Deputatii din Comisia pentru invatamant au votat respingerea articolului prin care un detinator de titlu stiintific poate sa renunte unilateral la titlu, a declarat pentru HotNews.ro deputatul PNL Raluca Turcan. Aceasta a precizat ca “astazi, la Comisia pentru invatamant, am reusit sa punem pe ordinea de zi legea de aprobare a OUG care il spala pe premierul Ponta de rusinea plagiatului, adica ordonanta prin care putea sa renunte unilateral la titlul de doctor”. "A fost un vot in unanimitatea celor prezenti, deci si membrii PSD au votat impotriva renuntarii unilaterale la titlul de doctor", a spus Turcan.

Raluca TurcanFoto: Agerpres

"Senatul este camera decizionala, dar aceasta este o prima victorie", a declarat pentru HotNews.ro deputatul Raluca Turcan. Aceasta a precizat ca ordonanta de urgenta produce efecte din momentul in care a fost publicata in Monitorul Oficial, "deci pana cand trece de plen proiectul de lege care transforma OUG in lege, ordonanta este in vigoare".

Deputatul liberal a declarat pentru HotNews.ro ca o alta modificare pe care Comisia a adus-o la Ordonanta de Urgenta este legata de invatamantul dual. "Am reusit sa restabilim functionarea invatamantului dual in Romania, dupa ce el a fost diluat si restrans prin aceasta ordonanta: invatamantul dual sa se poata face dupa gimnaziu, si nu doar dupa invatamantul obligatoriu cum prevedea OUG, si derularea invatamantului profesional dual sa nu fie conditionata de existenta unor contracte de munca intre operatorii economici si beneficiari, ci de existenta unor contracte de formare profesionala. Speram ca plenul va sustine aceste modificari", a spus Raluca Turcan.

Aceasta a anuntat ca liberalii nu au "reusit sa corectam alte doua aspecte care aduceau un deserviciu calitatii educatiei: componenta si functionarea ARACIS, care a ramas pe structura stabilita de OUG, si articolul cu privire la discriminarile intre detinatorii de titlu de doctorat si cei fara titlu, pentru accederea in ierarhia universitara".

Amintim ca, in urma cu o zi, deputatul PNL Raluca Turcan i-a acuzat pe deputatii PSD din Comisia de invatamant ca au refuzat discutarea Ordonantei 94/2015 care permite renuntarea la titul de doctor si a avertizat ca ordonanta va fi aprobata tacit, scrie Mediafax. De cealalta parte, social-democratul Sorin Iacoban, vicepresedintele Comisiei, a afirmat ca a suspendat sedinta de ieri a comisiei din lipsa de cvorum. Detalii aici

In Monitorul Oficial nu a fost publicat nici pana astazi, la doua luni de la aprobarea Ordonantei de Urgenta 94/2015, ordinul ministrului Educatiei care sa prevada procedura de renuntare la un titlu stiintific. Fara acest ordin, Ministerul nu poate da curs niciunei solicitari de renuntare la titlu, au precizat reprezentantii institutiei pentru HotNews.ro.

Citeste si: