Ordonanta de urgenta pe educatie care amnistiaza plagiatul prevede, printre altele, si amanarea termenului pana la care asistentii si lectorii universitari trebuie sa obtina titlul de doctor pentru a putea ramane pe functii. Legea educatiei din 2011 stipula ca aceste cadre universitare care in termen de 4 ani nu obtin titlul de doctor trebuie sa paraseasca sistemul educational. Ordonanta amana termenul, care se implinea pe 9 februarie, pana pe data de 30 septembrie 2015. Deputatul liberal Raluca Turcan sustine ca ordonanta creeaza o discriminare intre asistentii si lectorii universitari care au tinut cont de lege si cei care vor ramane pe functii, fara a avea studiile doctorale finalizate.

Raluca TurcanFoto: Agerpres

"OUG 94/2014 premiaza cadrele didactice care nu respecta prevederile legii", sustine vicepresedintele PNL Raluca Turcan. Intr-un comunicat remis HotNews.ro, aceasta afirma ca ordonanta de urgenta creeaza o discriminare intre asistentii si lectorii universitari care au tinut cont de lege si cei care, in urma OUG 94/2014, vor ramane pe functii fara a avea studiile doctorale finalizate.

Turcan precizeaza ca a depus pe aceasta tema astazi, 21 ianuarie 2015, la Camera Deputatilor, o interpelare adresata ministrului Educatiei Nationale, Sorin Mihai Campeanu. In interpelare, Raluca Turcan declara ca asistentii si lectorii aflati in aceasta situatie "stiau de acum patru ani ca, in luna februarie 2015, le vor inceta contractele de munca, in cazul in care nu-si vor obtine titlul de doctor. Mai mult decat atat, o parte dintre acesti universitari nici nu sunt inscrisi la doctorat, asa cum prevedea legea dupa care functionau, dar ocupa functii didactice datorita ordonantei de urgenta pe care ati emis-o".

"In situatia obtinerii titlului de doctor au fost peste 4000 de cadre didactice. Majoritatea acestora au respectat legea si au sustinut doctoratul in ultimii ani", se arata in interpelare.

Vicepresedintele PNL ii cere ministrului Educatiei sa prezinte "diferentele de statut dintre cei care au respectat legea, sustinandu-si teza de doctorat in termenul prevazut de lege, si cei care au ales sa nu o respecte".

Sorin Cimpeanu

Sorin Cimpeanu

Foto: Agerpres

Amintim ca ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat pe 29 decembrie 2014, atunci cand guvernul a adoptat ordonanta de urgenta, ca prorogarea acestui termen "vizeaza un numar de peste 1.000 de cadre didactice din universitatile romanesti, care detin titlul de asistent sau lector, respectiv sef de lucrari, fara a avea lucrarea de doctorat finalizata".

"Legea educatiei prevede ca la 4 ani de la intrarea in vigoare, carevasazica in data de 9 februarie 2015 cand se implinesc 4 ani de la intrarea in vigoare a legii 1, 9 februarie 2011, aceste cadre didactice trebuie sa paraseasca sistemul educational. Avand in vedere faptul ca aceste cadre didactice in luna octombrie 2014 au inceput un proces de pregatire cu studentii, au predat lucrari practice, au predat ore de laborator, o parasire intempestiva, la o data arbitrara, 9 februarie 2015, ar prejudicia grav sistemul educational in mediul universitar", a afirmat Cimpeanu.

Acesta a precizat ca "aceasta modificare nu face decat sa proroge iesirea din sistem a acestor cadre didactice care n-au reusit sa finalizeze pregatirea doctorala, prorogarea pana la 30 septembrie 2015, deci pana la finele anului universitar. Acest lucru a fost solicitat de catre universitatile romanesti, el fiind deja valabil pentru colegii cadre didactice care implinesc varsta de pensionare la o data oarecare si care beneficiaza de mentinerea in activitate pana la finele anului universitar, pe baza aceleiasi explicatii logice: un proces didactic inceput in octombrie, cand incepe anul universitar, trebuie sa se finalizeze".

Citeste si: