Republica Moldova datorează Gazprom doar 8,6 milioane de dolari pentru livrările de gaz, o fracțiune din datoria uriașă de 709 milioane revendicată de gigantul energetic rus, au declarat miercuri mai mulți oficiali moldoveni după finalizarea unui audit intern, relatează Reuters.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Gazprom și filiala sa din Republica Moldova au afirmat la sfârșitul lui 2021 că Republica Moldova a acumulat datorii în valoare de sute de milioane de dolari care trebuie achitate pentru a asigura livrări stabile de gaz.

Moldova a contestat revendicările Gazprom și a denunțat la momentul respectiv un „șantaj energetic” al Rusiei.

Miercuri, mai mulți oficiali moldoveni au declarat că un audit internațional a arătat că țara datorează doar 8,6 milioane de dolari companiei ruse, adăugând că guvernul de la Chișinău nu are de gând să plătească „datorii inexistente”.

Gazprom, care nu a dat curs unei solicitări a agenției Reuters de a comenta informațiile, a prezentat anul trecut suma de 709 de milioane de dolari despre care susține că Rep. Moldova i-o datorează, dar este posibil ca partea rusă să ceară acum și mai mult în baza penalităților pe care le-a calculat.

„După clarificările privind datoria pentru gazele naturale, Moldova nu intenționează să plătească datorii inexistente și cetățenii nu sunt obligați să plătească facturile aferente”, a declarat premierul Dorin Recean.

Ministrul moldovean al energiei Victor Parlicov a adăugat că auditorii nu au primit documente privind sume ce se ridică la 276 de milioane de dolari din partea Gazprom și a Moldovagaz, filiala sa locală.

„Asta nu înseamnă că aceste documente nu există, ci doar că ele nu au fost furnizate auditorilor”, a clarificat el.

El a precizat că Moldovagaz și Gazprom au fost înștiințate cu privire la rezultatele auditului și că guvernul așteaptă reacția companiei rusești.

Anul trecut Gazprom a amenințat că va tăia complet livrările de gaze către țara vecină din cauza acestei datorii și a operat mai multe tăieri drastice ale volumelor furnizate.