Mircea Miclea despre noua castrare a Legii Educatiei: Un fleac, au ciuruit-o! Cand sunt prinsi copiind, elevii ascund repede fituicile in banca, n-au sansa premierului care isi da o ordonanta de urgenta

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 12 ianuarie 2015, 11:49 Actualitate | Esenţial


Mircea Miclea
Foto: Agerpres
"Cand sunt prinsi copiind, elevii iti ascund repede fituicile in banca, n-au sansa premierului care isi da o ordonanta de urgenta", explica pentru HotNews.ro Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei. Ordonanta care amnistiaza plagiatorii cuprinde si alte modificari ale Legii Educatiei. Iar printre efecte se numara: birocratizarea excesiva a sistemului de pregatire profesionala, discreditarea procesului de habilitare, introducerea finantarii universitare sub pixul ministrului si subminarea Agentiei care asigura calitatea invatamantului superior. "Sa ne reamintim doar de elogiile aduse Guvernului de sindicate si de Consiliul National al Rectorilor la precedentele modificari. Ce au facut toti acestia cu Legea Educatiei? Un fleac, au ciuruit-o", concluzioneaza Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, intr-o analiza realizata pentru HotNews.ro.
 • "Ca si celelalte atacuri asupra Legii Educatiei, exprimate prin Ordonante de urgenta, si aceasta poarta marca mediocritatii care detesta performanta"
Mircea Miclea - fost ministru al Educatiei, fost presedinte al comisiei prezidentiale pentru educatie care a elaborat legea educatiei nr. 1/2011, psiholog si profesor la Departamentul de Psihologie din Universitatea Babes-Bolyai, analizeaza punct cu punct cele mai importante prevederi ale Ordonantei de Urgenta (OUG) prin care premierul Victor Ponta i-a acordat doctorului Victor Ponta dreptul sa renunte la titlul stiintific de doctor.

Amintim ca OUG nr. 94/2014 este a treia ordonanta de urgenta prin care guvernul Ponta modifica legea educatiei la sfarsit de an, in jurul sarbatorilor de iarna, cand atentia publicului este minima.

HotNews.ro va prezinta mai jos analiza integrala realizata de Mircea Miclea:

"1. Doctoratul si plagiatul

Retragerea titlului de doctor obtinut de Victor Ponta se putea face corect si imediat de catre Ministerul Educatiei, in baza art. 170 din Legea Educatiei Nationale [170(1)(b)]. Articolul spune insa foarte clar ca aceasta retragere se face 'in cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala', ceea ce ar fi insemnat recunoasterea publica a culpei in care se afla Victor Ponta. Or, exact acest lucru nu se doreste, nici de catre minister, nici de catre Victor Ponta. Ordonanta introduce in Legea Educatiei un articol nou, prin care premierul poate renunta la titlul de doctor, fiind insa exonerat de orice vinovatie. Cu complicitatea Ministerului Educatiei, ca sa isi ascunda vinovatia, Ponta modifica o lege organica prin ordonanta de urgenta. In loc sa se salveze, printr-un astfel de gest, Victor Ponta se afunda si mai mult in mocirla morala. Cand sunt prinsi copiind, elevii iti ascund repede fituicile in banca, n-au sansa premierului care isi da o ordonanta de urgenta.

2. Invatamantul profesional dual

Reglementarile invatamantului profesional cuprinse in Ordonanta 94/ 2014 au trei mari neajunsuri:
 • 1) sunt superflue, deoarece prevederile existente in LEN si Ordinul de ministru din 2012 erau suficiente pentru a se dezvolta acest tip de invatamant. Dovada ca s-a si dezvoltat, cu sprijinul Camerei de Comert Romano-Germane, care nici ea nu considera oportune aceste modificari. Mai mult, reglementarea existenta permitea mult mai multa flexibilitate;
 • 2) sunt limitative - in vechea reglementare, din LEN, la art. 33 (6), absolventilor de invatamant obligatoriu li se oferea posibilitatea ca, pana la 18 ani, sa finalizeze un program de pregatire profesionala pentru a dobandi o calificare pe piata muncii. Acum, in noua formulare, acesti absolventi pot urma acest program doar in sistem dual. Adica, nu mai au dreptul sa urmeze invatamantul profesional organizat de stat, ci doar cel organizat de stat in colaborare cu un operator economic. Daca eu as vrea sa obtin o calificare, dar in zona nu exista nici un operator economic interesat in pregatirea profesionala, eu nu pot sa obtin o calificare! Dupa noile reglementari, intai trebuie sa fiu angajat (sa am un contract de munca cu un operator economic), apoi acest operator sa solicite unei unitati de invatamant sa organizeze invatamantul profesional dual, apoi aceasta solicitare sa fie avizata de catre consortiile regionale si comitetele locale de dezvoltare a parteneriatului social, care o transmit inspectoratului, care o transmite ministerului spre avizare. Scurt spus, in loc sa-i ajute pe copiii care doresc o calificare profesionala rapida, dupa invatamantul obligatoriu, aceasta Ordonanta 94/ 2014 le aduce prejudicii grave. Sansa ca ei sa dobandeasca o calificare e si mai mica;
 • 3) birocratizeaza excesiv sistemul de pregatire profesionala. In loc ca, asa cum era in LEN, infiintarea unitatilor profesionale sa fie decisa rapid prin ordin de ministru, acum (a se vedea art. 94(2)) se introduce o veriga decizionala in plus: solicitarile de formare profesionala a operatorilor economici trebuie centralizate si avizate de catre consortiile regionale si comitetele locale de dezvoltare a parteneriatului social. Abia apoi ele sunt transmise inspectoratelor, care le transmit ministerului, care le avizeaza!
3. Discreditarea procesului de habilitare

In LEN, habilitarea era un proces dedicat tinerelor cadre didactice si cercetatorilor exceptionali, avand scopul de a le facilita accesul la statutul de conducatori de doctorat printr-o competitie la nivel national. Ei puteau depune direct la CNATDCU dosarul de habilitare si erau evaluati de catre o comisie stabilita de CNATDCU, pe baza unor standarde internationale si numai dupa ce indeplineau cel putin criteriile de performanta ale unui profesor universitar. Atacurile succesive ale mediocrilor asupra LEN au dus la coborarea dramatica a standardelor de performanta pentru a deveni profesor universitar, iar acum (a se vedea art. 300) dosarul de habilitare e depus la IOSUD, unde are loc si evaluarea; CNATDCU doar valideaza decizia IOSUD. Cu alte cuvinte, gastile universitare au acum mana libera de a decide cine, dintre cei tineri si valorosi, va conduce si cine nu - doctorate. Esti cuminte si respectuos - treci; ne iei peste picior, degeaba esti dumneata cercetator excelent - mai asteapta! Dintr-un mecanism de crestere a calitatii conducatorilor de doctorat, aceasta Ordonanta transforma habilitarea intr-un mecanism de clonare a imposturii sau, in cel mai bun caz, a status-quo-ului.

4. Adio, calitate!

Dupa anihilarea procesului de ierarhizare a programelor de studii si clasificare a universitatilor, prin ordonantele anterioare, acum se mai face inca un pas anti-calitate. In LEN se specifica clar (art. 197) ca 30% din fondurile dedicate universitatilor se distribuie ca finantare suplimentara doar celor mai bune universitati, iar acest lucru se face pe baza unor standarde de excelenta si printr-o metodologie transparenta, stabilita prin hotarare de guvern.

Acum, prin modificarea art. 223, toata finantarea sta in pixul ministrului: nu se mai face prin HG, ci prin ordin de ministru, nu se face printr-o metodologie transparenta, iar ideea alocarii fondurilor in functie de excelenta dispare. Ca universitate, daca esti in gratiile ministrului - primesti bani in plus, daca nu - ramai cu finantarea de baza. Acum sa vedem cine mai misca in front!

5. Subminarea Agentiei de Asigurare a Calitatii (ARACIS)

Pentru a impiedica formarea unui grup de interese care sa gestioneze procesul de asigurare a calitatii in invatamantul superior, in Ordonanta privind asigurarea calitatii (2005), preluata in LEN, se stabilea clar ca, o data la 4 ani, 70% dintre membrii Consiliului ARACIS (17 din 25) trebuie inlocuiti prin concurs public. Ordonanta 94/2014 vine si spune ca nu 70%, ci doar 1/3 din mandate se scot la concurs! Si nici macar 1/3 nu este obligatorie, pentru ca se adauga specificarea inocenta 'de regula, 1/3'! Prin urmare, daca dupa 4 ani doar 2 sau, la limita, 1 mandat nou este scos la concurs, totul este legal! Baza legala pentru constituirea unui grup de interese care sa monopolizeze procesul de asigurare a calitatii s-a incheiat. Traiasca noi si ai nostri!

