). Atmosfera era relaxata si lumea hotarata sa voteze ( nu am sesizat sa fie persoane care sa renunte)

Birmingham (Catalin Pascu):

Bonn (Nicoleta Radu Dodis):

Paris:

Londra ora 17:30:

Strasbourg ora 20:00:

Toronto:

Urna de vot la Boston:

Marturiile cititorilor HotNews.ro:

  • Tocmai am iesit de la vot in Paris. Sunt doar doua sectii de votare si fiecare dintre ele are doar trei cabine, iar functionarii abia se misca. Atata ofteaza si asa de incet scriu ca se vede clar ca boicoteaza. Noi am asteptat 3 ore si 10 minute dar acum coada e cu 60% mai lunga,iar cei ce sunt acum in capat nu cred ca o sa apuce sa voteze pana la ora 21. E inadmisibil. Ar fi facut minuni doua cabine de vot in plus pe sectia de votare...
  • Sectia de votare nr. 74 Stuttgart Schellingstrasse 9, 70174 Stuttgart (Consulat Onorific) Aceasta este singura sectie de votare in Stuttgart, Germania - pentru cei aproape 250.000 romani din Baden-Württemberg. In centrul orasului ... Ora 16:00- Coada lunga de vreo 2 km. Cateva mii de persoane asteapta la aceasta coada. Timpul de asteptare ... minim 4 ore. De fapt oamenii sunt impiedicati sa voteze pentru ca pe langa cei care asteapta, sunt si ceteva mii care renunta. E o desconsiderare la adresa romanilor din Germania.
  • In Suedia o singura sectie, la ambasada, 2 stampile.Va imaginati coada si timpul necesar sa ajungi sa mai si votezi! (Bogdan Tudor)
  • Probleme la ambasada de la Viena. Oamenii care nu au apucat sa voteze au fortat usile de la ambasada, find chemata politia austriaca

Citeste si:

Cozi imense la cele 294 de sectiile de votare pentru romanii din diaspora

La Chisinau, cele patru sectii deschise au fost insuficiente pentru sutele de romani, care au stat la coada zeci de minute pentru a isi alege presedintele.

Si la Roma votantii se plang ca sunt prea putine sectii pentru numarul mare de oameni.

"Am marit numarul de sectii de votare in Rep. Moldova, din ratiuni obiective, 21 sectii fata de 13, in 2009. Dimineata era, cel putin la Amabasada la Chisinau, dar si la sectia consulara, o afluenta de votanti, ceea ce inseamna ca romanii de peste Prut sunt interesati de viitorul presedinte si este bine ca este asa", a anuntat Corlatean.

In ciuda numarului sporit de sectii, in Chisinau s-au format cozi imense. La ora 7 dimineata, sute de oameni asteptau in fata Ambasadei Romaniei, dar si la Institutul Cultural Roman. Multi votanti au plecat spre una dintre sectiile aflate in afara Chisinaului, iar aglomeratie a fost si la Balti.

Potrivit Biroului Electorul Central, la ora 10.00, romanii din diaspora votau deja in 259 de sectii din cele 294 deschise in strainatate.

Numarul sectiilor este acelasi ca in 2009. Cele mai multe sunt in Moldova si Marea Britanie, in schimb numarul lor a fost redus in unele tari, precum Portugalia.

Citeste si: