Statele Unite au cerut sâmbătă tuturor părţilor implicate în conflictul israeliano-palestinian şi în războiul dintre statul evreu şi gruparea Hamas să lase deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah, după intrarea primului convoi cu ajutor umanitar în Fâşia Gaza din Egipt, relatează AFP.

Camioane cu ajutoare pentru Gaza la granița Rafah cu EgiptulFoto: Mohammed Assad / AFP / Profimedia

„Îndemnăm toate părţile să lase deschis punctul de trecere de la Rafah, astfel încât ajutoarele esenţiale pentru populaţia din Gaza să poată fi livrate în mod continuu”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat, după întoarcerea sa dintr-un turneu regional în Orientul Mijlociu şi după vizita de miercuri a preşedintelui Joe Biden la Tel Aviv.

Acest prim convoi format din 20 de camioane cu ajutor umanitar, conform ONU, a intrat sâmbătă în Fâşia Gaza din Egipt pe la punctul de trecere a frontierei de la Rafah, singurul care nu este controlat de Israel.

„Deschiderea acestei rute esenţiale de aprovizionare este rezultatul implicării diplomatice depline a Statelor Unite în regiune şi al unui acord la care a ajuns preşedintele Biden cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, în timpul vizitei sale istorice recente în Israel”, a mai spus Antony Blinken.

Şeful diplomaţiei SUA a „salutat” acest prim convoi umanitar, însă a lansat şi un avertisment. „Am fost clari: Hamas nu trebuie să se amestece în furnizarea de ajutor vital. Populaţia civilă palestiniană nu este responsabilă pentru terorismul atroce al Hamas”, a spus el. (Agerpres)

_____