6. Un comentariu mai general

Ca si celelalte atacuri asupra Legii Educatiei, exprimate prin Ordonante de urgenta, si aceasta poarta marca mediocritatii care detesta performanta. Avem de partea Legii Educatiei un proces coerent: diagnoza - pact - strategie - lege, iar de cealalta parte modificari 'din pix', in functie de intensele unor grupuri (iar acum - ale unui singur om!). Aceste atacuri au fost instrumentate de factori politici, dar au reusit din pacate, cu larga sustinere a incompetentilor din interiorul sistemului educational. Sa ne reamintim doar de elogiile aduse Guvernului de sindicate si de Consiliul National al Rectorilor la precedentele modificari. Ce au facut toti acestia cu Legea Educatiei? Un fleac, au ciuruit-o!"

N.Red: Sublinierile din text ii apartin lui Mircea Miclea.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16980 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  De ce nu au (Luni, 12 ianuarie 2015, 12:05)

  Audit [utilizator]

  lasat-o asa cum era initial/ de ce a trebuit sa se intervina cu amendamente (indiferent de modul in care au fost introduse) tip Ecaterina Andronescu? De ce promoveaza ceea ce este introdus doar mediocritatea, superficialitattea, nestiinta.
  In ceea ce priveste plagiatul Ponta - nu pot sa cred ca va ramane asa!
  • +16 (16 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 12 ianuarie 2015, 12:19)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui Audit

   • +3 (3 voturi)    
    mediocri (Luni, 12 ianuarie 2015, 13:12)

    Bazil [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

    .
    • -8 (8 voturi)    
     vai vai, ce-i cu ipocrizia asta ? (Luni, 12 ianuarie 2015, 15:11)

     numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Bazil

     Parca asta cu "un fleac, i-am ciuriut" era o replica legata de ceva bun, nu de ceva rau.
   • +5 (5 voturi)    
    Pentru psd e o strategie (Luni, 12 ianuarie 2015, 15:55)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

    Ei au nevoie de cat mai multi creduli care sa-i mai voteze si peste 10, 20 de ani.
    • +4 (4 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 ianuarie 2015, 18:01)

     [anonim] i-a raspuns lui ty

   • +4 (4 voturi)    
    Dati-mi voie sa-l citez pe Miclea: (Luni, 12 ianuarie 2015, 16:20)

    EU-74-RON [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

    “Cred ca secolul XXI va fi un secol trist pentru barbati. Iar femeile va trebui sa fie intelepte si diplomate pentru a le mentine barbatilor erectia. Ei sunt foarte usor de castrat”
    In plus suspiciunile de plagiat: Sursa:
    http://investigatiilacheie.blogspot.ro/2009/05/micile-secrete-ale-lui-mircea-miclea_16.html
 • +18 (18 voturi)    
  Groparul (Luni, 12 ianuarie 2015, 12:30)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Groparul invatamintului romanesc are un nume: Ecaterina Androneescu, complicea la furtul lui Pontac.
 • +11 (11 voturi)    
  Propunere in 3 puncte (Luni, 12 ianuarie 2015, 13:36)

  EllySt [utilizator]

  Daca se doreste introducerea renuntaii la titlul de doctor (desi pare ilogica) de ce nu se pun conditii pentru retragere.

  Mi se pare normal ca acea procedura, la care lucreaza de zor ministerul invatamantului, sa includa niste cerinte pe care sa le indeplineasca cel care solicita retragerea titlului, si anume:
  1. sa achite toate taxele din perioada de pregatire si sustinere a tezei de doctorat (pentru cei care nu au platit taxe) + o taxa suplimentara de penalitate, pentru ca a ocupat locul unei persoane care dorea sa se perfectioneze si care ar fi putut sa-si foloseasca cunostintele si abilitatile dobandite;
  2. sa obtina (contra unei taxe) un raport, de la Comisia de Etica a universitatii unde a sustinut teza, prin care sa se ateste ca teza a fost sau nu a fost plagiat
  3. sa depuna cererea de retragere a titlului de doctor, cu conditia ca in raportul de la pct. 2 rezolutia sa fie ca teza nu a fost plagiat. In caz contrar, Comisia de Etica a universitatii respective va solicita retragerea titlului de doctor, conform reglementarilor legale in vigoare aplicabile pentru o teza plagiata.

  In acest fel (1) se rezolva cererea celui despre care spune d-l ministru Campeanu ca a solicitat, in regim de urgenta, aceasta posibilitate de renuntare la titlul de doctor, (2) nu se permite ca un furt intelectual sa ramana fara consecinte si (3) se recupereaza cheltuielile care au fost facute pentru pregatirea si sustinerea doctoratului.

  Banuiesc ca ministerul invatamantului si d-l ministru Sorin Campeanu nu doresc sa favorizeze infractorii sau sa risipeasca resurse ale statului (de fapt banii platiti de contribuabili).

  Oricum, ramane ca d-l Ponta sa ne justifice, conform Constitutiei, urgenta acestei chestiuni si sa raspunda pentru asta.
 • +10 (10 voturi)    
  O decizie inteleapta, edificatoare! (Luni, 12 ianuarie 2015, 14:55)

  hotnewsfil [utilizator]

  Are Iohannis cinstea, intelepciunea, responsabilitatea
  de a-l numi pe Mircea Miclea ministrul educatiei (invatamantului)?
  La conducatorul 'din spate' al tarii - Mihalache - nu putem astepta o asemenea decizie, fiindca va considera ca are iz de 'basism'.
  • +2 (2 voturi)    
   Poate ca nu asta... (Luni, 12 ianuarie 2015, 15:55)

   ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   dar ar fi de asteptat sa cheme partidele parlamentare la consultari pe tema educatiei romanilor asa cum le-a chemat pe tema apararii Romaniei. Cu atit mai mult cu cit se presupune ca este in deplina cunostinta de cauza.
 • +9 (9 voturi)    
  Ordonanta-i pentru dulau,nu pentru orcine ! (Luni, 12 ianuarie 2015, 15:04)

  andreesanu [utilizator]

  Un elev prins copiind fie este lasat corigent,fie daca a copiat la bac este dat afara si 2 sesiuni nu are dreptul sa mai dea bac-ul,dar Ponta in stilul lui Pilat din Pont se spala pe miini nici usturoi n-a mincat ,nici gura nu-i pute !!!,eu cred ca-i pute de-ti ia nasul !!!,cu toata ordonanta lui.
  Asa ca dute si sa nu mai auzim de numele Ponta in veacul vecilor.
 • +3 (3 voturi)    
  .. (Luni, 12 ianuarie 2015, 15:51)

  vitan.sandu [utilizator]

  ... Ia vedeti og 83/2014 cum rastoarna reguli care erau de multa vreme stabilite in educatie. Se introduce "salarul de rector", care trebuie sa fie cel putin la nivelul de prof univ cu peste 40 de ani vechime. La care se adauga indemnizatia de conducere. Ce mai conteaza ca rectorul poate fi si conferentiar univ, sef de lucrari (lector), sau char asistent (legea in varianta funeriu nu mai limita alegerea rectorului la un anumit grad didactic), el va fi platit ca profesor. Prietenii stiu de ce!
 • +4 (4 voturi)    
  Asa e cand pui maimutele sa te educe (Luni, 12 ianuarie 2015, 16:24)

  Fu Leng [utilizator]

  iar Cimpazaul Suprem e tata lor, premier cica.
 • +4 (4 voturi)    
  singura parte buna... (Luni, 12 ianuarie 2015, 16:24)

  liviu_ [utilizator]

  din harababura asta...
  e ca ceea ce vroia tonta sa fie o mare lovitura de imagine, s-a transformat in fix opusul....
 • +2 (2 voturi)    
  Educația, un fleac! (Luni, 12 ianuarie 2015, 19:27)

  coroi [utilizator]

  Nu mai are niciun haz citirea articolului! Toți o ,,apă și-un pământ”! Niciunul pentru interesele de grup, doar cele personale! Acest Miclea , paranormalul, cel puțin a fost cel /singurul ( de până acum) care și-a dat demisia pentru procentul din PIB.Așteptăm și alți doritori (DE BINE) pentru sistem! :) :)
 • +2 (2 voturi)    
  psd-erbedeilor (Luni, 12 ianuarie 2015, 20:29)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  are numai diplomati la facultatile neo-muncitoresti, la care se poate obtine stampila pe diploma chiar daca abia-abia ai absolvit sase clase
 • +2 (2 voturi)    
  Impertinentza nu-l face pertinent pe Ponta Viorel (Marţi, 13 ianuarie 2015, 10:11)

  Plagarus [utilizator]

  Riscurile penale mici îi îndeamnă pe italieni să cumpere diplome false în continuare.
  Fenomenul a luat amploare din cauza penalizărilor mici, la ora actuală în Italia fiind aproximativ 30.000 de medici falşi, potrivit informaţiilor oficiale.

  Acolo unde lipseşte, ştiinţa este compensată de capacitatea de a relaţiona ( cand sunt descoperiti falsii dr.pacientii sunt paradoxal atasati de " dansii " )

  2000-“Master de trei luni” la Universitatea din Catania. Jurnaliștii au descoperit că de fapt masterele nu pot dura doar trei luni, Victor Ponta și-a retras CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaților (nu înainte ca ziariștii să dea printscreen). Ca să-și dreagă imaginea, Premierul României a explicat că a fost un curs serios și că el e un profesionist cu state vechi în domeniul dreptului, însă a omis cu dibăcie orice remarcă referitoare la folosirea termenului de “master” în locul banalului termen de “curs”
  "Doctor " in drept penal : Îndrumătorul științific al lucrării a fost Adrian Năstase, pe atunci premier. Trebuie remarcat zelul de care a dat dovadă atât Victor Ponta ca doctorand, dacă ne gândim că acesta și-a scris teza în timp ce ocupa solicitanta funcție de șef al Corpului de Control, dar și puterea de muncă a lui Adrian Năstase, care și-a rupt astfel din timpul dedicat treburilor țării, pentru a-l îndruma pe ucenicul Victor Ponta pe cărările întortoheate ale cercetării tainelor dreptului.

  2004- Master de trei luni la Universitarea Oxford (a doua cea mai bună universitate din întreaga lume). Această mențiune apare în CV-ul dat de Victor Ponta publicației „Who’s Who”, care i l-a publicat contracost în 2011, conform ziarului Adevărul, care a descoperit, după ce a contactat reprezentanții universității Oxford, că. „Domnul Ponta a luat parte doar la o şcoală de vară organizată de Universitatea Oxford şi ţinută în Exeter College”
 • +2 (2 voturi)    
  "Doctorul " fara halat si panas, dar in zeghe ! (Marţi, 13 ianuarie 2015, 10:14)

  Plagarus [utilizator]

  Ponta era seful Corpului de Control și la momentul privatizării Petrom, cea mai valoroasă companie a statului român, care a fost vândută cu tot cu rezervele strategice de gaz metan ale României, către compania austriacă OMV. Contractul a fost păgubos și prin faptul că statul român a preluat de la compania Petrom plata obligațiilor de mediu, ceea ce a scăpat compania OMV de o uriașă povară financiară. Ulterior privatizării, presa a descoperit că firma Grossmann Engineering Group, la care acționar majoritar era cumnatul lui Ponta, a primit contracte de la Petrom
  Ponta era șeful Corpului de Control și în 2004, în momentul semnării de către Hidroelectrica în mandatul de ministru al industriilor al lui DIP cu Energy Holding aparținând finului lui DIP, Bogdan Buzăianu, a contractelor înrobitoare pe 10 ani (și de nereziliat), prin care Hidroelectrica și-a externalizat profitul. Astfel, câștigul în loc să ajungă la statul român, a fost virat către o gașcă protejată politic, care a cumpărat energie electrică sub prețul pieței

  Ca să ne referim și la cazuri mai mici în raport cu Bechtel, Petrom, Hidroelectrica, (dar mai de culoare, fiind ultra-mediatizate) de devalizare a patrimoniului statului de către personaje conectate la puterea politică, amintim că Victor Ponta a fost șef al Corpului de Control al primului ministru în momentul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, care a fost vândut lui Dan Voiculescu pe nimic (dosar în care Voiculescu a primit 10 ani de închisoare cu executare). Dacă Ponta vroia, ca șef al Corpului de Control, putea să ia la puricat respectiva privatizare.

  Ponta nu a reușit, ca șef al Corpului de Control să-și treacă în mapa profesională demascarea și stoparea/renegocierea nici măcar a unuia din contractele păguboase ale statului cu Bechtel, Petrom sau Hidroelectrica. În linkul de mai jos, aveți lista de responsabilități și puteri pe care le avea Ponta ca șef al Corpului de Control, putând verifica procesele de privatizare sau contractel


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by