Un convoi de 20 de camioane încărcate cu ajutoare a trecut sâmbătă dimineață din Egipt în Fâșia Gaza, dar punctul de trecere Rafah s-a închis în urma lor, iar organizațiile umanitare internaționale spun că este nevoie de mult mai mult pentru situația gravă a palestinienilor din enclavă. O conferinţă de pace majoră privind războiul Hamas - Israel se desfășoară în Egipt, cu participarea a numeroși lideri din toată lumea, dar nu prea sunt speranțe că se va ajunge nici măcar la o declarație comună, cu atât mai puțin la o ameliorare a situației.

Explozie la un bloc înalt din Gaza după o lovitură aeriană israelianăFoto: Adel Hana / AP / Profimedia

08:41Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

Războiul Israel-Hamas - ziua a 15-a, toate informațiile LIVE pe Hotnews.ro:

23:56Cel puțin 235 de cetățeni străini au fost uciși, iar 74 sunt în continuare dați dispăruți în urma atacului Hamas, a anunțat guvernul israelian sâmbătă.

Cetățenii străini afectați provin din 41 de țări, potrivit numărătorii actualizate a guvernului.

23:38 O persoană cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, semnalată iniţial în lista persoanelor dispărute, este ostatică în Fâşia Gaza, a anunţat sâmbătă seară Ministerul român de Externe.

22:30Qatarul afirmă că discuţiile în curs „vor conduce foarte curând la eliberarea ostaticilor” luaţi de Hamas

Summitul de la Cairo, încheiat fără progrese; Israelul intensifică raidurile

22:00Armata israeliană anunță că îşi va „intensifica” bombardamentele în Fâşia Gaza începând de sâmbătă seară, în vederea pregătirii pentru următoarea fază a ofensivei.

„De astăzi ne vom intensifica loviturile”, a declarat generalul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene. „Vom intra în următoarele faze ale războiului în condiţii care vor fi optime pentru noi”, a adăugat el, în cadrul unei conferinţe de presă transmise în direct la televiziune.

În cursul zilei de sâmbătă, mai mulţi oficiali ai armatei israeliene au vizitat trupele de pe linia frontului, insistând asupra pregătirii forţelor armate pentru o posibilă intervenţie terestră. „Vom intra în Gaza, o vom face în scop operaţional, vom distruge infrastructura şi teroriştii Hamas şi o vom face într-o manieră profesionistă”, a declarat şeful Statului Major al armatei israeliene.

21:38Un al doilea convoi umanitar, de circa 20-30 de camioane, ar putea intra duminică în Gaza, anunță șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths.

„Am auzit în această după-amiază - dar chiar acum suntem în negocieri în acest sens - că am putea primi un alt convoi mâine, poate chiar puţin mai mare, 20 până la 30 de camioane”, a declarat responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă, în marja summitului de la Cairo.

ONU spune că sunt necesare 100 de camioane zilnic pentru a satisface nevoile esenţiale din Gaza.

„Trebuie ca de mâine să construim un sistem de inspecţie uşor, eficient, care să nu încetinească lucrurile”, a spus Griffiths. Israelienii „trebuie să decidă care agenţii din propriul lor sistem guvernamental sunt implicate în inspecţie şi trebuie să îi putem convinge că un sistem de inspecţie uşor funcţionează”, a spus el, adăugând că un sistem de urmărire a utilizării combustibilului, care nu a fost inclus în livrarea de sâmbătă, dar este necesar pentru spitale şi furnizarea de apă în Gaza, a fost de asemenea în discuţie.

21:25Summitul de pace de la Cairo s-a încheiat fără progrese

Liderii arabi au condamnat, sâmbătă, la summitul de la Cairo, bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza, europenii au afirmat că civilii ar trebui protejaţi, dar în absenţa Israelului şi a înalţilor oficiali americani, nu a existat un acord pentru încetarea violenţelor, scrie Reuters.

Egiptul, care a convocat întâlnirea şi a găzduit-o, a spus că a sperat că participanţii vor face un apel la pace şi vor relua eforturile de rezolvare a problemei palestiniene de decenii, aceea a existenţei unui stat. Dar întâlnirea s-a încheiat fără ca liderii şi miniştrii de externe să convină asupra unei declaraţii comune.

Erdogan a discutat la telefon cu liderul Hamas: care e „soluția durabilă”

21:02 Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat la telefon cu şeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, despre situaţia actuală din Gaza.

Potrivit unui comunicat, Erdogan a afirmat că „Turcia depune eforturi pentru a se asigura că ajutorul umanitar ajunge în Gaza şi că răniţii pot fi trataţi în Turcia, dacă e necesar, menţionând şi că Turcia depune eforturi pentru o încetare a focului în regiune cât mai curând posibil”.

El a mai susținut că o soluţie durabilă la problema israeliano-palestiniană „nu poate fi obţinută fără crearea unui stat palestinian independent în cadrul graniţelor din 1967, cu Ierusalimul capitală”.

20:45FOTO „Noi condamnăm și nu suntem de acord cu uciderea civililor, de ambele părți”. Cum a fost la protestul pro Palestina de la București

20:00 Un „incendiu de proporții” a izbucnit în zona Bani Suhaila din orașul Khan Yunis din Fâșia Gaza, după un atac aerian israelian asupra unei case, a informat Ministerul palestinian de Interne.

CNN relatează că a obținut imagini din Khan Yunis, iar în acestea se vede o coloană uriașă de fum ce se ridică deasupra orașului din sudul Fâșiei Gaza.

Armata israeliană nu a oferit până acum nicio informație cu privire la circumstanțele aparentei lovituri aeriene.

19:36 Sistemul de sănătate din Gaza e aproape de colaps, avertizează organizația umanitară „Medici fără frontiere”.

Într-o serie de postări pe X (Twitter), organizația precizează că spitalele din Gaza sunt „copleșite” și complet „lipsite de resurse”.

„Am livrat tot ce mai aveam, toate proviziile noastre medicale, spitalului Al Shifa din orașul Gaza, în urmă cu două zile. Am văzut sute de oameni care se adăposteau și era dificil să mergi prin spital înăuntru”, a declarat Loay Harb, o asistentă „Medici Fără Frontiere” în Gaza.

Hamas: „Nu discutăm despre soarta militarilor ostatici până când Israelul nu pune capăt agresiunii”

18:45Președintele american Joe Biden a postat un video cu discuția avută cu cele două ostatice americane, mamă și fiică, eliberate aseară de Hamas.

„Sunt bucuros că am reușit să vă eliberăm”, le-a spus Biden lui Judith și Natalie Raanan, în convorbirea telefonică avută din Biroul Oval.

Una dintre femei îi mulțumește lui Biden pentru „ajutorul său pentru Israel”.

18:07 SUA cer tuturor părţilor să lase deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah

„Îndemnăm toate părţile să lase deschis punctul de trecere de la Rafah, astfel încât ajutoarele esenţiale pentru populaţia din Gaza să poată fi livrate în mod continuu”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.

Şeful diplomaţiei SUA a „salutat” primul convoi umanitar ce a intrat sâmbătă în Gaza din Egipt, însă a lansat şi un avertisment. „Am fost clari: Hamas nu trebuie să se amestece în furnizarea de ajutor vital. Populaţia civilă palestiniană nu e responsabilă pentru terorismul atroce al Hamas”.

17:55O mică explozie a avut loc peste noapte în faţa ambasadei Israelului din Cipru

Poliţia cipriotă a informat că un obiect metalic care conţinea „o cantitate mică de material pirotehnic” a explodat la aproximativ 30 de metri de un complex al ambasadei, care se află într-o zonă puternic populată din Nicosia. Patru persoane cu vârste cuprinse între 17 şi 21 de ani, găsite în zonă, au fost arestate preventiv. Persoanele reţinute sunt sirieni, a spus o sursă din poliţie.

17:40Hamas transmite că nu va discuta despre soarta soldaților israelieni luați ostatici până când Israelul nu-și oprește „agresiunea” asupra Gaza, relatează Reuters.

„Poziţia noastră cu privire la ostaticii din rândul armatei israeliene este clară: este legată de un (posibil) schimb de prizonieri şi nu vom discuta până când Israelul nu va pune capăt agresiunii împotriva Fâşiei Gaza şi a palestinienilor”, a declarat Osama Hamdan, un oficial al grupării islamiste Hamas, vorbind la un post de televiziune din Liban.

Manifestații de susținere pro-palestiniene în mari orașe

17:28VIDEO Manifestație uriașă la Londra: 100.000 mărșăluiesc pentru Palestina

17:13 La București, între timp, are loc o manifestație a palestinienilor împotriva Israelului și în sprijinul celor prinși de război în Fșia Gaza. Circa 400-500 de oameni au ieșit în stradă în Capitală, potrivit estimărilor reporterului HotNews.ro aflat la fața locului.

17:01 Israelul ripostează și atacă pozițiile Hezbollah din sudul Libanului, după ce din acele zone țara a fost atacată mai devreme cu rachete. În imagini se vede cum o poziție Hezbollah este lovită cu proiectile trase de un tanc Merkava.

Raid israelian în satul natal al numărului 2 din Hamas

16:30 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a recunoscut existenţa unei „dezbateri interne” în Departamentul de Stat asupra poziţiei pe care administraţia Biden a adoptat-o cu privire la războiul din Gaza dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas. Într-un mesaj trimis angajaţilor, Blinken a recunoscut că izbucnirea conflictului i-a afectat pe unii angajaţi la nivel personal. El a apărat totodată politica adoptată de autorităţile americane.

Blinken a trimis mesajul după demisia lui Josh Paul, responsabil cu Afacerile Parlamentare al Biroului Politic Militar al Departamentului de Stat, care în scrisoarea sa de demisie a denunţat sprijinul „orb doar în favoarea uneia dintre părţi” acordat de administraţia Biden, ceea ce duce la decizii „mioape, distructive şi în contradicţie cu valorile” pe care se laudă că le apără.

16:00 Avioanele și soldații israelieni au vizat sâmbătă militanți care au lansat rachete și proiectile antitanc în apropierea graniței cu Libanul, a anunțat armata israelului.

„Au fost identificate ținte atinse în timpul ambelor lovituri”, a spus armata, adăugând că soldații săi au răspuns răspundeau la o a treia rundă de rachete. (Reuters)

15:37 Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că „vedem cu toții pe rețelele de socializare și în comunitățile noastre cât de divizivă și polarizatoare a devenit situația actuală”

„Avem datoria de a lucra împreună pentru a preveni ca instabilitatea să cuprindă regiunea și să facă și mai multe victime. Trebuie să ne asigurăm că Hamas nu va câștiga. Trebuie să ne asigurăm că va câștiga coexistența pașnică”, a spus Cleverly.

El a făcut apel la Israel să „aline suferința populației din Gaza" și a declarat că Marea Britanie a vorbit direct cu guvernul israelian despre necesitatea de a respecta dreptul internațional și de a proteja viețile civililor din Gaza, îndemnând la „profesionalism și reținere" din partea armatei israeliene. (The Guardian)

15:28Raid israelian în satul natal al numărului 2 din Hamas: Fratele și 9 dintre nepoții lui al-Arouri au fost arestați și a fost pus un banner cu un mesaj pentru liderul islamist - FOTO

Hamas mai are 210 de ostatici

15:02 Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a spus că, potrivit ultimelor informații, 210 oameni sunt ostatici în Fâșia Gaza, iar familiile lor au fost anunțate de acest lucru.

În acest bilanț nu sunt incluse Judith și Natalie Raanan, americance care au fost eliberate aseară de Hamas. (BBC)

14:51 Gruparea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a cerut sâmbătă ca răniţii să fie evacuaţi din fâşie „din cauza incapacităţii” sistemului de sănătate de a-i îngriji.

Directorul biroului de presă al guvernului Hamas, Salamat Maarouf, a declarat că ajutorul care a intrat sâmbătă în Gaza prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, la graniţa cu Egiptul, este „limitat” şi că nu schimbă „catastrofa umanitară” din enclavă.

14:34 Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 4.385 de morți și 13.651 de răniți de la escaladarea conflictului dintre Hamas și Israel, la 7 octombrie, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății. Printre morți se numără 1.756 de copii și 976 de femei, a adăugat acesta.

Abbas: „Nu vom pleca, vom rămâne pe pământul nostru”

14:07 Președintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că sâmbătă, în timpul discursului său de deschidere la Summitul pentru pace de la Cairo că „nu vom pleca, vom rămâne pe pământul nostru".

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a declarat, la summit, că i-a invitat pe lideri să ajungă la un acord pentru o foaie de parcurs care să pună capăt dezastrului umanitar din Fâșia Gaza și să relanseze calea spre pace între Israel și palestinieni.

Printre obiectivele foii de parcurs se numără livrarea de ajutoare în Gaza și convenirea unei încetări a focului, urmată de negocieri care să conducă la o soluție cu două state, a spus el.

13:58Ce transportă cele 20 de camioane care au intrat sâmbătă în Gaza: Conserve, medicamente, pături şi saltele / Nu și apă sau combustibil

13:29Mesaj dur al Regelui Iordaniei: Viaţa unui arab nu valorează mai puţin decât cea a unui israelian

13:22 Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, sâmbătă, că, în contextul deteriorării situaţiei de securitate din regiune, a fost actualizat avertismentul de călătorie pentru Republica Libaneză.

„MAE recomandă ferm părăsirea imediată a zonelor din sudul Libanului (regiunea din sudul râului Litani), având în vedere confruntările armate recente din zona de frontieră libanezo-israeliană. Totodată, MAE recomandă evitarea tuturor călătoriilor în Liban, iar cetăţenilor care se află deja în Liban, evaluarea cu responsabilitate a necesităţii rămânerii pe teritoriul acestui stat", se arată într-un comunicat.

Ajutorul de azi pentru Gaza, „abia o picătură în ocean”

13:15 Prim-vicepreşedintele PNL europarlamentarul Rareş Bogdan, a declarat la Prima Tv, că a cerut Uniunii Europene să nu mai trimită bani în Fâşia Gaza pentru că astfel sponsorizează terorismul, având în vedere că nimeni nu garantează că sumele respective ajung la copii. El a solicitat să fie trimise ajutoare constând în medicamente şi alimente. Rareş Bogdan a mai afirmat că România s-a comportat admirabil în această situaţie, până în prezent.

„Clar că Uniunea Europeană trebuie să continue ajutorul umanitar. Numai că diferenţa poziţiei mele şi a unor colegi de ai mei faţă de a altora, în special a stângii din Parlamentul European, este că eu spun aşa: finanţăm în continuare, cu 650, totalul finanţării - 1,2 miliarde, 650 de milioane, tranşa ultimă. Îi trimitem către palestienieni, Cisiordania şi Fâşia Gaza. Majoritatea rămân în Fâşia Gaza. Dar eu am cerut să nu mai trimitem bani pentru că altfel Parlamentul European, Uniunea Europeană sponsorizează terorismul, pentru că nimeni nu poate să ne garanteze că acei bani ajung pentru copii, pentru şcolari”, a declarat Rareş Bogdan. (News.ro)

12:56 Coordonatorul de comunicare și advocacy al ActionAid, Riham Jafari, a salutat convoiul de ajutor de astăzi în Gaza, dar a declarat că acesta este „abia o picătură în ocean".

„Înainte de începerea acestei crize, aproximativ 500 de camioane cu ajutoare traversau în mod normal granița în fiecare zi, oferind un sprijin vital pentru milioane de locuitori din Gaza, care se confruntau deja cu o criză umanitară.

De asemenea, camioanele de ajutor nu au adus cu ele combustibilul necesar pentru a alimenta spitalele, pentru a menține ambulanțele în mișcare sau pentru a scoate apa din pământ”, a spus acesta.

12:52 Armata israeliană a spus că ajutoarele care intră în Gaza vor ajunge doar în zonele sudice și că nu va intra niciun fel de combustibil.

Summitul de la Cairo: Mulți lideri, speranțe puține

12:40 Imagini din Israel arată că și forțele israeliene au montat deasupra blindatelor cuști și plase de protecție împotriva munițiilor aruncate din drone:

12:03 Egiptul organizează sâmbătă un summit pe tema crizei din Gaza pentru a încerca să evite un război regional mai amplu, dar este de așteptat ca liderii din Orientul Mijlociu și din Europa să aibă dificultăți în a ajunge la o poziție comună în legătură cu conflictul dintre Israel și militanții Hamas.

Doi diplomați au declarat pentru Reuters că este puțin probabil să se ajungă la o declarație comună în cadrul reuniunii, din cauza sensibilităților legate de orice apel la încetarea focului și de includerea sau nu a mențiunii privind atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și a dreptului Israelului de a se apăra.

Absența unui oficial de rang înalt din partea principalului aliat al Israelului, Statele Unite, și a altor lideri occidentali importanți a diminuat așteptările cu privire la ceea ce se poate obține în cadrul evenimentului convocat în pripă. Statele Unite, care nu au în prezent un ambasador desemnat în Egipt, sunt reprezentate de însărcinatul cu afaceri al ambasadei din Cairo.

Israelul cere cetățenilor săi să plece imediat din Egipt, Iordania și Maroc

11:48 Ajutoare trimise de Organizația Mondială a Sănătății au trecut granița de la Rafah, a declarat directorul general al organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând însă că este nevoie de mult mai multe:

  • trecerea în siguranță a unor convoaie suplimentare de ajutoare prin enclavă.
  • protecția tuturor lucrătorilor umanitari
  • acces continuu al ajutoarelor medicale

11:22 Cel puțin 13 palestinieni au fost uciși sâmbătă în urma unei lovituri aeriene în cartierul Deir El Balah din Gaza, a afirmat agenția de presă Al Shehab a Hamas.

Lovitura a avut loc asupra unei singure unități rezidențiale, a transmis Al Shehab.

11:11 Alertă de nivel maxim emisă de Israel pentru cetățenii săi: „Părăsiți cât mai repede cu putință” Egiptul, Iordania și Marocul

Granița Egipt-Gaza s-a deschis pentru doar 20 de camioane cu ajutoare

10:40 Granița Egipt Gaza s-a închis după ce au trecut cele 20 de camioane programate pentru ziua de astăzi, potrivit corespondentului CNN de la Rafah.

10:16 Punctul de trecere Rafah a fost deschis, camioanele cu ajutoare au început să treacă dinspre Egipt spre Gaza.

Un purtător de cuvânt Hamas a declarat că cele 20 de camioane cu ajutoare ce ar trebui să intre în azi în enclavă transportă medicamente, echipamente medicale și o cantitate limitată de alimente (conserve).

10:11Palestinienii din România țin sâmbătă un miting de solidaritate cu Gaza / 22 de ambasade de la București au condamnat „agresiunea continuă” a Israelului

09:52 Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat vineri că au ucis un lider al Hamas, Mahmud Sabih, responsabil de unitatea de dezvoltare şi arme strategice a grupului islamist palestinian.

Forţele armate au raportat acest deces într-un comunicat, fără să precizeze cum şi unde a murit Sabih.

IDF a explicat însă că acest membru al Hamas a condus o secţiune a grupului care era dedicată creşterii capacităţilor de înarmare ale organizaţiei şi schimbului de cunoştinţe cu organizaţiile teroriste din Orientul Mijlociu. De asemenea, Sabih a facilitat transferul de informaţii către organizaţia sa pentru a produce arme şi drone. (EFE via Agerpres)

Cel puţin 22 de jurnalişti au fost ucişi până acum

09:04 Ambasada SUA în Israel a spus că granița dintre Gaza și Egipt ar putea fi deschisă sâmbătă, sugerând că o astfel de măsură le-ar permite străinilor să părăsească enclava palestiniană asediată.

Într-o postare pe rețelele de socializare, ambasada a afirmat că a „primit informații" potrivit cărora punctul de trecere Rafah se va deschide la ora 10.00 dimineața. „Nu știm cât timp va rămâne deschis pentru ca cetățenii străini să părăsească Gaza", a adăugat sursa citată.

ONU a spus aseară că acele camioane care așteaptă în Rafaf pot face diferența dintre viață și moarte pentru mulți palestinieni.

08:32 Cel puţin 22 de jurnalişti au fost ucişi de la izbucnirea luptelor dintre Israel şi Hamas, la 7 octombrie, potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor.

Printre aceştia se numără 18 palestinieni, trei israelieni şi un libanez, precizează comitetul într-un comunicat.

CPJ atribuie 15 dintre aceste decese atacurilor aeriene israeliene şi două atacurilor Hamas în sudul Israelului. Opt jurnalişti au fost raportaţi ca fiind răniţi, iar trei sunt fie dispăruţi, fie au fost reţinuţi. (BBC via News.ro)

08:01 Joe Biden: Hamas a atacat Israelul pentru că eram pe punctul de a mă așeza la discuții cu saudiții.

Mişcarea islamistă palestiniană a atacat Israelul cu scopul, printre altele, de a submina discuţiile ce vizează normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, a declarat vineri preşedintele american.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Doi ostatici americani deținuți de Hamas au fost eliberați „din motive umanitare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ramurii armate a organizației, Abu Ubaida. El a spus că a fost un răspuns la eforturile de mediere din Qatar.
  • Imagini din satelit arată desfășurarea a sute de tancuri și vehicule blindate de către Israel în două zone la nord de Gaza, indicând pregătiri pentru o posibilă invazie terestră.
  • Israelul a dezvăluit cum se va desfășura războiul contra Hamas. În ultima dintre cele trei faze își va lua mâna total de pe Fâșia Gaza.
  • De ce este micul Qatarul atât de important? O mână de puteri regionale sunt susceptibile de a putea exercita presiuni asupra Hamas pentru a-și elibera ostaticii, dar Qatar, care obișnuiește să asigure bunele oficii între mișcările radicale și Occident, pare a fi cea mai importantă.
  • Zeci de mii de egipteni au manifestat vineri, dintre care câteva mii în emblematica piaţă Tahrir din Cairo, pentru a-şi exprima solidaritatea cu palestinienii din Fâşia Gaza.
  • Scriitorul americano-britanic Salman Rushdie speră într-o încetare a războiului dintre Israel şi Hamas „cât mai curând posibil”, declarându-se „îngrozit” şi „plin de presentimente rele”.
  • Cererea de buget a lui Biden include 61,4 miliarde pentru Ucraina și 14,3 miliarde pentru Israel.
  • Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vizitat vineri partea egipteană a punctului de control Rafah și a cerut ca un număr semnificativ de camioane să intre în Gaza în fiecare zi, iar controalele - asupra cărora Israelul insistă pentru a împiedica ajutoarele să ajungă la Hamas - să fie rapide și pragmatice.
  • Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului, principala confesiune creștină palestiniană, a declarat că forțele israeliene au lovit Biserica Sfântul Porfirie din orașul Gaza, unde se refugiaseră sute de creștini și musulmani.

---------------