- Dacian Ciolos, premierul desemnat de Klaus Iohannis dupa demisia lui Victor Ponta, a anuntat astazi, 15 noiembrie 2015, lista ministrilor pe care ii propune.
- La Educatie, portofoliul urmeaza sa fie condus de Adrian Curaj, daca acesta trece de audierile din Parlament.
- Anuntarea Guvernului Ciolos vine la sfarsitul unei saptamani in care premierul desemnat le-a propus aceasta functie mai multor persoane. Cel mai vehiculat nume pentru acest portofoliu a fost cel al actualului ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu.
- Ciolos le-a mai propus preluarea functiei si fostului ministru Mircea Miclea, precum si rectorului Universitatii de Agronomie din Cluj-Napoca, Doru Pamfil, potrivit surselor HotNews.ro
HotNews.ro a scris in repetate randuri despre eforturile Comisiei pentru invatamant din Senatul Romaniei de a desfiinta intai UEFISCDI, apoi de a sparge institutia in mai multe foruri care sa imparta banii cercetarii. In apararea institutiei conduse de Curaj a sarit si Comisia Europeana, care, potrivit surselor HotNews.ro, s-a declarat ingrijorata de atacurile la UEFISCDI, pe care a catalogat-o ca o agentie care a "contribuit la imbunatatirea calitatii cheltuielilor publice romanesti pentru cercetare si inovare" si care a "intarit capacitatea administrativa de care Romania avea nevoie pentru a imbunatati managementul programelor sale de finantare".
Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca "Adrian Curaj este un tehnocrat excelent. Este o sansa pentru Ministerul Educatiei ca are un om ca el". Tot in plin scandal legat de tentativa senatorilor de a desfiinta UEFISCDI, Miclea a avertizat ca "UEFISCDI este cel mai profesionist segment din Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Este singurul loc unde, din fericire, s-au adunat tehnocrati de nivel international". Sursa si detalii
Intr-o declaratie acordata HotNews.ro in urma cu aproape o luna, Adrian Curaj spunea ca, "pentru mine, important este sa dam un mesaj de predictibilitate si de stabilitate a institutiilor, mai ales acolo unde putem sa spunem fara retinere prea multa ca exista performanta". Curaj afirma atunci ca trebuie "sa ne gandim cum anume luptam toti pentru un buget cu sens si cum anume la primele rediscutari ale fondurilor structurale sa adaugam resurse”, avand in vedere ca "suntem ultimii in Europa si ca fonduri publice, dar si ca procent din fondurile structurale ale Romaniei destinate inovarii", in contextul in care "noi negociem banii europeni pentru noi". "Cercetarea in 2016 are nevoie de o crestere cu 0,12% din PIB, pe langa cei 0,24% din prezent, pentru a intra in traiectoria tintelor pe care si le-a asumat", afirma Adrian Curaj.
Ligia Deca, in prezent consilierul lui Klaus Iohannis pe Educatie, a coordonat in perioada 2010-2012 Secretariatul Bologna, fiind in subordinea ministrului propus astazi, Adrian Curaj.
Este membru al Comitetului de Conducere al Comisiei Fulbright din 2012 si face parte din Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO din 2008.
Adrian Curaj este profesor la catedra Managementul Cercetarii si Director al Centrului de Management Strategic si Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior la Universitatea Politehnica din Bucuresti si seful Catedrei UNESCO pentru Politici in Stiinta si Inovare la Scoala Nationala de Studii Politice si Administratie Publica (SNSPA), potrivit site-ului Fundatiei Universitare a Marii Negre.
In 1983 a absolvit Electronica si Telecomunicatii, iar in 1998 a obtinut titlul de doctor in Sisteme Automate, la Universitatea Politehnica din Bucuresti. In perioada 2001-2003 a urmat un master in Administrarea Afacerilor (EMBA) la ASEBUSS - Institute of Business and Public Administration Bucharest in parteneriat cu University of Washington in Seattle, in 2002-2003 a obtinut un certificat in Administrarea Afacerilor la aceeasi institutie, de data aceasta in parteneriat cu Kennesaw State University, iar in 2007 a obtinut un certificat postuniversitar la Colegiul National de Aparare.
A fost seful cercetarii din Romania (adica presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, cu rang de secretar de stat) in perioada 2009-2010 (cand ministru era Daniel Funeriu). A fost consilier al premierului Calin Popescu Tariceanu pe Stiinta si Inovare, in perioada 2007-2008.
CV Adrian Curaj
Educatie
1978-1983: Diploma de Inginer in Electronica si Telecomunicatii, la Universitatea Politehnica din Bucuresti
1993-1998: Doctor in Sisteme Automate, la Universitatea Politehnica din Bucuresti
2001-2003: Master in Administrarea Afacerilor (EMBA) la ASEBUSS - Institute of Business and Public Administration Bucharest in parteneriat cu University of Washington in Seattle
2002-2003: Certificat in Administrarea Afacerilor, Global Management Program - Institute of Business and Public Administration Bucharest in parteneriat cu Kennesaw State University
2007: Certificat postuniversitar la Colegiul National de Aparare
Pozitia prezenta
din 1998: Profesor universitar la Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea Politehnica din Bucuresti
din 2012: Sef Catedra UNESCO pentru Politici in Stiinta si Inovare la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA)
din 2010: Director General Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, Cercetare, Dezvoltare si Inovare (UEFISCDI)
Experienta profesionala
din 2010: Director General al UEFISCDI
2009-2010: Secretar de Stat-Presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica
2007-2008: Consilier al Primului Ministru pe Stiinta si Inovare
2008-2011: Vice-Presedinte al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice in Invatamantul Superior (CNCSIS)
2007-2011: Vice-Presedinte al Consiliului National de Etica in Cercetare
2000-2007; 2009: Director al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare (UEFISCSU)
din 2012: Membru al European Forum of Forward Looking Activities - European Commission (EFFLA)
2007-2012: Membru al PAG-PEOPLE Advisory Group - European Commission
2010-2012: Membru al BFUG -Bologna Foliowup Group si Expert Bologna (din 2011)
din 2008: Expert in Task Force - Fostering and Building Human Capital of the Regional Cooperation Council (RCC)
2005-2006: Membru al Board-ului European Association of Research Managers and Administrators (EARMA)
Coordonator sau expert/ consultant in peste 50 proiecte de cercetare/dezvoltare finantate de WB, UNESCO, UNIDO, UNDP, Comisia Europeana, Fonduri Structurale in domeniul invatamantului superior/tertiar, al stiintei si inovarii.
Limbi vorbite
Romana - matern
Engleza
Membru in comitete, asociatii, fundatii:
Comitetul de Conducere al Comisiei Fulbright (din 2012)
Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO (din 2008)
Fundatia Principesa Margareta a Romaniei-Board Member (din 2013)
Este unul dintre principalii sustinatori ai Centrului Danubius-RI - urmatorul mare proiect de cercetare dupa Laserul de la Magurele.
Are Ordinul national pentru Merit-Cavaler (1999) si Ordinul national Pentru Merit-Ofiter (2008) pentru contributii la dezvoltarea stiintei si inovarii.
Descarca de aici CV-ul integral al lui Adrian Curaj, care contine lista cartilor publicate, articole publicate in jurnale stiintifice si date privitoare la expertiza sa in elaborarea si managementul de proiecte
Descarca de aici Declaratia de avere pe 2014 a lui Adrian Curaj
Descarca de aici Declaratia de interese pe 2014 a lui Adrian Curaj
Citeste si:
daca a rezistat la acest nivel indiferent de guvernare suna mai mult ca un om care isi face foarte bine treaba. interesant, nu-i asa?!
In cazul lui a stat acolo deoarece a "servit" patria indiferent cine a condus ministerul.
Daca vrei iti dau un exemplu de neprofesionalism total (pentru care trebuia sa plece din pozitia de Director) al acestui domn...in contextul evaluarilor granturilor din programul "Parteneriate 2013".
Prin alegerea lui se confirma ca educatia este o proritate a politicienilor...sa o tina la un nivel cit mai redus.
Fara sa contest ca tara asta are nevoie de cercetare, are in primul rand nevoie de educatie si apoi de cercetare.
Ca una care lucreaza in invatamantul superior, stiu ce inseamna sa iti numeri articolele si sa nu iti pese de studenti...
Ba chiar sa ii implici ca si coautori in articolele acelea?
Este drept ca sa publici ai nevoie atit de idei cit si de bani...
http://www.evz.ro/acuzatii-grave-la-adresa-lui-adrian-curaj-propus-la-educatie-de-cabinetul-ciolos.html
Adevarul este ca mereu aceeasi oameni castiga proiecte, si nu ai nici o sansa daca nu esti printre *greii sistemului*
Iata cateva mostre de comportament aberant: am depus la UEFSCDI o cerere de obtinere a unor informatii de interes public. Adrian Curaj, seful, institutiei, a refuzat sa raspunda.
Ulterior, dl. A. Curaj a mintit cu nerusinare, spunand ca nu am vreu eu sa ma duc sa ridic raspunsul de la sediul lor.
Am depus o a doua cerere, in care specificam in mod expres sa mi se trimita raspunsul prin posta. Iarasi a refuzat sa raspunda. In cele din urma l-am chemat in fata Consiliului pentru Combaterea Discriminarii ca sa dea explicatii.
De data asta a spus ca si-ar pune lumea ademica in cap daca imi raspundea la cerere.
In cerere solicitasem doar sa mi se spuna daca o anumita revista academica este cotata ISI.
Individul refuza sa raspunda din simplu motiv ca pe baza acelei reviste se facusera mai multe fraude pentru obtinerea unor titluri de profesor universitar, iar daca recunostea adevarul, "isi punea lumea academica in cap".
Eu am fost ales ca evaluator "strain" in programul Parteneriate 2013. Dupa ce am trimis evaluarile si practic perioada de evaluare se incheiase (e drept neoficial, toti evaluatorii au fost rugati sa trimita evaluarile pina la o anumita data), am fost instiintiat prin e-mail ca am fost recuzat din pozitia de evaluator, pe motiv...ca nu am PhD. Desigur cu luni inainte completasem un formular electronic in care era CLAR specificat ca nu am PhD.
I-am trimis un e-mail in care am cerut lamuriri EXPLICITE, cum e posibil sa deschizi o competitie nationala si sa nu verifici competenta evaluatorilor dupa care sa ii recuzi la bunul plac. NU am primit nici un raspuns de la el, asa ca am asumat ca TOTUL a fost o lucratura romaneasca in care sa spuna ca au avut evaluatori straini si sa justifice "corectitudinea" alocarii banilor.
La vremea respectiva am facut public schimbul de e-mailuri cu UEFSCDI atit lui Robert Turcescu cit si redactiilor EVZ si Romania Libera. Nimeni nu mi-a raspuns...erau subiecte cu mult mai atragatoare in vrea aceea
Oricind stau la dispozitia autoritatilor!
Deci tovarasul CURAJ este putin complice la anumite nereguli in cadrul UEFSCDI.
Matalutza daca stiai ca nu ai doctorat, nu trebuia sa faci nimic. Simplu.
Iti zice asta un evalutor extern pt. EC.
Evaluarile mele au fost cit se poate de OFICIALE. Au fost incarcate pe site-ul UEFSCDI dupa ce te logai individual cu username si parola.
Perioada de evalauare se terminase in mod neoficial, adica toti evaluatorii au fost rugati prin e-mail sa trimita evaluarile pina la o anumita data, data neanuntata in mod OFICIAL pe site...tocmai ca sa poata sa jongleze
Intimplarea face sa am un doctorat profesional, adica titlul de MD. Eu nu contest ca am fost recuzat din lipsa de PhD, eu contest ca am fost invitat sa evaluez desi ei stiau ca nu am PhD. Pe deasupra s-au folosit de munca mea, de timpul meu, chiar de numelel meu, dupa aceea m-au recuzat, fara nici macar sa isi cera scuze, fara sa se fi anuntat ca procesul de evaluare a fost viciat chiar din cauza lor. Intelegi acum sau chiar trebuie sa iti desenez?
Un manager care accepta astfel de "erori" in procesele de evaluare nu are ce cauta in functia de Ministrul Educatiei. Caci o sa prolifereze un sistem in care o sa iasa uni precum matale, care o sa dea lectii despre doctorate fara sa stie ce-s acelea.
Spre linistea ta, eu nu am facut chiar nimic! Ei (UEFSCDI) m-au invitat sa fiu evaluator. Iar e-mailul era semnat chiar de tov. Curaj. Cind m-au recuzat nu a mai avut Curajul sa semneze, a pus o pe duduie din subordine.
Cat priveste cotatia ISI a unei anumite publicatii, iarasi distorsionati intrucat UEFSCDI nu face "acreditatrile" pt. ISI.
Daca lucrati cu adevarat in domeniu, puteatai anuntza ale "organizatii" internationale pentru retragerea titulaturi de revista cotata ISI, poate ca Thomson va spune ceva.
Ca om mi-a produs o impresie favorabila (in contextul relativ limitat in care am interactionat).
Singurul MARE semn de intrebare pe care il am e referitor la institutie (ceea ce a pastorit domina sa in ultimii ani). E panicant faptul ca nu stiu care organism european a zis ca asta e una dintre institutiile "de bine" din tara noastra...viata de zi cu zi era de groaza.
Dintre pacatele constatate de mine:
- angajarile...multi oameni erau "adusi" de cei deja prezenti
- odata "adusi", inregistrau venituri stupefiante (comparativ cu nivelul la care ar fi avut acces "pe cinstite" in mediul privat)
- in acest context, viziunea lor nu era mai niciodata indreptata catre "ce pot face si eu util p'aici" ci "aoleu, daca se intampla cutare sau cutare chestie, poate imi afecteaza / imi pierd postul". Practic deveneau piedici si pentru minoritatea care mai facea si treaba.
- dezorganizare; daca iti stabileai un plan de lucru zilnic / saptamanal / lunar, practic aparea mereu vreun "domn profesor" ori "cineva important" care "avea nevoie" de vreuna sau alta. Daca "nevoia" era legala / indreptatita / legata de munca, asta e...doar se ducea naibii propria planificare...Dar daca nevoia se intampla sa fie din categoria "hai ajuta-ma si pe mine cu asta ca ne cunoastem (sau, de-a dreptul, ca "iti sunt superior" )" atunci se duceai naibii si planul de munca, dar si moralul.
- toleranta generala mare la prostie in stare distilata. Chiar si exemple celebre de "facut cruce", pe care si le amintea majoritatea personalul institutiei la mult timp dupa infaptuire, erau trecute cu vederea si "facute uitate". Deh...oameni "adusi"...
- in acelasi ton cu punctul de mai sus: unii erau "de nemiscat" din posturile lor.
Eu pendulez: omul in sine (dl. Curaj), "de la el in sus" (activitatea lui european & stuff) o fi facut treaba buna...in ograda din spate insa mai era de lucru.