Consiliul de Solutionare a Contestatiilor a respins cea mai recenta contestatie depusa la licitatia pentru manualul scolar de Comunicare in limba romana - clasa I

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 19 ianuarie 2015, 17:13 Actualitate | Esenţial


​Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a respins contestatia depusa de asocierea Akademos Art SRL - Stand Agentie Difuzare Carte SRL, la rezultatele licitatiei pentru manualul de Comunicare in limba romana - clasa I. CNSC a decis mentinerea celei de-a doua reevaluari facute de Ministerul Educatiei, insa si aceasta hotarare a Consiliului poate fi contestata. Potrivit structurii anului scolar, pe 30 ianuarie elevii termina primul semestru, insa noile manuale de Comunicare in limba romana (fostul Abecedar) de la clasa I nu a aparut nici pana astazi pe banci, pentru ca licitatia lansata de Minister in aprilie 2014 este inca in desfasurare. Editorii avertizeaza ca aceeasi soarta ar putea-o avea si manualele pentru clasele a III-a si a IV-a; aici, programele scolare finale pe baza carora vor fi elaborate manualele au fost publicate abia pe 13 ianuarie.

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a respins pe 16 ianuarie 2015 contestatia pe care a depus-o asocierea Akademos Art SRL - Stand Agentie Difuzare Carte SRL, pe 25 decembrie 2014, la licitatia pentru manuale scolare. Akademos contestase rezultatele pe care Ministerul Educatiei le-a anuntat pe manualul Comunicare in limba romana - clasa I, adica a doua reevaluare facuta de Minister.

Potrivit documentului publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), si aceasta decizie a CNSC poate fi contestata, “in termen de 10 zile de la comunicare”.

Rezultatele anuntate de Ministerul Educatiei si pe care CNSC a decis sa le mentina au adus urmatoarea modificare: asocierea Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Carte SRL, cei care au depus ulterior contestatia, nu se mai afla printre castigatori, locul sau fiind luat de Asocierea Editura Didactica si Pedagogica + Ascendia Design.

In prezent, de pe bancile elevilor de clasa I lipseste manualul nou de Comunicare in limba romana (fostul Abecedar), care face obiectul acestor contestatii, insa celelalte manuale print si digitale pentru care au fost desemnati castigatori au ajuns deja la clase.

Cine sunt castigatorii desemnati de Minister si mentinuti de CNSC, la manualul de Comunicare in limba romana - clasa I, potrivit surselor HotNews.ro:
 • SC CD Press SRL Oferta 1
 • SC CD Press SRL Oferta 2
 • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA
 • SC Intuitext SRL
 • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
 • Asocierea Editura Didactica si Pedagogica + Ascendia Design (la rezultatele anterioare, asocierea nu se afla printre castigatori; pe locul 6 era, in schimb, Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Carte SRL)
CNSC a obligat Ministerul de doua ori sa reevalueze ofertele, dupa ce a gasit nereguli procedurale si de fiecare data reevaluarea a adus modificari ale rezultatelor. Vezi mai jos cum au aratat rezultatele precedentelor evaluari.

Castigatorii anuntati pe 22 septembrie, dupa ce Ministerul a facut a doua evaluare a manualelor, obligat de CNSC:

 • SC CD Press SRL Oferta 1
 • SC CD Press SRL Oferta 2
 • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA
 • SC Intuitext SRL
 • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
 • Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Carte SRL
4 august: Primii castigatori ai licitatiei pentru Manualul de Comunicare in limba romana clasa I
 • SC CD Press SRL Oferta 1
 • SC CD Press SRL Oferta 2
 • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA

Ce se poate intampla de aici inainte

In termen de 10 zile de la comunicarea acestor rezultate catre firmele care au participat la licitatie, se pot depune contestatii. Daca vor exista contestatii, CNSC trebuie sa le solutioneze in termen de 20 de zile de la primirea documentelor de la Ministerul Educatiei.

Daca nu vor fi depuse contestatii, Ministerul Educatiei si firmele castigatoare semneaza contractele, invatatoarele vor avea un anumit interval de timp la dispozitie pentru a analiza fiecare dintre cele 6 manuale castigatoare si pentru a se decide pe care il vor la clasa, dupa care editorii vor primi numarul de comenzi, vor da la tipar manualele, care ar putea ajunge pe bancile elevilor la finalul acestui semestru sau la inceputul semestrului al II-lea.

Care sunt firmele care au participat la licitatie pentru Manualul de Comunicare in limba romana clasa I si preturile ofertate

Ministerul Educatiei a estimat ca pretul unui exemplar de Manual de Comunicare in limba romana - Clasa I este 8,10 lei, cantitatea maxima de manuale pentru aceasta disciplina este de 678.000, conform acordului cadru, iar valoarea integrala estimata de minister este de 5.491.800 lei.

Ofertanti:
S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L: 8,05 lei / manual
S.C. Aramis Print SRL: 5,97 lei
S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 6,5 lei
SC CD Press SRL: 4,78 - 4,65 lei (doua preturi pentru ca a depus doua oferte de manuale / ambele oferte au fost declarate castigatoare - n.red.)
Grup Media Litera SRL + Grup Editorial Litera SRL + SC Siveco Romania SA: 4,74 lei (oferta de asemenea castigatoare)
Insoft Developent&Consulting +S.C. Editura All SRL: 8,05 lei
Corint Junior SRL: 8 lei
Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Cart SRL: 7,3 lei
Editura Didactica si Pedagogica: 7,45 lei
Intuitext: 5,39 lei

Scurt istoric al castigatorilor licitatiei de manuale si al contestatiilor depuse:
 • Ministerul Educatiei a anuntat pe 4 august primele rezultate ale licitatiei de manuale scolare pentru clasele I si a II-a. Marii castigatori: CD Press si Siveco.
 • Noua edituri si companii care nu fusesera declarate castigatoare au contestat rezultatele la CNSC.
 • Pe 10 septembrie, CNSC a dat raspuns contestatiilor si a obligat Ministerul Educatiei sa reevalueze ofertele.
 • Ca urmare a reevaluarii ofertelor, Ministerul a desemnat pe 22 septembrie noi castigatori si a anuntat ca firmele participante la licitatie pot depune contestatie la aceste rezultatele pana pe 2 octombrie.  
 • Pe 2 octombrie, Asocierea Humanitas - Read Forward a contestat rezultatul reevaluarii facute de MEN in ceea ce priveste manualul de Comunicare in limba romana - clasa I
 • Intre timp, manualele digitale pentru celelalte discipline de la clasele I si a II-a au fost publicate pe edu.ro
 • Pe 18 noiembrie, CNSC a admis contestatia depusa de Humanitas-Read Forward si a obligat Ministerul Educatiei sa reevalueze toate ofertele pe care editurile le-au depus pentru aceasta disciplina
 • Pe 17 decembrie 2014, Ministerul Educatiei a efectuat reevaluarea, noii castigatori sunt cei mentionati mai sus, iar Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Carte SRL a contestat rezultate
 • Pe 16 ianuarie 2015, CNSC a respins contestatia Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Carte SRL
Sursa

Pe 13 ianuarie 2015, Monitorul Oficial a publicat programele scolare pentru clasele a III-a si a IV-a. Ordinul privind aprobarea acestor programe scolare este semnat de Remus Pricopie pe 2 decembrie 2014, insa ele nu au fost facute publice pana la publicarea in Monitorul Oficial. Pe baza acestor programe, firmele care vor sa participe la urmatoarea licitatie trebuie sa conceapa ofertele de manuale scolare. 

Sorin Cimpeanu, noul ministru al Educatiei, a declarat la audierile din Parlament ca trebuie urgentate aprobarea curriculei pentru clasele a III-a si a IV-a si organizarea licitatiei de manuale, iar fostul ministru Remus Pricopie avansase luna februarie 2015 ca data la care vor fi lansate noile licitatii.

Citeste si:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

994 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by