Prima luare de pozitie a Universitatii din Bucuresti fata de amnistierea plagiatorilor: Posibilitatea renuntarii la un titlu stiintific arunca in derizoriu educatia si promoveaza un comportament iresponsabil si lipsit de etica

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 7 ianuarie 2015, 14:44 Actualitate | Esenţial


Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti
Foto: unibuc.ro
Universitatea din Bucuresti critica dur modificarea Legii educatiei pentru a scapa un om de titlul de doctor. Institutia de invatamant superior anunta care este pozitia sa referitor la aceasta modificare a legii educatiei si spune ca isi exprima public dezacordul fata de prevederea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 94/2014 care permite detinatorilor unui titlu stiintific sa renunte la titlul in cauza printr-o simpla solicitare adresata Ministerului Educatiei. "Universitatea din Bucuresti urmeaza sa se adreseze Avocatului Poporului, care, prin atributiile ce ii sunt conferite, poate sesiza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor", anunta Universitatea, intr-un comunicat remis HotNews.ro.
 • Amintim ca Guvernul Ponta a adoptat pe 29 decembrie 2014 o Ordonanta de Urgenta care stabileste, printre altele, ca persoanele cu titlul stiintific de doctor pot sa renunte fara sa dea explicatii la acest titlu. Aceasta modificare legislativa nu a fost pusa in dezbatere publica, iar publicul a aflat de ea in momentul in care a aparut pe agenda sedintei de guvern, cu putin timp inainte sa fie adoptata.
 • Posibilitatea ca un doctor sa renunte la titlu a fost introdusa in lege la 2 saptamani dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca renunta la titlul de doctor, desi la acea data nu avea cadru legal pentru asa ceva.

Universitatea din Bucuresti, institutia care s-a autosesizat in 2012 in privinta acuzatiilor de plagiat aduse premierului Victor Ponta si care a constatat ca premierul a plagiat in teza sa de doctorat sustinuta la Facultatea de Drept a universitatii, este institutia pe care Ponta a anuntat-o pe 16 decembrie 2014 ca renunta la titlul sau de doctor. Seful executivului si-a argumentat pe 16 decembrie decizia de a renunta la titlu prin faptul ca "de astazi avem un nou Ministru al Educatiei si Cercetarii si imi doresc ca mandatul acestuia sa fie plin de succes in atingerea obiectivelor sale, fara a fi perturbat de o tema care in timp a devenit eminamente politica".

La acea vreme nu exista insa cadrul legal ca o persoana sa renunte singura la un titlu stiintific, iar Universitatea din Bucuresti a raspuns prin trimiterea unei adrese oficiale ministrului Educatiei in care ii cerea sa retraga titlul de Doctor acordat lui Victor Ponta, invocand plagiatul constatat.

Sorin Cimpeanu, noul ministru al Educatiei, a anuntat apoi ca a modificat legea astfel incat o persoana sa poata renunta la orice titlu stiintific, fara repercusiuni si fara sa fie nevoie sa-si motiveze gestul. Ministrul a anuntat ca a facut aceasta modificare dupa ce a primit solicitare din partea unei singure persoane. 

Astazi, 7 ianuarie 2014, Universitatea din Bucuresti a reactionat public fata de ordonanta de urgenta fara precedent, printr-un comunicat de presa.

Citeste mai jos pozitia integrala a Universitatii din Bucuresti referitoare la Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 94/2014 privind posibilitatea de renuntare la titlurile stiintifice:

"Universitatea din Bucuresti isi exprima public dezacordul fata de prevederea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 94/2014 care permite detinatorilor unui titlu stiintific sa renunte la titlul in cauza printr-o simpla solicitare adresata Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

Posibilitatea renuntarii de catre detinator la un titlu stiintific va genera un precedent ce arunca in derizoriu procesul educational si promoveaza un comportament iresponsabil si lipsit de etica fata de studiile universitare. Consideram ca articolul I punctul 12 al OUG 94/2014 destabilizeaza educatia superioara prin alternativa ca detinatorul unui titlu stiintific sa se sustraga, din motive subiective, unui angajament institutional obiectiv, care a angrenat un intreg ansamblu de resurse umane si financiare.

Universitatea din Bucuresti considera ca aceasta prevedere a ordonantei de urgenta creeaza premise care favorizeaza eludarea procedurilor de investigare de catre organismele abilitate (comisiile de etica ale universitatilor, Consiliul National de Etica etc.) a lucrarilor asupra carora planeaza suspiciuni referitoare la buna conduita in cercetarea stiintifica. In plus, o astfel de reglementare poate aduce grave prejudicii in practica eticii cercetarii.

Ca si in cazul modificarilor anterioare ale Legii Educatiei Nationale, Universitatea din Bucuresti isi exprima surprinderea privind faptul ca universitatile nu au fost consultate in privinta elaborarii acestei ordonante de urgenta.

Pe aceasta cale, Universitatea din Bucuresti isi reafirma dorinta de a contribui, nu numai prin activitatea specifica, ci si prin nivelul inalt de expertiza si de calificare academica de care dispune, la conturarea unor politici publice care sa serveasca cresterii calitative a educatiei in Romania. Consideram nedemocratice si daunatoare sistemului de invatamant modificarile masive si repetate ale Legii Educatiei Nationale, lege organica, prin Ordonante de Urgenta, fara o dezbatere publica prealabila a modificarilor propuse si fara consultarea prealabila a institutiilor marcante de invatamant, cum este Universitatea din Bucuresti.

Nu in ultimul rand, Universitatea din Bucuresti mentioneaza ca va face uz de toate parghiile oferite de lege pentru ca art. I pct. 12 al OUG 94/2014, referitor la posibilitatea renuntarii la titlurile stiintifice, sa nu isi produca efectele.

In acest sens, Universitatea din Bucuresti urmeaza sa se adreseze Avocatului Poporului, care, prin atributiile ce ii sunt conferite, poate sesiza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor.

In mod evident, in cazul in speta a fost incalcat art. 115 alin. 4 din Legea fundamentala a tarii, care precizeaza fara echivoc ca 'Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta din cuprinsul acestora'.

Cu toate acestea, crearea in mod artificial a cadrului legal care sa permita detinatorului unui titlu stiintific sa renunte la acest titlu nu reprezinta o situatie extraordinara, a carei reglementare sa nu poata fi amanata. Acesta este si motivul pentru care in cuprinsul OUG 94/2014 nu se regaseste justificarea ceruta de textul constitutional.

Totodata, Universitatea din Bucuresti urmeaza sa se adreseze Parlamentului Romaniei cu solicitarea expresa de a nu adopta completarea art. 168 din Legea educatiei nationale prin introducerea art. 7 1.

Aceste demersuri vor fi initiate de Universitatea din Bucuresti cu scopul de a contribui la consolidarea si dezvoltarea unui sistem national de invatamant care sa promoveze formarea si sprijinirea valorilor autentice din toate domeniile de activitate.


Prof. univ. dr. Mircea Dumitru
Rector, Universitatea din Bucuresti
Presedintele Consiliului de Administratie al Universitatii din Bucuresti

Prof. univ. dr. Gheorghe Vlad Nistor
Presedintele Senatului Universitatii din Bucuresti
"

Pozitia Universitatii din Bucuresti la Ordonanta de Urgenta care introduce posibilitatea de Renuntare la ti...Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6375 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  să ne spună UB cum a luat Ponta să-și ia doctoratu (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 14:59)

  visio [utilizator]

  asta înainte de a trimite cererea la Avocatul Poporului; apoi, să ne mai spună UB ce măsuri a luat după scandalul cu diplome false...
  părerea mea este toți profesorii, toate secretarele, paznici, tot stafful trebuie concediat fără niciun fel de drepturi; UB este o rușine pentru învățământul românesc!
  • -1 (1 vot)    
   lucrare (Joi, 8 ianuarie 2015, 11:37)

   boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui visio

   lucrarea ti-o scrii singur, nu profesorul, iar pentru ce depui, semnezi pe propria raspundere, cu implicari penale, ca respecti normele de redactare ale unei lucrri stiintifice...

   nu cred ca sta vreun profesor sa verifice pagina cu pagina daca e copiat vreun text de pe internet sau din alte parti... e si cam greu, omeneste vorbind

   la Poli de exemplu existaprograme care verifica continutul lucrarilor / temelor ca sa nu fie copiate intre ele, dar si asa nu poti garanta cu exactitate ca ai cuprins toate scrierile de pe planeta aceasta.

   responsabilitatile sunt impartite, si intr-adevar, trebuie verificat daca sunt coautori si in ce masura pot fi trasi la raspundere cei care au particial la redactarea/sustinerea acelei lucrari.
   dar nu m-as grabi asa ca tine sa ma leg de oameni (paznici) care nu au de-a face cu redactarea acelei lucrari. ma mir ca nu ceri sa fie demis si primarul ca doar s-a intamplat in orasul lui magaria....
   • 0 (0 voturi)    
    bati campii (Vineri, 9 ianuarie 2015, 20:03)

    coronaapolosa [utilizator] i-a raspuns lui boogiewoogie

    Cine a facut doctorat pe bune stie ca nu e asa cum zici matale. Profesorul ala ia sporuri la salar destul de consistente ca timp de 4 ani de zile sa-ti coordoneze lucrarea. Nu doar ca stie pe de rost ce faci, dar te si indruma in proiectul de cercetare. Deci cam bati campii...
 • +8 (10 voturi)    
  sa vedem... (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 15:15)

  liviu_ [utilizator]

  ce zice acu tovarasu doctor docent in prostologie victor viorel monta zis si micul ceausescu
 • 0 (2 voturi)    
  misto (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 16:05)

  nash pandelica [utilizator]

  asta cu "a scapa de titlul de doctor"!
  mare povara !
  poate, mai putin ...impovarat, preafericitul p.m. va avea mai mult timp si putere sa duca sarcina guvernarii :))
 • +2 (2 voturi)    
  UB raspunzatoare - elementar (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 16:57)

  unu-altu [utilizator]

  "Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diploma de studii atunci cand se dovedeste ca s-a obtinut prin mijloace frauduloase sau prin incalcarea prevederilor Codului de etica si deontologie universitara." (Legea 1/2011, articolul 146).

  A facut demersurile? Nu. Cere altora sa faca si sa dreaga. Tipic mitic.
 • +2 (2 voturi)    
  Abramburico deschide dulapul sa cada scheletii (Joi, 8 ianuarie 2015, 2:03)

  Plagarus [utilizator]

  Dr.Viorel va renunta si la cetatenie ?
  " Conducătorul de lucrare, în cazul nostru fiind Năstase Adrian , care în acel timp era profesor universitar, a preluat lucrarea şi toată comisia este vinovată prin ignoranţă, superficialitate sau cu rea-credinţă. Deci toţi sunt vinovaţi şi au responsabilitate penală prin acea semnătură pe care au depus-o în procesul-verbal. Şi ca atare, pot să fie traşi la răspundere şi aceşti membri ai comisiei. Mai mult, la lucrare se adaugă şi 10 referate care sunt luate de la alţi specialişti din afară, care analizează lucrarea şi dânşii îşi dau cu părerea. Dacă şi acele referate au fost pozitive şi au arătat că lucrarea este conformă, atunci sigur că vinovăţia aparţine şi acelora. Nu mai puţin sunt responsabili cei din Ministerul Educatiei, care sunt subordonaţi guvernului actual şi care joacă aşa cum li se cântă."(Mircea Duzineanu )


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by