Interviu HotNews.ro

Dr. Laila Al-Marayati: Legile anti-burqa reflecta ostilitatea europenilor fata de Islam. Cei mai multi musulmani nu sunt teroristi sau misogini

de Adrian Novac     HotNews.ro
Miercuri, 4 august 2010, 8:03 Actualitate | Internaţional


Dr. Laila Al-Marayati
Foto: Arhiva personala
In ultimii ani, discutiile despre hijab, burqa si niqab au starnit dezbateri aprinse in multe tari europene. Politicieni si oameni de rand, imami si simplii credinciosi s-au grabit sa aprobe vălul traditional musulman sau, dimpotriva, sa ceara scoaterea lui in afara legii. Sustinatorii burqai afirma ca e dreptul femeii musulmane sa poarte obiectul vestimentar si ca suntem martorii unei islamofobii ce cuprinde Europa. Opozantii sustin insa ca vălul este o "inchisoare mobila", un simbol al umilintei femeii, o respingere a valorilor occidentale si chiar o provocare religioasa. HotNews.ro a vrut sa afle ce cred expertii in Islam despre "controversata burqa".


Dr. Laila Al-Marayati, una dintre activistele importante ale comunitatii musulmane din America si purtatoare de cuvant a Ligii Femeilor Musulmane (Muslim Women's League), a declarat urmatoarele pentru HotNews.ro:

Adrian Novac: Parlamentul francez este foarte aproape sa interzica total purtarea burqai. Spania si Italia ar putea sa implementeze si ele restrictii, iar legi similare sunt dezbatute in prezent si in alte parti de pe continentul european. De ce a provocat burqa discutii atat de aprinse in Europa?
Dr. Laila Al-Marayati:
Cred ca discutia despre burqa este o mica parte dintr-o problema mult mai mare. Dintre toate femeile musulmane care traiesc in Europa, foarte putine poarta burqa sau văl care sa le acopere fata. Dezbaterea este de fapt un simbol al felului in care lumea ii priveste pe musulmani ca pe niste straini, departe de perceptiile europene in ceea ce priveste normalul, in special in legatura cu respectul aratat femeilor.

Eu vad aceasta dezbatere ca o reflectare a intensificarii generale a xenofobiei si rasismului, care se raspandesc tot mai mult in intreaga Europa. Sentimentele anti-burqa sunt astfel acceptabile, deoarece, aparent, o astfel de poziţie este în favoarea drepturilor femeii şi nu împotriva unui grup de oameni. Dar, in realitate, cred ca fiecare este constient ca acesta este doar un mijloc de exprimare a sentimentului anti-musulman mai general.

A.N.: Ce e de fapt burqa: un drept al femeii, un semn al culturii islamice, "o inchisoare mobila", un simbol al persecutiei femeilor, o moda etc?
L.M.:
In Coran, femeile si barbatii musulmani sunt sfatuiti sa se imbrace si sa se comporte modest. Coranul nu specifica detaliile vestimentatiei nici pentru barbati, nici pentru femei, in afara de a le povatui pe femei "sa-si traga vălurile peste piept": era obisnuit in perioada in care a inceput Islamul ca femeile sa umble cu sanii goi.

Profetul Mohammed (ale carui actiuni si maxime apar sub denumirea de Hadith, un lucru complet separat de Coran, despre care credem ca este insusi cuvantul lui Dumnezeu) a indicat ca, atunci cand se afla in public, femeile trebuie sa-si arate doar faţa si mainile. De aceea multe femei musulmane poarta un vesmant care le acopera capul, cunoscut sub numele de hijab.

Multe femei musulmane nu poarta un văl care sa le acopere capul, in schimb se imbraca si au o atitudine modesta, respectand legea islamica. Asa ca nimeni nu ar trebui sa presupuna ca o femeie care nu-si acopera capul este mai putin religioasa decat una care si-l acopera.

Burqa este un tip de tinuta caracteristic unor anumite tari, precum Afganistan. Ea include si un văl pentru faţa. In alte locuri, asa cum este Arabia Saudita, femeile isi  acopera si faţa cu un văl numit niqab.

Unii invatati conservatori sustin cu tarie ca femeile musulmane trebuie sa-si acopere feţele pentru a arata ca sunt pe deplin modeste si pentru a nu atage atentia asupra lor. Cele mai multe dintre femeile musulmane nu-si acopera feţele, lucru care ii face pe multi sa creada ca acest lucru este de fapt contrar religiei noastre.

Sotiile profetului Mohammed aveau obiceiul sa-si acopere feţele dar ele au detinut o pozitie unica in ceea ce priveste relatia pe care o aveau cu comunitatea in acea perioada. Coranul ne spune ca "ele nu erau precum nicio alta femeie".

In opinia mea, principala problema atunci cand ne referim la persecutia femeii este daca ea are sau nu sansa de a alege cu ce se imbraca. In statele in care vălul care acopera faţa este obligatoriu de purtat, femeile sufera de asemenea si de lipsa altor drepturi fundamentale. Felul in care se imbraca este doar unul dintre ele si, cu siguranta, nu e cel mai important.

Daca ne gandim la negarea drepturilor femeii de catre talibanii din Afganistan (care incalca principiile islamice de baza, precum egalitatea si dreptatea) vom descoperi numeroase exemple in acest sens.

A.N.: Sunt aceste legi necesare cu adevarat? Purtarea unor anumite obiecte de imbracaminte (si in cazul burqai vorbim de doar cateva mii de femei intr-o populatie de milioane) creeaza o problema serioasa care trebuie reglementata prin lege?
L.M.:
Daca te referi la legile din Europa care interzic purtarea burqai, nu cred ca ele sunt necesare atata vreme cat, asa cum s-a spus, e vorba de un numar mic de femei. Nu cred ca aceasta discutie focalizata pe burqa sau vălul care acopera faţa va ajuta in vreun fel la promovarea drepturilor si statutului femeilor musulmane care traiesc in Europa. Ele sunt supuse deja marginalizarii in foarte multe feluri; aceasta nu va face decat sa-i puna pe musulmanii pe o pozitie defensiva in timp ce unele femei ar putea fi motivate sa poarte burqa doar pentru a sfida, pentru a se exprima pe ele insele si pentru a exprima libertatea de a alege ceea ce sa poarte.

A.N.: Unii experti afirma ca drepturile femeilor musulmane au fost incalcate de aceste legi, in special
 
Multi non-musulmani au redus Islamul la doua lucruri: terorismul si persecutia femeilor. Nu negam ca exista probleme cu fiecare din ele in societatile musulmane. Dar sunt atat de multi musulmani, din cei peste un  miliard din intreaga lume, care nu sunt nici teroristi si nici misogini.
 
 
Dr. Laila Al-Marayati
dreptul de exprimare religioasa. Este o afirmatie corecta?
L.M.:
Daca o femeie musulmana crede ca este obligata sa-si acopere faţa ca urmare a felului in care ea intelege Coranul, hadithul si alte invataturi islamice, atunci impiedicare ei sa faca asta reprezinta o violare a libertatii ei religioase.

Rezultatul va fi acela ca femeile musulmane care isi acopera feţele in prezenta barbatilor cu care nu sunt inrudite vor alege sa ramana in casa si nu vor mai merge la scoala, la munca etc. Ma indoiesc ca ele vor renunta pur si simplu la burqa. De aceea, o astfel de lege nu va avea niciun efect benefic.

A.N.: De-a lungul secolului XX, imigrantii si refugiatii au fost bine primiti in multe parti din Europa, inclusiv in Franta si Italia, unde au continuat sa-si respecte obiceiurile si vestimentatia traditionale. De ce s-a schimbat acum atitudinea publicului? Care sunt cauzele acestei intolerante crescute fata de vestimentatia musulmana care se manifesta astazi pe strazile din Paris si din alte orase europene?
L.M.:
Asa cum am spus si mai inainte, acest lucru are legatura cu intolerenta fata de musulmani in general. Ani de zile, imigrantii musulmani au ajuns in Europa ca muncitori si lumea se astepta ca ei sa mearga inapoi in tarile natale atunci cand munca lor lua sfarsit. Cu toate acestea, ei s-au stabilit in Europa, insa au fost fortati sa traiasca in ghetouri, fiind supusi unor discriminari la scara larga in ceea ce privesc educatia superioara si slujbele de functionar, bine renumeratei. Musulmani au o rata mare a somajului sau slujbe inferioare, iar multi au trebuit sa-si schimbe numele ca sa primeasca aprobarea de a se muta intr-un apartament in afara cartierului lor sau sa se califice pentru slujbe mai bine platite. Aceasta este o regula atat in Franta cat si in alte parti.

Sentimentul de alienare va continua, atata vreme cat nu depunem eforturi pentru a ajuta la integrarea copiilor imigrantilor musulmani. Noi ne confruntam exact cu aceleasi probleme aici, in SUA, in ceea ce-i priveste pe imigrantii din America Centrala.  Cel putin insa, aici, ei au sansa sa devina aculturali si sa se integreze, respectandu-si in acelasi timp cultura si credintele in cadrul societatii americane.

A.N.: Vi se pare ca exista in acest moment o fobie vizavi de burqa ce se manifesta in Europa? Credeti ca pentru europeni Islamul se reduce la burqa?
L.M.:
Cred ca m-am referit la asta in raspunsul meu la prima intrebare. Multi non-musulmani au redus Islamul la doua lucruri: terorismul si persecutia femeilor. Nu negam ca exista probleme cu fiecare din ele in societatile musulmane. Dar sunt atat de multi musulmani, din cei peste un  miliard din intreaga lume, care nu sunt nici teroristi si nici misogini. Oamenii ar trebui sa se fereasca sa generalizeze, in special atunci cand sunt in mare masura ignoranti in ceea ce privesc faptele si realitatea. I-as incuraja pe cititorii vostri sa invete despre Islam si musulmani, sa viziteze comunitatile de musulmani si sa ajunga sa cunoasca musulmani din toate mediile.

A.N.: Credeti ca aceste legi anti-burqa sunt o continuare a sentimentului de suspiciune pe care multi europeni il au fata de Islam?
L.M.
: Da. Este un mijloc la indemana de vreme ce foarte putini oameni, incluzand aici musulmani, vor sa pledeze in favoarea vălului care acopera faţa. In acest fel, restrictia legata de burqa este o forma de expresie a suspiciunii, a rasismului si a ostilitatii in crestere fata de musulmani, dar este mai acceptabila decat, sa spunem, interzicerea rugaciunilor de vineri din moschei sau a afirmatiei directe ca nici n-ar trebui construite moschei.

A.N.: Multe voci afirma ca cei care-si ascund feţele sub văl resping valorile occidentale, ca nici macar Coranul nu cere cuiva sa-si acopere faţa, ca nu e o traditie islamica si ca vălul este o noua etapa in abandonarea in faţa Islamismului fundamentalist. Ce credeti despre toate acestea?
L.M.:
Nu-mi fac cu adevarat griji in legatura cu ceea ce face un om pentru a indeplini lucrurile pe care el considera ca i le cere religia lui. Acesta este realmente un lucru intre individ si Dumnezeu. Nu cred ca felul in care femeile musulmane se imbraca in Europa este un semn ca musulmanii sunt pe cale sa preia controlul asupra continentului si sa impuna "fundamentalismul islamic" in societate. Dar aceasta este o chestiune importanta de dezbatere, in special in tarile care sunt dominate de musulmani.

Intreaga problematica a legii islamice este foarte complexa si nu poate fi redusa la felul in care cetatenilor li se cere cum sa se imbrace. Cititorii vostri care sunt interesati in chestiunea legii islamice trebuie sa citeasca lucrarile multor invatati, care abordeaza mult mai in detaliu acest subiect. Multi dintre acestia locuiesc in SUA, iar la sfarsitul interviului va voi oferi o lista cu numele lor.

A.N.: Credeti ca musulmanii care traiesc in Europa se simt victime ale islamofobiei din cauza acestor legi restrictive?
L.M.:
Sunt de parere ca musulmanii din Europa simt presiunea islamofobiei din mai multe motive, nu doar din cauza legilor anti-burqa. Asa cum am spus mai devreme, ei au experimentat deja discriminarea in multe feluri, iar unii dintre ei au fost victimele crimelor etnice violente realizate de rasisti si neo-nazisti. Musulmani europeni simt deseori ca trebuie sa renunte complet la religia lor pentru a fi acceptati in societate. Dar oamenii care au alte religii (crestina si iudaica, de exemplu) nu sunt niciodata pusi sa aleaga intre religie si identitatea lor nationala. De ce se asteapta ca musulmanii sa faca asta?

 
nascuta si crescuta in SUA * tatal ei a fost palestinian, in timp ce mama este anglo-americana (nascuta catolica, convertita la Islam cand Laila era adulta) * este doctor obstetrician-ginecolog * de multi ani, una dintre activistele importante ale comunitatii musulmane din America * purtatoare de cuvant a Ligii Femeilor Musulmane (Muslim Women's League) cu sediul in Los Angeles * a scris si a tinut numeroase prelegeri despre drepturile femeilor in Islam * a fost parte a delegatiei SUA la Conferinta ONU despre femei, desfasurata la Beijing * a fost membru al US Commission on International Religious Freedom * este in prezent presedinta KinderUSA, o organizatie umanitara care ofera asistenta copiilor palestinieni din Cisiordania, Gaza si Liban * sotul sau este presedintele Muslim Public Affairs Council * au impreuna trei copii, de 18, 16 si 10 ani
 
 
Dr. Laila Al-Marayati
A.N.: Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Pew Research Center in Europa si Statele Unite, o majoritate clara a europenilor sunt in favoarea masurilor anti-burqa. Cei mai multi dintre americani resping insa aceste restrictii. Cum explicatii aceste rezultate? Sa fie americanii mai toleranti decat europenii?
L.M.:
In SUA, majoritatea americanilor sustine cu putere ideile de libertate a religiei si libertate de expresie, asa cum sunt ele definite in Constitutia noastra. Multe grupuri despre care altii ar putea sa aiba o opinie negativa au libertatea de a se ruga si de a-si practica religia pe care o considera potrivita, atata vreme insa cat nu pun in pericol vietile celorlati.

As spune ca exista unele segmente in societatea americana care sunt deopotriva rasiste si ostile fata de musulmani insa, in acest moment, ele reprezinta o minoritate.

In Statele Unite, femeile au libertatea de a se imbraca asa cum doresc ele. Este ciudat ca toleram si incurajam femeile care aleg sa-si expuna cea mai mare parte din corpuri in fata altora, dar suntem critici la adresa femeilor care n-o fac. Intotdeauna am crezut ca lucrul acesta e ironic. La urmei umei, lucrul important este acela ca femeile sunt libere sa aleaga pentru ele insele si nu sunt obligate de altii, indiferent ca e vorba de concetatenii lor sau de guvernele lor.

Guvernul este responsabil pentru a asigura siguranta publica; multe guverne impun restrictii in ceea ce priveste acoperirea feţei cu scopul de a mentine ordinea publica si de a preveni infractiuni. In plus, guvernele stabilesc un cod vestimentar minimal si definesc asa-numita "expunere indecenta sau atentatul la pudoare" - autoritatile au asadar un cuvant de spus in ceea ce priveste felul in care noi ne imbracam.

Dar n-am auzit niciodata de vreo tara sa aiba un "cod vestimentar maximal", care sa ne spuna ca nu poti sa porti mai mult decat ceea ce poarta restul lumii.

A.N.: Unii experti sustin ca astfel de restrictii nu fac altceva decat sa marginalizeze musulmanii si mai mult, facand si mai dificila integrarea lor. Care e asadar problema pe care o reglementeaza aceste legi? Sunt ele anti-musulmane sau ii vor ajuta pe musulmani sa devina parte a Europei?
L.M.:
Aceste legi  nu vor ajuta la integrarea musulmanilor deoarece scopul lor nu are nimic de-a face cu imbunatatirea vietii musulmanilor. Ele reflecta pur si simplu felul in care societatea respinge la gramada Islamul. 

Au fost cumva consultate femeile musulmane pentru a se afla ce cred ele ca le-ar ajuta sa se integreze mai bine in societatea europeana? Au fost ele intrebate ce nevoi au, in special in legatura cu drepturile lor in cadrul familei si a societatii in care traiesc? Am mari indoieli in legatura cu asta. Asa incat, fara sa cerem informatii de la comunitatile afectate, putem presupune cu greu ca aceste legi restrictive au fost concepute pentru a le ajuta.

A.N.: Filozoafa Martha Nussbaum a scris recent in "The New York Times" ca interzicerea burqai ar fi o masura ipocrita, de vreme ce Occidentul este o cultura ce tolereaza bikinii, chirurgia plastica si tocurile foarte inalte si periculoase. Sunt occidentali ipocriti in acest caz?
L.M.:
Numai in masura in care ei vor sa rapeasca dreptul femeilor de a alege cum sa se imbrace. Multi musulmani dar si altii comenteaza pe marginea obsesiei pe care noi, occidentalii, o avem in legatura cu look-ul, care ar rezulta, spun unii, in aceeasi transformare a femeilor in obiecte. Este o problema similara cu cea a burqai. In ambele cazuri, femeile sunt reduse la felul in care arata; valoarea lor este determinata de modul in care se imbraca sau arata in general. Cred ca trebuie sa ne indepartam de aceasta gandire simplista de vreme ce ea e, in general, ofensatoare pentru multe femei.

A.N.: Cum ar trebui sa reactioneze musulmanii la valul de legi anti-burqa din Europa? Au sau nu dreptul sa li se opuna si sa le conteste?
L.M.:
Nu cred ca sunt in masura sa-i sfatuiesc pe musulmanii europeni in legatura cu felul in care sa raspunda. In SUA, atunci cand suntem confruntati cu forme similare de xenofobie si sentiment anti-musulman (care in prezent sunt exemplificate de eforturile de a impiedica constructia unor moschei in diferite zone), facem tot ce putem sa educam publicul in  legatura cu Islamul, vorbind in biserici, sinagogi si universitati, colaborand cu alti americani care cred si pretuiesc natura pluralista a societatii noastre.

Daca as fi fost un musulman ce locuieste in Europa, as folosi aceasta oportunitate pentru a atrage atentia asupra unor probleme mult mai serioase cu care se confrunta musulmanii de pe continent si as evidentia faptul ca legea impotriva burqai este doar un paravan pentru o atitudine mult mai negativa fata de musulmani in general. Cred ca o idee buna ar fi colaborarea cu alti europeni, din medii diferite, pentru a le da posibilitatea musulmanilor care locuiesc acolo sa fie tratati cu demnitate, respect si egalitate.

Pentru mai multe informatii despre musulmanii din Europa (in special legate de identitate si integrare), v-as recomanda lucrarile profesorului Tariq Ramadan.

In chestiuni legate de legea islamica, femei etc, puteti avea un punct de plecare in studierea lucrarilor urmatorilor invatati ce locuiesc in SUA si Canada: Asifa Quraishi, Professor of Law at University of Wisconsin, Khaled Abou El Fadl, Professor of Law at UCLA, Sherman Jackson, Amina Wadud si Leila Ahmed.

De asemenea, va recomand paginile de internet: Sisters in Islam (Malaezia) si Muslim Women's League (SUA).


Citeste aici si aici mai multe despre Dr. Laila Al-Marayati.Controversa burqa in Europa:

 •  in aceasta saptamana, realizatorul emisiunii Top Gear, Jeremy Clarkson, a provocat un val de nemultumiri dupa ce a povestit, in cadrul unei emisiuni in care cei trei prezentatori discutau despre pericolele de la volan, ca a vazut din taxi o femeie musulmana careia burqa i-a fost ridicata atunci cand s-a impiedicat si a cazut, dezvaluind o lenjerie provocatoare
 • in urma cu cateva zile, scotianul William Baikie a fost condamnat la doi ani de inchisoare dupa ce a rupt valul traditional purtat de o femeie musulmana. Incidentul s-a produs la 27 aprilie, la Glasgow
 • la mijlocul lunii iulie, o avocata franceza in varsta de 60 de ani i-a smuls valul de pe fata unei femei musulmane in ceea ce politia locala a descris ca fiind primul caz de acest fel produs in Franta
 • liderii partidelor de opozitie de la Madrid au anuntat la 18 iulie ca parlamentarii spanioli vor dezbate propunerea de lege care interzice purtarea valului islamic in public, pe motiv ca articolele vestimentare care acopera tot corpul sunt degradante pentru femei
 • un sondaj realizat in Europa si SUA de Pew Research Center (cu sediul in Washington) a indicat faptul ca o larga majoritate dintre germani, spanioli, francezi si britanici sustine interzicerea valului musulman. Cei mai multi dintre americani se opun interzicerii purtarii burqai
 • la 13 iulie, Camera inferioara a Parlamentului francez a aprobat un proiect de lege care va interzice femeilor sa poarte in public valul islamic de tip burqa, ce le acopera intregul corp in afara de ochi si maini. Documentul urmeaza sa ajunga la Senat
 • la 25 iunie, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat in unanimitate o rezolutie care se opune interzicerii purtarii valurilor musulmane in public, pe motivul ca astfel se neaga un drept de baza al femeilor care doresc sa isi acopere fetele. In cadrul rezolutiei se subliniaza ca valurile, cunoscute sub numele de burqa sau niqab, ar putea fi interzise atunci cand se pune in discutie siguranta publica sau obligatiile profesionale
 • in iunie, primarul Jordi Hereu a anuntat ca Barcelona intentioneaza sa fie primul mare oras din Spania care va interizce purtarea traditionalului val islamic in cladirile publice. Decretul se va aplica in toate spatiile publice, precum Primarie, pietele acoperite sau in crese. Alte opt orase si comunitati spaniole au interzis burqa
 • la inceputul lunii mai, o tanara de 26 de ani, Mamei Marmouri (imigranta din Tunisia), a fost prima femeie amendata in Italia pentru ca purta val islamic in public. Incidentul s-a petrecut in Novara, in nordul peninsulei. Amenda: 500 de euro
 • in 2 mai, vicepresedinta Parlamentului European a cerut interzicerea purtarii valului musulman in intreaga Europa. Silvana Koch-Mehrin a afirmat ca burqa este un atac asupra drepturilor femeilor
 • Camera inferioara a Parlamentului belgian a aprobat la 29 aprilie o lege care interzice purtarea in public a valului islamic si a altor obiecte de imbracaminte care acopera fata femeilor. Documentul trebuie sa fie validat si de catre Senatul de la Bruxelles. Un eventual vot pozitiv al senatorilor ar face ca Belgia sa fie prima tara europeana care interzice burqa
 • in Olanda, controversatul politician Geert Wilders a cerut insistent in campania electorala interzicerea burqai si a moscheelor. Cantonul elvetian Aargau a cerut interzicerea la nivel national a valului, in timp ce Partidul austriac al Libertatii (FPÖ) din Oberösterreich a esuat recent in tentativa de a impune o lege similara la nivelul statului
 • in aprilie, o femeie care purta valul islamic in timp ce se afla la volan a fost amendata de politia franceza, pentru "conducere inconfortabila si lipsa a vizibilitatii". Amenda de 22 de euro aplicata de politistii francezi a fost bazata pe o regula a Codului Rutier care obliga orice sofer la o suficienta libertate de miscare si un camp vizual larg, pentru a fi in masura sa efectueze comod si fara intarziere toate manevrele necesare
 • in ianuarie 2010, ministrul italian de interne, Roberto Maroni, a anuntat ca parlamentul italian intentioneaza sa impuna o interdictie privind purtarea valului islamic, folosit de femeile musulmane pentru a-si acoperi fata
 • in august 2009, un purtator de cuvant al Partidului Conservator din Danemarca a anuntat ca formatiunea sa solicita interzicerea purtarii traditionalului văl musulman burqa in public
 • in august 2009, oficialii francezi au interzis unei femei musulmane sa inoate intr-o piscina publica deoarece era imbracata in burqini, un costum de baie care acopera intreg corpul, cu exceptia fetei, mainilor si picioarelor. Personalul piscinei aflata in estul Parisului i-au interzis femeii accesul in apa, citand "grija pentru igiena".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6912 vizualizari

 • +24 (28 voturi)    
  Problema e simpla. (Miercuri, 4 august 2010, 8:22)

  A.Corneliu [utilizator]

  Problema e simpla. Nu e vorba in esenta de neacceptarea unei mode de imbracare.
  E vorba de faptul ca aceasta burqa, spre deosebire de toate celelalte feluri de imbracaminte, mascheaza complet fata femeii si da posibilitatea ca acest sac sa poata ascunde o persoana total anonima care sa se pregatesca sa efectueze un act de delincventa sau chiar de terorism.
  Mai mult, femeile cu burqa pretind chiar servicii de la diferite institutii publice, inclusiv banci, fara ca sa li se vada fatza!
  Nu stiu daca vreun stat din aria spatiului de civilizatie euro-american isi poate asuma riscul permanent si acceptat ca in spatiile publice sa se plimbe saci umblatori cu potential de pericol.
  Dintr-un asemenea sac poate rasari pe neasteptate un pistol, un AK47, un bilet pe care scrie "Predati banii" sau sacul poate chiar exploda.
  Din punct de vedere estetic, n-au decat sa umble cum vor, cu orice alta oroare pe corp, daca Profetul le ordona.
  • +16 (16 voturi)    
   "modestie" (Miercuri, 4 august 2010, 9:47)

   nonick [anonim] i-a raspuns lui A.Corneliu

   La treaba cu banca nu m-am gandit :)
   Mai e ceva. Citez: "Unii invatati conservatori sustin cu tarie ca femeile musulmane trebuie sa-si acopere feţele pentru a arata ca sunt pe deplin modeste si pentru a nu atage atentia asupra lor". Cum dracu sa NU aragi atentia cand porti burqa in Europa? Din contra, as zice.
   • +14 (14 voturi)    
    analiza (Miercuri, 4 august 2010, 10:57)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui nonick

    Ne putem întreba de ce doamna din imagine nu ne zâmbeste din spatele unei burqua de vreme ce considera ca purtarea ei este un DREPT fundamental ... ?!? De ce ai drepturi daca nu ti le exprimi?

    Am întâlnit odata un cuplu musulman, el era în blugi si tricou, iar ea ascunsa complet în spatele unui cearsaf negru. Si m-am întrebat: barbatul de ce nu poarta turban si pantaloni largi dimpreuna cu papuci încovoiati,daca tot sunt traditionalisti?

    Iar apoi ar trebui încetata ideea persecutarii islamului. Stiu ca la un moment dat, un grup de calugari crestini a fost întors de la granita cu Elvetia datorita îmbracamintei si barbilor care au atras vamesilor suspiciuni. Au trebuit sa ia o ruta ocolitoare.
    • -10 (18 voturi)    
     Poate pentru ca asa vrea? (Miercuri, 4 august 2010, 11:17)

     George [anonim] i-a raspuns lui anonim

     Asta inseamna sa ai un "drept": sa faci cum crezi TU, nu cum te obliga altii. Acum ai inteles?

     Referitor la "cuplul musulman", te-ai gandit ca poate femeia nu gaseste haine moderne care sa-i acopere partile corpului pe care le vrea acoperite? Barbatul nu incalca nici un principiu purtand blugi.

     Cainele moare de caldura iar altii de grija altora.
     • +12 (16 voturi)    
      pentru ca ea vrea sau vor altii? (Miercuri, 4 august 2010, 11:45)

      Adrian [anonim] i-a raspuns lui George

      "te-ai gandit ca poate femeia nu gaseste haine moderne care sa-i acopere partile corpului pe care le vrea acoperite?" hmm oare asa sa fie?
     • +10 (12 voturi)    
      George (Miercuri, 4 august 2010, 13:32)

      anonim [anonim] i-a raspuns lui George

      Sa înteleg, oare, ca acea femeie poarta pe timp de vara o asa costumatie care o acopera în întregime pentru ca asa alege si nu pentru ca este obligata ?

      Sunt femei musulmane, multe, în Franta care se îmbraca elegant, îsi acopera parul, daca ar fi sa intri în dialog, ai reusi - la modul general-uman, ma refer -, îti dai seama de apartenenta lor religioasa, dar asta nu are nimic de-a face cu cineva cu totul îmbracat în negru si de care mai degraba te sperii.

      Apropo : daca un clan NINJA îsi afirma apartenenta religioasa, crezi ca au dreptul sa umble îmbracati astfel prin oras ? Sa intre prin banci si magazine îmbracati ca atare si cu chipul acoperit ? La urma urmei ar fi dreptul lor, dupa cum afirmi ...
   • +2 (2 voturi)    
    Islam (Joi, 5 august 2010, 13:29)

    G [anonim] i-a raspuns lui nonick

    Orientul este altceva decat Europa.In China ni s-a spus ca figura lui Budha a fost modifica cu trasaturi feminine pentru ca o femeie nu are voie sa se uite la alt barbat,decat sotul ei!!!O fi gelozie,o fi prostie,om fi noi mai tampiti decat ei si nu ne dam seama...?!
  • +6 (10 voturi)    
   Problema... (Miercuri, 4 august 2010, 10:13)

   Zgabeartza Iftode [utilizator] i-a raspuns lui A.Corneliu

   ... este ca in tarile islamice, femeile care poarta burqa sunt obligate sa nu participe la activitati ce sunt rezervate barbatilor: nu se duc sa scoata banii de la banca, uneori nu se duc nici chiar la cumparaturi fara sot sa nu mai spunem de medic.
   In occident din cauza deschiderii fata de libertatea individului femeile musulmane se cred egale cu celelalte. Nu am avea nimic impotriva acestui lucru dar cand te duci la banca sa scoti bani din cont trebuie sa te legitimezi conform normelor bancii respective care, europeana fiind, doreste sa-ti confrunte figura cu ID-ul... Tot din cauza libertatilor individului, femeile musulmane nu pot si nu doresc sa faca acest lucru in public... Si de aici si problema...
   • +11 (15 voturi)    
    burqa=un drept al femeii? (Miercuri, 4 august 2010, 10:36)

    Diana [anonim] i-a raspuns lui Zgabeartza Iftode

    Pana unde poate ajunge ipocrizia astora? Auzi la ei, burqa e un drept al femeii! Pe langa faptul ca li se anuleaza complet prezenta in spatiul public, burqa le provoaca femeilor probleme de relationare si chiar de mers pe strada pentru ca privirea laterala este obturata.
    Burqa este efectul unei politici de anulare a oricarei urme de umanitate a femeilor. Femeile cu brqa nu mai au nimic uman, nu mai au chip, expresie, privire - sunt niste fantome.
    • -8 (16 voturi)    
     Sa-i facem pe altii dupa chipul si asemanarea ta? (Miercuri, 4 august 2010, 11:21)

     Geo [anonim] i-a raspuns lui Diana

     Asta e credinta lor si daca nu-ti place AI DREPTUL sa nu o practici.
    • +12 (16 voturi)    
     Povesti...povesti... (Miercuri, 4 august 2010, 11:42)

     finch [anonim] i-a raspuns lui Diana

     Burqa a aparut din necesitatea barbatilor musulmani de a-si proteja proprietatea (femeile). O privire galesa de la o adolescenta oachesa sau chiar o femeie trecuta de 30 dar frumoasa foc putea determina un turbat cu turban sa declanseze razbel cu proprietarul comorii, asa ca au decis sa le tina incuiate, ca pe oricare alte comori, sa nu apara tentatia. Sultanii si dregatorii cu greutate isi tineau femeile in harem, acel "resort" de 5 stele cu all inclusive bine pazit, de unde nu ieseau decat moarte. Acoperirea completa a fost rezultatul logic pentru ca femeile sa poata iesi cat de cat din casa. Acuma burqa e o relicva a trecutului, nici musulmanii nu stiu de ce o folosesc intr-o societate cu legi, in care nu mai e asa simplu sa iei femeia altuia cu sabia. Iar femeile, ce sa le intrebam pe ele despre burqa? La cata deschidere la minte au, e normal sa spuna ca vor s-o poarte. Restul sunt pareri si pareri, comentarii de dragul comentariilor. E delicios sa citesti cate un articol din asta cu cate o filfizoana din asta nascuta in familie de musulmani deschisi la minte, scoliti prin Anglia si America, cum da ea lectii si vorbeste in numele femeilor musulmane. Cum stie ea ca burqa e dreptul femeii, ea nepurtand niciodata prosopul pe fata.
     • +7 (7 voturi)    
      Fascinant! E ok ca femeile sa fie proprietate! (Miercuri, 4 august 2010, 14:18)

      Gica [anonim] i-a raspuns lui finch

      Pai daca acceptam asta din partea musulmanilor atunci burqa nici nu mai conteaza!
    • +7 (9 voturi)    
     auzi tu, burqa chiar este un drept al femei!!! (Miercuri, 4 august 2010, 13:58)

     Gica [anonim] i-a raspuns lui Diana

     tot asa cum este dreptul ei sa fie bagata la puscarie daca este violata, iar violatorii nu!

     Sau Hamlet in varianta musulmana: sa fie o femeie, sa fie o camila? aceasta e intrebarea! Vorba aia, ce poate face o femeie si o camila nu?

     Poate totusi 2 femei sunt mai bune ca o camila...
    • +2 (6 voturi)    
     burqa=drept al femeii??!!! (Miercuri, 4 august 2010, 23:29)

     Violetta [anonim] i-a raspuns lui Diana

     Perfect de acord. Traiesc in Canada de cativa ani si mereu am auzit pareri por si contra acestui obicei. Desi nu stiu f multe despre relgiia islamica, si ar tb sa ma abtin de la comentarii, o fac pt ca personal burqa mi se pare o umilire a femeii...Argumente pot gasi oricand si fara s acitesc Coranul...Dra aceasta doamna din USA probabil stie despr ecazul pakistanezului din Toronto care si-a omorat fiica cu ajutorul fiului pentru ca aceasta nu vroai sa poarte vetsmantul islamic. Oricine poate da un search pe Toronto Star pt a verifica...Motivatia tatalui ucigas??? Il facea de ra sin comunitattea de musulmani pt ca nu vroia -liber si neconsimtit- sa mai poarte vestmantul islamic.

     Concluziile le poate trage oricine.

     O zi buna!!
  • +8 (8 voturi)    
   Corect (Miercuri, 4 august 2010, 15:32)

   Tedu [anonim] i-a raspuns lui A.Corneliu

   Daca as fi "naturist" si lipsa rusinii si a credintei mele in natura si in portul costumatiei oferite de natura (adica a nuditatii totale) mi-ar "solicita" sa merg gol pe strada, as putea pretinde ca sunt anti-naturisti cei ce ma vor amenda. Exista vreo tara majoritar musulmana in lumea asta unde as fi acceptat asa pentru a respecta libertatea de credinta.
   De ce libertatea de exprimare a credintei este solicitata doar intr-un sens, a musulmanilor in lumea majoritar crestina? De ce nu si invers?
  • +2 (2 voturi)    
   pai atunci... (Miercuri, 4 august 2010, 22:31)

   resita31 [utilizator] i-a raspuns lui A.Corneliu

   pai atunci, acei cei mai multi mulsulmani (care clar nu sunt teroristi sau misogini) ar trebui sa ieie atitudine in tarile lor si sa condamne, sa ieie atitudine impotriva celor care din cauza carora s-a ajuns la interzicerea purtarii acestui articol vestimentar traditional... dar nici nu puteti sa spuneti ca europenii reflecta ostilitate fata de islam, pentru islamicilor li s-a permis imigrarea in europa si astfel au colonizat-o, iar acum vor sa ii marginalizeze pe europeni. daca tot is asa de cinstiti si pasnici, ar trebui sa mai aibe respect si sa mai astepte vre-o 50 de ani fiindca demografia in randul culturii europene e in cadere libera, pe cand a islamicilor a crescut exponential... chem islamul sa respecte localnicii acestui continent si astfel sa arate ca is cooperanti si nu cu samanta de autodistrugere pt o omogenizare pasnica a populatiei de pe acest continent.
   chiar daca poate nu am aceiasi modalitate de exprimare ca alte persoane, pot sa afirm clar ca nu am nimic impotriva islamului.
 • +14 (18 voturi)    
  Pentru 70 de fecioare (Miercuri, 4 august 2010, 8:24)

  daniel [anonim]

  Atata timp cat au loc atatea crime in numele religiei e normal sa existe sentimentul de frica si de repulsie. Si la cat de des se intampla e normal sa se generalizeze.
 • +21 (23 voturi)    
  Dar invers! (Miercuri, 4 august 2010, 8:29)

  Andrei Ionescu [anonim]

  Sa spunem ca europenii au o anumita reticenta fata de musulmani! Poate asa este! Dar invers? Ei ne iau in brate, ca atat de mult ne iubesc?
  • +10 (12 voturi)    
   invers NU (Miercuri, 4 august 2010, 13:12)

   kllaus [anonim] i-a raspuns lui Andrei Ionescu

   eu chiar am dreptul , la mine acasa, sa am orice fel de reticenta , fata de orice strain, cu sau fara burqa.
   Mai ales daca este vorba de specialisti in bombe artizanale. Ei trebuie sa vrea sa se integreze in cultura occidentala, nu trebuie sa sa-i ajute cineva. Trebuie spus foarte clar , ca europenii nu cer nimanui sa renunte la religia lui-pur si simplu nu tolereaza fanatismul religios.Ceea ce face cucoana in acest interviu, este doar sa refuze dialogul care i se ofera din partea lumii occidentale. Nu face altceva decat sa pomeneasca de "invatatii " din occident, care vor sa ne explice noua regulile islamului. Cred ca si lor le trebuiesc explicate regulile impuse de religiile occidentale. Mai exact, doamna devoaleaza faptul ca islamul modern nu se mai dezvolta in tarile de bastina, ci tocmai in tarile de adoptie occidentale, unde gaseste foarte multa toleranta. De aici vin noile teorii, care nu tin a face vreo concesie modernismului.
 • +17 (21 voturi)    
  Extraordinar... (Miercuri, 4 august 2010, 8:29)

  Andrei [anonim]

  ... ce sa zic!...
  Atata timp cat locuiesti permanent ca (grup) minoritar intr-o tara straina si vrei sa fii acceptat in respectiva societate, ii urmezi pur si simplu regulile, dand dovada de respect fata de natiunea respectiva. Motivatiile gasite in contra acestui argument de bun simt in opinia mea, sunt doar mofturi...
 • +16 (20 voturi)    
  Reversul Medaliei.... (Miercuri, 4 august 2010, 8:34)

  Pepe [anonim]

  Europa este o congregatie de tari democratice, daca majoritatea populatiei decide in favoarea pastrarii traditiilor culturale si a laicitatii zonei publice a statului care este problema? In tarile musulmane femeile sunt fortate sub amenintarea fortei sau a mortii sa se imbrace in anumit fel...

  Cind nu va mai exista tara musulmana pe glob care sa oblige in mod legal femeile sa poarte anumite tinute, sau care sa ingradeasca in ori ce fel libertatea deplina si totala a sexualitatii femeii atunci poate Dr. Al-Marayati ar avea un cuvint de spus... dar pina atunci mai bine sa se focalizeze la rezolvarea megaproblemelor din propia ograda!!!

  De ce le este Europenilor frica de Musulmani? Foarte simplu, de fanatismul acestora, de impunerea cu forta a unei religii ce refuza modernizarea. Nu vreau ca nepoti mei intr-o buna zi sa fie obligati sa treca la religia musumana, sau ca nepotelele mele sa fie fortate sa poarte burqa sau vesminte asemanatoare doar pentru ca politicieni actuali fac greseala de a permite emigrarea musulmanilor in numar prea mare ce poate duce intr-o buna zi la majoritatea acestora votind in mod democratic restringerea drepturilor laice a populatiei bastinase Europene.
  • -9 (11 voturi)    
   Dar nici sa fie fortate sa nu poarte. (Miercuri, 4 august 2010, 11:23)

   Dl.Goe [anonim] i-a raspuns lui Pepe

   Cat priveste "modernizarea"... te referi la umblatul aproape gol pe strada, cu verigi in nas si tatuaje?
   • +7 (9 voturi)    
    liber (Miercuri, 4 august 2010, 13:13)

    MihaiC [utilizator] i-a raspuns lui Dl.Goe

    Nici mie nu-mi place să văd oameni goi, belciugați sau cu tatuaje imense pe stradă, dar e de o mie de ori mai bine decât să văd oameni îmbrăcați cu forța într-un fel sau altul.


    Ăștia cu tatuaje nu încearcă să impună tuturor să poarte tatuaje ca ei. O parte din islamici încearcă așa ceva cu sacii în capul femeilor și de-aia opune rezistență Europa.
    • -2 (2 voturi)    
     Cam greu sa comentezi punctual la subiect (Miercuri, 4 august 2010, 22:00)

     John [anonim] i-a raspuns lui MihaiC

     Pai despre asta era vorba, sa nu impui nici sa poarte, nici sa nu poarte.

     Pt unii o fi de 1000 de ori mai bine sa te dezbraci pe strada decat sa te imbraci, ce sa zic...

     De ce poarta musulmanele valuri, obligate sau de buna voie, e un alt subiect. Nu stii tu care poarta de buna voie si care nu.
  • +6 (8 voturi)    
   ... (Miercuri, 4 august 2010, 11:24)

   Gigi Maybachistu' Antimusulman [anonim] i-a raspuns lui Pepe

   1. Europa poate să fie cel mult o CONFEDERAŢIE, o congregaţie reprezintă un grup de persoane unite prin religia lor.

   2. Fanatismul musulmanilor are directă legătură cu faptul că "nu au avut acces la slujbele de funcţionari bine remunerate". Dacă se integrau măcar cât au făcut-o arabii cu cetăţenie română nu i-ar fi împiedicat nimeni să ocupe un job mai profitabil. Dar unele segmente ale comunităţii musulmane nu o fac, şi nu o vor face niciodată, fiindcă din punctul lor de vedere e "o degradare". Au aceeaşi atitudine ca a ţărănoiului îmbogăţit, care spune "îi aduc eu la credinţă şi moravurile tradiţionale pe destrăbălaţii ăştia de la oraş!" (Ghici cine era ţărănoiul. Sugestie: se ocupa cu specula de proprietăţi şi fotbalul). Sau ca a mamei-soacre care îi impune nurorii cum să se îmbrace.

   Din punctul de vedere al situaţiei unui tip neintegrat social, care vorbeşte prost limba ţării, face "căpşunărit" sau orice altă muncă necalificată (fiindcă neştiind limba, de unde studii?) şi are puţini bani, ideea că s-ar putea impune el şi să dicteze altora purtatul de burqa şi evitarea alcoolului e cam ridicolă. Dar când în spatele lui stau Wahhabii din Arabia Saudită, caracterul lui ridicol e cam periculos. E un clovn până în momentul în care te trezeşti că ţi-a tăiat mâna dreaptă ...sau altceva :)
   • +4 (4 voturi)    
    da (Miercuri, 4 august 2010, 14:49)

    da [anonim] i-a raspuns lui Gigi Maybachistu' Antimusulman

    da, dar teza asta cum ca bastinasii sunt de vina pentru ca nu s-au integrat alogenii a prins foarte bine tocmai in... occident. masochism? prostie?

    daca te duci ca european intr-o alta tara si nu te integrezi, atunci e vina ta, ca esti strain si nu faci eforturile necesare.

    daca vine un strain in europa si nu se integreaza, atunci e vina... europenilor, ca nu fac eforturile necesare.

    nu e ironic?
    • +1 (1 vot)    
     nu, nu este ironic (Luni, 11 aprilie 2011, 21:48)

     Geo.B [utilizator] i-a raspuns lui da

     ca emigrant din Romania care locuiesc in Marea Britanie iti spun eu ca, desi am studii si vorbesc foarte bine engleza, nu am aceeasi oportunitate de sanse in privinta locului de munca, cu alte cuvinte sunt discriminata din cauza ca sunt imigranta.
     si nu sunt discriminati numai musulmanii, sunt discriminati si alti imigranti, cum ar fi de exemplu cei din tarile sarace din Europa de est, care desi au aceeasi religie crestina, de multe ori studii si cei mai multi vorbesc bine limba, au acelasi cod vestimentar si se integreaza, cu toate astea nu au acces la slujbele bine remunerate.
 • +13 (15 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 4 august 2010, 8:34)

  just me [anonim]

  de ce distinas doamna nu pozeaza cu burqa si niqab?
  • -1 (7 voturi)    
   Poate pt ca nu vrea? (Miercuri, 4 august 2010, 11:24)

   Dl.Goe [anonim] i-a raspuns lui just me

   Asta inseamna un DREPT. Sa poti.
 • +15 (19 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 4 august 2010, 8:43)

  none [anonim]

  In Arabia Saudita e voie sa umbli in fusta mini?
  Case closed.
  • +8 (8 voturi)    
   punctul pe i (Miercuri, 4 august 2010, 11:37)

   cristi [anonim] i-a raspuns lui none

   bravo! daca tin musai la burqa sa se duca inapoi la arabetii lor si libertatile lor si sa ne lase pe noi in pace cu intoleranta noastra.
   • -2 (2 voturi)    
    "Noi" vs "Ei"?? (Miercuri, 4 august 2010, 21:52)

    Molahul Homar [anonim] i-a raspuns lui cristi

    Imi place f. mult cand va erijati in exponentii tuturor.
    Sau prin "noi" te referi la familia ta?
 • +16 (18 voturi)    
  Scrie in Coran despre burqa? (Miercuri, 4 august 2010, 8:46)

  max [anonim]

  Unde? Din cite stiu eu nu scrie iar burqa nu se poarta in toate tarile musulmane.
  In concluzie discutam de un accesoriu de imbracaminte fara legatura cu religia.
  Considera distinsa doamna ca e o idee buna sa apari la ghiseul unei banci purtind o masca de schi?
  Si o alta intrebare: daca "Legile anti-burqa reflecta ostilitatea europenilor fata de Islam" putem considera ca atentatele sinucigase din Europa reflecta ostilitatea islamului fata de Europa?
 • +13 (13 voturi)    
  Ok, dar... (Miercuri, 4 august 2010, 8:47)

  cvi [utilizator]

  Interesante parerile. Pentru ca s-a vb. despre ipocrizie nu pot sa nu remarc ca nu s-a discutat nimic despre faptul ca in majoritatea cazurilor purtatul acestor haine este impus(cu forta) de catre sot. Cum ramane in acest caz cu libertatea de exprimare(religioasa sau nu) a respectivelor femei?
  • 0 (2 voturi)    
   Alt subiect (Miercuri, 4 august 2010, 21:55)

   john [anonim] i-a raspuns lui cvi

   Asta e o alta discutie. Stii tu cand sunt obligate si cand accepta? Sau vrei sa-i "democratizam" cu forta, in bunul stil american?
 • +8 (10 voturi)    
  In teorie (Miercuri, 4 august 2010, 8:49)

  Bogdan [anonim]

  ambele parti au dreptate partial.Problema e alta si este una de securitate.Sub un cearsah din ala poate fi oricine, chiar si Ossama bin Laden.Degeaba pui camere de control daca lasi astfel de fantome pe strada.E suficient ca un grup de astfel de "femei" sa jefuiasca o banca sau sa faca un atentat, caci sub hainele alea largi poti ascunde orice, si toata filosofia va lasa locul realitatii.N-au decat sa poarte o basma si gata!Dar asa cum isi arata fata in pasaport tb sa o faca si in public.Acasa n-au decat sa poarte valul.
 • +13 (15 voturi)    
  Nimeni nu are nimic cu voi (Miercuri, 4 august 2010, 8:50)

  je [anonim]

  Atat timp cat va aflati in Europa, resprectati legile de aici. Ce observ e ca majoritatea minoritatilor, doresc sa introduca parti din comportamentul lor sau din cultura lor in mediul in care au venit. Ori asta trebuie sa inteleaga ca nu se poate...chiar daca au cetatenie europeana e abusrd sa-ti impui tu cutumele tale....ca asa a umblat stra...stra ...stra...bunicul tau cand pastea caprele.

  Daca in tarile arabe e decis ca toata lumea trebuie sa faca ceva, nu aveti decat sa cereti asta si vizitatorilor vostri. Daca le convine sa aplice...OK...or sa va viziteze...daca nu....asta e o sa va ocoleasca.
 • +11 (15 voturi)    
  Islam (Miercuri, 4 august 2010, 8:55)

  Laur [anonim]

  Ce sa spun! Noi suntem intoleranti fata de musulmani... Pai daca eu ma pup cu nevasta pe o strada din Dubai, am incurcat-o! Musulmanii umbla cu cearceafurile alea pe ei, de nu stii daca e barbat sau femeie, daca are sau n-are o bomba! Asa ca, mai lasa-ma in pace: daca vreti sa traiti la noi in Europa, respectati-ne regulile. Daca nu, valea!
  • +6 (6 voturi)    
   reguli (Miercuri, 4 august 2010, 11:07)

   eu [anonim] i-a raspuns lui Laur

   Corect...dar de ce nu se ia in considerare si faptul ca atunci cand mergi in tarile islamice gen Arabia Saudita ti se impune sa te imbraci cu burqa, chiar din aeroport , normal in cazul femeilor...deci trebuie sa respecti legile si obiceiurile lor.
   Asa ca mi-se pare absolut corect sa respecte si ei legile noastre...nu le convine sa nu vina.
 • +14 (16 voturi)    
  cu bun simt si mesaje subliminale (Miercuri, 4 august 2010, 9:07)

  piktor [anonim]

  Educata si cu bun simt, nimic de zis. Singura problema e insistenta cu care transmite mesajul (regasit in aproape fiecare raspuns) ca occidentul e vinovat ca musulmanii veniti din orient nu se integreaza aici.
  Ceea ce e fals, e parte a aceleiasi campanii de politically correct (de altfel suntem vinovati si pentru tigani, si pentru homosexuali, etc)
  Musulmanii emgranti in occident nu doresc sa se integreze in cultura vestica ci doresc s-o schimbe, s-o faca dupa masura lor. E normal pentru ei, e innaceptabil pentru noi.
  Societatea occidentala trebuie sa fie pluralista (sa-i primeasca pe toti cei care doresc sa contribuie la cresterea ei, beneficiind de avantajele ei) dar nu multiculturala (sa devina un amalgam de culturi si subculturi atomizate, contradictorii, centrigfuge si explozive).
  Iti poti pastra credinta in islam si acceptand faptul ca spatiul vestic s-a format pe baze crestine si nefacand presiuni sa schimbi acest lucru. Iar daca faci presiuni, nu trebuie sa te miri de reactii, e o lege fundamentala in fizica actiunea si reactiunea.
 • +10 (12 voturi)    
  Burqa (Miercuri, 4 august 2010, 9:09)

  cristian voiculescu [anonim]

  Primul pas e introducerea burqa, al doilea va fi probabil obligativitatea ei pentru toate femeile musulmane, al treilea obligativitatea pentru toate femeile nemusulmane, care intre timp vor fi devenit oricum minoritare.
 • +9 (11 voturi)    
  REGULI SIMPLE (Miercuri, 4 august 2010, 9:09)

  MAGOTU AFRICAN [anonim]

  Asa cum europenii se supun regulilor drastice din tarile islamice asa si musulmanii trebuie sa se supuna regulilor din tarile unde se duc. E simplu. Nu-ti convine, pleci acasa. De ce mereu europenii trebuie sa se supuna regulilor musulmane la ei acasa kiar? Nu noi venim peste ei, ei vin peste noi. Modu asta de a gandi tine natiile astea in tensiune permanenta.
 • +9 (11 voturi)    
  chestie de bun-simt (Miercuri, 4 august 2010, 9:16)

  marin [anonim]

  daca aleg sa vina si sa traiasca in occident, sa se adapteze locului, asa cum si occidentalele cand merg in tari musulmane se acopera pe cap si nu se afiseaza in mini. e o chestiune de decenta si de respect elementar pentru regulile sau cutumele locului respectiv. ati vazut vreodata pe strada o femeie acoperita pe fata? e inspaimantatoare, credeti-ma. so, la ele acasa sa se acopere si pe ochi daca asa le e traditia, dar cand vin in tari de alte religii, sa aiba bunul-simt sa-si descopere fata, atat.
 • +9 (9 voturi)    
  Intr-adevar . . . (Miercuri, 4 august 2010, 9:19)

  gheorghe [anonim]

  . . . nu toti musulmanii sunt teroristi, dar atati cat sunt ajung ca sa se creieze repulsia de care vorbesti fata de islam a europenilor. Eu te inteleg, ai scris mai mult ca sa te pui bine cu ayatolahii, dar nu cred ca esti convinsa de spusele tale. Orice om care invata sa scriie si sa citeasca incepe sa mai si gandeasca cu al sau cap, ori la scoala care a incaput in tine mi-e greu sa te cred bigota.
 • +11 (11 voturi)    
  gresit (Miercuri, 4 august 2010, 9:27)

  gresit [anonim]

  gresit, domnule al-marayati: legile anti-burqa (sau anti-niquab) reflecta ostilitatea europenilor fata de misoginismul si terorismul care s-a strecurat in sanul religiei islamice. doar atat.

  daca am avea ceva impotriva religiei, atunci am interzice construirea moscheilor. ar fi doar simpla reciprocitate, intrucat in anumite state islamice, recte arabia saudita, este interzisa construirea de orice alte cladiri religioase cu exceptia moscheilor. in arabia saudita "inundata" de libertate religioasa exact tot atata pe cat este inundata si de ploaie si apa.

  inainte sa declarati asemenea neadevaruri tendentioase, urate si absurde, luati in calcul ca suntem toleranti dar nu naivi. stim bine ce acceptam, ce respingem si in baza caror motive luam cele doua atitudini.
  • +9 (9 voturi)    
   Pai, da (Miercuri, 4 august 2010, 10:57)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui gresit

   De aceea doamna respectiva ar face bine sa mearga in Arabia Saudita si sa militeze ACOLO pentru drepturile femeilor musulmane, dar si ale celor europene aflate in Arabia Saudita (de a purta fuste mini sau de a nu purta sutien).

   Arabii stabiliti in occident sunt in situatia celui care, drept recunostinta ca nu l-ai lasat sa moara, nu te lasa sa traiesti.
 • +5 (5 voturi)    
  ? (Miercuri, 4 august 2010, 9:29)

  Monica [anonim]

  Nu sunt misogini sau teroristi dar se agata de niste cutume care nu au legatura cu demnitatea.
 • +10 (12 voturi)    
  Mergand in tari musulmane, (Miercuri, 4 august 2010, 9:36)

  Audit [utilizator]

  citind declaratiile TUTUROR liderilor politici sau religiosi din tarile respective vezi doar: "moarte occidentului", "moarte americanilor", etc.
  Eu, care nu sunt implicat nici in politica, nici in religie considerandu-ma un om normal si echilibrat (roman deci ortodox prin nastere) apreciez ca acel val este inestetic, neigienic, arata lipsa de respect fata de interlocutor (cand "vorbesti" cu cineva orice manual de comunicare iti spune de limbajul nonverbal), etc.
  In ceea ce priveste intoleranta unora fata de ceilalti vedeti ce norme sunt in tarile arabe OBLIGATORIU de respectat de cei ce vin acolo (excursii, munca, sa).
 • +9 (9 voturi)    
  Aceeasi masura? (Miercuri, 4 august 2010, 9:37)

  Mih [anonim]

  Daca legile anti-burka arata ostilitatea europenilor fata de obiceiurile musulmanilor, obligarea femeilor europene de a purta capul acoperit si haine lungi, in tarile musulmane, inseamna respec si toleranta fata de obiceiurile si cultura europeana???Nu se cam exagereaza cu "discriminarea pozitiva"? Tocmai insistentele pe tema asta si lipsa unei reciprocitati de atitudine si argumentatie naste, explicabil, ostilitate. Despre legaturile "credintei" unora dintre islamici cu terorismul, nici nu mai vorbesc...
 • +10 (10 voturi)    
  OK, si? (Miercuri, 4 august 2010, 9:38)

  srpc [utilizator]

  Europenii detesta islamul, dupa cum si Islamul detesta obiceiurile europene; solutia? fiecare acasa la el, cu aia a ma-sii! fara emigranti, fara amestec de obiceiuri si va fi OK! ce moase-sa cauta islamicii in Europa? vrei bunastare? renunti la naravurile care se dovedesc aducatoare de saracie, taica! islamul (ca si ortodoxia) sunt reliigii ale saraciei si inapoierii!
  • -7 (9 voturi)    
   Islamul si Ortodoxia (Miercuri, 4 august 2010, 13:48)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui srpc

   islamul si ortodoxia nu sunt religii ale saraciei cum mentionati d-voastra.De fapt nu au nici o legatura intre ele.Va reamintesc ca romanii au luptat sute de ani cu islamul si au invins.Datorita acestui fapt mergeti dumininca la biserica( daca mergeti) si nu la moschee.Noi crestinii ne inchinam lui Dumnezeul lui Avraam ,Isaac si Yacov,este Dumnezeul lui Israel.De fapt nu ortodoxia este de vina ci omul fara Dumnezeu este o religie a saraciei.Dumnezeu sa binecuvanteze Romania,si cineva sa spuna,AMIN.
 • +5 (5 voturi)    
  Femei din spatiul musulman (Miercuri, 4 august 2010, 9:45)

  Pisa [anonim]

  @Hotnews.ro

  De ce nu luati interviuri unor personalitati ca Wafa Sultan sau Ayaan Hirsi-Ali? Macar asa, pentru balanta...

  Va sugerez sa incepeti cu aceasta femeie din Afganistan:

  http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2007269,00.html#ixzz0v6yvg4P5

  Off topic: ar fi grozav sa putem folosi caractere HTML in comentarii. Poate si un buton Preview?
 • -8 (12 voturi)    
  doar diferente culturale (Miercuri, 4 august 2010, 9:51)

  Petronius. [anonim]

  La fal cum unii considera ca burqa este o "inchisoare pentru femei" altii ar putea spune acelasi lucru despre sutien sau despre chiloti ... Societatea vestica obliga femeile sa isi acopere sanii, iar societatea orientala o obliga sa isi acopere fata; cine suntem noi sa emitem pareri despre alte culturi ?!

  Ceea ce noua ni se pare firesc altora li s-ar putea parea absurd. Pornografia din ce in ce mai accesibila, inclusiv copiilor, este considerata o oroare in alte culturi. Paradele homosexualilor, care aici se incearca a ne fi impuse ca si "normalitate", sunt tratate foarte diferit in alte culturi.

  Este absurd sa permiti casatoriile homosexualilor in numele "libertatii" si a "drepturilor minoritatilor", dar sa nu accepti ca cineva sa se imbrace cum considera el de cuviinta. Acest lucru se numeste incoerenta.

  Oricum, acest lucru s-a mai intamplat si se va mai intampla. In secolul trecut, poporul evreu a fost martirizat, acum la moda sunt arabii. Dupa o vreme, cand vom numara milioanele de victmie nevinovate care au murit pentru ca Vestul sa poata avea petrol, vom vorbi despre un alt holocaust si vom construi alte muzee "pentru ca asa ceva sa nu se mai repete".

  Se pare ca nu am invatat nimic si ca degeaba invatam la istorie despre cei pe care i-am omorat cu milioanele. Doar in Irak au fost omorati in cativa ani peste un milion de nevinovati, iar orice recensamant in acest sens este interzis (stiati ?)
  • +6 (8 voturi)    
   e (Miercuri, 4 august 2010, 11:18)

   e [anonim] i-a raspuns lui Petronius.

   este vorba despre expunerea, stabilirea si controlul identitatii. care, ca ne place sau nu, inseamna in primul rand trasaturile fetei. dupa chip recunoastem omul in 99% din cazuri, numai partial dupa alte trasaturi ("dupa mers").

   de aceea, in buletin este pusa poza cu fata (descoperita).

   lasa ca sub valurile respective se poate ascunde la fel de bine o femeie, dar si un barbat.

   personal nu am nimic ca musulmanii/musulmancele sa poarte lanturi de 3 kilograme la gat sau papuci de plumb, daca asa le cere religia. dar sa isi lase chipul descoperit, pentru ca asa se face verificarea identitatii.

   ridici problema ca noi nu am invatat nimic de la musulmani ("cei pe care i-am omorat cu milioanele"). dar ce au invatat EI DE LA NOI?
   • -2 (4 voturi)    
    nu ai inteles ... (Miercuri, 4 august 2010, 13:44)

    Petronius. [anonim] i-a raspuns lui e

    Am spus ca nu am invatat nimic din holocaustul care a anihilat 6 milioane de evrei, iar acum suntem angrenati intr-un holocaust in care am depasit demult un milion de victime arabe, ucisi sistematic.

    Acuzatiile pentru care au fost executati ofiterii nazisti dupa procesul de la Nueremberg sunt valabile azi pentru generalii americani si israelieni.
  • +3 (5 voturi)    
   Siu din . . . . (Miercuri, 4 august 2010, 11:43)

   gheorghe [anonim] i-a raspuns lui Petronius.

   . . . . . milionul ala de morti in Irak cati au murit din cauza bombelor puse de . . . . islam-isti? Poti sa-mi spui? Chiar nu vezi ca aceasta latura extremista a islamului se incearca a fi impusa cu forta impotriva tuturor? Ca e crestin, ca e islamist, nu conteaza mor deavalma pentru ca asa considera unii mai islamisti decat altii.
   • -3 (7 voturi)    
    un milion de morti in Irak (Miercuri, 4 august 2010, 13:37)

    Petronius. [anonim] i-a raspuns lui gheorghe

    Un milion inseamna o mie de mii; ai nevoe de 10 zile, fara nici o pauza, ca sa numeri pana la un milion. Cati oameni mor in medie intr-un atentat? cate atentate au fost ? Dar INAINTE de ocupatia americana cate atentate au fost ?

    Acel milion despre care s-a vorbit (acum nu mai este voie) reprezinta victime ale embargoului (jumatate de milion de copii conform Crucii Rosii Internationale) inainte de ocupatie, plus victimele facute de coalitie in timpul razboiului si imediat dupa ce acesta a fost declarat incheiat. Majoritatea sunt femei si copii.

    Este simplu sa spui ca au murit 6 milioane de evrei sau au murit un milion de irakieni si noua nu ne pasa. Intr-o zi, americanii vor bombarda Europa, asa cum au facut cu Serbia, si nimeni nu va spune din nou nimic.

    Daca nu invatam nimic din Holocaustul evreilor si din crimele de razboi recente, atunci vom repeta aceste crime din nou si din nou.

    Povetsea cu burqa nu este decat propaganda anti-araba care precede viitoarele crime din Iran si din Siria. La fel s-a intamplat si cu evreii inainte de al doilea razboi; holocaustul a fost precedat de propaganda anti-semita.
    • +5 (5 voturi)    
     Tot . . . (Miercuri, 4 august 2010, 14:53)

     gheorghe [anonim] i-a raspuns lui Petronius.

     , , , nu mi-ai raspuns la intrebare! Si cine se face vinovat de urmarile embargoului? Nu cumva cei care au folosit arme chimice impotriva propriului popor? Nu cumva cei care chiar daca nu le-au avut au lasat sa se inteleaga ca au arme nucleare si ca nu vor ezita sa le foloseasca? Sau astea nu sunt importante pentru tine? De moartea regretabila a acelor copii e vinovat Sadam si clica lui nu ONU ? Stii ce, nu-mi mai raspunde ca stiu raspunsul tau!
 • +8 (8 voturi)    
  Banc (Miercuri, 4 august 2010, 9:59)

  LeeView [anonim]

  De fiecare data societatea occidentala este atacata cu urmatoarea fraza:

  Nu toti musulmanii sunt teroristi !

  Iar ea se apara argumentand:

  Este adevarat, dar ce ne facem ca toti teroristii sunt musulmani !
  • +2 (4 voturi)    
   ... (Miercuri, 4 august 2010, 11:27)

   Gigi Maybachistu' Antimusulman [anonim] i-a raspuns lui LeeView

   Nope. Mai sunt de la IRA, ETA...
   • -1 (7 voturi)    
    mai sunt ... (Miercuri, 4 august 2010, 13:51)

    Petronius. [anonim] i-a raspuns lui Gigi Maybachistu' Antimusulman

    Mai sunt si UCK (finantati de occident), mai sunt si cecenii (finantati de cine oare ?), mai sunt si evrei din Mosad, care recent au ucis lideri arabi in Dubai, mai sunt si teroristi rusi care au ucis persoane incomode in Anglia sau in Ucraina si lista poate continua.

    Legenda ca toti teroristii ar fi arabi este intretinuta si face parte din propaganda care trebuie sa justifice crimele trecute si viitoare. A fost o vreme cand toate relele Lumii erau puse pe seama evreilor; azi arabii sunt responsabilul de serviciu, chiar daca multi dintre ei traiesc sub ocupatie in propria tara (logica nu are nimic in comun cu propaganda).
    • +7 (7 voturi)    
     nuante (Miercuri, 4 august 2010, 14:46)

     piktor [anonim] i-a raspuns lui Petronius.

     cecenii sunt tot musulmani, UCK sunt tot musulmani...
     mosadul e serviciu secret, rusii care au ucis alti rusi in Anglia si Ucraina sunt FSB, adica tot serviciu secret;
     evident, crima nu are justificare, dar una e o reglare de conturi intre indivizi de aceeasi teapa si alta e sa te arunci in aer in piata, in metrou sau in tren ucigand zeci de oameni pe care i-ai vazut prima data in momentul in care ai apasat pe buton
 • -3 (9 voturi)    
  Lectii de democratie (Miercuri, 4 august 2010, 10:05)

  IonVasile [utilizator]

  Nu credeam sa vad vreodata, cum ne dau americanii lectii in privinta drepturilor fundamentale ale omului.

  Drepturile omului sunt deasupra tuturor.
  Nu inteleg ce debitati pe aici, deci musulmanii sunt noii tigani? Care isi pierd orice drept, chiar daca sunt cetateni?

  In loc sa se trateze problema, se trateaza simptomele si se trateaza prost, ridicand ziduri intre cetatenii Europei, care ar trebui sa fie unita.
  De la discriminare la ura reciproca, nu este decat un pas, si dupa ce ne ramane?


  Somnul ratiunii naste la idioti, si problema fundamentala a democratiei este ca da prea multa voce si putere idiotilor.
  • +3 (3 voturi)    
   stai (Miercuri, 4 august 2010, 14:42)

   stai [anonim] i-a raspuns lui IonVasile

   stai nene, ca nu a zis nimeni ceva de interzicerea a "orice drept"? si nici macar "dreptul" de a purta burqa si niqab nu este interzis pe motive religioase, ci pe unele care tin de securitatea publica.

   ce te faci cu arabia saudita care interzice constructia de biserici si practicarea altor credinte pe teritoriul sau nu din motive de securitate ci... pur religioase? (wahabbism, salafism iti spun ceva?)

   cum comentezi ca burqa si niqab au fost interzise in administratia publica din... siria? (stat arab)

   ai punctat bine problema fundamentala a democratiei, in schimb: da prea multa voce si putere celor ca dumneata (fii linistit, fara aluzie cum ca ai fi unul dintre idioti). care isi permit sa arunce cu jigniri facand pe altii idioti.
 • +4 (6 voturi)    
  barbatul e de vina (Miercuri, 4 august 2010, 10:09)

  christian [anonim]

  dupa cum bine se precizeaza, NU Coranul le obliga pe femei sa aiba o asemenea vestimentatie - ci barbatii = imamii, cei care INTERPRETEAZA cartea, au venit cu adaugirea asta "moderna" : daca acum 2000 de ani va aratati sanii, acum nici fata sa nu o afisati. adica este un real progres, daca stai sa analizezi.
  problema este ca in timp, toti cei care nu sunt musulmani o sa fie minoritari, inclusiv baietii aia care dau lectii la toti de peste Atlantic. bine ca nu o traiesc momentul cand tb. sa imi tai preputul ca asa este bine pt. igiena mea - idem pt. copiii mei.
  nu degeaba lupta asta a islamistilor de convertire la valorile lor a tuturor celor care sunt necredinciosi -pt ei- se cheama ISLAM 2.0. pt ca totul se va face pe cale legala. si o sa vada si europenii vestici cum este sa traiesti intr-o aberatie de tara, cu niste legi aberante.
 • +2 (4 voturi)    
  Cum au zis si altii mai sus (Miercuri, 4 august 2010, 10:34)

  droid04 [anonim]

  Asta este o problema falsa- un motiv de genul "De ce ai ba sapca ?" (citat din bancul cu ursul si iepurasul).

  Adevarata problema este ca serviciili nu te mai pot identifica asa usor sub ditamai valul.
  Ma refer la alea care analizeaza camerele de luat vederi puse intr-o gramada de orase europene.
  In Londra un individ este fotografiat de sute de ori zilnic pe unde se plimba. Chiar daca Londra este capitala CCTV nici cu restul nu mi-e rusine :)

  Sau poate doar sunt io paranoic de la vreun circuit defect....
  • +3 (5 voturi)    
   yep (Miercuri, 4 august 2010, 10:58)

   toro [utilizator] i-a raspuns lui droid04

   Problema este ca CCTV-ul este oprit in zonele sensibilite, pentru ca musulmanii nu suporta sa fie filmati (ce surpriza!). Chiar anul asta o fost un scandal pe tema asta.
  • +3 (3 voturi)    
   dar (Miercuri, 4 august 2010, 11:25)

   dar [anonim] i-a raspuns lui droid04

   dar si ce te streseaza atata chestia asta? de aia nu mai pot eu, ca ma filmeaza... si ce? cata vreme nu fac chestii ilegale, imi e indiferent. iar pentru cine face chestii ilegale...

   care ar fi riscurile gen "drepturile omului"?
   ce-o sa faca? sa dea pe posturile tv imagini cu un politician care merge in chiloti prin casa? care face sex cu nevasta/amanta? de parca asta nu ar face toata lumea, doar fraierii s-ar mai zgaii la imagini de felul asta. e ca statul pe wc, toti practica postura asta.

   paranoia exista, dar e indreptata in directia gresita. nu camerele de vederi ar trebui sa fie tinta, ci acele comportamente (terorism, violenta, infractionalitate) care ne-au facut in sec XXI sa apelam la astfel de mijloace pentru a ne proteja.

   ti se pare ca respectivele camere de luat vederi au fost montat de martieni? nu, s-a facut cu acordul, mai mult sau mai putin direct, al populatiei din orasele respective: reprezentantii lor (ministri, primari etc.) au luat decizia de a le monta. daca ar fi fost un subiect atat de suparator, atunci cu siguranta ar fi castigat alegerile cu 99% unul care ar fi promis demontarea camerelor de luat vederi. ati vazut pe unul cu teza demontarii ca a strans ceva voturi semnificative? eu nu.
 • +4 (4 voturi)    
  Burqa (Miercuri, 4 august 2010, 10:36)

  Vasile [anonim]

  Femeile musulmane sa poarte burqa in tarile musulmane. In Europa trebuie sa se adapteze comform regulilor si traditiilor noastre.Nu le comvine sa plece din Europa acolo de unde au venit.
 • +4 (4 voturi)    
  Alta e problema (Miercuri, 4 august 2010, 10:41)

  Dan Surpateanu [anonim]

  Aceste femei poarta valul pe fata in documente oficiale. Adica pasaport, card de identitate, etc. Scopul acestei poze este fix diferentierea, ori acest lucru este totalmente imposibil. Practic, oricine poarta pe fata valul, poate intra in orice tara, atata timp cat este femeie sau aduce a femeie.
  La examene, mi se cere CI, dar femeii purtatoare de val islamic, nu are rost sa i se ceara, poate fi orice alta femeie.
  Dezvoltand ideea, o facultate are cam 40 de materii pe specializare; antrenezi 40 de femei si faci facultatea pe banda rulanta, pentru cam 4 femei anual. Poate parea putin, dar este enorm, daca sa zicem cele 4 femei au punctaje extrem de bune (si sigur vor avea), si facultatea e de renume. Poti avea 4 super femei pe an - la spionaj ar fi superbe.
 • +4 (4 voturi)    
  Undermining the european way of living. (Miercuri, 4 august 2010, 11:00)

  El Cid [anonim]

  The Burqa is a symbol of surpressioin of women in the muslim world. They are banished from public life and do not have any rights but submit to their husbands. There is no room for such symbols in a continent that is living according to the principles of christianity, enlightment and democracy.
  I would like to have a good discussion about the lack of democracy and tolerance towards christianity in the muslim world. How does Egypt treat its coptic christians. Why are catholic priests procecuted in Turkey and why can't I not bring a bible with me when travelling to Saoudi Arabia? How come that most arabic dictators do not care about the faith of palestinians and the EU is pumping milions of euros in the palestine territories. Is that anti-muslim? Dr. Al-marayati has to understand that there is room for different religions in Europe but that tolerance ends when minority religions refuse to accept the European way of living and demand us to accept their ways. For that she can only be qualified as somebody who is using islam as an ideology and NOT as a religion.
  • +3 (3 voturi)    
   Islam like an ideology (Miercuri, 4 august 2010, 11:22)

   Pisa [anonim] i-a raspuns lui El Cid

   You are spot on. Islam is in fact an ideology, a way of life, as well as a religion. While this is not necessarily a bad thing in ittself, it becomes a nuisance because Islam is an agressively missionary religion. It demands that everybody submit to a certain way of life, not only muslims. However, I don't think that baning burqa is a viable solution, even though it's justified. What needs to be done is to reform Islam from within, and there are already voices in the muslim world trying to do just that.
   • +3 (3 voturi)    
    Islam like an ideology (Miercuri, 4 august 2010, 11:54)

    El Cid [anonim] i-a raspuns lui Pisa

    I agree that banning the burqa of the surpression of women does not eradicate the underlying problem. But on the other hand. I feel more comfortable to be able to see the face of the person that I am talking to. How can you ever get a job and contribute to society wearing a burqa? Just think of the concept schoolteachers, nurses and bank employees wearing a burqa? And how should female muslim teenagers attent mandatory sport lessons at school, not to mention swimming lessons. Some schools in holland are not putting christmas decorarations anymore because the muslim pupils protest against the symbols of Chrisitanity. Muslims are claiming that if they can not wear a burqa at school also the crucifixes in schools should be removed as a religious symbol. My point is: there are very unhealthy dynamics going on in Europe while most governments are still sleeping. Right wing populist parties are thriving on this wich leads to more polarisation instead of integration and inclusion.
    • +2 (2 voturi)    
     Dynamics (Miercuri, 4 august 2010, 12:40)

     Pisa [anonim] i-a raspuns lui El Cid

     The "muslim problem" in Europe is not (or not only) muslims' fault. Much harm has been done by the politically correct left wing white liberals who rule most of Europe, and their blind hatred for America. Unhealthy dynamics indeed.

     Hasn't a teacher been fired in England because she refused to unveil her face during classes?

     I'd really like to see a veiled nurse giving mouth to mouth resuscitation to a patient...

     I have to go now. It was nice talking to you, hope to see you around.
     • -2 (2 voturi)    
      mouth to mouth resuscitation (Miercuri, 4 august 2010, 13:26)

      MihaiC [utilizator] i-a raspuns lui Pisa

      Current mouth to mouth instructions for first-aid givers calls for a barrier between the rescuer and the victim - a piece of cloth, a napkin, a handkerchief, whatever is available. This is for hygienic purposes.

      Your nurse argument doesn't stand because the burka already has such a barrier built-in.
 • +4 (4 voturi)    
  Nu e chiar asa... (Miercuri, 4 august 2010, 11:11)

  rcb [anonim]

  Hai ca nu e asa de complicat. Interzicerea asta nu are nimic de-a face cu securitatea sau cu maretele drepturi ale femeilor. Insa islamul a cam cotropit Europa de vest -- si pe-aia de est o cotropisera mai de mult, dar ne-am amestecat intre timp si nu mai e o problema -- si se incearca, stangaci zic eu -- asimilarea lor. Adica 'civilizarea', 'europenizarea', etc. Insa probabil mai curand sau mai tarziu se va ajunge la solutia vest-europeana clasica - expulzarea.
 • +4 (4 voturi)    
  Trebuie sa respectam locul unde traim (Miercuri, 4 august 2010, 11:14)

  bogdan [anonim]

  daca suntem in Europa trebuie sa respectam regulile de aici. Ce rost mai au actele de identitate - pe baza carora poti sofa, primi bani de la banca, te poti inscrie in diverse registre, daca umblam mascati. Ce ce nu se pot adapta ii astapta cu bratele deschise "raiul" califatelor musulmane unde se aplica "moderna" si "democratica" lege islamica. pana una alta societatile occidentale nu sunt nevoite sa accepte norme religioase primitive deoarece se bazeaza pe stat laic. Asta nu interzice dreptul la religie dar garanteaza respectul pentru cei ce nu cred in astfel de "declaratii" publice de apartenenta la un spatiu religios ostil valorilor ce stau la baza societatiilor occidentale.
 • +7 (7 voturi)    
  Intrebari (Miercuri, 4 august 2010, 11:17)

  Scippio [anonim]

  Eu nu pricep un lucru. E al doilea interviu pe aceeasi tema asta pe hotnews. Dar in niciunul din interviuri nu se pun intrebarile logice si de bun simt pe care le-au pus cititorii in comentariile la ambele interviuri. De fiecare data numai intrebari formale si comode care transforma interviul mai mult intr-un monolog corect politic. Ori aceste interviuri ar avea cu adevarat sens numai daca s-ar pune acele intrebari. De ex: daca interzicerea Burqa se considera o discrimare fata de musulmani in Europa cum se considera tinuta obligatorie impusa femeilor occidentale in anumite tari islamice?, Etc, etc
  • +5 (5 voturi)    
   corect (Miercuri, 4 august 2010, 11:57)

   CristiAN [anonim] i-a raspuns lui Scippio

   Foarte bine punctat. Un punct de vedere excelent, care ar trebui luat in seama pe viitor, asta in cazul in care hotnews doreste continuarea acestor interviuri. Suntem satui de "politically corectness"-ul asta, care ne face sa nu ne mai putem spune punctul de vedere ca sa nu deranjam pe altii. De fapt acesta este si motivul pentru care cetatenii US nu au nimic impotriva burqai, ca ar fi "incorect politic" sa nu-l lasi pe celalalt sa se exprime cum vrea...
  • +2 (2 voturi)    
   chiar (Miercuri, 4 august 2010, 14:31)

   chiar [anonim] i-a raspuns lui Scippio

   chiar asa, hotnews... ce s-a intamplat?

   jurnalismul trebuie sa indrazneasca sa puna intrebarile adevarate, cele care dor la o adica... nu sa le ascunda sub pres de dragul politicii.

   luati exemplu de la canard enchainé si... indrazniti.

   noi (eu, cel putin) va admir pentru curajul, dreptatea si incisivitatea jurnalistica pe care le dovediti in majoritatea cazurilor. e prea mult daca va incurajam sa continuati inspre inca si mai bine?
 • +7 (7 voturi)    
  musafiri... (Miercuri, 4 august 2010, 11:21)

  darius al lui istaspe [anonim]

  Dincolo de orice exercitu de retorica pro si contra musulmane, pro si contra libertatilor, drepturilor etc, problema e f simpla:
  Ai venit la mine acasa, imi respecti regulile. Cand eu vin la tine acasa, iti respect si eu regulile, deci am pretentia sa fie la fel.
  Am prieteni, europeni ( un el si o ea) care au scapat cu chiu cu vai de inchisoare penntru ca se sarutau pe plaja, in Malaiezia. e corect?
  Alt exemplu: cand o femeie europeana va putea purta o fusta mai scurta in toate tarile musulmane fara ca asta sa atraga de la amenzi la inchisoare si fara sa-i apuce pe aia bazdacu, este normal ca si ei sa ceara ca toate tarile vestice sa permita purtarea burqai.
  La fel cum ele au drepul de a umbla imbrobodite la maxim, ca asa le spune lor Allah, la fel si femeile Europene ar trebui sa poate umbla lejer imbracata, ca asa vor ele.
  La fel, in momentul cand ei vor permite in toate tarile arabe construirea de biserici crestine de diverse rituri, atunci sa vina si sa urle ca trebuie sa-si faca ei moschei peste tot.

  Pana atunci, pas.
  revin la analogia cu musafirul. Nu-ti convin regulile de la mine acasa, esti liber sa te intorci la tine.
 • +6 (6 voturi)    
  Problema e f simpla! (Miercuri, 4 august 2010, 11:42)

  yellowdog [utilizator]

  Nu mai incercati sa polemizati subiectul in jurul religei sau moralitatii! Interzicerea oricarui vesmant care ascunde fata, mi se pare mai mult de cat corect. Traim intr-o lume in care sunt atatea intentii criminale, legalizarea unei forme de ati ascunde fatza le da idei criminalilor. E in fond o problema de securitate! Din partea mea poate sa faca si nudism pe strada.
  • +2 (2 voturi)    
   subscriu (Miercuri, 4 august 2010, 15:15)

   subscriu [anonim] i-a raspuns lui yellowdog

   subscriu in intregime. problema cu religia este pusa doar ca sa se distraga atentia de la problema de fond, si anume securitatea.
 • +7 (7 voturi)    
  Am nimerit la Al Jazeera sau ce? (Miercuri, 4 august 2010, 11:45)

  Alui [anonim]

  Cei cu promotorii burka pe site-ul asta. Nu demult a fost un barbos, acu o tanti (fara burka din pacate, ca sa vedem si noi despre ce vorbim).
  Oricum, tanti si-a dat singura cu firma in cap:
  "Profetul Mohammed (ale carui actiuni si maxime apar sub denumirea de Hadith, un lucru complet separat de Coran, despre care credem ca este insusi cuvantul lui Dumnezeu) a indicat ca, atunci cand se afla in public, femeile TREBUIE sa-si arate doar faţa si mainile. "

  Acu ce mai discutam (vezi "TREBUIE")? Profetul Mohammed e de acord cu noi.
  Asti care sunt sustinatorii burcii sunt dusmanii lui Mahammed.

  3. 1. 2. Mohammed este cu noi:)!
 • -6 (6 voturi)    
  Eu as interzice romanii! (Miercuri, 4 august 2010, 11:50)

  Jesus Rocker [anonim]

  Eu as interzice romanii din Europa, strica imaginea Europei!
  • +4 (4 voturi)    
   Pai hai da un exemplu si pleaca din Europa (Miercuri, 4 august 2010, 12:08)

   Alui [anonim] i-a raspuns lui Jesus Rocker

   Si tu esti roman, nu?
   • -7 (7 voturi)    
    Eu plec unde vreau eu! (Miercuri, 4 august 2010, 12:39)

    Jesus Rapper [anonim] i-a raspuns lui Alui

    Eu plec unde vreau eu, si cand vreau eu, si sunt roman doar ca m-am nascut aici, dar nu ma simt roman, mai ales cand vad prostia si rautatea conationalilor mei! Suntem o natie de toata jena!
    • +4 (4 voturi)    
     Prin modul cum gandesti dovedesti ca esti Roman (Miercuri, 4 august 2010, 13:45)

     Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Jesus Rapper

     Poti sa te simti martian dar dupa cum gandesti, lipsa de respect pentru propria familie si loc de nastere, dovedesti ca ai caracteristicile cele mai putin de invidiat ale Romanilor. Prostia si rautatea sunt evidente in postarile tale. Asa ca in adevar esti de toata jena !
     • -4 (4 voturi)    
      Propria familie? Loc de nastere? (Miercuri, 4 august 2010, 15:07)

      Jesus Manelar [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

      inteligentule, familia nu are legatura cu tara, iar locul de nastere e pura coincidenta, nu ti-l alegi!
      Eu gandesc liber, nu sunt un frustrat nationalist ca majoritatea romanilor, care se bat cu pumnul in piept ca sunt romani, dar nu fac decat tampenii si nu fac nimic bun pentru tara lor!
      Familia mea, n-are nici o legatura cu tara asta de tampiti, faptul ca ne-am nascut aici, e doar o coincidenta nefericita, dovada ca multi romani, au plecat, si le e rusine ca sunt romani, pentru ca au si motive!
      A fi permanent mandru ca esti roman sau altceva, e de tot ridicolul, e o forma, de a sta cu nasul pe sus, ca sa nu vezi ca-ti miros picioarele!
      Esti mandru cand ai si de ce, nu ca un nebun!
      Cat depsre faptul ca ma faci prost, dovedesti chiar tu ca esti un "bun" roman:, avand calitatile specifice romanesti de barfitor, si de obosit plin de prejudecati!
      Sti itu ce educatie si cultura am eu? Poate te bag sub pat la nivel de cunostinte si educatie de viata, dar pentru ca nu simt nevoia de a adera la conceptul cretinist de a fi "nationalist" ma faci prost? Vai de capul tau, si tu, si toti "patriotii" de dumunica seara, din tara asta uitata de lume! Va visati buricul pamantului, dar nu va baga nimeni in seama! Daca nu erau romani isa ne cucereasca, eram si mai praf decat suntem!
 • -6 (8 voturi)    
  Dar pitipoancele siliconate nu le interzicem? (Miercuri, 4 august 2010, 11:53)

  T+C [anonim]

  Daca se vrea interzicerea acestor femei in burqa, atunci eu ca individ cer sa se interzica si tarancile parvenite care umbla vara prin oras cu cizme cu toc in picioare, fardate cu 10 kile de ten, boite in ultimul hal, siliconate, despuiata si vulgare!
  Pe mine mai mult ma deranjeaza aceste pitipoance cu imagine de prostituate ieftine, decat femeile in Burqa!
  De fapt femeile in Burqa nu ma deranjeaza deloc!
  • +7 (7 voturi)    
   de (Miercuri, 4 august 2010, 12:15)

   de [anonim] i-a raspuns lui T+C

   de fapt, cand vezi ceva cu burqa nici nu iti dai seama daca este femeie sau barbat, daca este vreun contrabandist sau criminal fugind de politie si nici daca este vreun terorist cu ceva dinamita pe sub vesminte. de asta nu te deranjeaza.

   pana cand intr-o zi cand o sa dea in tine sau peste copiii tai si o sa fuga imediat iar tu va trebui sa il identifici dupa... culoarea vesmantului.

   celelalte tinute, indiferent de gradul lor de decenta sau indecenta (moravurile sunt schimbatoare) au avantajul ca expun identitatea, nu o ascund. permit identificarea, o chestiune elementara de securitate. asta si atata tot.
   • -5 (7 voturi)    
    Aberezi draga! (Miercuri, 4 august 2010, 12:53)

    T+C [anonim] i-a raspuns lui de

    Iti prezint eu niste popi de la noi si niste calugarite care sunt la fel de invesmantate, si nu se mai teme nimeni de ei!
    Esti paranoic! Scuza-ma ca iti zic, dar trebuie sa fi cu probleme ca sa vezi ni femeile astea, raufacatori!
    Pana una alta in Europa nu e NICI UN CAZ in care o femeie in burqa sa sparga o banca, sa jefuiasca pe cineva sau sa se arunce in aer! NICI UN CAZ CONCRET!
    Restul sunt fabulatii!
    In schimb cazuri de oameni DECENT imbracati care fac infractiuni sunt destui!
    Hai mai lasati ipocrizia ca deja devine gretoasa!
    V-ati gasit inamicul public numarul 1, femeile in Burqa! In rest era Europa la un grad de civilizatie incat rezolvase toate problemele , nu mai era nici una! Penibil, si o dovada clar cat de inapoiata e Europa, desi se crede o regiune foarte evoluata!
    • +7 (7 voturi)    
     unde (Miercuri, 4 august 2010, 13:17)

     unde [anonim] i-a raspuns lui T+C

     unde ai vazut tu popi sau calugarite cu fata acoperita, monser? in filmele de groaza?

     acoperirea fetei in public se accepta in cateva cazuri limitate: manifestari organizate (carnavaluri), motociclisti (doar cata vreme se afla pe motocicleta) etc.

     iar in cazurile respective exista masuri suplimentare de protectie: de exemplu, manifestarile sunt supravegheate si autorizate

     asta cu "inca nu s-a intamplat" e la fel ca si cu atentatele de pe 11 septembrie. daca insa s-ar fi interzis mai devreme cutitele la bordul avioanelor (si poate s-ar fi interzis daca nu ar fi existat ametiti care sa spuna ca se incalca "drepturile omului"),a tunci poate pasagerii din cursele respective ar fi trait si astazi. chiar trebuie sa moara cineva pentru a se lua niste masuri? (care nu mai sunt preventive ci curative dupa ce s-a intamplat catastrofa)

     pe mortii din avioanele respective si pe rudele lor le intreaba cineva daca a meritat pretul vietii lor pentru ca niste pseudo-intelectuali ca tine sa se simta... toleranti? mai bine du-te si fa ceva sa preintampini.
     • -5 (5 voturi)    
      Aberezi din nou! (Miercuri, 4 august 2010, 15:00)

      T+C [anonim] i-a raspuns lui unde

      Ce legatura au femeile musulmane cu cutitele din avioane?
      Si de cand sunt probe concrete ca avioanele alea au fost deturnate de musulmani? Doar pentru ca ai vazut tu poze la CNn cu niste fete de arabi?
      Hai ma lasti-ma cu propaganda si frustrarile voastre, voi credeti ca tot ce zboara se mananca!
      Vai ce grija aveti vo ide americani, ca ei au o mare grija de voi, nici nu stiu unde e Romania pe harta! Va gasit impartirea dreptatii, da faceti pe vo ide frica in autobuze cand va fura tiganii!
      Aparatorii dreptatii mondiale, justitiarii Damboviten, consternati de amenintarea "terorista" la adresa USA si UK!
      Vedeti-va mai bine de mizeriile din Romania, si lasati-i pe altii in pace, ca musulmani isi arabii n-au facut nici un rau Romaniei! nu mai tineti voi partea USA, UK, a Frantei sau a Spaniei, ca astia nu dau doi bani pe voi!
      Si stai linistit ca daca vrea cineva sa puna o bomba undeva, si-o baga si in fund si sare in aer, n-are nevoie de valuri, burqa sau altceva!
      Astea sunt pretexte ieftine, pentru redusi mintal care pun botul si care sunt manati de instinctul primar la ura, si scandal!
      • +1 (1 vot)    
       tu esti (Miercuri, 4 august 2010, 21:10)

       quetzal [utilizator] i-a raspuns lui T+C

       mahmoud, tu esti?
    • +6 (6 voturi)    
     iar (Miercuri, 4 august 2010, 13:19)

     iar [anonim] i-a raspuns lui T+C

     iar oamenii imbracati decent care fac infractiuni sunt mai usor de identificat atunci cand sunt prinsi pe inregistrari video.

     europa nu e la un grad de civilizatie atat de fenomenal cum ti-ar placea tie. insa, desi poate nua dmiti, este la un grad de civilizatie mult mai ridicat decat tarile acelea a caror cauza o aperi tu. asa ca inainte sa critici europa, ce-ar fi sa arunci o privire catre ceea ce tii in brate?
    • +4 (4 voturi)    
     fața (Miercuri, 4 august 2010, 13:34)

     MihaiC [utilizator] i-a raspuns lui T+C

     Popii și călugărițele despre care vorbeși nu-și acoperă și fața, comparația nu e corectă.

     Legile despre care se vorbește în articol interzic burqa (care acoperă toată fața, inclusiv ochii) și niquab (care acoperă toată fața, lăsând o ferestruică îngustă numai pentru ochi).

     Nu a sărit nimeni să interzică hijabul, care lasă toată fața liberă și care e comparabil cu îmbrăcămintea călugărițelor de la noi.
     • +2 (2 voturi)    
      ai (Miercuri, 4 august 2010, 14:27)

      ai [anonim] i-a raspuns lui MihaiC

      ai dreptate. nici nu m-am gandit ca T+C poate nu stie deosebirea dintre burqa, niqab si hijab. poate de aceea si facea comparatia cu preotii/calugaritele, pentru ca el credea ca burqa si niquab sunt un fel de hijab, care acopera doar parul (si, de multe ori, si fruntea).

      pentru referinta, iata link-urile din wikipedia:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Burqa

      http://en.wikipedia.org/wiki/Niqāb

      http://en.wikipedia.org/wiki/Hijab
      • -5 (5 voturi)    
       Stiu mai multe despre islam decat multi de aici! (Miercuri, 4 august 2010, 14:54)

       T+C [anonim] i-a raspuns lui ai

       Si ma bucur ca ai descoperit si tu pe "prostopedia" diferentele dintre burqa, niqab si hijab, e ceva promitator, daca incepeti sa va si documentati inainte de a injura copios, poate avem o sansa, sa renuntam la frustrari si ura, noi ca popor, si noi ca europeni asa zisi "civilizati"!
       Ideea tot aia ramane, daca se interzice portul musulman, atunci sa se interzica si portul calugaritelor si al popilor crestini! E de bun simt, daca va temeti de bombele din hainele femeilor musulmane, poate altii se tem de bombele din hainele preotesti!
       Si in plus de asta, nimeni nu vad sa lupte pentru drepturile calugaritelor, care-si irosesc viata pe la manastiri, indopate cu doctrine gaunoase bisericesti!
       Ce ipocriti penibili pe aici!
       Mi-a fost dat sa vad in ultima vreme multe ineptii si mizerii la adresa musulmanilor, dar laturi si afirmatii mai abjecte, mincinoase, si incitatoare la ura si genocid, ca pe acest site nu mi-a fost dat sa vad pana acum, nici pe forumurile externe!
       De unde atata ura si frustrare intre romani, nu stiu!
       Probabil e o alta fateta a crizei culturale si de identitate a tarii asteia, care isi neaga problemele si se grabeste sa le rezolve pe ale altora, emitand verdicte, sentinte si condamnari la moarte si la negare!
       • +3 (3 voturi)    
        fii (Miercuri, 4 august 2010, 15:03)

        fii [anonim] i-a raspuns lui T+C

        fii linistit, link-urile le-am pus pentru propria ta propasire spirituala.

        am trait multisoara vreme printre burqa-uri si niqab-uri, nu chiar in orientul mijlociu, ci in franta.

        asa ca stiu bine multe, si cunosc nu numai islamul... ci si islamistii in sine.

        tu continua sa traiesti in lumea ta livresca.
       • +3 (3 voturi)    
        si (Miercuri, 4 august 2010, 15:06)

        si [anonim] i-a raspuns lui T+C

        si ce tot ii dai inainte cu religia? e o chestiune de securitate, nu de relgie.

        caracterul religios al vestmintelor ma lasa rece.

        ce mi se pare important este sa permita verificarea identitatii, adica sa lase chipul descoperit.

        restul... imi e egal daca sunt crestini, musulmani, hindusi sau animisti. nici nu ma intereseaza vestmintele lor de la gat in jos, pot sa umble si goi, pot sa umble si imbracati in plumb.
       • +1 (1 vot)    
        te (Miercuri, 4 august 2010, 15:12)

        te [anonim] i-a raspuns lui T+C

        te mai si lauzi ca stii mai multe decat multi...

        halal sa-ti fie! doar ca un om care se lauda si se lasa orbit cu/de propria sa valoare... nu prea dovedeste ca adera la niste percepte comune atat islamismului cat si crestinismului: modestia.

        inainte de toate, citeteste tu insuti lectiile pe care le propovaduiesti altora.
        • -4 (4 voturi)    
         Dupa ce ca confunzi una cu alta! (Miercuri, 4 august 2010, 15:24)

         T+C [anonim] i-a raspuns lui te

         Ai trait in Franta si stii multe despre Islam si islamisti?:))))))))))))))))))
         tu nu faci diferenta dintre islam si islamism, doua lucruri total diferite, si imi dai mie replica? Du-te mey in Franta ta, sa te faca francezii tigan, si sa vi inapoi in Romania plin de francofonisme ieftine!hahahahahahaha!!!!:))))
         Nu stii o iota despre viata unui om de alta religie, despre felul lui de a fi, a gandi si a simti, si o dai cu subiecte politico-idologice in care crezi doar tu si tancii de clasa 1!
         Si dai replica altora!
         Ce stii tu de fapt despre Islam? ia zi, cum percepe Islamul cunoasterea, daca esti asa inteligent?
         • +3 (3 voturi)    
          experienta (Miercuri, 4 august 2010, 15:41)

          experient [anonim] i-a raspuns lui T+C

          experienta din franta e relevanta pentru ca:

          1. franta e tara din ue cu cea mai importanta minoritate de religie musulmana (apropo, in cartierul in care locuiam cred ca erau vreo 5-6 nemusulmani).

          2. reprezinta o experienta care se refera exact la problemele de interferenta intre doua culturi care intre in contact.

          ca ai trait tu intr-o tara musulmana sau ai citit despre asta e irelevant. degeaba cunosti omul la el in casa daca nu il cunosti pe strada. experienta ta este relevanta pentru un studiu despre musulmani in societatea orientala, nu pentru unul despre ei si societatea occidentala.

          reiau insa, ce tot ii dai inainte cu religia? problema este una de securitate, inceteaza sa amesteci varza cu lana.
          • -3 (3 voturi)    
           E relevant numai ce aberezi tu? (Miercuri, 4 august 2010, 16:15)

           T+C [anonim] i-a raspuns lui experient

           Am fost si in tari musulmane si europene si in America Latina! Si am vazut oameni si pe strada si in caselel or, si respect oamenii, nu-i urasc! Asta e marea diferenta! Si vezi ca ai tendinte totalitare, nu cred ca esti tu cel indreptatit sa consideri relevante sau nu experientele si trairile altora! Gandirea asta a murit in 89, chiar daca a fost decurand dezgropata la Ghencea!
           Si vorbesti iar prostii, tara europeana cu cei mai multi musulmani e Germania, urmata de Anglia, nu Franta! Faci niste confuzii penibile!
           Ce legatura are cu religia?
           Simplu, ei considera valul si burqa ca niste obiecte vestimentare strans legate de religie iar daca atentezi la dreptul unui om de a-si exprima si desfasura propria credinta, alterezi la un drept primar! Poate maine da o lege statul si-ti interzice tie sa porti cruce la gat, ca vezi tu Romania e tara laica, nu religioasa, si eu unul ca ateu, nu vreau sa fiu agasat cu religie in tara mea! Am si eu drepturi nu?
           Vezi tu, pui problema,cam primitiv,si pueril, si asta se vede!
           Mai vrei, iti mai dau?
           • 0 (0 voturi)    
            Confunzi ca orice musulman (Joi, 5 august 2010, 10:44)

            DanBruma [anonim] i-a raspuns lui T+C

            spatiul public cu spatiul privat. In spatiul privat poate femeia ta sa poarte burqa cat vrea ea. Ai auzit de interzicerea portului ostentativ de semne religioase in spatiul public? Le amesteci de le ametesti. Burqa asta aci e semn religios, in desert e protectie impotriva soarelui, nici tu nu mai stii ce semnificatii sa-i mai dai.
           • 0 (0 voturi)    
            religie, da, dar nu pe strada ... (Joi, 5 august 2010, 12:46)

            anonim [anonim] i-a raspuns lui T+C

            Uite, si eu sunt crestin si locuiesc în Franta. Si nu este voie nici sa bati toaca, nici sa tragi clopotele. Ce sa mai spun de înmormântari, nu ai voie sa te afisezi în spatiul public. Daca burqua este un element vestimentar strict legat de religie, cu atât mai mult ca nu îsi gaseste locul într-un stat consolidat pe principii laice. Daca tot sunt musulmanii asa de religiosi, nu-i împiedica nimeni sa-si exprime religia în spatiul lor, privat, de rugaciune.
       • 0 (0 voturi)    
        da de unde stii tu... (Miercuri, 4 august 2010, 22:31)

        dorian gray [anonim] i-a raspuns lui T+C

        mai fata draga asa multe despre Islam?
        de la sotul tau musulman?
        (ps lasa tu calugaritele in pace- alea DEVIN, nu se nasc musulmane, ca majoritatea femeilor din respectiva religie)
        • 0 (0 voturi)    
         Pentru ca ma informez! (Joi, 5 august 2010, 1:24)

         T+C [anonim] i-a raspuns lui dorian gray

         Si nu sunt fata, iar presupui!
         In rest te las in ignoranta ta, eu mi-am dat doctoratul in istorie religioasa (si nu la particularele din Romania), deci stiu despre ce vorbesc!
         Si sunt satul de secaturi ca tine care vorbesc ironic, dar n-au citit 3 carti in viata lor!
         • 0 (0 voturi)    
          istorie religioasa. (Vineri, 6 august 2010, 9:59)

          dorian gray [anonim] i-a raspuns lui T+C

          da, simpatica exprimare!
          Daca tu chiar faceai un astfel de doctorat, doamna T+C, aflai ca se cheama istoria religiilor, si nu istorie religoasa. Istoria religioasa e cel mult un bun instrument pentru a castiga noi prozeliti ( ca tine), si nu o tema de doctorat.
          I rest my case.

