Ministrul de Interne, Carmen Dan, și Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române sunt audiați astăzi la Comisia pentru Drepturile Omului în cazul protestelor din 10 august. La începutul audierii Paraschiv s-a contrat cu deputata PNL Adriana Săftoiu care i-a cerut să comenteze câteva imagini din timpul protestului.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Îmi asum toate faptele mele de comandant al Brigăzii de Intervenție, îmi asum faptele subordonaților mei”, a spus șeful Brigăzii de intervenție care a adăugat că „i se pune în cârcă un colaj de imagini” de mai bine de o lună.

Iritarea șefului Brigăzii a fost constantă, el susținând la un moment chiar că prezentarea imaginilor din timpul protestelor încalcă o decizie a Curții Constituționale.

Pe parcursul audierii, Paraschiv a fost susținut de ministrul de Interne, Carmen Dan, care a comentat că ar fi trebuit prezentate și imagini cu jandarmii agresați în timpul protestului.

Ministrul de interne a precizat,totodată, că ancheta internă declanșată la nivelul Jandarmeriei în urma protestului din 10 august a fost suspendată odată cu deschiderea dosarului la Parchetul General. "Atât timp cât avem instituții abilitate care să stabilească dacă s-au încălcat sau nu s-au încălcat drepturile omului, eu ca ministru nu mă pot pronunța, atât timp cât avem la Parchet în instrumentare acest caz. Pot însă să fac precizarea că ulterior datei de 10 august, cred că nu mă înșel dacă spun chiar a doua zi, la nivelul Jandarmeriei Române s-a declanșat o anchetă internă pentru verificarea eventualelor abateri de la conduita militară. Această verificare internă, în conformitate cu prevederile legale, s-a suspendat imediat ce Parchetul a început instrumentarea acestui dosar", a spus Carmen Dan.

12:00 Audierea s-a încheiat

UPDATE 11:54 Carmen Dan a comentat că ar fi trebuit să fie prezentate și imagini cu jandarmii care au fost agresați la proteste.

UPDATE 11:39 Cătălin Paraschiv a susținut că rularea imaginilor din timpul protestului în Comisie încalcă o decizie a Curții Constituționale. El a fost contrazi de Adriana Săftoiu.

UPDATE 11:37Carmen Dan: A doua zi, la nivelul Jandarmeriei s-a declansat o anchetă pentru eventuale abateri. Aceasta s-a suspendat imediat după ce Parchetul a început ancheta

UPDATE 11:24 Carmen Dan nu vrea să răspundă când a fost întrebată ce secretari de stat au fost în Ministerul de Interne în seara protestului.

UPDATE 11:14 Cătălin Paraschiv: „Îmi asum toate faptele mele de comandant al Brigăzii de Intervenție, îmi asum faptele subordonaților mei”. Șeful Brigăzii de intervenție a adăugat că „i se pune în cârcă un colaj de imagini” de mai bine de o lună.

UPDATE 11:11 Deputatul PNL Adriana Săftoiu i se adresează colonelului Paraschiv, susținând că Jandarmeria nu pare a fi protejat oamenii pașnici, și i-a cerut să vadă și să comenteze imagini din Piață. Paraschiv se arată iritat și spune că întrebarea nu il priveste pe el, ci pe comandantul acțiunii. El e susținut de Carmen Dan.

Pe lângă Dan și Paraschiv, la comisie au fost chemați și Victor Ciorbea (Avocatul Poporului) și Adrian Bulgaru (Directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului).

Audierile sunt programate să înceapă la ora 11.00 și au ca scop lămurirea unor aspecte legate de posibile încălcări ale drepturilor omului la manifestările de protest din data de 10 august 2018.

Scopul membrilor comisiei este acela de a stabili dacă la protestele organizate în data de 10 august au fost respectate drepturile și libertățile cetățenești, a declarat, la începutul lunii, Adriana Săftoiu, deputat PNL.