Ministrul de externe al Iranului a avertizat duminică Israelul și Statele Unite că întreaga regiune a Orientului Mijlociu ar putea scăpa de sub control dacă Israelul nu își oprește imediat acțiunile militare, transmite BBC.

Ministrul iranian de externe Hossein Amir-AbdollahianFoto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Vorbind la Teheran, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a declarat:

  • „Avertizez SUA și pe proxy-ul lor (Israel)... că, dacă nu opresc imediat crimele împotriva umanității și genocidul din Gaza, orice este posibil în orice moment, iar regiunea va scăpa de sub control”.

Israelul e angajat într-un schimb de focuri cu miliţia şiită libaneză Hezbollah (susţinută de Iran), în sudul Libanului. De altfel, în cursul zilei, mai multe comunități israeliene din apropierea graniței cu Libanul au primit ordin de evacuare.

Între timp, Statele Unite au anunţat că îşi întăresc prezenţa militară în Orientul Mijlociu din cauza „escaladărilor recente ale Iranului şi forţelor sale complice”. Un sistem de apărare antirachetă la mare altitudine (THAAD), precum şi mai multe baterii de rachete sol-aer Patriot vor fi desfăşurate „în întreaga regiune”, a anunţat sâmbătă seară şeful Pentagonului.

Zilele trecute, distrugătorul american USS Carney, aflat în Marea Roșie, a interceptat mai multe rachete care au fost lansate din Yemen de mişcarea Houthi, aliniată cu Iranul. De asemenea, o bază militară ce găzduiește forțele americane din Irak a fost atacată cu rachete și drone de grupări susținute de Iran.

Iranul a negat că a ajutat gruparea islamistă palestiniană Hamas să efectueze atacul sângeros din 7 octombrie asupra Israelului, care a ucis peste 1.400 de persoane. SUA au afirmat la rândul lor că nu au văzut deocamdată dovezi ale unei implicări directe a Iranului.

_____