          PS cat despre cartile citite de mine...am citit suficiente cat sa fac diferenta intre cele doua concepte de care vorbeam mai sus, asa ca te rog, nu muri de grija mea.
  • 0 (0 voturi)    
   Pai sub burqa (Miercuri, 4 august 2010, 21:25)

   DanBruma [anonim] i-a raspuns lui T+C

   s-ar putea sa fie chiar gagici de astea "cu cizme cu toc in picioare, fardate cu 10 kile de ten, boite in ultimul hal, siliconate, despuiata si vulgare!"
   Nu poti sa stii :))))
 • +4 (4 voturi)    
  Politically correct (Miercuri, 4 august 2010, 12:19)

  Cristian [anonim]

  Asa dupa cum spunea cineva mai sus, problema a fost pusa prost de la inceput. Trebuia sa se interzica purtarea oricarui obiect de imbracaminte care acopera fata, din motive de securitate. Astfel nu mai aveam toata discutia asta de aici referitoare la drepturi si ostilitate.
  Si daca e sa vorbim de ostilitate atunci ar trebui sa mergeti prin Arabia Saudita - acolo sa vedeti ce inseamna ostilitatea fata de oameni de alta religie.
  Dubai-ul e occident curat.
 • +5 (5 voturi)    
  Democratia (Miercuri, 4 august 2010, 12:22)

  Notebook [anonim]

  Tanti asta de ce nu lupta si pt drepturile crestinilor in tarile musulmane? Daca o femeie umbla cu decolteu in Arabia Saudita sau EAU este imedait arestata. Nu mai spun ce se intimpla daca nu are sutien si are vreo bluza transparenta. Vorbeste de iprocirizie?! Dar cine sunt de fapt ipocritii aici? Nu toti musulmanii sunt teroristi? Dar important e ca sunt suficienti si mai mult decit atit, multi din cei care nu sunt teroristi ii sustin din tot sufletul pe cei care sunt.
  In Europa e democratie si daca se voteaza anti-burqa mi se pare normal sa se respecte acest vot democratic iar musulmanele sa inceteze sa poarte acest val. Vor protesta si nu vor sta in case?!!! Asa, si? Chiar e asa de greu pt musulmani sa inteleaga ca nimeni nu are nimic cu cultura lor si cu alegerile lor. Dar la noi acasa trebuie putin sa se adapteze si ei. Sau sa plece acolo unde e mai bine (adica de unde au venit). NU asa face toata lumea?
  • 0 (0 voturi)    
   +++ (Miercuri, 4 august 2010, 21:44)

   John [anonim] i-a raspuns lui Notebook

   "Crestini" cu decolteu? Cu bluze transparente? Esti cam confuz....
 • -6 (6 voturi)    
  Prea simplificam totul.... (Miercuri, 4 august 2010, 12:45)

  Anonim [anonim]

  Burqa a fost tot timpul o problema politica, sociala, nu una religioasa. In Pakistan a fost introdusa tarziu doar prin opozitie la sari-ul hindus, ca forma de nationalism si marcare a diferentei. Sunt tari arabe unde vezi pe plaja bikini alaturi de femei in burqini negre...fiecare depinde de regulile stabilite in propria familie. In perioada colonizarilor burqa era data ca exemplu al barbarismului de lideri englezi care, la ei acasa, erau impotriva sufragiului universal si drepturilor femeilor.
  Ce te faci cu femeile care poata val, nu pe fata, dar acoperind tot corpul, fiindca locuiesc la periferia marilor orase, in cartiere nesigure, unde au fost tinere musulmane violate de barbati europeni?
  Nimeni nu poarta burqa la poza de pasaport.
  Valul e vazut de unele femei musulmane - nu pe fata, pe corp, cu fata si mainile descoperite - ca o forma de protectie proprie, ele chiar n-ar mai iesi din casa fara acesta. la limita percep interdictia la fel cum o femeie bisericoasa ar trebui obligata sa intre fara batic in biserica...
  cat despre integrare...nu e tot timpul asa, ca nu vor sa se integreze, ca nu stiu limba...unii sunt foarte bine integrati si totusi discriminarea functioneaza. O remarca si Albert Camus la adresa pieds noirs - francezii nascuti in Algeria.
  Plus ca teroristii de tip 11 septembrie sau Lindh erau foarte bine integrati ...sau erau convertiti...
  • -7 (7 voturi)    
   Felicitari, un om care are habar de subiect! (Miercuri, 4 august 2010, 12:58)

   T+C [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Felicitari, un om care are habar de subiect! Deja im iera greata de toti cei care arunca cu mizerii pe aici, dar care n-au 3 idei civilizate adunate la un loc!
   Felicitari, ai punctat excelent problema!
   Controversa asta cu burqa e o falsa problema, creata pentru a creste si mai mult animozitatile dintre comunitatile de musulmani si ceilalti, doar pentru a intretine "justetea" razboiului contra terorii!
   Pacat ca foarte multi oameni sunt asa naivi, si cred ca tot ce zboara, se mananca!
   ma inou romanilor, din comentariile aparute, le e frica de femeiele in Burqa, desi in Romania n-au vazut nici una! Nu a fost nici un caz de vreo infractiune comisa de vreo femeie musulmana, nici in Europa nici in Romania, dar romanii se tem de ele ca de bomba atomica!
   Gata, si-au rezolvat romanii problemele economice, integrarea rromilor care ciordesc prin autobuze, prostituatia, nivelul catastrofal al invatamantului, tot, si au descoperit ei ca marea amenintare la siguranta statului roman, sunt femeile in Burqa, care de fapt nici nu sunt!
   Va temeti de fantome dragilor!
   • +6 (6 voturi)    
    adevarul (Miercuri, 4 august 2010, 14:37)

    adevarul [anonim] i-a raspuns lui T+C

    adevarul ca nu ma tem nici de burqa, nici de niqab, nici de fantome si nici macar de teroristi pe atat de mult pe cat ma tem de oameni ca tine.

    macar primii au interes si, prin urmare, un oaresce instinct al conservarii.

    tu esti inca si mai fanatic decat ei. nici macar nu ai un obiectiv, este doar nihilism.
    • -5 (5 voturi)    
     Adevarul e ca ai serioase probleme // (Miercuri, 4 august 2010, 14:47)

     T+C [anonim] i-a raspuns lui adevarul

     Un om normal nu se dezice de propriile idei in 5 minute ca tine!
     Odata spui ca ti-e frica de "raufacatoarele" in burqa si dupa 5 minute nu iti mai e teama, dar ai ceva cu ele!
     Esti ipocrit si bolnav, maestre, si e demn de mila faptul ca astfel de oameni isi canalizeaza energiile urate impotriva unei culturi de care n-au habar! Rusinos!
     • +5 (5 voturi)    
      nu (Miercuri, 4 august 2010, 14:59)

      nu [anonim] i-a raspuns lui T+C

      nu ma deziceam de propriile mele idei. le ironizam pe ale tale.

      mai invata.
      • -5 (5 voturi)    
       Penibil! (Miercuri, 4 august 2010, 15:20)

       T+C [anonim] i-a raspuns lui nu

       Te ataci ca un copil de gradinita! Si pana sa ai tu cu ce sa-mi ironizezi mie argumentele, mai ai mult de avansat in viata!
       Si sa inteleg ce, ca roul tau de fapt aici e unul ipocrit, acela de a crea zanzanie?
       Vrei sa fi ironic? Si atat, asta e telul tau?
       u vrei sa fi tu ironic cu familia ta, in cercurile tale de la marginimi?
       • +4 (4 voturi)    
        eu (Miercuri, 4 august 2010, 15:33)

        eu [anonim] i-a raspuns lui T+C

        eu cred ca "ai cam lins pila" (subliniez, e cu "i"), parafraza dupa fabula lui esop cu pisica ce gasise pila si a dat s-o guste.

        pentru informare: a lins pila si a simtit gust de sange. a crezut ca pila ii da sange. si a tot lins... pana cand a ramas fara limba. (traducere: fraierul care se crede smecher)

        pentru un om care ceva mai sus (dar si aici) se lauda cu propriile sale cunostinte/argumente manifesti cam multa nesiguranta pentru propria ta situatie si un interes oarecum maladiv pentru situatia unui interlocutor anonim de pe un forum.

        (scuze, chiar a trebuit sa fac un efort spiritual sa ma amagesc ca merita sa ma obosesc sa iti raspund, cand e clar contrariul. trage singur concluzia.)
        • -2 (2 voturi)    
         "Pila" o lingi tu si familia ta! (Miercuri, 4 august 2010, 20:45)

         T+C [anonim] i-a raspuns lui eu

         Si ai grija la limbaj, ca ai gresit locatia! Aici nu esti in mahalaua ta mizera!
         Si da, stiu mai multe decat tine, si care e problema, te simti frustrat?
         Nu e vina mea ca nu ti-a placut cartea si nici sa te educi!
         E problema ta si a familiei tale!
  • +7 (7 voturi)    
   pied-noirs (Miercuri, 4 august 2010, 13:08)

   unu' de departe [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   De fapt, "apelativul" pied-noir a fost dat de catre arabii din coloniile franceze tocmai francezilor. De ce ? Simplu, pentru ca frrancezii purtau ... pantofi (in contrast cu localnicii care umblau desculti. Si cum pe vremea aceea, pantofii erau -de obicei - negri, apelativul era "corect". Discriminarea nu poate inceta atat timp cat EI ne discrimineaza pe noi. Mai deunazi auzeam pe strada (in Aix-en-Provence) o discutie intre doua femei care povesteau despre o a treia ca s'a pus in menaj cu un "mécréant" (adica un non-musulman) si ca asta e ceva groaznic, etc.....Asta e -de fapt- situatia.
  • +5 (5 voturi)    
   confuzie (Miercuri, 4 august 2010, 13:39)

   MihaiC [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

   Nu confunda 'vălul' de care vorbești tu cu burqa despre care vorbește articolul. Nimeni nu interzice vălul. Batic, hijab, poți să-i zici cum vrei, important e că lasă fața descoperită.

   Burqa acoperă toată fața.
 • +5 (5 voturi)    
  Ipocrizie (Miercuri, 4 august 2010, 14:19)

  Logosfera.ro [anonim]

  Cand emigrezi alegi sa accepti sa respecti cutumele statului respectiv. Ajungi intr-o tara care te-a acceptat si incepi sa atragi atentia asupra propriei persoane pentru ca tii la traditia tarii din care ai venit? In unele secte musulmane barbatii trebuie sa umble cu un cutit atarnat la gat... trebuie ca orice tara in care te duci sa-ti accepte obiceiurile? Cum se comporta tarile musulmane cand cineva vine la ei in tara cu obiceiuri care contravin cutumelor musulmane?

  Doamna doctor, vad ca vorbeste in numele femeilor care poarta burqa imbracata occidental. Bravo!

  Si, da, atat timp cat va exista Islamul (sharia, jihad-ul si takia), orice purtatoare de burqa este o potentiala bomba. Suntem inca animale paranoice, chit ca ne place sau nu.
  • -1 (1 vot)    
   La unii nu le convine nicicum... (Miercuri, 4 august 2010, 22:13)

   john [anonim] i-a raspuns lui Logosfera.ro

   Daca doamna doctor purta burqa ziceai ca e proasta, inapoiata si incuiata. Daca nu poarta, de ce nu poarta... cine va mai intelege.,.
 • +6 (6 voturi)    
  Vreau sa revin, dupa postarea mea de la inceput... (Miercuri, 4 august 2010, 14:58)

  A.Corneliu [utilizator]

  ...si sa subliniez unele lucruri.
  Din cate am putut urmari comentariile, am observat ca discutia merge pe niste directii mai putin semnificative fata de tema propriu zisa. E drept ca s-a demonstrat o reala cunoastere a problemei acestei vestimentatii, dar in esenta din punctul de vedere al europeanului amanuntele, istoria si regulile ei nu au mare importanta.
  Cum am mai spus, azi suntem inconjurati de o varietate incredibila de vestimentatii si nimeni nu se revolta fata de vreuna din ele.
  Ceeace distinge burqa de toate celellalte este ca ea creeaza dintr-o data niste personaje total diferite de toti ceilalti oameni, in speta femei: personaje
  care umbla mascate tot timpul in public, niste "fantome" neidentificabile si nu conteaza din ce motive.
  Aceasta produce un simtamant rau in mediul din jur in 3 domenii:
  1. In relatiile interumane obisnuite este extrem de neplacut, chiar intimideaza, sa ai chiar si cele mai simple discutii cu o asemenea persoana, atata timp cat nu vezi cu cine stai de vorba. Regulile si obisnuintele sociale europene nu se pot "intinde" la nesfarsit ca sa cuprinda si o asemenea situatie, iar intalnirea va provoca intotdeauna soc si respingere. Ele se izoleaza pur si simplu singure.
  2. In relatile cu institutii de tot felul (inclusiv banci) problema devine si mai acuta, fiind vorba de identificare si mai mult de atat.
  3. Cat priveste problema de securitate, cum am aratat, sub acest "sac" se poate ascunde o escroaca, un spargator, un hot, si mai rau, un terorist. Si chiar daca in marea majoritate temerea nu se confirma, dar suspiciunea ramane si e extrem de neplacuta.
  In mod clar, nu e vorba de ostilitate fata de omul islamic, ci de un aspect care deranjeaza enorm.
  In rest sa se imbrace cum vor, dar sa le fie vazuta bine fatza. Iar cui nu-i convine, ori sa nu iasa din casa, ori sa plece inapoi in tara islamica din care a venit cu acest obicei.
  • -4 (6 voturi)    
   Stii ceva? (Miercuri, 4 august 2010, 15:29)

   T+C [anonim] i-a raspuns lui A.Corneliu

   Aceste femei "mascate" cum le numesti tu, si care sunt batjocorite de toti ametitii, in presa si pe forumuri, si nu numai, si care sunt folosite pepost de mingii de fotbal si aruncate in ograda fundamentalistilor, cand in cea a natinoalistilor Francezi, aceste femei, au mai mult bun simt, si mai multa curatenie sufleteasca si umana decat toti cei care scrieti aici si va varsati frustrarile si lipsa de toleranta, umanitate si de cultura!
   Ati avea multe de invatat de la ele!
   Si mai lasati-ma cu aceleasi clisee vechi cu terorismul, si pericolul mastilor si nu stiu ce, ca daca va aduca o harta nu stiti sa-mi aratati coerent in ce tara se poarta burqa si in care nu!
   De fapt nu prea stiti nimic despre subiect, dar balmajiti ignoranti si plini de rautate!
   De toata jena si dispretul, ar trebui sa va fie rusine!
   o mascarada ieftina aceste asa zise opinii, de fapt injuri iale unor oameni de nimic!
   Si ii acuzati pe alti ica sunt fanatici, si nu stiu ce, voi, care doriti numai raul unor oameni despre care habar n-aveti nici macar ce mananca!
   RUSINE!
   • -1 (3 voturi)    
    Ninja negru (Miercuri, 4 august 2010, 16:45)

    Dan Surpateanu [anonim] i-a raspuns lui T+C

    Mestere, Europa le interzice purtarea burqua si niquab din cauza ca noi europenii, din cele mai vechi timpuri, ne temem de NINJA NEGRU.
    Am organizat CRUCIADE in care am ucis tot ce se putea ca sa-l starpim pe NINJA NEGRU, dar degeaba.
    Jur ca am vazut NINJA NEGRU cu pasaport, cu ochii mei. Pe poza, evident, era tot NINJA NEGRU.
    Scapati-ne de NINJA NEGRU si tacem, nu mai incordam fesele, va rugam, scapati-ne de NINJA NEGRU!
    • -1 (1 vot)    
     Tu te sperii si de umbra ta! (Miercuri, 4 august 2010, 22:07)

     T+C [anonim] i-a raspuns lui Dan Surpateanu

     In rest nu am ce comenta la dizertatia ta, las medicii de specialitate sa isi dea cu parerea!
   • +2 (2 voturi)    
    atitutinea asta a a ta... (Miercuri, 4 august 2010, 18:14)

    cicero [anonim] i-a raspuns lui T+C

    Draga fata, T+C am vazu t-o cam la toti oamenii convertiti la ceva ( mai mult su mai putini recent). - fie religie sau obicei, sau mai stiu eu.

    Pt ca daca te nasti, sa zicem, musulman, asta e, soarta ! N-ai ales tu, in definitiv iti poti practica religia in pace, daca nu ai pretentii absurde poti sa si convietuiesti lejer alaturi de alte culturi.
    Dar adaca te-ai convertit recent , atunci clar ca incerci a-i faci pe toti sa inteleaga ce alegere buna ai facut tu, de ex cat de buna este religia musulmana pentru bietele femei, ca le apara de violuri etc ( ma rog nu am stat sa citesc toate elucubratiile tale- entuziasmul si inversunarea mi se par extrem de puerile- probabil ca esti si destul de tanara).

    Deci ce facura unii ? te suparara! zisera ca Islamu' n-ar fi bun ( asta ai inteles tu).
    Ei dracie!
    Cum sa zica ei asa ceva?
    Si-ai sarit repede sa-i lamuresti ca sunt niste habarnistii ( desi tu insati esti, habar n-ai de diferenta intre niqab, hijab si burqa- cine ti-a pus linkurile de la wikipedia a facut foarte bine, o descriere mai amanuntita nu cred ca s-ar fi potrivit profilului tau intelectual- no offence).

    Deci inca o data, ce faci? fara sa ai niciun argument valabil, nicio logica, in afara prostiilor invatate la "scoala intensiva pentru noile surori intru Islam", tu vii si-ti jumuli parul din cap ca noi astia suntem rai si prosti ca nu intelegem noi cum sta treaba cu Islamul si Burqa si ca nu respectam drepturile fundamentale ( mi se pare o ipocrizie crunta ca exponentii unei religii care interzic multe drepturi fundamentale femeilor lor in tara lor,si interzic pana-ntr-un punct si libertati ale strainilor in tara lor sa vina sa spun ca, in tarile strainilor nu le sunt respectate drepturile fundamentale).
    Ah si mai zici si ca nu intelegem care-i treaba cu curatenia sufleteasca- in capsorul tau probabil curatenia sufleteasca e direct proportionala cu cat de multe/groase sunt hainele de pe tine - da-mi voie sa te informez ca nu-i asa!
   • +1 (1 vot)    
    Mai termina cu prostiile tale (Miercuri, 4 august 2010, 21:38)

    DanBruma [anonim] i-a raspuns lui T+C

    Doar nu o sa ma apuc sa pierd timpul sa ma informez despre tampenii inventate de talibani cu creieri aprinsi de ignoranta. Se vede foarte clar si din prima secunda: burqa este o idiotenie, nu trebuie sa fii prof in filozofie ca sa vezi asta. Eu as zice invers, daca nici dupa mii de citanii ca ale tale (este o supozitie bineinteles) nu vezi ca burqa este o tampenie atunci ai o problema grava.
    • +1 (1 vot)    
     Burqa e preislamica! (Joi, 5 august 2010, 1:21)

     T+C [anonim] i-a raspuns lui DanBruma

     Nu are nici o treaba cu talibanii! Iar daca tu consideri timp pierdut sa te informezi, eu consider de prost gust ca tu comentezi fara sa stii despre ce e vorba! Cat despre parerea ta despre burqa, nu conteaza, e un costum popular islamic, si daca ei vor sa-l poarte, atunci sa-l poarte! Probleme grave ai tu ca iti e frica de femei!
     • 0 (0 voturi)    
      Vei vedea ca parerea mea (Joi, 5 august 2010, 10:34)

      DanBruma [anonim] i-a raspuns lui T+C

      despre burqa va conta asa cum parerea elvetienilor despre minarete a contat.
 • +3 (5 voturi)    
  Nu pot sa nu remarc... (Miercuri, 4 august 2010, 16:13)

  big_fufu [utilizator]

  ... cit de vocali sunt aparatorii islamismului din .... America...
  Cred si eu, e simplu asa, de la distanta si fara consecinte.
  Ia sa te vad eu cucoana pe matale, cu burka in cap si o ghioaga pe spinare de la preaiubitul sot, cum te duci la munca cimpului.... si mai vorbim noi despre inechitate.
  Of, lupul moralist e peste tot in ziua de azi... toti condamna, toti is vocali, dar nimeni nu vrea sa dea fata de fapt cu ...reactiunea....
  • -3 (5 voturi)    
   America? (Miercuri, 4 august 2010, 16:18)

   big_ciufu [anonim] i-a raspuns lui big_fufu

   Cine e in America pasarel, ai zburat din cuib?
   Ce ghioaga, ce munca campului? De unde stii tu?
   Ce informatii ai? Sau ai vazut si tu un film, si o stire la TV? Hai ma ne lasi, "expertule", ai aparut si tu, ca pensionarul la coada la carne sa ne arati inteligenta ta zdrobitoare! Tipic romanesc:"Adica ce, eu is mai prost?" Vezi de femeile din mediul rural, si lasa tu femeile cu burqa!
 • -3 (3 voturi)    
  Revin cu supra-simplificarea... (Miercuri, 4 august 2010, 16:24)

  Anonim [anonim]

  E simplu sa spui te supui regulilor statului in care traiesti, asa e si normal, o spune chiar un predicator islamic precum Tariq Ramadan. Dar ce te faci cand regulile sunt aplicate diferentiat functie de "arondismentul" in care traiesti in Paris....Cine le protejeaza pe aceste femei cu burqa de oprobiul public al propriilor lor comunitati daca renunta la ea ...cine le garanteaza protectia impotriva violentei, impotriva unor nedreptati care se pot intampla chiar in familiile lor...Daca tot te bagi in spatiul privat, al familiei, atunci macar sa intervii si acolo cand e nevoie, ceea ce statele occidentale nu o prea fac...
  E o forma de discriminare a unor femei care nu sunt altfel aparate...
  hai sa fim seriosi, un terorist adevrat nu intra intr-o burqa sa atraga atentia pe strada, cel mult se poate deghiza in preot crestin daca vrea sa nu atraga banuieli asupra sa...Cel mai periculos terorist e cel blond cu ochi albastri sau studentul eminent la medicina in Anglia, nu femeia cu burqa.
  Plus ca valul a fost o problema in Franta din anii 90 cand vroiau sa-l interzica, nu numai burqa, dar si hijab.
  Mie asta mi-aduce aminte de isteria nationala cand cu icoanele din scoli de parca brusc ne-am trezit toti mari secularisti. Biserica si moscheea au un rol important in comunitate, sunt un sprijin pentru multi.
  Burqa e o problema politica inventata de Sarkosi, iar discriminarea se produce in prezent in ambele sensuri: si pentru crestini din lumea araba, coptii din Egipt, dar si pentru musulmanii din Europa. Pieds noirs din anii 40-50, francezii din insule, beurrs, sicilienii vazuti ca "marochino" in nordul Italiei, sunt forme de discriminare sociala, economica ...sunt la fel de reale ca burqa...
 • -2 (4 voturi)    
  tot eu cu simplificarea (Miercuri, 4 august 2010, 16:33)

  Anonim [anonim]

  Sunt foarte putine femei care poarta burqa in prezent. ele oricum nu scot bani de la banca in burqa, nici nu lucreaza la servici cu fata acoperita. In NYTimes era un articol despre contra-miscarea impotriva liberalistilor sauditi, cand o femeie protesta impotriva mitologiei eliberarii femeii spunand ca asta risca sa o lase fara protectia sotului sau "gardianului" si i-ar face mai mult rau, ar risca s-o transforme intr-un posibil paria in spatiul public. Hai sa ne gandim la toate consecintele nu doar la ce ne convine...schimbarile sociale si culturale in lumea musulmana nu depind de burqa ci de alte lucruri mai profunde. Burqa nu e un simbol al aservirii femeii, ci poate fi un simbol al protectiei femeii. de aceea multe femei nu renunta la ea.
  in arabia saudita sunt multe drepturi ale femeii incalcate, dar nu burqa e problema. in iran sunt miscari feministe sustinute de femei care poarta burqa dar predica in spatiul public pentru drepturile femeilor...nu e decat o falsa contradictie daca analizezi mai bine ce se intampla.
  intervievata avea dreptate cand spunea intrebati femeile musulmane ce isi doresc, realizati sondaje extinse in comunitati si apoi luati o hotarare privind legislatia...
  • +2 (2 voturi)    
   "Protectie"? (Miercuri, 4 august 2010, 19:57)

   Dorin [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Ce "protectie"? De cine si de ce? Ai impresia ca pe femeile violate in tari ca Afganistan, Iran, Somalia, etc., care, mai mult, purtau burqa, au fost cumva mai "protejate"? Debitezi tampenii cat casa... Burqa este o inventie a fundamentalistilor islamici care au interpretat Coranul spre propriul lor folos si inteles. In islam femeile nu au aceleasi drepturi ca barbatii si, prin urmare, toata discutia e falsa. Femeile sunt discriminate si umilite de aceasta costumatie stupida si sinistra. Nici vorba de "protectie". Asta e o prostie fara seaman. Oamenii, deopotriva femei si barbati, asa cum ne-a creat Dumnezeu, trebuie sa se bucure cu privirea unii de ceilalti. Nu sa stea ascunsi in spatele unor masti oribile care sa le ascunda fetele...
   • -1 (1 vot)    
    Aberezi ca de obicei! (Miercuri, 4 august 2010, 21:00)

    T+C [anonim] i-a raspuns lui Dorin

    Burqa nu e o inventie fundamentalista pasarel, fundamendalismul islamic a aparut in timpul razboiului civil din Liban(1975-1990), iar Burqa e un obiect vestimentar pre islamic! Il purtau femeile oamenilor desertului ca sa-si protejeze fata de soare, de furtunile de nisip si de uscaciune! Burqa are cam 2000 de ani, si daca vei merge vreodata in mijlocul berberilor, sa zicem, vei vedea ca burqa are si modele si bijuterii atasate si tot felul de ornamente!
    Daca habar n-ai de subiect mai bine abtine-te, si nu ii mai jigni pe altii ca nu-ti da nimeni si nimic dreptul de a ii jigni pe altii! Daca esti ignorant si rau voitor, trateaza-te, dar nu ii agasa pe altii cu lipsurile tale! Te rugam frumos! Pastreaza un ton civilizat. sau abtine-te!
   • -1 (1 vot)    
    Mie mi se par sinistre femeile vulgare de la noi! (Miercuri, 4 august 2010, 21:05)

    Marian [anonim] i-a raspuns lui Dorin

    Sinistre sunt pitipoancele si genul de femei pe care il promoveaza Romania si Europa, mai nou, aceste fetite vulgare, care se straduie sa fie pornostaruri si femei fatale, sinistre prin prostia si modul lor degradant de a gandi si trai, mod de viata, pe care prostimea de la noi il elogiaza!
    Asta e sinistru Dorine, nu femeile musulmane pe care nici nu le vedem in Romania!
  • +1 (1 vot)    
   Pai pentru protectie e mai buna armura (Miercuri, 4 august 2010, 21:44)

   DanBruma [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   armura pentru femei ... votata in Franta. Ca serait pas mal, non?
 • +3 (3 voturi)    
  burqa (Miercuri, 4 august 2010, 18:24)

  Algernon [anonim]

  Doamna doctor ne zîmbește fără burqa, de la adăpostul democrației. Oare ar fi vorbit la fel dacă ar fi trăit în Afganistan? Dacă ar fi fost măritată cu un fundamentalist? Zîmbetul dumneaei este așa de frumos tocmai pentru că a beneficiat din plin de avantajele „ipocriziei vestice”. Aș vrea să „aud” o militantă pentru dreptul de a purta burqa și care are titlul de doctor obținut într-o țară musulmană și trăiește acolo.
  • +1 (1 vot)    
   Corect! (Joi, 5 august 2010, 4:28)

   nae [anonim] i-a raspuns lui Algernon

   Daca era in Afghanistan nu avea dreptul la o poza asa cum are si nu avea voie sa zica nimic.
   Vorbesc si ei sa se afle in treaba...
 • +1 (3 voturi)    
  Incredibil!!!! (Miercuri, 4 august 2010, 19:45)

  Alex [anonim]

  Ati agatat subiectul asta cu burqa si pur si simplu ni-l bagati fortat pe gat pana la suprasaturatie. Cum naiba se face ca numai opinia "expertilor" in islam are spatiu generos la Hotnews? M-am saturat sa tot aud vorbindu-se despre acest subiect irelevant si sa aud prostiile pe care le indruga acesti "experti" dar si sustinatorii lor... Lucrurile sunt simple. Musulmanii sa faca bine sa respecte legile care exista in tarile unde au ales sa traiasca si care i-au adoptat. Sa se integreze. Ca, la urma urmei, sa fim seriosi!, nu-i obliga nimeni sa-si schimbe religia. Daca nu le convine sa faca bine sa se intoarca de unde au venit. Punct.
  Se face prea multa filosofie pe subiectul asta, ce naiba...
 • +4 (4 voturi)    
  burqa si nikab, si cu el-zorab (Miercuri, 4 august 2010, 20:13)

  dumi [anonim]

  Dr. Al-Marayati, iata care-i treaba: noi, aici, in Europa, v-am primit cu o generozitate cam natanga, care acum se razbuna. in ceasul al 12-lea, cerem respectarea traditiilor noastre culturale; ale voastre nu ne intereseaza; sunteti suparati? mergeti acasa.
  • -2 (2 voturi)    
   N-ai primit tu pe nimeni amigo! (Miercuri, 4 august 2010, 20:55)

   Tariq Goldstein [anonim] i-a raspuns lui dumi

   Cand erau aici musulmanii otomani si va cadoriseau regimuri fanariote, tu nici nu existai! Ca ati preluat voi, numai metehnele altor civilizatii, asta e, e "calitatea" voastra, dar stai tu linistit ca mare parte din civilizatia si bunul simt romanesc, atat cat mai e, se datoreaza si otomanilor! In plus de asta, fa un drum pe la musulmanii din Dobrogea sa te invete ei bun simt si modestie, ca se pare ca ai nevoie!
   • 0 (0 voturi)    
    Islamul e azi ce era crestinismul in timpul Inchiz (Joi, 7 octombrie 2010, 21:16)

    V.R. [utilizator] i-a raspuns lui Tariq Goldstein

    itiei. Otomanii au fost niste barbari care au cladit un imperiu prin jihad si cuceriri militare. Iar turcii il venereaza azi nu pe vreun sultan, ci pe Ataturk, cel care i-a civilizat si europenizat intr-o mare masura!

    Pacat ca Europa nu mai are vreun Tepes care sa le vine din nou de hac teroristilor musulmani! "Unde esti tu, Tepes Doamne, sa-i imparti in doua cete, in smintiti si in misei?". Smintitii fiind aceia care adera cu buna stiinta la o religie ce instiga la ura fata de cei care nu o impartasesc (omorarea necredinciosilor si apostatilor), iar misei fiind acele personaje de-a dreptul malefice care chiar pun in practica prescrierile pline de ura ale Koranului.
 • +1 (1 vot)    
  respecta (Joi, 5 august 2010, 0:52)

  anonim [anonim]

  E foarte simplu.
  Musulmanii daca vor sa poarte cearceaful pe cap, pot sa o faca in TARA LOR.Atata timp cat esti intr-o tara straina , respecta legile tarii respctive.
  Probabil daca eu, european, as merge in Iran, m-as supune legilor de acolo.
 • 0 (0 voturi)    
  LIPSA de RESPECT fata de EUROPENI (Joi, 5 august 2010, 9:40)

  observator extern [anonim]

  KORANUL nu impune si nici macar nu recomanda o anumita vestimentatie pentru femeile "credincioase".

  In spatele acestei practici musulmane stau atitudini POLITICE. In Turcia nu vezi pe strada atatea purtatoare de basma (versiunea redusa a burcii) cate tucoaice fac asta in Germania. De ce? Ca toti sa stie ca doar musulmanii sunt adevarat crediciosi si viitorii stapani ai lumii.

  Indemnurile la violenta justificata religios propagate de KORAN sunt cele ce permit oricarui asa numit "întelept" musulman sa infierbante mintea oricarui credicios musulman.

  Sarmanii musulmani sunt amenintati cu moartea daca ar incerca sa gandeasca mai profund si sa paraseasca aceasta aberanta viziune despre lume si viata.

  Si asta cu toate ca MOHAMED a spus ca, daca unul din aderentii lui va avea probleme cu intelegerea preceptelor prezentate de el, sa se adreseze celor care citesc BIBLIA (vezi Sura 10 vers. 94). Deci CRESTINII si EVREII ar trebui sa fie consultati de musulmani in privinta dreptei credinte.

  Ce fac musulmanii insa? Stim cu totii...
  • 0 (0 voturi)    
   Si apoi prea putin imi pasa (Joi, 5 august 2010, 10:17)

   DanBruma [anonim] i-a raspuns lui observator extern

   ce impune Coranul. Coranul impune daca impune ceva musulmanilor si nu mie sau europenilor. Coranul este treaba lor si nu treaba mea si a europenilor. Burqa in afara Europei si atat, ca e prescrisa sau nu de Coran.
 • 0 (0 voturi)    
  Islam (Joi, 5 august 2010, 13:26)

  G [anonim]

  Ce a facut marea majoritate a islamicilor care nu sunt teroristi si nici fundamentalisti,pentru a determina acea minoritate anarhica sa inceteze actele dure la adresa Europei?Ce a facut pentru schimbarea opticii europenilo cu privire la pozitia islamicilor?2.Daca eu, crestin merg la Riad cu un crucifix la gat,in asa fel incat poate sa fie vazut de oricine,ce se intampla?Ma invita regele la o cafea,sau politia ma aresteaza pentru ani buni?(Asta in cel mai bun caz,daca nu sunt lapidat ca acum 2000 de ani in imperiul Roman).Problemele sunt multe si mare parte din ele sunt create de islam si nu de crestini.Acestia din urma au o reactie extrem de palida la escaladarile musulmane.
 • +1 (1 vot)    
  Ideologia islamista militanta (Vineri, 6 august 2010, 2:56)

  Mircea Talpos [utilizator]

  In fond, nu este vorba despre un vesmint, nici macar despre religie ci despre ideologie ! Ideologia este cea care, strecurata in interiorul religiei, cere individului sa devina un adept fanatic, sa-si construiasca o identitate noua si sa o arate fatis. Mecanismul asta nici macar nu se aplica doar Islamului; am vazut pe net o fotografie de pe la 1900 in care Papa aparea ca un domn in redingota cu niste decoratii pe piept ! nici vorba de costumatia spectaculoasa si teatrala pe care o poarta papii astazi si care e inspirata din costumele Evului Mediu. Si ortodoxia cunoaste acelasi proces de penetrare insidioasa a credintei de catre ideologie, cu urmarea ca se transforma in ceva belicos, de clan si nu o relatie intima intre om si Dumnezeul sau. Ideologia cere adeptului sa fie o unealta dedicata succesului cauzei, un soldat, deci are nevoie de o uniforma in "lupta" la care e chemat.
 • 0 (0 voturi)    
  probabil (Vineri, 6 august 2010, 4:31)

  jimjim [anonim]

  Probabil ca nu sint multi musulmani teroristi, dar sint deajuns de multi cit lumea civilizata sa se teama de ori ce fel de acoperamint , mai ales cind in spatele lui s-au ascuns si femei cu bomba de burta si copii cu bomba de burta . Toti musulmanii ce traiesc in tarile civilizate occidentale se bucura din plin de binefacerile capitalismului. Daca e asa de rau capitalismul , de ce nu stau in tarile lor?
 • 0 (0 voturi)    
  Satul de sfaturi de la musulmani (Vineri, 6 august 2010, 21:32)

  T+C [anonim]

  Cind esti in alta tara nu incerci sa schimbi legile pentru ca sa iti vine tie:

  Pt. madam Leila care ne de "sfaturi"
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/o-britanica-a-protestat-in-dubai-s-a-dezbracat-intr-un-mall-de-cinci-stele-902513.html
 • 0 (0 voturi)    
  Falusilui T+C: Nu este frumos sa plagiezi (Vineri, 6 august 2010, 22:59)

  Adevaratul T+C [anonim]

  Mai asta care te dai T+C nu este frumos sa plagiezi numele. Ai macar curaj si spune-ti numele tau: Ali Teroristu' Camilaru.

  Ali Teroristu' Camilaru, ma bagi in belea cu comentariile tale de kkt pro-arabe si pro-islamiste.

  Nota:
  Am numai doua comentarii facute de mine (T+C)
  cel de 6 august ora 21:32 si cel de acum care va aparea cind va aparea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by