Rusia a lansat miercuri dimineață un atac cu rachete asupra Kievului, sistemele de apărare antiaeriană ale țării doborând toate proiectilele înainte ca acestea să ajungă la ținte, a declarat administrația militară a capitalei prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram, transmite Reuters. Martorii citați de Reuters au auzit mai multe explozii care au sunat ca și cum sistemele de apărare aeriană ar fi fost desfășurate în jurul orei locale 05:50 a.m., când au fost emise alerte de raid aerian pentru întreaga Ucraină, înainte de a fi anulate aproximativ o oră mai târziu. Potrivit lui Popko, Rusia a folosit mai multe tipuri de rachete.

Bombardiere de atac Su-34Foto: Mikhail Golenkov / Sputnik / Profimedia Images

SINTEZA ZILEI

  • Reportaj VIDEO HotNews.ro în satul unde a căzut drona rusească: localnicii au tot reclamat că le trec drone peste case, autoritățile române le-au transmis că nu văd bine
  • SUA, un nou pahet de ajutor pentru Ucraina de 1 miliard de dolari. Ce cuprinde
  • Zelenski: La Summitul celor Trei Mări de la Bucureşti am cerut tuturor partenerilor şi vecinilor noştri să continue să protejeze unitatea Europei
  • Aliații NATO și-au exprimat miercuri „solidaritate puternică” cu România, după ce țara i-a informat faptul că ceea ce par fi bucăți dintr-o dronă rusească au căzut pe teritoriul României, a spus alianța, relatează Reuters.
  • În timpul vizitei sale surpriză în capitala Ucrainei, secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a alăturat ministrului de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba pentru o masă la McDonald’s, unde cei doi au glumit despre mahmureală în fața camerelor, relatează The Guardian.
  • Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că „nu poate exista un steag rusesc la Jocurile Olimpice de la Paris”, întrucât Rusia „nu are ce căuta într-un moment în care comite crime de război”
  • Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, despre cazul dronei: E o situație jenantă față de NATO / România ar trebui să ceară scuze Ucrainei
  • Kremlinul şi-a exprimat miercuri „îngrijorarea” în legătură cu exerciţiile militare comune pe care Armenia şi SUA le vor desfăşura pe teritoriul armean, în timp ce guvernul de la Erevan se îndepărtează tot mai mult de Moscova.
  • Cel puțin 16 persoane, printre care și un copil, au fost ucise miercuri într-un atac rusesc asupra orașului Kosteantînivka din regiunea Donețk din estul Ucrainei

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 560, LIVETEXT:

02:08Rusia susține că influența Ucrainei asupra pieței grâului este exagerată

Rusia folosește rețelele de socializare pentru a încerca să minimalizeze influența industriei grâului din Ucraina, susținând că aceasta reprezintă mai puțin de 5% din exporturile mondiale de grâu, potrivit Sky News.

00:56Zelenski: La Summitul celor Trei Mări de la Bucureşti am cerut tuturor partenerilor şi vecinilor noştri să continue să protejeze unitatea Europei

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor în discursul video de miercuri seara că a fost zi dificilă, din cauza atacului rusesc de la Kostiantinivka, în care au căzut victime zeci de civili, dar totodată a fost şi o zi plină de evenimente în plan diplomatic, menţionând între altele summitul celor Trei Mări găzduit de România, despre care a spus că reuneşte „o regiune mare, care este una dintre sursele puterii europene”, potrivit News.ro.

00:34Macron: „Nu poate exista un steag rusesc la Jocurile de la Paris”

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că „nu poate exista un steag rusesc la Jocurile Olimpice de la Paris”, întrucât Rusia „nu are ce căuta într-un moment în care comite crime de război”, potrivit unui interviu acordat cotidianului L'Equipe publicat miercuri seara.

Întrebat despre o eventuală prezență individuală a sportivilor ruși, șeful statului a răspuns: „Sper că aceasta va fi o decizie conștientă a lumii olimpice (...) nu depinde de țara gazdă să decidă ce trebuie să facă CIO”.

