10 august, un an după. Dosarul complet al unui protest care a zguduit România: 100.000 de oameni au cerut o țară normală și au primit gaze lacrimogene și bastoane. Niciun vinovat

de Clarice Dinu     HotNews.ro
Vineri, 9 august 2019, 12:35 Actualitate | Esenţial


Violente la protestul din 10 august
Foto: Agerpres
Zeci de mii de români și-au anunțat prezența sâmbătă în Piața Victoriei, la manifestația organizată la împlinirea unui an de la reprimarea violentă de către Jandarmerie a mitingului diasporei. 10 august 2018 a fost unul dintre momentele de răscruce ale României postdecembriste. Aproape o sută de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de asaltul asupra justiției al partidului de guvernare.

La finalul zilei, imaginile din Piața Victoriei unde forțele de ordine au intervenit brutal pentru împrăștierea manifestanților, cu gaze lacrimogene, tunuri de apă, și lovind oameni cu mâinile ridicate sau în genunchi au ajuns în buletinele de știri ale marilor televiziuni ale lumii. Și acum, la un an, puterea, prin vocea premierului Viorica Dăncilă, vorbește despre o tentativă de lovitură de stat. Victimele jandarmilor așteaptă să se facă dreptate, însă dosarul bate pasul pe loc, informații relevante și utile procurorilor rămânând încă secretizate la nivelul Ministerului de Interne. Actori principali în reprimarea brutală a manifestanților sunt în continuare în funcțiile de conducere ale Jandarmeriei.

Mitingul din 10 august 2018 a fost anunțat cu luni înainte pe rețelele de socializare, fiind cunoscut ca Mitingul Diasporei. Odată cu apropierea datei de desfășurare, tensiunea a crescut. Un element relevant a fost și cazul lui Răzvan Ștefănescu, românul din Suedia care și-a luat numere la mașină MUIE PSD. Acesta a fost hărțuit de autoritățile române, deși nu încălcase legislația. De asemenea, cu două zile înainte de protest, Primăria Capitalei a anunțat că mitingul nu are organizator, deoarece asociația care ceruse autorizație a renunțat.

Totodată, liderii PSD au susținut în continuu că protestul anunțat pentru 10 august nu va fi unul lipsit de incidente, cu o seară înainte Liviu Dragnea declarând că președintele Klaus Iohannis este „în stare de orice să dea guvernul jos, chiar și prin violență”.

În ziua protestului, premierul Viorica Dăncilă era în concediu, la fel și ministrul de Interne, Carmen Dan, care însă a coordonat acțiunea forțelor de ordine după cum a și declarat. Nici primarul Gabriela Firea nu era în București, ea fiind plecată într-o deplasare.

Filmul protestului reprimat brutal de jandarmi

Primii protestatari au ajuns în Piața Victoriei în dimineața zilei de 10 august 2018. La ora 11.00 români din Italia, Spania, Germania, SUA, dar și din provincie își exprimau revolta față de Guvernul PSD. Primele incidente au apărut însă după amiaza, în jurul orei 16.00, când un grup mare de protestatari a forțat cordonul de jandarmi din fața Palatului Victoria. Din acest moment jandarmii au început să pulverizeze masiv cu gaze lacrimogene. „Situația este tensionată. (...) Nu ne dorim niciun fel de incidente, de confruntări”, declara, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache.

Însă tensiunea a crescut. Jandarmii au făcut în continuare uz de gaze lacrimogene chiar împotriva protestatarilor pașnici între care erau numeroase femei cu copii. Până la ora 18.00 aproape 40 de persoane avuseseră nevoi de îngrijiri medicale. Spiritele au rămas încinse, iar în jurul orei 19.00, când în Piața Victoriei erau aproape 50.000 de oameni, a fost adusă și o mașină cu tun de apă.

Jandarmii continuă să dea cu gaze lacrimogene, iar la ora 20.00 peste 100 de persoane avuseseseră nevoie de îngrijiri medicale.

În ciuda tensiunilor, oamenii nu au plecat, în jurul orei 21.00 numărul manifestanților fiind estimat la aproape 100.000. Protestatarii se dispersau în momentul în care se pulveriza gaz lacrimogen, iar apoi reveneau în Piață. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, anunța într-o intervenție la Digi 24, că, dacă lururile degenerează, se va interveni în forță.

Până la ora 22.00, peste 200 de persoane avuseseră nevoie de îngrijiri medicale.

Momentul care declanșează intervenția brutală este în jurul orei 23.00 când doi jandarmi, o femeie și un bărbat, au fost prinsi de câțiva ultrași care au început sa-i lovească. Câțiva manifestanți au încercat sa-i protejeze, acoperindu-i cu trupurile lor.

La ora 23:10, Jandarmeria intervine în forță pentru evacuarea pieței. Se folosesc grenade lacrimogene și tunurile cu apă. Oamenii fug pe bulevardele adiacente, unde sunt urmăriți de jandarmi și loviți. Toată acțiunea este coordonată de șeful Brigăzii speciale de intervenție a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv, cunoscut ca bărbatul în alb, deoarece era îmbrăcat în haine de această culoare.
La ora 23.30, președintele Klaus Iohannis condamnă intervenția brutală a Jandarmilor, pe care o consideră disproporționată. „Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei”, a scris Iohannis pe Facebook.


În jurul orei 00:40, Jandarmeria a anunțat că femeia-jandarm lovită de huligani este suspectată de fractură de coloană cervicală, informație care s-a dovedit ulterior a fi falsă.

Cum a fost prinsă jandarmerița de huliganii din Piața Victoriei. Maiorul Cazan: Fata nu-și mai aduce aminte de ce a căzut, dacă a fost lovită sau s-a împiedicat
A doua zi, ministrul de Interne a încercat să justifice intervenția brutală a jandarmeriei, susținând că aceasta a fost legală, chiar prefectul Capitalei la acea vreme, Speranța Cliseru, semnând ordinul de intervenție. Ulterior, audiată în parlament, Cliseru a declarat că nu ea a semnat ordinul de evacuare a Pieței Victoriei, ci doar a aprobat unul semnat deja, menționând că de coordonarea misiunii s-a ocupat maiorul Laurențiu Cazan.

VIDEO Schimb de replici între un cetățean și prefectul Capitalei, pe tema protestelor. „Ieșiți și spuneți: dna Carmen Dan minte, dnul Dragnea minte”. Speranța Cliseru: „Asta am spus”

La un an de la reprimarea brutală a manifestației din Piața Victoriei, dosarul deschis în noaptea de 10 spre 11 august 2018 de procurorul militar Bogdan Pîrlog este tot la procurori, recent el fiind preluat de DIICOT. Niciunul dintre cei responsabili pentru intervenția în forță din Piața Victoriei nu a fost trimis în judecată, chiar dacă urmărirea penală împotriva lor a început în 21 septembrie 2018. În schimb, în fața judecătorilor au ajuns 18 huligani pentru care s-au deschis două dosare penale, unul referitor la furtul armei jandarmeriței, iar altul pentru ultraj și tulburarea liniștii publice. Ultimul dosar a fost instrumentat pe Parchetul de pe lângă judecătoria sectorului 1, ca urmare a sesizărilor depuse de 169 de jandarmi care au reclamat că au fost agresați fizic.

Personajele cheie la intervenția din Piața Victoriei din 10 august 2019

În dosarul deschis de procurorii militari, au fost înregistrate penste 700 de plângeri și au fost puși sub urmărire penală patru dintre cei care au avut un rol determinant în reprimarea manifestației.

1. Maiorul Laurențiu Cazan, cel care a condus acțiunea jandarmilor în Piața Victoriei, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals.
 • „Maiorul Cazan Laurențiu Valentin, în data de 10.08.2018, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
 • Ordinul de intervenţie pentru evacurea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.
 • De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.
 • În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă”, susțin procurorii.
Laurențiu Cazan, comandantul acțiunii jandarmilor în Piața Victoriei: Au fost sute de persoane violente. De data asta, oamenii nu s-au delimitat de ele /Îmi asum tot ceea s-a întâmplat. Îmi cer scuze față de cei care au avut de suferit gratuit

2. Colonelul Sebastian Cucoș, la momentul 10 august, șef al Jandarmeriei, este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

3. Colonelul Ionuț Sindile, la momentul 10 august, prim adjunct al șefului Jandarmeriei este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

 • „Colonelul Cucoș Gheorghe Sebastian și colonelul Sindile Ionuț Cătălin, în noaptea de 10/11.08.2018, în lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind făcută în mod gradual și având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.”, arată procurorii.

4. Comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, la momentul 10 august secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

„Comisarul șef de poliție Chirică Mihai Dan, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, arată procurorii.

Al cincilea personaj cheie în reprimarea brutală a manifestației, colonelul Cătălin Paraschiv, șeful Brigăzii speciale de intervenție este în continuare în această funcție, singura consecință în cazul său fiind că președintele Klaus Iohannis a refuzat avansarea la gradul de general.

VIDEO Cătălin Paraschiv, audiat în Parlament: Îmi asum faptele mele și ale subordonaților, dar mi se pune în cârcă un colaj de imagini

Chiar și urmăriți penal în dosarul 10 august, Cazan, Cucoș, Sindile și Chirică rămân în funcții de conducere și în ziua de azi.

Rotația cadrelor, rețeta de la conducerea Jandarmeriei. Cei trei cercetați în dosarul 10 august au ocupat în ultimul an cele mai importante funcții din Inspectorat, iar ”omul în alb” este tot șef al Brigăzii Speciale


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5736 vizualizari

 • +2 (20 voturi)    
  Remember Ultrasii. (Vineri, 9 august 2019, 12:38)

  Lok [utilizator]

  Chiar nici o pomenire despre ei? Pai le negam existenta si meritele intru propasirea natiunii?
  • +7 (17 voturi)    
   Ultrasii (Vineri, 9 august 2019, 12:52)

   Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Si protestatarii agresivi nu au nicio importanta, chiar daca or fi fost si vreo 1000.
   S-a notat doar ca jandarmii trebuiau sa indure violenta protestatarilor si sa nu dea cu nimic, asa cum nu se intampla in nicio tara din Europa si din lume.
   Manipulari propagandistice!
  • 0 (6 voturi)    
   la cata jindarie era in piata (Vineri, 9 august 2019, 22:03)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   ultrasii nu trebuiau sa ajunga nici macar la un km de piatza.
   cand au spart demonstratia maraton de la univeristate, in 2012, dottore si latrinele de serviciu laudau pe cei care au reusit ce nu reusise nici orban.
   ca imi aduc aminte cum se dusese in piata, el si alti usl'amisti de bine, sa convinga oamenii si a fost alungat in huiduieli.
   sper ca'si mai aminteste...
   • 0 (0 voturi)    
    ''Nu va bucurati fiindca voi urmati !' Era mesajul (Sâmbătă, 10 august 2019, 8:00)

    deval [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    exceptional din 2015 , de dupa Colectiv !!
    Cetatenii se adresau atunci pnl ca sa inteleaga ca ei sunt o a treia forta , fara culoare politica, care vede si intelege ce vede de 30 de ani !!
 • +8 (20 voturi)    
  Multumesc, Hotnews ! (Vineri, 9 august 2019, 12:42)

  lp [utilizator]

  Ne vedem maine, in piata
 • +7 (9 voturi)    
  Partid (Vineri, 9 august 2019, 13:45)

  florinos [utilizator]

  Cum sa avem vinovați când ei sunt la conducere de 3 ani ?

  Sa ne întrebam de alte dosare: a Revoluției, Colectiv, Hexi Pharma etc.
  • -1 (5 voturi)    
   de sapte ani (Vineri, 9 august 2019, 21:59)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   din 2012.
 • +2 (12 voturi)    
  Cum e instigatorii in alb? (Vineri, 9 august 2019, 14:22)

  Broscuta2018 [utilizator]

  Ma asteptam sa atingeti si subiectul instigatorilor in alb condusi de acest criminal numit Paraschiv. Ce ati facut cu acele probe? Le-a predat cineva cuiva? Cer concedirea acestui indivit Paraschiv cat mai repede. Nu are ce cauta in jandarmerie pentru 10 august 2019! Astept aceasta masura de la Jandarmerie si Guvernul Romaniei.
 • +5 (15 voturi)    
  Jandarmeria... (Vineri, 9 august 2019, 14:35)

  Itsoc [utilizator]

  sclavii PSD-ului.

  Sclavii astia mici care isi pun curul la bataie pentru combinatiile si propasirea sefilor lor sunt demni de toat dispretul.
 • +1 (11 voturi)    
  gresit. (Vineri, 9 august 2019, 14:36)

  nash pandelica [utilizator]

  s'a vazut la tv, toate canalele de stiri erau acolo.
  provocarile cu gaze aruncate ploaie peste multime au inceput mult mai devreme.. basca, dupa unii martori, proiectilele lacrimogene trase spre mijlocul multimii.
  sa nu mai vorbim de prezenta jindarilor in numar mare, inca de pe la pranz, inarmati pana'n dinti si destul de amenintatori.
  a fost, clar, vorba de o chestie pregatita, de o provocare. s'a vazut clar ca, de voiau sa'i izoleze si sa'i inlaturie pe ...atacatori, o puteau face f. usor. era mai usor sa prinzi cateva sute, decat sa imprastii toata multimea. mai ales ca grosul multimii se desolidarizase de grupul ...agresorilor, a celor care, pasamite, vroiau sa cucerreasca palatu' viktoria socealizmului.

  cu gaze ar fi trebuit tzintit inspre zavragii. numai ca ele au ajuns in mijlocul multimii, unde erau mame cu copii, batrani, oameni neagresivi, care nu atacasera nicio baricada. adica, au tras....balistic.

  au transformat toata minciuna intr'un act asa zis de aparare a institutiilor statului....
 • +2 (8 voturi)    
  De departe... (Vineri, 9 august 2019, 15:25)

  Observatory [utilizator]

  Jandarmeria este un instrument militar care executa ordinele superiorilor.
  Personal, cred ca nu jandarmii sunt vinovați, ci superiori și conducătorii care au ordonat acțiunilor lor.
  Dacă jandarmii nu exectutau ordinele, ce mai căutau acolo.
  Oameni buni, sunt foarte răzvrătit împotriva acestui guvern de cea mai proasta calitate intelectuala, dar aici este miezul și vinovații acelui tragic incident: Conducerea PSD ului care a ordonat violenta împotriva demonstranților !
  • -7 (15 voturi)    
   Dar protestatarii de cine erau condusi? (Vineri, 9 august 2019, 15:50)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Sau asta e exclus? Ok nu toti, dar aia violenti ce pareau a fi Ultrasi de cine erau condusi? Si asta ar fi exclus? Chiar in articol spune ca protestatarii au fortat un cordon in prima faza. Deci nu erau ei inocenti sarmanii.
   Jandarmeria a venit pregatita. Corect. Dar se presupune ca SRI informeaza daca are suspiciuni ca protestul s-ar lasa cu violenta, agitatori sau altele. Nu e de parca poti sa tii tacerea in grupuri mari.
   • 0 (4 voturi)    
    flecau, (Vineri, 9 august 2019, 21:56)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    jindarii au fost in numar mare si f. provocatori inca dinainte de pranz. acolo n'au fost numai jindari, ci mult mai multi dintre invizibili de la interne, care raportau. cei in alb.
    la sase a fost semnalul de provocare, insa, cu mult timp inainte de sase a fost miros de gaze si au fost raportate probleme, in chiar mijlocul multimii, nu la gardul ala amarat, asa zisa baricada.

    si, daca fuse un grup organizat cu camasile albe in frunte, cum drac ca secretii mai n'au fost in stare sa'l salte. sau macar sa'i aduca invinuiri cu probe, in justitie.
    pai ala de zici ca a fost sef si altii mai proeminenti, nu trebuiau nici sa ajunga in piata.
    ca, dara jindaria si melitiea e tari si dastepti.

    pana una, alta, altii sunt cercetati, e drept intr'o cercetare pana la calendele grecesti...
    iar cercetatii poarta epoleti, chiar daca atunci ii ascunsesera...pe sub camasi albe...
    • 0 (0 voturi)    
     Daca au provocat nu trebuiau sa raspunda. (Sâmbătă, 10 august 2019, 15:35)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     Asa au luat-o protestatarii si au si eliminat orice urma de protest din fasa. Ca se lasa cu bataie. Nu iti este sustect de linistita perioada de dupa.
     Nu stiu ce a fost atunci, si nu am nici o sursa de incredere asupra evenimentelor.
   • +1 (5 voturi)    
    Intreaba Ingerul in Alb (Sâmbătă, 10 august 2019, 0:54)

    Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Si chiar nu ai pic de rusine, mereu canguresti pro psdeaua, esti securist/pensionar de lux/bugatar??? Ca prea te guduri cu foc!!!!
 • 0 (10 voturi)    
  Asteptam ziua asta de un an .... (Vineri, 9 august 2019, 16:25)

  KTerinca [utilizator]

  Sa le zicem o cantare, sa le .....
 • -7 (15 voturi)    
  hai mai schimbati placa (Vineri, 9 august 2019, 16:40)

  Stefan534324 [utilizator]

  puneti si imaginile alea cu golanii care faceau prapad in piata.
  • +1 (5 voturi)    
   Ce prăpăd au făcut... (Vineri, 9 august 2019, 21:11)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Dincă , Drqnea și Docilă nu au fost la 10 August...
   O sa muriți cu cu gândul la Ceașca Balbaitu
   Privește in jur și vezi cum au avansat masiv unele state foste comuniste și unde este RomaMica acum după 30 de ani se comunism fără întrerupere .
   Acolo schimbări , la Rom. Doar schimbare de nume ...
   • +2 (2 voturi)    
    Care stat comunist o duce bine? (Sâmbătă, 10 august 2019, 15:37)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

    Spune-mi si apoi am sa il caut aici:
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita
 • +1 (5 voturi)    
  Vinovații se știu (Vineri, 9 august 2019, 20:56)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  ... dar nu au pățit nimic. Începând cu politruca Dan Carmen, cu șefii Jandarmeriei si terminând cu brutele care au executat ordine CRMINALE, au gazat, ciomăgit, strivit oasele, reținut protestatrii. TOTI SUNT TICALOSI care in loc sa plateasca pentru CRIMELE lor, sunt lberi. La fel CRIIMNALII din 1989 si de la Mineriade. SRO e stat securisto-mafiot.
  Cine era permierer? Actuala incometenta, politruca nesimitia si inculta pe nume Dancila. Ceea ce spune tot.
 • -2 (6 voturi)    
  nici un vinovat? (Vineri, 9 august 2019, 21:06)

  cucuveauamov [utilizator]

  derbedeii care aruncau cu ce le venea la mana ce sunt?
 • -1 (3 voturi)    
  hm (Sâmbătă, 10 august 2019, 9:14)

  nash pandelica [utilizator]

  a intrat desantu' mai pe fir. prea e multi cu melitziea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by