În zorii zilei de sâmbătă, armata israeliană a efectuat un raid în satul numărului doi al mișcării islamiste Hamas din Cisiordania ocupată, unde a arestat aproximativ douăzeci de persoane și a interogat zeci de alte persoane, potrivit unui consilier local și martorilor, transmite AFP.

Soldați israelieni în satul Aroura din CisiordaniaFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Raidul a avut loc în satul Aroura, situat la 20 de km nord de Ramallah. Aroura este satul natal al numărului doi al Hamas, Saleh al-Arouri, care trăiește în exil în Liban.

Fratele și 9 dintre nepoții lui al-Arouri au fost arestați

Zeci de săteni au fost interogați de armata israeliană și peste douăzeci dintre ei au fost arestați, inclusiv unul dintre frații lui Saleh al-Arouri și nouă dintre nepoții săi, potrivit primarului satului, Ali Al-Khasib, și martorilor.

Într-un comunicat, armata israeliană a confirmat că a desfășurat o operațiune în Aroura, împreună cu serviciul de securitate internă Shin Beth, în timpul căreia „a interogat și arestat zeci de membri ai Hamas, inclusiv persoane apropiate liderului organizației teroriste Hamas, Saleh Arouri".

Armata israeliană a sechestrat casa lui Arouri și a dus acolo zeci de săteni pentru a fi interogați, a declarat pentru AFP Khasib.

A fost pus un banner cu un mesaj pentru liderul islamist

De asemenea, a desfășurat un banner pe fațada casei cu o fotografie a lui Saleh al-Arouri pe un fundal cu steagul israelian, potrivit martorilor și imaginilor postate pe rețelele de socializare.

Ca și cum ar fi vrut să transmită un mesaj, pe banner scria în arabă: „Aceasta a fost casa lui Saleh Arouri și a devenit centrul de comandă al lui Abu Al-Nimer din serviciile secrete israeliene".

Potrivit sătenilor, Abu al-Nimer este pseudonimul ofițerului de informații israelian care se ocupă de zona care include Aroura.

„Pe durata operațiunii, casa lui Saleh Arouri a fost folosită de Shin Beth și de armată ca sediu pentru reținerea și interogarea militanților", a precizat armata israeliană.

Saleh al-Arouri, acuzat de Israel că este creierul a numeroase atentate, a fost ales în 2017 adjunct al șefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, devenind oficial numărul 2 al mișcării islamiste.

După ce a petrecut în total aproape douăzeci de ani în închisorile israeliene, Saleh al-Arouri a fost eliberat în 2010 cu condiția să plece în exil. În prezent, el este stabilit în Liban.