23:35 SUA, un nou pahet de ajutor pentru Ucraina de 1 miliard de dolari

Pe lângă munițiile antitanc, pachetul de ajutor include 300 de milioane de dolari pentru securitatea civilă în zonele eliberate, 206 milioane de dolari pentru ajutor umanitar, 200 de milioane de dolari pentru sprijinirea instituțiilor locale, 90 de milioane de dolari pentru deminare și 100 de milioane de dolari pentru finanțarea achizițiilor viitoare de echipamente militare.

Reportaj VIDEO HotNews.ro în satul unde a căzut drona rusească

22:56În timpul vizitei sale surpriză în capitala Ucrainei, secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a alăturat ministrului de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba pentru o masă la McDonald’s, unde cei doi au glumit despre mahmureală în fața camerelor, relatează The Guardian.

22:30 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat miercuri, în timpul unei vizite la Kiev, un nou ajutor pentru Ucraina, în valoare totală de peste 1 miliard de dolari, inclusiv peste 665 de milioane de dolari în asistență militară și de securitate civilă și milioane de dolari sprijin pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei și alte zone, relatează Reuters.

„Vom continua să fim alături de Ucraina”, a declarat Blinken reporterilor la o conferință de presă cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

21:35Reportaj VIDEO HotNews.ro în satul unde a căzut drona rusească: localnicii au tot reclamat că le trec drone peste case, autoritățile române le-au transmis că nu văd bine

O echipă HotNews.ro a vorbit cu localnicii din satul Plauru, comuna Ceatalchioi, despre cum este viața la câteva sute de metri de războiul din Ucraina, cu o zi înainte ca Ministerul Apărării Naționale și președintele Iohannis să confirme oficial că fragmente dintr-o dronă rusească au căzut pe teritoriul localității. Până acum au negat.

21:25Uniunea Europeană a denunțat miercuri atacul rusesc „odios și barbar” asupra orașului Kosteantînivka, din estul Ucrainei, care a ucis cel puțin 17 persoane, relatează Reuters.

O declarație a serviciului diplomatic al UE spunea că Rusia „continuă să terorizeze populația civilă a Ucrainei” și a spus că cei din spatele atacului vor fi trași la răspundere.

21:14Reprezentanți ai Statelor Unite, Marii Britanii și Uniunii Europene au sosit în această săptămână în Emiratele Arabe Unite pentru a discuta despre implementarea sancțiunilor împotriva Rusiei, ca parte a unui efort mai amplu cu o serie de țări "partenere", a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al ambasadei SUA.

Acest lucru vine în contextul în care cresc îngrijorările legate de bunurile exportate în Rusia care ar putea fi folosite în războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

Wall Street Journal, care a raportat primul vizita, a declarat că discuțiile au loc ca parte a "unui efort global colectiv pentru a ține cipurile de calculator, componentele electronice și alte așa-numite produse cu dublă utilizare, care au atât aplicații civile, cât și militare, departe de mâinile rușilor".

„What is going on in Romania?”, se întreabă și presa britanică

20:55Washingtonul va furniza Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit (Pentagon)

Statele Unite vor furniza Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor și vehiculelor blindate, a anunțat miercuri Pentagonul, potrivit AFP.

20:40 Aliații NATO și-au exprimat miercuri „solidaritate puternică” cu România, după ce țara i-a informat faptul că ceea ce par fi bucăți dintr-o dronă rusească au căzut pe teritoriul României, a spus alianța, relatează Reuters.

20:00 Declarația comună adoptată la Summitul de la București: cele 20 de puncte convenite de liderii Inițiativei celor 3 Mari

Președinții și reprezentanții la nivel înalt ai celor douăsprezece state participante la Inițiativa celor Trei Mări (I3M) - Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Croația, Republica Cehă, Republica Estonia, Ungaria, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, România, Republica Slovacă și Republica cu ocazia Summitului și Forumului de Afaceri ale I3M, au adoptat o declarație comună în 20 de puncte

19:25Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, despre cazul dronei: E o situație jenantă față de NATO / România ar trebui să ceară scuze Ucrainei

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că un incident precum prăbușirea unei drone rusești nu poate fi ascuns mai ales într-o țară europeană precum România. Prin urmare, el crede că de vină pentru declarațiile oficialilor români, care s-au dovedit a fi incorecte, nu e reaua credință, ci incompetența unor responsabili din Ministerul Apărării, care s-au grăbit să nege că drona a căzut pe teritoriul României.

19:07 „What is going on in Romania?”, se întreabă și presa britanică după ping-pongul cu drona căzută în țara noastră

Au existat o serie de actualizări confuze venite din România cu privire la posibilitatea ca o dronă să cadă pe teritoriul său la începutul acestei săptămâni, scrie Sky News.

Luni, un parlamentar ucrainean a mers până la a acuza România că a negat că dronele au fost găsite pe teritoriul lor pentru a evita ca NATO să alunece într-o confruntare directă cu Rusia.

Așadar - Ucraina susține că știe de existența unei drone rusești pe teritoriul României și, deși România a negat inițial afirmațiile - se pare că (cel puțin unii din guvern) au dat înapoi astăzi.

Zelenski a avut miercuri o intervenție prin videoconferință la Summitul Inițiativei celor Trei Mări (I3M) de la București

18:55Iohannis, conferință de presă alături de președinții Poloniei, Lituaniei și premierul Croației, la finalul summitului de la București

18:35Ministrul de Interne, Igor Klimenko, a declarat că „operațiunea de căutare și salvare din Kosteantînivka a fost finalizată”, iae potrivit acestuia până la ora 18:00 (15:00 GMT), bilanțul morților crescuse la 17. Numărul răniților era de 32.

17:42Numărul răniților continuă să crească Kostiantinivka

În prezent, s-a confirmat că 31 de persoane au fost rănite în atacul din Kostiantinivka de astăzi. Cel puțin 16 persoane au fost ucise, dar acest număr ar putea crește pe măsură ce salvatorii lucrează la fața locului pentru a îndepărta molozul și a scoate oamenii din dărâmături.

17:16Germania intenționează să crească semnificativ achizițiile de muniție în 2024, a declarat miercuri ministrul Apărării Boris Pistorius, în timp ce țările occidentale se străduiesc să refacă stocurile epuizate de donațiile către Ucraina, relatează Reuters.

16:54Kremlinul şi-a exprimat miercuri „îngrijorarea” în legătură cu exerciţiile militare comune pe care Armenia şi SUA le vor desfăşura pe teritoriul armean, în timp ce guvernul de la Erevan se îndepărtează tot mai mult de Moscova.

16:54Președintele Volodimir Zelenski a avut miercuri o intervenție prin videoconferință la Summitul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care are loc la București, el reacționând după recentele atacuri ale Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.

Președintele Volodimir Zelenski a avut miercuri o intervenție prin videoconferință la Summitul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care are loc la București, el reacționând după ce autoritățile din România au anunțat că fragmente dintr-o dronă au fost găsite în județul Tulcea.

Atac rusesc puternic asupra orașului Kosteantînivka din regiunea Donețk

16:51O delegație a Congresului SUA se va întâlni joi cu procurorul superior al Curții Penale Internaționale de la Haga și va discuta despre acuzațiile aduse președintelui rus Vladimir Putin privind crimele de război, a anunțat miercuri președintele acesteia, relatează Reuters.

16:44Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o intervenție prin videoconferință la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, găzduit din nou de România

16:21Cel puțin 16 persoane, printre care și un copil, au fost ucise miercuri într-un atac rusesc asupra orașului Kosteantînivka din regiunea Donețk din estul Ucrainei, au declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

16:15Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a anunţat că marţi, în jurul orei 18 au apărut primele indicii că au fost găsite resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă, în judeţul Tulcea, şi a precizat că acestea sunt analizate de specialişti. Tîlvăr a precizat că informaţiile furnizate marţi preşedintelui Klaus Iohannis, cum că nu a căzut „nicio dronă” în ţara noastră, erau corecte. Dar echipele MApN au găsit bucățile la câtiva metri de Dunăre, potrivit ministrului.

16:00Dmitri Patrușev, ministrul rus al agriculturii, a avertizat miercuri că penuria de combustibil amenință să perturbe recoltarea cerealelor toamna aceasta și a făcut apel la suspendarea exporturilor de produse petroliere.

15:55Cum au negat oficialii de la București ceea ce Kievul a spus că poate proba cu „dovezi fotografice” - o dronă din atacul rușilor a căzut în România. De la infirmarea lui Klaus Iohannis, până la confirmarea ministrului Apărării

Noul ministru ucrainean al Apărării promite să elibereze „fiecare centimetru” din Ucraina

15:48Prima reacție a lui Iohannis după ce MApN a confirmat, în final, că o dronă a căzut în România, așteaptată în jurul orei 16.00 / Marți, șeful statului a negat

15:40Noul ministru ucrainean al Apărării promite să elibereze „fiecare centimetru” din Ucraina

Noul ministru ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a promis miercuri că va face tot ce îi stă în putință pentru a elibera „fiecare centimetru” din Ucraina ocupată de Rusia, la scurt timp după ce Parlamentul a votat pentru confirmarea sa în noua sa funcție, potrivit AFP.

„Voi face tot ce este posibil și imposibil pentru victoria Ucrainei, când vom fi eliberat fiecare centimetru din țara noastră și pe fiecare dintre oamenii noștri”, a declarat el pe pagina sa de Facebook.

15:30Republica Moldova datorează Gazprom doar 8,6 milioane de dolari pentru livrările de gaz, o fracțiune din datoria uriașă de 709 milioane revendicată de gigantul energetic rus, au declarat miercuri mai mulți oficiali moldoveni după finalizarea unui audit intern.

15:21 Rustem Umerov, învestit miercuri de Parlamentul Ucrainei în funcția de ministru al Apărării, a transmis un mesaj pe Facebook în care spune că „obiectivul principal este victoria”. „Voi face tot posibilul și imposibilul pentru victoria Ucrainei – când vom elibera fiecare centimetru al țării noastre și fiecare persoană”.

14:30Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apătării, Constantin Spînu, a precizat că „mai multe fragmente care pot fi asimilate unor elemente de dronă” au fost descoperite marți seară de către echipe MApN care „de câteva zile fac verificări foarte aproape de malul Dunării, pe o arie foarte extinsă”.

El a spus că există și ipoteza ca fragmentele de dronă să provină din atacuri mai vechi.

„Nu se poate face acum legătura cu atacurile din noaptea de duminică spre luni sau cu alte atacuri mai vechi. Urmează ca echipa de investigație să stabilească și vom face publice concluziile cât de repede, pentru că o astfel de situație nu poate fi ținută sub tăcere”, a declarat, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al MApN.

La trei zile de la incident și după ce au negat vehement, autoritățile de la București confirmă că o dronă a căzut în România

14:10Ministrul Apărării confirmă până la urmă că drona rusească a căzut pe teritoriul României / Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat că bucăți dintr-o dronă rusească folosită în atacul din noaptea de duminică spre luni au căzut pe teritoriul țării noastre, potrivit Antena 3 CNN. Rămășițele au fost găsite pe raza comunei tulcene Ceatalchioi. Președintele Klaus Iohannis a declarat cu o zi în urmă că nu a existat „nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv” care să fi ajuns în România în urma atacului lansat de ruși luni asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Analiștii de la GeoConfirmed, care se ocupă de geolocalizarea imaginilor care au legătură cu războiul din Ucraina, au spus marți seară că o dronă rusească a căzut luni pe teritoriul țării noastre, confirmând informațiile Ucrainei, în timp ce oficialii români le-au negat vehement.

13:38Este clar că Washingtonul intenţionează să continue să finanţeze efortul de război al Kievului „până la ultimul ucrainean", a declarat purtătorul d cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce a fost întrebat despre vizita despre vizita secretarului de stat american Antony Blinken, potrvit Reuters, citat de news.ro.

Blinken a sosit miercuri la Kiev, într-un gest de sprijin, în timp ce contraofensiva Ucrainei împotriva forţelor ruseşti intră în cea de-a patra lună, cu doar mici câştiguri.

„Am auzit declaraţii repetate că ei (americanii) intenţionează să continue să ajute Kievul atât timp cât va fi nevoie", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Cu alte cuvinte, ei vor continua să susţină Ucraina în stare de război şi să ducă acest război până la ultimul ucrainean, fără să cruţe niciun ban pentru asta. Aşa o percepem, o ştim. Nu va afecta cursul operaţiunii militare speciale", a comentat Peskov.

13:26Parlamentul Ucrainei a aprobat numirea lui Rustem Umerov în funcția de ministru al Apărării, informează Reuters. Oleksii Reznikov a fost demis oficial marți, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că doreşte înlocuirea sa.

12:10VIDEO „Încă una vine! Mamă!”. Rusia atacă din nou la granița cu România. Portul Chilia, lovit de drone. Exploziile, văzute de pe malul Dunării

11:31 Armenia a anunțat miercuri că va găzdui un exercițiu militar comun cu Statele Unite săptămâna viitoare, anunțul venind la doar o zi după ce guvernul de la Erevan a fost persiflat de Kremlin.

11:22Mai mulți locuitori din Chilia Veche, România, au declarat că în cursul nopții de marți spre miercuri au avut loc explozii peste Dunăre, în localitatea ucraineană Chilia, potrivit TeleM.

Atacurile nocturne au durat trei ore și au vizat districtul Ismail din regiunea Odesa, unde o persoană a fost ucisă, a declarat guvernatorul regional Oleg Kiper pe Telegram.

Antony Blinken a ajuns la Kiev

11:15Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns la Kiev într-un gest de sprijin, în timp ce contraofensiva Ucrainei împotriva forțelor ruse se îndreaptă spre a patra lună, cu câștiguri mici, scrie Reuters.

În timpul vizitei sale de două zile, în care a rămas peste noapte în Ucraina pentru prima dată de la invazia Rusiei, din februarie 2022, Blinken va anunța probabil un nou pachet de asistență americană în valoare de peste 1 miliard de dolari, a declarat un înalt oficial al departamentului de stat

11:14Un localnic din satul Plauru, care este vis-a-vis de Izmail, a declarat pentru HotNews că noaptea trecută nu a fost nicio explozie în Izmail, ci mai degrabă localitatea ucraineană Chilia.

10:41 Valentin Nalivaîcenko, un fost director al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), afirmă că misiunile recente de asasinat desfășurate de serviciile ucrainene au fost destul de riscante și, în unele cazuri, au periclitat agenți și resurse valoroase pentru ținte fără o valoare notabilă.

10:33Analiștii de la GeoConfirmed, care se ocupă de geolocalizarea imaginilor care au legătură cu războiul din Ucraina, spun că o dronă rusească a căzut luni pe teritoriul țării noastre, confirmând informațiile Ucrainei, în timp ce oficialii români neagă vehement.

09:48 Forțele ruse au început să acopere unele dintre avioanele sale de atac cu anvelope de mașină, ceea ce, potrivit experților, ar putea fi o încercare improvizată de a le proteja de atacurile dronelor ucrainene, potrivit CNN.

09:19Un oficial numit de Rusia a recunoscut că forțele Moscovei au abandonat satul ucrainean Robotîne, la mai mult de o săptămână după ce Kievul a anunțat recucerirea acestuia, informează Reuters.

07:48Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele sale de apărare aeriană au distrus o dronă lansată de Ucraina, marți, cu puțin înainte de miezul nopții, deasupra regiunii Briansk, care se învecinează cu Ucraina, potrivit Reuters.

Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii Briansk, a declarat Telegram că nu au existat distrugeri sau victime.

07:45 Un atac cu drone rusești, miercuri dimineață, în regiunea Odesa a ucis o persoană și a avariat infrastructura, a declarat guvernatorul regiunii pe aplicația de mesagerie Telegram, informează Reuters.

În timpul atacului de aproape trei ore, mai multe instalații agricole și portuare au fost avariate și s-au înregistrat mai multe incendii, a declarat Oleh Kiper.

„Un angajat al unei întreprinderi agricole, care a fost grav rănit, a murit la spital", a declarat Kiper.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent informațiile.

07:04Un pilot rus de elicopter a dezertat în Ucraina și va primi echivalentul a 500.000 de dolari drept recompensă, potrivit presei ucrainene.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

------------------

Evenimentele de marți privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro