Ministerul Educatiei a primit unda verde sa incheie contractele in urma carora pe bancile elevilor sa ajunga manualele digitale. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a comunicat la solicitarea HotNews.ro ca la licitatia pentru manuale scolare pentru elevii claselor I si a II-a a fost inregistrata acum o singura contestatie, despre care HotNews.ro a scris anterior, si anume la manualul de Comunicare in limba romana - clasa I. Cu exceptia acestei discipline, in cazul careia va exista o intarziere in aparitia manualului, Ministerul Educatiei poate incheia contractele pentru ca elevii sa primeasca manuale noi, conforme programei, la disciplinele Comunicare in limba romana clasa a II-a, Matematica si explorarea mediului clasele I si a II-a, Comunicare in limba materna maghiara clasa I si Limba moderna clasa I - limba engleza.

Manuale scolareFoto: Agerpres

Incepand de astazi, Ministerul Educatiei poate incheia contractele cu castigatorii licitatiei de manualele noi, print si digitale, de Comunicare in limba romana clasa a II-a, Matematica si explorarea mediului clasele I si a II-a, Comunicare in limba materna maghiara clasa I si Limba moderna clasa I - limba engleza.

La solicitarea HotNews.ro, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a transmis ca, dupa reevaluarea ofertelor de licitatie de catre Ministerul Educatiei, la rezultatele reevaluarii a fost depusa o singura contestatie, despre care HotNews.ro a scris anterior. Este vorba despre contestatia depusa de Asocierea Humanitas - Read Forward, la rezultatul licitatiei de manuale scolare - in ceea ce priveste manualul de Comunicare in limba romana - clasa I. Pentru restul de discipline, Ministerul Educatiei poate incheia contractele.

Citeste raspunsul remis HotNews.ro de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor

"In urma organizarii de catre Centrul National de Evaluare si Examinare [institutie din subordinea Ministerului Educatiei, care are calitatea de autoritate contractanta in licitatia pentru manuale - n.red.] a procedurii de achizitie publica pentru atribuirea acordului cadru de furnizare, avand ca obiect 'Achizitie manuale scolare pentru clasa I si a II -a', la sediul C.N.S.C. a fost inregistrata contestatia nr. 28.423/07.10.2014 (dosar nr. 3.303) formulata la rezultatul procedurii de catre ASOCIEREA S.C. HUMANITAS S.A - S.C. READ FORWARD S.R.L. doar pentru LOT 1 (Comunicare in limba romana clasa I-a - 169.409 buc./an, respectiv 678.000 buc/acord cadru).

Astfel, pentru restul de 23 de loturi, CENTRUL NATIONAL DE EVALUARE SI EXAMINARE poate incheia acordurile cadru cu operatorii economici desemnati castigatori.

Dosarul achizitiei publice va fi solutionat pe fond cu celeritate de catre C.N.S.C., inlauntrul termenelor prevazute de art. 276, alin. 1 din O.U.G. completata si modificata ('Consiliul solutioneaza pe fond contestatia in termen de 20 de zile de la data primirii dosarului achizitiei publice de la autoritatea contractanta, respectiv in termen de 10 zile in situatia incidentei unei exceptii care impiedica analiza pe fond a contestatiei, potrivit art. 278 alin. (1). In cazuri temeinic justificate, termenul de solutionare a contestatiei poate fi prelungit o singura data cu inca 10 zile').

Precizam ca toate deciziile fara motivare emise de catre Consiliu sunt publice, acestea putand fi consultate pe pagina web a institutiei noastre (www.cnsc.ro), la sectiunea 'Decizii', in vreme ce deciziile cu motivare (fara referire la datele de identificare a deciziei si ale partilor, la datele cu caracter personal, precum si la acele informatii pe care operatorul economic le precizeaza in oferta sa ca fiind confidentiale, clasificate, sau protejate de un drept de proprietate intelectuala) sunt publicate in termen de 5 zile de la pronuntare pe pagina de internet a Consiliului in cadrul Buletinului Oficial, conform art. 279, al. 4 din OUG nr. 34/2006."

Nota Redactiei: Sublinierile apartin redactiei.

Scurt istoric al etapelor parcurse pana acum in licitatia de manuale scolare - clasele I si a II-a:

Care este procedura de acum inainte

In cazul manualului de Comunicare in limba romana clasa I, singurul contestat in aceasta a doua etapa de contestatii, Ministerul Educatiei trebuie sa astepte analiza CNSC si sa aplice decizia Consiliului. La randul sau, Consiliul are un termen de 20 de zile pentru a solutiona contestatia, termen care curge de la data la care Ministerul ii pune la dispozitie tot dosarul de licitatie.

In cazul celorlalte loturi, Ministerul Educatiei semneaza acordurile-cadru cu ofertantii castigatori. "Imediat dupa acest moment, cadrele didactice din invatamantul primar vor fi consultate asupra manualelor care urmeaza sa fie folosite la catedra, pentru a putea opta pentru acelea pe care le considera potrivite. Consultarea se va face pe o platforma on-line, aceeasi pe care se vor centraliza comenzile de manuale ale fiecarei unitati de invatamant. Dupa centralizarea comenzilor, CNEE va incheia contracte cu fiecare ofertant in parte", a explicat Ministerul Educatiei pe 22 septembrie.

Cine sunt castigatorii cu care Ministerul Educatiei poate incepe incheierea contractelor

Ca urmare a anuntului facut astazi de CNSC, Ministerul Educatiei poate incheia contractele cu firmele pe care le-a desemnat castigatoare ale licitatiei de manuale scolare (clasele I si a II-a), dupa ce a reevaluat ofertele. Iata castigatorii desemnati de MEN pe 22 septembrie, potrivit datelor obtinute de HotNews.ro:

Comunicare in limba romana clasa a II-a:

  • SC CD PRESS SRL
  • SC Intuitext SRL
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
  • Editura Didactica si Pedagogica + Ascendia Design SRL
  • Corint Junior SRL + Tipografia Everest 2001 SRL
  • S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L.

Matematica si explorarea mediului clasa I:

  • SC CD PRESS SRL

  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA
  • SC Intuitext SRL
  • SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
  • S.C. Aramis Print SRL
  • Matematica si explorarea mediului clasa a II-a:

    • SC CD PRESS SRL
    • SC Intuitext SRL
    • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
    • S.C. Aramis Print SRL
    • SC Didactica Publishing House SRL
    • Corint Junior SRL

    Comunicare in limba materna maghiara clasa I:

    • Editura Corvin Deva 
    • S.C. Norand SRL

    Limba moderna clasa I - limba engleza:

    • SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL 
    •  S.C. Aramis Print SRL
    • Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.

    La manualul de Comunicare in limba romana clasa I a fost depusa contestatie de catre Asocierea Humanitas - Read Forward, deci incheierea contractelor pe acest lot se va realiza dupa ce CNSC va solutiona aceasta contestatie. Pe acest lot, Ministerul Educatiei desemnase pe 22 septembrie urmatorii castigatori:

    • SC CD Press SRL_OF_1
    • SC CD Press SRL_OF_2
    • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA
    • SC Intuitext SRL
    • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
    • Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Carte SRL

    Ce anume a contestat Asocierea Humanitas - Read Forward la rezultatele anuntate de MEN pe lotul Comunicare in limba romana clasa I:

    HotNews.ro l-a contactat vineri, 3 octombrie, pe Paul Balogh, managing partner la ReadForward, care a explicat ce anume a contestat asocierea din care face parte:

    • Faptul ca Centrul National de Evaluare si Examinare [organismul din subordinea Ministerului Educatiei care s-a ocupat de licitatie - n.red.] a mimat o reevaluare. In loc sa aplice inca o data, de la zero, procedura de evaluare a ofertelor de manuale depuse in licitatie, pentru ca de fapt asta i-a cerut CNSC, ei au mimat procedura.
    • Procedural, ce le-a cerut CNSC insemna ca timpul se dadea in urma pana in momentul deschiderii ofertelor si se aplica procedura de evaluare: selectezi evaluatori care nu au vazut proiecte de manuale inainte, anonimizezi din nou manualele, ceea ce inseamna ca fiecare manual ar fi avut alte coduri, pentru ca evaluarea sa fie obiectiva. Dupa aceea, ar fi trebuit ca fiecare dintre cei 5 evaluatori sa faca o fisa de evaluare si la final sa fie 5 fise, apoi daca era diferenta prea mare de punctaje, se aplica o mediere.
    • Ei bine, ce a facut CNEE: a luat fix aceiasi evaluatori pentru fix aceleasi manuale, nu a secretizat, nu a anonimizat nimic din manuale. Deci nu au schimbat nici codurile, nici evaluatorii. Aceiasi evaluatori au evaluat din nou, dar uimitor e ca le-au dat alte punctaje. (…) E ca si cum la scoala ai luat la un examen nota 7, iti contesti nota, vine aceeasi comisie si de data asta iti da 6.
    • Ei au aplicat o procedura de reevaluare care nu exista nicaieri in dosarul de licitatie. Sa spunem ca nu erau pregatiti, atunci trebuia sa emita un ordin care sa emita alte reguli, dar trebuia sa cunoastem aceste reguli. Noi am fost evaluati dupa o procedura de care nu am avut habar.
    • In cauza specifica a conformitatii manualului digital cu caietul de sarcini, CNEE ne-a cerut in aceasta reevaluare tuturor participantilor la licitatie sa livram cate 2 tabele pentru fiecare manual, in care sa trecem dimensiunea fisierilor jpg, png, video, si un tabel cu cate AMII-uri [Activitati Multimedia Interactive de Invatare] avem, sa le notam si sa le spunem la ce pagina.
    • Desi AMII-urile sunt criteriul fundamental, toti banii proiectului se duc pe ele, si chiar daca ne-au cerut inclusiv sa le numaram in acele liste, AMII-urile nu au mai aparut in fisa de conformitate tehnica, la reevaluare. Adica nu au mai contat acele AMII-uri si, in acea situatie, cineva cu zero AMII-uri putea sa fie considerat conform, lucru scandalos. De asta ne-au si crescut costurile, ca a trebuit sa facem 60 de video-uri, iar unii nu au respectat cerintele si au facut mai putine.
    • Motivatia pe care o suspectam e ca cineva din competitie care trebuia sa iasa nu avea AMII-uri, si majoritatea competitorilor nu avea AMII-uri complexe.
    • Apoi noi am cerut fisele de evaluare de la ceilalti concurenti, ca sa vedem de ce noi am luat 7 si colegii 10. Ne-au spus ca fisele sunt confidentiale si ca nu putem sa le vedem. Deci eu nu pot sa stiu daca exigenta dupa care am fost eu judecat este aceeasi cu cea aplicata colegului.

    Care sunt celelalte firme care au participat la licitatia de manuale digitale

    21 de firme au participat la licitatia pentru manuale scolare tiparite si digitale, lansata de Ministerul Educatiei. Vezi mai jos toate companiile care au depus oferte in cadrul licitatiei pentru manuale scolare, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro:

    1. Centrul de Carte Straina SITKA SRL

    2. S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L.

    3. Editura Corvin Deva

    4. Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.

    5. Pearson Education Limited

    6. S.C. Norand SRL

    7. S.C. Aramis Print SRL

    8. S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL

    9. SC CD Press SRL

    10. SC Didactica Publishing House SRL

    11. T3 INFO SRL

    12. SC Edu Soft Marketing SRL + SC Cromatic Tipo SRL

    13. Grup Media Litera SRL + Grup Editorial Litera SRL + SC Siveco Romania SA

    14. Insoft Development&Consulting +S.C. Editura All SRL

    15. Fisher International

    16. Corint Junior SRL

    17. S.C. Educational Center SRL

    18. Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Cart SRL

    19. Editura Didactica si Pedagogica

    20. Ascendia Design SRL

    21. Intuitext

    Informatii de background

    Potrivit documentatiei publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), contractul total are o valoare estimata fara TVA de aproape 6,8 milioane euro si va fi finantat din fonduri bugetare.

    Licitatia deschisa privind achizitia de manuale scolare pentru clasele I si a II-a a fost lansata pe data de 19 aprilie 2014, intr-o sambata dimineata, la ora 01:30, inainte de Inviere. Anuntul implica incheierea unui acord-cadru, iar contractele subsecvente urmeaza sa se atribuie prin reluarea competitiei in SEAP. Acordul-cadru - a carui durata este de 48 luni - poate fi incheiat cu maxim 6 agenti economici. Valoarea estimata fara TVA a contractului este de 30.508.150 RON.

    Manualul scolar, in varianta tiparita, va fi insotit de varianta digitala realizata in conformitate cu specificatiile tehnice stabilite. Manualele pentru clasa I, in fiecare an, se vor achizitiona in numar egal cu numarul de elevi inscrisi. Manualele pentru clasa a II-a vor fi transmisibile si se vor reinnoi in stocuri cuprinse intre 5-15% din numarul total al elevilor inscrisi.

    Cantitatile maxime de manuale, potrivit datelor din SEAP:

    • 1. Comunicare in limba romana clasa I - 169409 buc/an I, respectiv 678000/acord cadru
    • 2. Comunicare in limba romana pentru minoritati clasa I - 12790 buc/an I, respectiv 52000/acord cadru
    • 3. Comunicare in limba materna maghiara clasa I - 10660 buc/an I, respectiv 43000/acord cadru
    • 4. Comunicare in limba materna germana clasa I - 2002 buc/an I, respectiv 8100/acord cadru
    • 5. Comunicare in limba materna rromani clasa I - 72 buc/an I, respectiv 300/acord cadru
    • 6. Comunicare in limba materna sarba clasa I - 15 buc/an I, respectiv 100/acord cadru
    • 7. Comunicare in limba materna slovaca clasa I - 33 buc/an I, respectiv 140/acord cadru
    • 8. Comunicare in limba materna ucraineana clasa I - 3 buc/an I, respectiv 20/acord cadru
    • 9. Comunicare in limba materna croata clasa I - 5 buc/an I, respectiv 20/acord cadru
    • 10. Comunicare in limba romana clasa a II-a - 145322 buc/an I, respectiv 179000/acord cadru
    • 11. Comunicare in limba romana pentru minoritati clasa II - 12005 buc/an I, respectiv 15000/acord cadru
    • 12. Comunicare in limba materna maghiara clasa a II-a - 10109 buc/an I, respectiv 13000/acord cadru
    • 13. Comunicare in limba materna germana clasa a II-a - 1691 buc/an I, respectiv 2100/acord cadru
    • 14. Comunicare in limba materna rromani clasa a II-a - 97 buc/an I, respectiv 120/acord cadru
    • 15. Comunicare in limba materna sarba clasa a II-a - 9 buc/an I, respectiv 20/acord cadru
    • 16. Comunicare in limba materna slovaca clasa a II-a - 43 buc/an I, respectiv 60/acord cadru
    • 17. Comunicare in limba materna ucraineana clasa a II-a - 22 buc/an I, respectiv 30/acord cadru
    • 18. Comunicare in limba materna italiana clasa a II-a - 34 buc/an I, respectiv 50/acord cadru
    • 19. Matematica si explorarea mediului clasa I - 182199 buc/an I, respectiv 729000/acord cadru
    • 20. Matematica si explorarea mediului clasa a II-a - 157327 buc/an I, respectiv 194000/acord cadru
    • 21. Limba moderna clasa I - 182199 buc/an I, respectiv 729000/acord cadru
    • 22. Limba moderna clasa a II-a - 157327 buc/an I, respectiv 194000/acord cadru
    • 23. Religie clasa I - 182199 buc/an I, respectiv 729000/acord cadru
    • 24. Religie clasa a II-a - 157327 buc/an I, respectiv 194000/acord cadru

    Criteriile de atribuire a contractelor

    "Oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic in ceea ce priveste" criteriile de mai jos:

    1. Pretul ofertei: 50%

    2. Corectitudinea continutului stiintific (continutul stiintific perzentat trebuie sa respecte recomandarile programei scolare): 10%

    3. Abordarea didactica a continutului invatarii: 10%

    4. Organizarea continutului proiectului de manual scolar in vederea formarii/dezvoltarii de competente in conformitate cu programa scolara: 10%

    5. Contributia la optimizarea procesului de predare-invatare-evaluare (echilibrarea continutului disciplinei cu testele de evaluare): 5%

    6. Calitatea si accesibilitatea limbajului: 5%

    7. Calitatea tehnoredactarii si facilitatea utilizarii variantei digitale a proiectului de manual scolar: 5%

    8. Stilul, unitatea proiectului de manual scolar si calitatea pedagogica a activitatilor multimedia de invatare interactiva: 5%

    Citeste si: