​Parlamentarii spanioli vor dezbate propunerea de lege care interzice purtarea valului islamic in public, pe motiv ca articolele vestimentare care acopera tot corpul sunt degradante pentru femei, au declarat liderii partidelor de opozitie, informeaza Yahoo News. Spania se alatura astfel altor tari europene, precum Franta, Belgia sau Olanda, care iau in considerare interzicerea purtarii valului islamic in public, cunoscut sub numele de burqa sau niqab.

Val IslamicFoto: Reuters

Oficiali ai Partidului Socialist de guvernamant au declarat ca vor sprijini propunerea Partidului Popular de opozitie, cu exceptia cazului in care se va decide ca noul proiect legislativ este neconstitutional. O dezbatere in Camera inferioara a Spaniei a fost stabilita de catre Partidul Popular pentru zilele de marti sau miercuri. Sesiunea de voturi va fi programata dupa dezbateri si cel mai probabil va avea loc in toamna.

Ministrul justitiei, Francisco Caamano a declarat, in luna iunie ca hainele burqa "nu sunt compatibile cu demnitatea umana". Totusi, valurile care acopera doar capul nu vor fi incluse in interdictie, deoarece acestea fac parte din costumul traditional spaniol, care acopera adesea capetele cu un voal numit mantila si care se poarta in special in timpul slujbelor bisericii, in partea de sud a tarii.