Licitatia pentru manualele scolare de Comunicare in limba romana - clasa I a ajuns la sfarsit, aproape de finalul primului semestru, anunta editurile care au participat la acest competitie. HotNews.ro va prezinta primele manuale digitale care au fost facute publice de edituri, la aceasta disciplina, si care se numara printre cele 6 manuale alternative dintre care invatatoarele trebuie sa aleaga unul pentru a inlocui vechile Abecedare. HotNews.ro va publica toate manualele digitale de la materia Comunicare in limba romana - clasa I, pe masura ce editurile vor lua decizia sa le faca publice.

Manuale de Comunicare in limba romana - Clasa IFoto: Colaj foto
  • UPDATE 22 Ianuarie 2015: Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca astazi, 22 ianuarie, editurile castigatoare ale licitatiei pe aceasta disciplina au predat catre Minister forma finala a manualelor. Calendarul asigurarii cu manuale print si digitale prevede ca in perioada 23-28 ianuarie se desfasoara procesul de selectie si de comanda a manualelor. Cu alte cuvinte, invatatoarele au 6 zile la dispozitie sa analizeze toate cele 6 oferte de manuale si sa se hotarasca pe care il aleg pentru a le preda elevilor la clasa. Pe 29 ianuarie are loc centralizarea comenzilor la nivelul inspectoratelor scolare si apoi transmiterea comenzilor la CNEE, pentru ca pe 30 ianuarie Ministerul Educatiei sa incheie cu editurile contractele subsecvente cu numarul efectiv al comenzilor, pe fiecare editura in parte.

Cosmin Malureanu, directorul editurii Ascendia Design, a declarat pentru HotNews.ro ca pe 20 ianuarie 2015 a semnat acordul-cadru cu Ministerul Educatiei, alaturi de toate firmele declarate castigatoare ale licitatiei, pe acest manual, urmand ca pana pe data de 2 februarie sa fie semnate si contractele cu volumele de comenzi (adica numarul de manuale pe care il are de tiparit fiecare editura castigatoare, in functie de preferintele invatatorilor).

Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca, desi au fost semnate contractele cadru cu editorii, inca nu s-a stabilit intervalul de timp pe care invatatorii il au la dispozitie pentru a analiza toate manualele, pentru a decide care este manualul dupa care vor sa predea la clasa si pentru a da comanda la Inspectoratul scolar judetean cu numarul de carti de care au nevoie. Acestia au precizat, insa, ca la inceputul semestrului 2 elevii de clasa I vor avea aceste manuale pe banci.

Descarca de mai jos manualele:

N.Red: Ordinea manualelor este cea desemnata de Ministerul Educatiei

1. Manualele CD PRESS oferta 1:

Manualul Digital - Comunicare in limba romana, clasa I - Semestrul 1

Manualul Digital - Comunicare in limba romana, clasa I - Semestrul 2

2. Manualele CD PRESS oferta 2:

Manualul Digital - Comunicare in limba romana, clasa I - Semestrul 1

Manualul Digital - Comunicare in limba romana, clasa I - Semestrul 2

3. Manualele Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA

Manualul - Comunicare in limba romana, clasa I - Semestrul 1 - Varianta PDF

Manualul - Comunicare in limba romana, clasa I - Semestrul 2 - Varianta PDF

4. Manualele SC Intuitext SRL

Manualul Digital - Comunicare in limba romana, clasa I - Semestrul 1

Manualul Digital - Comunicare in limba romana, clasa I - Semestrul 2

5. S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL

HotNews.ro va publica manualele cu care aceasta firma a fost declarata castigatoare in momentul in care ele vor fi disponibile

6. Manualele Editura Didactica si Pedagogica + Ascendia Design

Manualul Digital - Comunicare in limba romana, clasa I - Semestrul 1

Manualul Digital - Comunicare in limba romana, clasa I - Semestrul 2

Amintim ca HotNews.ro a scris pe larg despre aceasta licitatie, a publicat in exclusivitate primele manuale declarate castigatoare la clasele I si a II-a si a relatatat ca abecedarul digital nu are sanse sa ajunga la elevi semestrul asta.

In concluzie, prima licitatie pentru manuale digitale si print lansata de Ministerul Educatiei a durat 10 luni (licitatia a fost lansata pe 19 aprilie 2014 si s-a incheiat pe 20 ianuarie 2015, cand Ministerul Educatiei a incheiat contractele cadru cu editorii pentru manualele de Comunicare in limba romana - clasa I, unde firmele au depus cele mai multe contestatii). Din cauza intarzierii cu care Ministerul Educatiei a lansat licitatia si din cauza faptului ca nu a dat comanda de vechile manuale inainte de inceperea scolii, anul scolar 2014-2015 este primul in care elevii de clasele I si a II-a nu au avut niciun manual la inceperea cursurilor.

De trei ori au fost contestate rezultatele publicate de Ministerul Educatiei la licitatia pentru manualul de Comunicare in limba romana - clasa I. De doua ori, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) le-a dat dreptate contestatorilor si a obligat Ministerul sa refaca evaluarea ofertelor; ambele reevaluari facute de Minister au adus alti castigatori, fata de cei anuntati initial. Ultima contestatie a fost respinsa de CNSC.

Dupa aceasta licitatie, elevii de clasa I au manuale noi, in conformitate cu programa noua scolara, la disciplinele:

Copiii de clasa I NU vor avea manuale noi la disciplinele:

  • Limba moderna (alta decat engleza)
  • Religie
  • Comunicare in limba romana pentru minoritati (altele decat cea maghiara)
  • Comunicare in limba materna (alta decat maghiara), unde fie nimeni nu a depus oferte, fie nicio oferta nu s-a calificat 

Elevii de clasa a II-a au manuale noi, in conformitate cu programa noua scolara, la disciplinele:

Elevii de clasa a II-a NU au manuale noi, conforme programei, la materiile:

  • Limba moderna (alta decat Engleza)
  • Comunicare in limba romana pentru minoritati
  • Comunicare in limba materna
  • Religie

Descarca de aici Programele scolare pentru clasele I si a II-a

Descarca de aici Programele scolare pentru clasele a III-a si a IV-a

Ce se intampla, de aici inainte

Sorin Cimpeanu

Sorin Cimpeanu

Foto: Agerpres

Sorin Cimpeanu, noul ministru al Educatiei, a anuntat la preluarea mandatului ca trebuie urgentata lansarea licitatiei de manuale digitale pentru clasele a III-a si a IV-a. In urma cu o saptamana a fost publicata in Monitorul Oficial programa scolara pentru elevii claselor a III-a si a IV-a,pe baza careia vor fi construite manualele digitale si print pentru aceste clase. Ramane de vazut daca ministrul Cimpeanu va lansa licitatia in luna februarie, asa cum o planificase fostul ministru, Remus Pricopie, si daca o data cu aceasta va organiza licitatie noua si pentru disciplinele de la clasele I si a II-a unde nu exista castigatori.

Citeste mai jos cele mai importante momente din derularea licitatiei pentru manuale scolare - clasele I si a II-a: