Si parlamentul italian intentioneaza sa impuna o interdictie privind purtarea valului islamic (burqa), folosit de femeile musulmane pentru a-si acoperi fata, a anuntat ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, potrivit The Muslim News, care citeaza agentia italiana ANSA. Masura este similara celei propuse saptamana aceasta in Franta, insa potrivit lui Maroni, membrii partidului sau - Liga Nordului - au inaintat inca din toamna anului trecut un proiect de lege in acest sens.

Problema a fost readusa in discutie dupa ce o comisie parlamentara din Franta a recomandat marti interzicerea partiala a valului islamic integral (burqa) si adoptarea de masuri pentru a nu permite purtarea acestuia in in institutii publice precum spitale, scoli, dar si in mijloacele de transport in comun.

Intr-un raport de aproape 200 de pagini, foarte asteptat de opinia publica franceza, comisia recomanda refuzul rezidentei sau al cetateniei pentru orice persoana care afiseaza semne vizibile de "practici religioase radicale".

Ancheta a fost demarata dupa ce, recent, presedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat ca valul islamic descalifica femeile si "nu este binevenit in Franta".

In timp ce in Franta argumentul pentru interzicerea valului islamic il reprezinta "afrontul adus de acesta fata de valorile seculare franceze", in Italia politicienii sustin ca problema este una legata de securitate.

De altfel, proiectul legilativ depus in Parlament readuce in actualitate o lege antiterorism adoptata in 1975, prin care se interzice purtarea vreunei masti sau a vreunui articol de vestimentatie ce impiedica identificarea persoanei.

Potrivit ministrului italian pentru Afaceri Europene, Andrea Ronchi, " o noua lege nici nu ar mai fi necesara, daca legea actuala ar fi aplicata".

Daca in Franta dezbaterea despre valul islamic si locul musulmanilor in societate preocupa de peste sase luni Hexagonul, chestiunea nu a divizat la fel de mult si viata politica din Italia, sustinatori pentru adoptarea masurii aratandu-se chiar si membri ai opozitiei de centru-stanga.

"Religia nu are nici o legatura cu acest lucru, este o problema ce tine de siguranta publica. Orice persoana trebuie sa fie identificabila", a declarat Emma Bonino, fosta membra a Partidului Radical, actualmente candidat al Partidului Democrat la presedintia regiunii Lazio. Ea a declarat ca sprijina aceasta masura, "din acelasi motiv pentru care nu poti intra intr-un oficiu postal purtand o masca de schi".

In mod surprinsator, initiativa legislativa a fost cel mai aspru criticata de Alessandra Mussolini, nepoata dictatorului fascist Benito Mussolini, care a avertizat ca masura "va declansa un razboi religios, acesta fiind ultimul lucru de care are nevoie Italia acum".

Burqa sau niqab

Exista doua tipuri de valuri folosite de femeile musulmane pentru acoperirea fetei: niqab si burqa.

Niqabul lasa de obicei ochii descoperiti. Este purtat cu un val care acopera capul si poate fi folosit alaturi de un val separat, pentru ochi.

Burqa acopera intreaga fata si corpul, cu o plasa in dreptul ochilor, pentru ca femeia sa poata vedea.