Îngrijorările cu privire la riscul unui conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, declanșat de războiul dintre Israel și Hamas, au crescut duminică, SUA trimițând mai multe resurse militare în regiune, în timp ce Israelul a bombardat ținte din Gaza și susținători ai Hamas în Liban și Siria, transmite Reuters.

Rachete de interceptare lansate de sistemul „Iron Dome”Foto: Mahmud HAMS / AFP / Profimedia Images

Războiul Israel-Hamas - ziua a 16-a, toate informațiile sunt LIVE pe Hotnews.ro:

23:56De ce nu vrea prim-ministrul palestinian să condamne atacul Hamas din 7 octombrie

Prim-ministrul Autorității Palestiniene, Mohammad Shtayyeh, a declarat într-un interviu la CNN că nu va condamna atacul sângeros al Hamas în care au fost ucise peste 1.000 de persoane pe 7 octombrie, afirmând că „susținerea oarbă pentru Israelul este ca un permis de a ucide”.

23:42Biden și Netanyahu spun că va exista de acum un „flux continuu” de ajutor umanitar în Gaza

După informațiile privind sosirea de noi ajutoare în Fâșia Gaza, președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu au insistat că va exista de acum înainte „un flux continuu în Gaza al acestei asistenţe cruciale” pentru populaţia palestiniană.

Potrivit unui comunicat oficial, subiectul a fost abordat de cei doi lideri în cadrul convorbirii telefonice avute duminică seară. Ei au discutat de asemenea și despre eforturile în curs pentru eliberarea tuturor ostaticilor deținuți de Hamas, conform sursei citate.

23:20Cel de-al doilea convoi de camioane ce transportă ajutoare umanitate a intrat duminică seară în Fâșia Gaza, a anunțat responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă, Martin Griffiths.

Potrivit acestuia, 14 camioane au intrat până la urmă în enclava palestiniană, la o zi după ce primele 20 de camioane cu ajutoare au trecut prin punctul de trecere Rafah, dintre Egipt și Gaza.

22:51 Ministrul de externe al Iranului avertizează Israelul și SUA că întreaga regiune a Orientului Mijlociu ar putea „scăpa de sub control” dacă Israelul nu își oprește imediat acțiunile militare.

22:43Liderul SUA Joe Biden a avut duminică convorbiri cu șefii de stat din Canada, Franța, Marea Britanie, Germania și Italia, cu care a discutat despre războiul din Israel, a informat Casa Albă. Anterior, Biden a purtat o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Între timp, biroul lui Netanyahu a anunțat că, luni și marți, îi va primi la Tel Aviv pe preşedintele francez Emmanuel Macron și pe premierul olandez Mark Rutte.

22:25CNN relatează că Administrația Biden a îndemnat Israelul să amâne invazia terestră în Gaza pentru a permite derularea negocierilor pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas și pentru ca mai multe ajutoare umanitare să intre în Fâșie.

O sursă familiarizată cu discuțiile ar fi declarat pentru CNN: „Administrația [SUA] a făcut presiuni asupra conducerii israeliene de a amâna, ca urmare a progreselor înregistrate pe frontul cu privire la ostatici” și a necesității de a trimite mai multe camioane cu ajutoare în Gaza.

Un oficial israelian de rang înalt a negat însă că SUA încearcă să obțină o amânare a invaziei terestre în Gaza, acesta declarând pentru CNN: „Noi negăm aceste informații. Avem un dialog strâns și consultări cu administrația americană. SUA nu exercită presiuni asupra Israelului în ceea ce privește operațiunea terestră”.

22:07 Imagine dramatică cu orașul Beit Hanoun, în nordul Fâșiei Gaza, lângă granița cu Israel, după bombardamentele executate de forțele de apărare israeliene ce au urmat atacului terorist al Hamas din 7 octombrie:

Soldat israelian ucis, alți trei răniți, de o rachetă antitanc în Gaza

21:35Și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat duminică, într-un interviu la ABC, că Statele Unite sunt „îngrijorate de posibila escaladare” a conflictului din Orientul Mijlociu, la o zi după ce au anunțat desfășurarea de mijloace militare suplimentare în regiune.

„Suntem îngrijorați de o potențială escaladare. De fapt, ceea ce vedem este o perspectivă de escaladare semnificativă a atacurilor asupra trupelor noastre și a oamenilor noștri în întreaga regiune și, din acest motiv, vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că trupele noastre sunt în poziția corectă - într-o poziție sigură, că sunt protejate și că avem capacitatea de a răspunde”, a declarat Lloyd Austin.

Un sistem de apărare antirachetă la mare altitudine (THAAD), precum şi mai multe baterii de rachete sol-aer Patriot vor fi desfăşurate „în întreaga regiune”, a anunțat sâmbătă Washingtonul.

21:09 Casa Albă anunță că președintele american Joe Biden a avut o convorbire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu cu privire la evoluția situației din Israel și Gaza.

20:55Un soldat israelian a fost ucis duminică de o rachetă antitanc în timpul unui raid efectuat în Fâșia Gaza controlată de Hamas, a anunțat Armata israeliană.

„Un soldat IDF (Forțele de Apărare Israeliene) a fost ucis, unul a fost rănit serios și doi au fost răniți ușor ca urmare a unei rachete antitanc lansate spre un tanc IDF”, a precizat armata.

Trupele israeliene au efectuat raiduri peste graniță, despre care armata spune că au ca scop degajarea zonei și colectarea de informații despre persoanele dispărute și ostaticii luați de gruparea islamistă Hamas în enclavă.

20:37 Acest război ar putea dura luni de zile, dar în final nu va mai exista Hamas - a transmis ministrul apărării din Israel

„Aceasta trebuie să fie ultima manevră [terestră] în Gaza, pentru simplul motiv că după ea nu va mai exista Hamas. Va dura o lună, două luni, trei luni, dar în final nu va mai exista Hamas”, a afirmat Yoav Gallant, duminică, la centrul de comandă al Forțelor Aeriene israeliene din Tel Aviv.

SUA avertizează Iranul împotriva escaladării din Orientul Mijlociu

20:25Blinken spune că Iranul, împreună cu intermediarii săi, reprezintă un risc de escaladare a războiului actual din Orientul Mijlociu

Washingtonul vede un posibil risc de escaladare a războiului în desfășurare din Orientul Mijlociu din cauza acțiunilor Iranului și a intermediarilor său săi din regiune, a declarat duminică aecretarul de stat american Antony Blinken.

Statele Unite nu vor o escaladare, a mai spus Blinken, într-un interviu la NBC News. El a adăugat că SUA speră totodată ca mai mulți ostatici să fie eliberați de gruparea palestiniană Hamas.

20:11La Paris are loc prima demonstraţie pro-palestiniană autorizată după atacul Hamas din 7 octombrie

19:49Grupările teroriste Al Qaida și ISIS și-au îndemnat în ultimele zile adepții să lovească ținte americane și evreiești, stârnind îngrijorări de securitate în întreaga lume, notează The Guardian.

19:36Armata egipteană confirmă incidentul de la graniță, unde un tanc israelian a lovit din greșeală un post de control egiptean, raportând că un număr neprecizat de grăniceri au fost răniți ușor.

Potrivit unui purtător de cuvânt al armatei egiptene, mai mulţi grăniceri au suferit „răni minore” din cauza „fragmentelor unui obuz tras accidental de un tanc israelian”.

Armata egipteană spune că Israelul „și-a exprimat imediat regretul cu privire la incidentul neintenționat și că o anchetă este în curs de desfășurare”.

19:23 Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a făcut apel duminică la comunitatea internațională să creeze un „front unit” care să oprească atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza.

„În fruntea priorităților noastre e oprirea agresiunii israeliene (...) și aducerea de ajutor medical și de asistență pentru a preveni o catastrofă umanitară majoră” (în Gaza), a declarat Shtayyeh în timpul unei întâlniri cu 25 de ambasadori, consuli și reprezentanți.

19:04Imagini de arhivă cu tunelurile Hamas din Fâșia Gaza prin care luptătorii organizației teroriste pot circula cu motocicletele:

Un tanc israelian a lovit din greşeală o poziţie egipteană

18:50„Cu puţin timp în urmă, un tanc al IDF a tras din greşeală şi a lovit un post egiptean adiacent frontierei în zona Kerem Shalom. Incidentul este în curs de investigare, iar detaliile sunt în curs de examinare. IDF (Forţele de Apărare Israeliene) îşi exprimă regretul în legătură cu incidentul”, se arată în comunicatul ce a fost difuzat de IDF, care nu a oferit însă și alte detalii.

18:34 Armata israeliană (IDF) anunță că un tanc israelian a lovit din greșeală un post de control egiptean în apropiere de granița cu Gaza.

IDF, care își exprimă „regretul” pentru incident, a afirmat că unul din tancurile sale a tras în mod accidental și a lovit o poziție egipteană de lângă graniță, în zona Kerem Shalom. (Reuters)

18:22 O explozie s-a auzit duminică după-amiază în apropiere de punctul de trecere a frontierei Rafah, dintre Egipt şi Fâşia Gaza, la scurt timp după ce un al doilea convoi cu ajutoare a trecut în Gaza, transmite Reuters citând martori.

Martorii au precizat că se aud ambulanţe sosind în zonă. Nu se ştiu deocamdată cauza şi locul exact al presupusei explozii.

18:00Graniţa dintre Liban şi Israel, tot mai fierbinte după două săptămâni de foc încrucişat (analiză)

17:36 Peste 200.000 de israelieni sunt strămutați în interiorul țării, a informat un purtător de cuvânt al guvernului Netanyahu. Jumătate dintre aceștia au primit ordin de evacuare din 105 comunități aflate în apropierea frontierelor cu Gaza și Liban, în timp ce jumătate au părăsit de bunăvoie zonele din apropierea frontului, a precizat Eylon Levy în timpul unei conferințe de presă.

17:04 Șase palestinieni au fost uciși duminică în Cisiordania de forțele israeliene - anunță Ministerul palestinian al Sănătății - ridicând la 91 numărul celor uciși în această zonă din 7 octombrie.

Avertismentul lui Netanyahu pentru Hezbollah

16:40The Times of Israel transmite mai multe declarații din discursul susținut de premierul Benjamin Netanyahu în fața soldaților israelieni, duminică, pe frontul din nordul Israelului:

  • „Dacă (grupul) Hezbollah decide să intre în război, va tânji după un al doilea război în Liban. Va face greșeala vieții sale. Îl vom lovi cu o forță pe care nici nu și-o poate imagina, iar consecințele pentru el și pentru Liban vor fi devastatoare”.
  • „Știu că v-ați pierdut prieteni și că este un lucru foarte dificil, dar suntem în lupta vieții noastre, o luptă pentru casa noastră. Nu este o exagerare, nu este o declarație exagerată, asta este acest război. Este vorba de a ucide pentru a nu fi ucis, iar ei trebuie să fie uciși”.

16:02 Într-un mesaj pe rețelele de socializare, agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a confirmat că 29 dintre lucrătorii săi au fost uciși în Gaza de când Israelul a început atacurile aeriene de represalii pentru atacul Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie.

15:41 Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat duminică Hezbollah să nu deschidă un al doilea front de război cu Israelul, afirmând că acest lucru ar atrage contraatacuri israeliene de o amploare „inimaginabilă” care ar provoca „devastarea" Libanului.

Într-o transcriere oficială a unei ședințe de informare pe care Netanyahu a susținut-o în fața comandourilor israeliene în apropierea graniței libaneze, el a mai spus: „Nu vă pot spune la acest moment dacă Hezbollah va decide să intre pe deplin în războiul (din Gaza)”.

Acest război este unul „pe viață și pe moarte” pentru Israel, a adăugat Netanyahu. (Reuters)

În Gaza ar fi căzut 550 de rachete trase de Hamas

15:16 Potrivit unei postări pe platforma X, distribuită și de ministerul israelian de externe, din 7 octombrie și până acum, din Gaza au fost trase 7.300 de rachete, dintre care aproximativ 550 au căzut tot în Fâșia Gaza.

15:04Papa Francisc a deplâns duminică „situaţia umanitară gravă” din Fâşia Gaza, scena ciocnirilor dintre Israel şi miliţia islamistă Hamas, şi a denunţat bombardarea unui spital anglican şi a unei biserici ortodoxe.

„Dragi fraţi şi surori, din nou gândurile mele sunt la ceea ce se întâmplă în Israel şi Palestina. Sunt foarte îngrijorat şi rănit, rugăciunea şi apropierea mea este pentru toţi cei care suferă: ostatici, victime, răniţi şi familiile lor”, a declarat suveranul pontif după rugăciunea Angelus de la fereastra Palatului Apostolic.

Papa Francisc a denunţat „situaţia umanitară gravă din Gaza” şi şi-a exprimat regretul pentru distrugerea spitalului Al-Ahli al Bisericii Anglicane şi a Bisericii Ortodoxe Sfântul Porfirie, unde au murit cel puţin 18 creştini palestinieni. (EFE via Agerpres)

14:50 Șaptesprezece camioane cu ajutoare au traversat duminică partea egipteană a punctului de trecere Rafah spre Fâșia Gaza, al doilea convoi din ultimele două zile ce este destinat teritoriului palestinian, potrivit unui corespondent AFP.

Peste 4.600 de palestinieni ar fi murit în Gaza până acum

14:46 Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, locotenent-colonelul Richard Hecht, a refuzat să spună duminică dacă un avion de vânătoare a fost implicat în atacul asupra moscheii din Jenin, notează CNN.

Presa israeliană a relatat că atacul a fost efectuat de un avion de vânătoare, ceea ce ar însemna că a fost primul atac cu un avion de vânătoare în Cisiordania în ultimele aproape două decenii.

„Tot ce pot spune este că a fost un atac aerian", a declarat Hecht presei. El a precizat că a fost prima lovitură aeriană de orice fel a IDF în Cisiordania de la incursiunea din iunie în Jenin.

Un localnic intervievat de Reuters a menționat o dronă, dar nu este clar din declarațiile sale dacă a văzut de unde a venit atacul.

14:27 Solicitările Israelului de evacuare a spitalelor din Gaza echivalează cu „o pedeapsă cu moartea pentru pacienți”, potrivit Semilunii Roșii Palestiniene.

Organizația a declarat că armata israeliană a emis vineri trei ordine de evacuare pentru spitalul Al-Quds.

Purtătorul de cuvânt Nebal Farsakh a declarat duminică pentru CNN că „nu avem mijloacele necesare pentru a-i evacua în siguranță. Cei mai mulți dintre pacienți au răni grave”.

14:19 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății Hamas din Gaza a declarat că, din 7 octombrie, loviturile israeliene asupra Gaza au dus la moartea a 4.651 de palestinieni, dintre care 40% sunt copii. Alți peste 14.245 ar fi fost răniți, 70% dintre aceștia fiind copii și femei.

Purtătorul de cuvânt Ashraf Al-Qudra a spus și că loviturile israeliene au ucis 266 de palestinieni în ultimele 24 de ore, dintre care 117 copii.

Marea dilemă a Iranului - Cum să NU intervină în conflict

13:44Marea dilemă Iranului: Cum să NU se amestece în războiul Israelului împotriva Hamas / Teheranul merge pe sârmă și are o singură prioritate absolută (Analiză Reuters)

13:21Imagini cu momentul în care Hezbollah atacă un stâlp cu tehnică de comunicații și supraveghere a Israelului la granița cu Liban.

12:36 Ambasadorul palestinian în Marea Britanie i-a criticat pe cei care participă la demonstrațiile pro-palestiniene purtând steaguri Hamas sau glorificând atacurile din 7 octombrie, spunând că ar trebui să tacă din gură.

„Acest lucru este detestabil, inacceptabil. Acești oameni deturnează cauza noastră pentru propria lor logică întortocheată. Poporul evreu nu are nimic de-a face cu asta. Acesta nu este un conflict religios.

