Luni, 15 septembrie 2014: Prima zi de scoala in care elevii claselor I si a II-a nu au manuale. Care sunt marile probleme ale noului an scolar

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 12 septembrie 2014, 14:26 Actualitate | Esenţial


La scoala
Foto: Agerpres
Elevii incep scoala luni, pe 15 septembrie 2014. Copiii din clasele I si a II-a nu vor avea insa manuale scolare noi, si nici manuale digitale, desi ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a dat asigurari in repetate randuri ca acestea vor fi pe bancile elevilor. Este al doilea an in care elevii de clasa I nu au manuale conforme programei, avand in vedere ca anul trecut au avut manuale vechi si un curriculum nou. Anul acesta, curriculumul se schimba si pentru clasa a II-a. Licitatia pentru manuale nu s-a finalizat, insa, iar Ministerul este asteptat ca in 10 zile sa anunte din nou care sunt firmele pe care le desemneaza castigatoare pentru a realiza manualele.

Astazi se incheie vacanta mare, iar de luni, 15 septembrie 2014, elevii incep scoala. Anul acesta scolar este insa primul in care elevii de clasele I si a II-a nu vor avea manuale. Ministerul Educatiei a lansat in aprilie licitatia privind achizitia de manuale scolare tiparite si digitale pentru clasele I si a II-a, a anuntat pe 4 august ca marii castigatori sunt CD PRESS SRL si SIVECO, iar mai multe edituri au anuntat ca au contestat rezultatul la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), la Consiliul Concurentei, la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) si la Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

In urma cu doua zile, presedintele Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), Bogdan Lehel Lorand, a declarat pentru HotNews.ro ca institutia pe care o conduce a dispus ca Ministerul Educatiei sa reevalueze ofertele in termen de 10 zile. Ceea ce inseamna ca cel tarziu pe 20 septembrie Ministerul Educatiei trebuie sa anunte din nou castigatorii. Daca nu vor fi depuse noi contestatii, Ministerul va incheia contract cu firmele castigatoare, care vor publica manualele digitale pe www.manuale.edu.ro, va urma o perioada in care invatatorii vor studia oferta si vor alege un manual din cele castigatoare si abia apoi scolile vor face comenzile pentru manualele tiparite, pentru ca acestea sa ajunga fizic in scoli. Un termen optimist pentru intrarea manualelor in varianta print in scoli este octombrie 2014.

Citeste aici toate informatiile din scandalul licitatiei pentru manuale scolare

Surse oficiale au precizat pentru HotNews.ro ca Ministerul planuieste lansarea in acest an scolar de noi licitatii de manuale scolare pentru clasa a III-a, dar si noi licitatii pentru manualele de clasele I si a II-a - care fac deja obiectul acestei licitatii in curs, daca nu vor fi desemnati castigatori pentru toate disciplinele.

De altfel, si ministrul Remus Pricopie a anuntat in cadrul unei conferinte de presa, in luna martie 2014, ca “in functie de rezultate nu este exclus sa revenim cu un al doilea call, tot pentru clasele I si a II-a”. Iata ce declara ministrul, in urma cu jumatate de an:
 • Nu ma intereseaza sa avem o licitatie din care sa iasa castigatoare 3 proiecte si apoi sa inchidem licitatia si sa nu mai aiba posibilitatea altcineva sa revina. Deocamdata am lansat primul call. Dar in functie de rezultate nu este exclus sa revenim cu un al doilea call, tot pentru clasele I si a II-a.
 • Ma intereseaza sa avem cat mai multe manuale de calitate din care profesorii, parintii si la un moment dat si elevii - daca vorbim de elevii mai mari - sa aleaga. Asta inseamna ca noi vom aproba un prim set de manuale dupa ce se termina aceasta licitatie, dar daca in urma primei licitatii sunt manuale care au fost refuzate pentru anumite greseli le vom da timpul necesar sa le corecteze si vor avea posibilitatea sa reaplice.
 • Prin urmare, avand in vedere acest sistem deschis, care nu este un sistem unde unii vor fi declarati castigatori si apoi toti ceilalti perdanti pentru urmatorii 5 ani. Un sistem deschis, in care sa poti sa revii in anumite momente ale anului scolar pentru a prezenta oferta de manuale pentru anul urmator.
In ceea ce priveste suportul pe care elevii vor studia manualele digitale, ministrul Remus Pricopie detalia la aceeasi conferinta de presa ca nu vor fi cumparate tablete. “Eu cred ca mai intai trebuie sa ajungem sa avem un nivel satisfacator de material educational in format software si numai dupa aceea putem sa vorbim si despre hardware. (…) Insa ne vom asigura ca in clasele I si clasele a II-a vom avea un calculator si un videoproiector pentru ca in aceasta prima faza manualele digitale vor fi folosite in clasa. Aceasta va fi conditia. Sigur ca ele pot fi folosite si acasa, dar in principal ele vor fi folosite in clasa”, declara ministrul. Detalii aici

Pentru elevii claselor a II-a, acest an scolar marcheaza si o alta premiera, pe langa aceea de a nu avea manuale: ei vor invata dupa o programa scolara noua. Curriculumul a fost publicat si aprobat de Ministerul Educatiei din 2013, insa se aplica pentru prima data anul acesta. Elevii care intra acum in clasa a II-a au fost, de altfel, primii care au invatat dupa programa noua si la clasa I. Nici in urma cu un an ei nu au avut manuale conforme programei.

Ministerul Educatiei trebuie sa finalizeze anul acesta programa scolara pentru clasa a III-a, pentru ca in septembrie viitor elevii care intra acum in clasa a II-a si au programa noua sa continue educatie in baza unei programe corelate cu aceasta.

Vezi mai jos care sunt materiile pe care le fac elevii claselor I si a II-a, cate ore fac pe saptamana si care sunt programele dupa care invatatorii isi vor sustine lectiile:

Clasa I - Materiile si numarul de ore:
Clasa a II-a - Materiile si numarul de ore:
Vezi aici materiile pe care le fac elevii in invatamantul primar si numarul de ore, pe fiecare clasa in parte

Structura anului scolar 2014-2015

Pentru elevi, anul scolar 2014-2015 are 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare. (cu o zi mai mult decat anul scolar 2013-2014. Prin comparatie, in sistemul scolar britanic, anul scolar are 190 de zile. Elevii au o vacanta de vara de aproximativ sase saptamani, doua saptamani de vacanta pentru Craciun si Paste, precum si alte trei vacante de cate o saptamana. Detalii aici)

Semestrul I
Cursuri - luni, 15 septembrie 2014 - vineri, 19 decembrie 2014
Vacanta pentru copiii din invatamantul primar si de la gradinita: 1 - 9 noiembrie 2014
Vacanta de iarna: sambata, 20 decembrie 2014 - duminica, 4 ianuarie 2015
Cursuri: luni, 5 ianuarie 2015 - vineri, 30 ianuarie 2015
Vacanta intersemestriala: sambata, 31 ianuarie 2015 - duminica, 8 februarie 2015

Semestrul al II-lea
Cursuri: luni, 9 februarie 2015 - vineri, 10 aprilie 2015
Saptamana Scoala altfel: 6-10 aprilie 2015
Vacanta de primavara: sambata, 11 aprilie 2015 - duminica, 19 aprilie 2015
Cursuri: luni, 20 aprilie 2015 - vineri, 19 iunie 2015
Vacanta de vara: sambata, 20 iunie 2015 - duminica, 13 septembrie 2015

Tezele din semestrul I al anului scolar 2014-2015 se sustin, de regula, pana la data de 19 decembrie 2014.

Tezele din semestrul al II-lea al anului scolar 2014-2015 se sustin, de regula, pana la data de 22 mai 2015.

Saptamana 6-10 aprilie 2015 din semestrul al doilea este saptamana dedicata activitatilor extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului "Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!", avand un orar specific.

Citeste aici integral Structura anului scolar 2014-2015

Evaluarea Nationala 2015 Noi programe de examen la Limba si literatura romana si la Matematica, pentru evaluarea de la finalul clasei a VIII-a

Printre noutatile pe care le aduce anul acesta scolar se numara si programele de examen de la evaluarea nationala. La Limba si literatura romana, elevii trebuie sa cunoasca, obligatoriu, si speciile literare romanul si balada, genul dramatic, precum si propozitiile subordonate circumstantiale conditionale, concesive si consecutive - care pana acum nu erau cuprinse in programa. La Matematica, intreaga programa de examen este conceputa diferit de cea existenta pana acum, iar accentul cade pe adaptarea limbajului matematic la situatii concrete. Vezi aici continutul integral al celor doua programe de examen.

Calendar Evaluarea Nationala 2015
13 iunie 2015                   Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
15-17 iunie 2015              Inscrierea la Evaluarea Nationala
22 iunie 2015                   Limba si literatura romana - proba scrisa
23 iunie 2015                   Limba si literatura materna - proba scrisa
24 iunie 2015                   Matematica - proba scrisa
26 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor (pana la ora 16)
26 iunie 2015                   Depunerea contestatiilor (orele 16 - 20)
27 - 29 iunie 2015            Rezolvarea contestatiilor
30 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

O alta noutate apare si in regulile de examen propriu-zis: inregistrarile audio-video din salile de examen vor fi v
erificate prin sondaj, dupa fiecare proba. Detalii aici

BAC 2015: Inregistrarile audio-video din salile de examen vor fi verificate, prin sondaj, dupa fiecare proba scrisa 

Regula nou-introdusa ca inregistrarile din salile de examen sa fie verificate, prin sondaj, dupa fiecare proba scrisa se aplica si la Bacalaureat. Se schimba programa de bacalaureat pentru Matematica, dar si pentru Limba si literatura Italiana materna. Fata de programa de examen aplicata anii trecuti, programa de examen de Matematica pentru BAC 2015 prevede ca elevii de clasa a XII-a de la specializarea Stiintele Naturii fac 3 ore pe saptamana de Matematica, in loc de 4 ore cum era trecut in programa pana acum.

Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca este vorba despre o actualizare a programei de examen la programa scolara pentru clasa a XII-a si ca apare aceasta modificare pentru ca Bacalaureatul 2015 este primul la care nu mai intra elevi veniti de pe ruta progresiva, adica elevi care au intrat la scoala profesionala si apoi s-au indreptat spre liceu, pentru a ajunge la BAC.

De asemenea, noua programa de examen prevede o modificare si la filiera Tehnologica: astfel, elevii de clasa a IX-a de la tehnologic au 3 ore pe saptamana de Matematica, in loc de 2 cu cat erau trecuti in programa de examen pana acum.
Calendarul examenului de Bacalaureat 2015 - Sesiunea iunie-iulie 2015
25 - 29 mai 2015     Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
29 mai 2015            Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
8 - 10 iunie 2015     Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A
10 - 12 iunie 2015   Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B
15 - 19 iunie 2015   Evaluarea competentelor digitale - proba D
22 - 26 iunie 2015   Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C
29 iunie 2015          Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa
30 iunie 2015          Limba si literatura materna  proba E)b) - proba scrisa
1 iulie 2015             Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa
3 iulie 2015             Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa
6 iulie 2015             Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)
6 iulie 2015             Depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)
7 - 9 iulie 2015        Rezolvarea contestatiilor
10 iulie 2015           Afisarea rezultatelor finale

Detalii despre bacalaureatul 2015 aici

Religia ramane in scoli. Desi legea educatiei a fost modificata din temelii in 2014, nimeni nu s-a atins de Religie

Si in anul acesta scolar, religia este materie obligatorie, de la clasa pregatitoare si pana la clasa a XII-a. Cu toate acestea, Legea Educatiei Nationale prevede ca “La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie”.

Tot Ministerul Educatiei reglementeaza si ceea ce se intampla cu elevul care nu frecventeaza ora de Religie, ca urmare a unei solicitari din partea parintilor. "Elevii care nu frecventeaza ora de religie raman in scoala pe tot parcursul programului scolar si vor studia in locul disciplinei religie o disciplina optionala", prevede nota Ministerului Educatiei nr. 19.283/2005.

Vezi cum a scos o scoala privata religia dintre materii

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7053 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Există programa şcolară, nu există manuale (Vineri, 12 septembrie 2014, 15:01)

  felis_tigris [utilizator]

  O demisie, ceva?

  Desigur că nu, rămâne cum am stabilit.

  Poate că o să spuneţi că sunt nebun, dar totuşi o să-mi spun părerea: ce se întâmplă acum este atentat la existența naţiei române.
  • +4 (4 voturi)    
   sa demisioneze Base (Vineri, 12 septembrie 2014, 17:03)

   zaboo [utilizator] i-a raspuns lui felis_tigris

   nu e el vinovat de tot ce nu merge in Ro? nici nu vreau sa ma gandesc ce era la gura lui ponta daca era acum ministru domnul Funeriu
 • +11 (11 voturi)    
  ! (Vineri, 12 septembrie 2014, 15:29)

  melcul_naravas [utilizator]

  Daca s-ar fi intamplat in vremea lui Boc asa ceva... doamne! ce-ar fi fost la gura lor...Hai Ponta! bag-o p-aia cu "Basescu e de vina".
 • +8 (8 voturi)    
  ca si Ponta (Vineri, 12 septembrie 2014, 16:24)

  ValentinV [utilizator]

  Pai ce le mai trebuie manuale la copii? Si asa pot ajunge la facultate fara diploma de BAC...
  Clar, pentru faptele astea ministrul Educatiei ar trebui sa isi dea demisia si sa nu distruga complet sistemul de invatamant, atat cat a mai ramas din el...
  Domnule ministru, trebuie incurajata competitia si stimulata educatia ori dumneavoastra faceti exact invers...de fapt mai mult de atat nu stiti sa faceti...
 • +5 (5 voturi)    
  Manuale pentru cei mici????? (Vineri, 12 septembrie 2014, 16:30)

  iovhe [utilizator]

  După părerea mea, de vină sunt firmele care tipăresc manuale pentru că nu au destui euro pentru a plăti ȘPAGĂ unde trebue.Alte comentarii inutile.
 • +5 (5 voturi)    
  eu zic sa tipareasca direct diplome (Vineri, 12 septembrie 2014, 17:04)

  zaboo [utilizator]

  si gata, ce atata carte?
 • +3 (3 voturi)    
  Bataia de joc a conducatorilor (Vineri, 12 septembrie 2014, 17:23)

  cian [utilizator]

  Dupa '89 fiecare ministru al invatamantului a simtit nevoia sa schimbe cate ceva. Tocmai aceste schimbari repetate au avut un rol esential in distrugerea invatamantului romanesc.
  La fel de important este faptul ca salariile profesorilor au ajuns o mizerie (nu va agitati, nu sunt profesor si nici n-am fost vreodata, nu m-a tentat meseria de muritor de foame cu carte).
  Daca in urma cu 20 de ani a fi profesor insemna ca esti o persoana inteligenta, care cunoaste foarte bine cel putin o materie, acum, a fi profesor, inseamna ca nu ti-ai gasit un job in sectorul privat pe un salariu decent si ai ales ce-a ramas: un salariu de mizerie si o meserie pe care cei mai multi dintre cei vizati nu ar trebui sa o practice (vezi notele obtinute la examenele de titularizare). Ce poate sa predea un profesor care a obtinut nota 5 la examenul de titularizare? Cred ca rezultatele inregistrate la BAC in ultimii ani ofera raspunsul la aceasta intrebare.
  Banii se duc pe proiectele hotilor (gen manuale digitale) la firme precum siveco! In loc sa se investeasca in refacerea scolilor (pentru ca foarte multe cladiri arata jalnic) si dotarea lor (inca se mai foloseste creta, in anul 2014!!!) aruncam banii pe sf-uri (lucrez in IT si sunt abia trecut de 30 de ani, deci nu sariti sa-mi spuneti "bai tataie, poate pe vremea ta erau sf-uri").
  Aici este vorba despre distrugerea invatamantului romanesc, acesta e scopul, asta se doreste. Conducatorii acestei tari (interni si mai ales externi) nu vor romani destepti. Ii vor prosti si saraci!
 • +5 (5 voturi)    
  o cestiune veche (Vineri, 12 septembrie 2014, 17:52)

  barba-neagra [utilizator]

  a spus chiar domnul prim ministru...
  Se chinuie lumea de vreo 11 ani, a spus domnul prim ministru. Din aprilie 2012 pana in septembrie 2014 avem un alt guvern, o alta majoritate parlamentara, se simte noul in toate, exista o mult mai mare grija pentru educatie (mai multe scoli, mai multe wc-uri, salarii mai mari pentru profesori). Nu in ultimul rand, domnul prim ministru merge in fiecare judet (nu in campanie electorala) sa daruiasca, de la sine, microbuze pentru cei mici. Manualele...? Sunt un artificiu tehnic. Bunaoara o bona thailandeza poate suplini cu succes emotia si placerea de a deschide abecedarul.
  Sugestie: prima fila ar putea sa poarte chipul zambitor al tanarului revolutionar, eventual tinand in mana cheile unui microbuz...
 • +3 (3 voturi)    
  Totul a cazut pe capul mitomanului! (Sâmbătă, 13 septembrie 2014, 3:38)

  hotnewsfil [utilizator]

  Prima zi de scoala in care elevii claselor I si a II-a nu au manuale. Care sunt marile probleme ale noului an scolar.
  Explicatia data de Ponta : 'mostenirea dazsruoasa la sa de Funeriu, trebue sa o repar eu si pe-asta si astfel sa nu-mi mai ramane timp pentru guvernarea tarii - taind panglici pe sosele si scotandu-le pe goarna.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by