​​Maiorul Laurențiu Cazan, comandantul acțiunii jandarmilor în Piața Victoriei, la protestul de vinerea trecută, a declarat, la TVR, că în zonă au fost sute de persoane violente, care acționau în planurile doi-trei, iar de această dată oamenii veniți la protest nu s-au delimitat de ele. Cazan și-a cerut scuze față de manifestanții pașnici care au avut de suferit în urma intervenției în forță a jandarmilor.Îmi asum tot ceea s-a întâmplat în Piață (...) Îmi cer scuze față de toți care au suferit gratuit pe timpul intervenției noastre”, a spus el, precizând că în Piață au fost mobilizați aproape 1.000 de jandarmi. Întrebat dacă s-a gândit la demisie, Cazan a răspuns: „Sunt aspecte care țin de mine. Mă gândesc la toate variantele”

HotNews.roFoto: Hotnews

Laurențiu Cazan a declarat mitingul de vineri a avut anumite „particularități, că persoanele violente nu au venit în grupuri în Piața Victoriei, ci individual, dându-și întâlnire în anumite puncte ale Pieței. Ele s-ar fi grupat „în eșaloanele doi-trei de adâncime”, având o mobilitate foarte mare.

„De data aceasta, chiar dacă am avut un număr mai mare, de ordinul sutelor, de persoane violente, oamenii nu se mai delimitau de ei. Nu am avut de data aceasta un spirit al mulțimii să se delimiteze de astfel de acțiuni”, a susținut comandantul acțiunii.

Întrebat de ce nu s-a intervenit încă din primul moment pentru izolarea persoanelor agresive, Cazan a precizat că la primele incidente care s-au înregistrat în jurul orelor 16.00 „în majoritate erau persoane care au participat în Piața Victoriei”. „Nu am vrut să creăm tensiune. Pentru mine ar fi fost foarte ușor ca la momentul 16.30 să resptabilesc ordinea publică și gânditi-vă ce tensiuni erau”, a spus el, precizând că în timpul întregii intervenții au fost extrase din Piață 20 de persoane violente.

CITEȘTE ȘI: Cum a fost prinsă jandarmerița de huliganii din Piața Victoriei. Maiorul Cazan: Fata nu-și mai aduce aminte de ce a căzut, dacă a fost lovită sau s-a împiedicat

Aproape 1.000 de jandarmi mobilizați

Aproximativ 1.000 de jandarmi au acţionat la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, a anunţat Laurențiu Cazan, precizând că au fost solicitate întăriri şi din alte regiuni ale ţării.

„Aproximativ 1.000 de jandarmi au acţionat. (...) Nu au fost doar din Bucureşti. Pe lângă efectivele pe care le-a avut Direcţia Generală au mai fost efective de la Brigada specială. Au fost efectivele Brigăzii Speciale care sunt structuri specializate în ordine publică. (...) Ei au venit în sprijinul nostru”, a spus el.

„Nu am folosit toată muniția pe care o aveam. Gazele nu prezintă niciun risc pentru populație”

El a precizat că în momentul acțiunii în forță „pe zona Ion Mihalache a fost găsit un auto cu sticle incendiare. I-au văzut când se aprovizionau. (...) Probabil că aveam jandarmi incendiați”. Laurențiu Cazan a susținut, totodată, că gazele folosite de jandarmi sunt omologate, folosite și în UE și achiziționate de la firme specializate. „Nu s-a folosit toată muniția pe care o aveam. (...) Această muniție nu e letală, nu prezintă niciun risc pentru populație. Nu ne-am dus acolo să facem rău oamenilor”, a spus el.

Despre incidentul cu turiștii israelieni: „O parte dintre cei care atacau forțele de ordine foloseau taxiuri să plece”

Laurențiu Cazan s-a referit și la momentul în care turiștii israelieni au fost dați jos din taxi și imobilizați de jandarmi. El a susținut că în zona în care s-a întâmplat incidentul, Titulescu-Buzești, „era o zonă unde foarte multe persoane acționau împotriva forțelor de ordine”. Cazan a spus că jandarmii au observat că „o parte dintre ele foloseau taxiurile pentru a pleca din zonă”, de aici și intervenția, în sensul de a verifica taxiurile.