Mulți dintre cei care au manifestat ieri pentru Palestina erau evrei. Multe dintre acele voci puternice sunt ale evreilor care ne apără. Cei care au ură în inimile lor pentru evrei ar avea ură în inimile lor pentru musulmani și creștini, noi nu avem nimic de-a face cu ei și ar trebui să tacă din gură”, a spus Husam Zomlot la Sky News.

În Gaza sunt 212 de ostatici

12:15 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat sâmbătă cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, despre situaţia din Orientul Mijlociu şi ratificarea aderării Suediei la alianţa nord-atlantică, pe care Ankara nu a aprobat-o încă, la fel ca Ungaria, transmite EFE.

„Am discutat cu preşedintele Erdogan despre terorism şi despre situaţia din Orientul Mijlociu. Suntem de acord că trebuie să luptăm împotriva terorismului şi să protejăm civilii. Salut faptul că ajutoarele de urgenţă sosesc acum în Gaza. Am mai vorbit despre aderarea Suediei la NATO'', a explicat Stoltenberg într-un mesaj pe X.

11:51 Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) spune că, pe lângă furnizarea de ajutoare umanitare necesare în Gaza, trebuie să se permită accesul personalului medical pentru a reduce presiunea asupra spitalelor.

„Ceea ce este cel mai necesar în acest moment este un flux continuu de provizii și ajutoare umanitare în Gaza", a declarat Sarah Davies de la CICR pentru BBC.

Ea spune că nu este nevoie doar de materiale, „ci și de personal medical și de echipe chirurgicale care pot începe să atenueze o parte din presiune".

11:24 În Gaza sunt ținute ostatice 212 persoane, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, adăugând că loviturile israeliene din timpul nopții au ucis zeci de luptători palestinieni, inclusiv pe adjunctul șefului forțelor de rachete Hamas.

Pe frontul de nord, Israelul a atacat luptători care încercau să lanseze rachete peste granița libaneză și a lovit o zonă din Liban de unde a fost lansată o rachetă asupra unui avion israelian, a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-o ședință de informare.

Ce mesaje primesc pe telefoane palestinienii din Gaza

11:17 Palestinienii au spus că au primit noi avertismente din partea armatei israeliene de a se muta din nordul Fâșiei Gaza în sudul acesteia, cu precizarea că ar putea fi identificați ca simpatizanți ai unei „organizații teroriste" dacă rămân pe loc.

Mesajul a fost transmis prin intermediul unor pliante marcate cu numele și logo-ul Forțelor de Apărare Israeliene începând de sâmbătă, dar a fost șitrimis oamenilor prin mesaje audio pe telefoanele mobile în întreaga Fâșie Gaza.

„Avertisment urgent, pentru locuitorii din Gaza. Prezența dumneavoastră la nord de Wadi Gaza vă pune viața în pericol. Oricine alege să nu părăsească nordul Gazei spre sudul Wadi Gaza ar putea fi identificat ca fiind complice la o organizație teroristă", scrie pe pliant.

11:00 Imagini cu momentul în care un bombardament lansat de forțele israeliene lovește în plin o clădire din Fâșia Gaza:

10:24 Statele Unite au propus un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU în care se afirmă că Israelul are dreptul de a se apăra și se cere Iranului să înceteze exportul de arme către „miliții și grupuri teroriste care amenință pacea și securitatea în întreaga regiune".

Proiectul de text, consultat de Reuters, face apel la protejarea civililor - inclusiv a celor care încearcă să ajungă în siguranță -, notează că statele trebuie să respecte dreptul internațional atunci când răspund la „atacuri teroriste" și îndeamnă la livrarea „continuă, suficientă și fără obstacole" a ajutoarelor în Fâșia Gaza.

Nu este clar acum dacă sau când intenționează Statele Unite să supună la vot proiectul de rezoluție. Pentru a fi adoptată, o rezoluție are nevoie de cel puțin nouă voturi pentru și de niciun veto din partea Rusiei, Chinei, Statelor Unite, Franței sau Marii Britanii.

Franța și Canada spun că nu Israel a lovit spitalul Al-Ahli

10:11 Departamentul Național de Apărare al Canadei a spus că Israelul nu se află în spatele atacului de la spitalul Al-Ahli din Gaza.

„Analizele efectuate în mod independent de Comandamentul de informații al forțelor canadiene arată, cu un grad ridicat de încredere, că Israelul nu a lovit spitalul Al-Ahli la 17 octombrie 2023", se spune într-un comunicat.

Pe baza analizei informațiilor din surse deschise, dar și clasificate, se poate spune că lovitura a fost cauzată mai degrabă de o rachetă rătăcită trasă din Gaza, a declarat Departamentul Apărării.

Direcția franceză de informații militare a spus și ea, sâmbătă seară, că explozia nu a fost rezultatul unei lovituri de rachetă israeliană, ci a fost cauzată probabil de rateul unei rachete palestiniane.

09:44 „Hezbollah atacă şi atrage Libanul într-un război de pe urma căruia nu va avea nimic de câştigat, dar în care riscă să piardă foarte mult", a avertizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, după noi schimburi de focuri între Israel şi gruparea şiită.

„Este statul libanez într-adevăr gata să pună în pericol ceea ce mai rămâne din prosperitatea şi suveranitatea libaneze în beneficiul teroriştilor din Gaza, Statul Islamic din Gaza?", a întrebat Jonathan Conricus. „Aceasta este o întrebare pe care autorităţile libaneze trebuie să şi-o pună şi la care trebuie să răspundă", a adăugat el. (AFP via Agerpres)

09:35 Peste 50 de palestinieni au fost uciși în loviturile aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza în cursul nopții, au declarat duminică pentru Reuters surse medicale din Gaza.

De asemenea, forțele israeliene au ucis cinci palestinieni în Cisiordania ocupată, ridicând numărul deceselor din 7 octombrie și până acum la 90 , a anunțat duminică Ministerul palestinian al Sănătății.

Statele Unite își întăresc prezența militară din regiune

09:02 Statele Unite vor trimite în Orientul Mijlociu un sistem de apărare împotriva atacurilor la mare altitudine (Terminal High Altitude Area Defense - THAAD) și batalioane suplimentare de sisteme de rachete de apărare antiaeriană Patriot, a anunțat sâmbătă Pentagonul, ca răspuns la recentele atacuri asupra trupelor americane din regiune.

Statele Unite au detașat o putere navală semnificativă în Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni, inclusiv două portavioane, navele de sprijin ale acestora și aproximativ 2.000 de pușcași marini. Washingtonul se află în alertă sporită în ceea ce privește activitatea grupurilor susținute de Iran.

08:46 Israelul a adăugat 14 comunități la planul său de evacuare în nordul țării, a anunțat duminică o declarație comună a Ministerului Apărării și a armatei. Comunitățile prezentate în declarație, care au fost aprobate de ministrul apărării Yoav Gallant, se află în apropierea Libanului și a Siriei.

08:43 Un atac israelian cu rachete a vizat aeroporturile internaționale din Damasc și Alep duminică dimineața devreme, ucigând un muncitor civil și scoțând aeroporturile din funcțiune, a anunțat presa de stat siriană.

Zborurile programate spre și dinspre aeroporturile din Damasc și Alep au fost redirecționate către Aeroportul Internațional Latakia, potrivit Ministerului Transporturilor.

Șefa unei sinagogi din SUA a fost ucisă

08:17 Preşedinta unei sinagogi progresiste din Detroit, în nordul Statelor Unite, apropiată de aleşi locali ai Partidului Democrat, a fost găsită înjunghiată în faţa locuinţei.

08:09 Israelul a lovit azi-noapte moscheea din Jenin (Cisiordania).

„Armata a efectuat un atac aerian asupra unui complex terorist aparţinând agenţilor Hamas şi Jihadului Islamic, care au fost responsabili pentru mai multe atacuri teroriste în ultimele luni şi care plănuiau un alt atac terorist iminent", a spus armata israeliană.

07:56 ​Rusia şi-a anunţat sâmbătă intenţia de a convoca o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia umanitară din Fâşia Gaza şi războiul dintre Israel şi mişcarea islamistă Hamas.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------