Barcelona intentioneaza sa fie primul mare oras din Spania care va interizce purtarea traditionalului val islamic in cladirile publice, a anuntat primarul localitatii, citat de AFP. Jordi Hereu a declarat ca va semna un decret care se va aplica in toate spatiile publice, precum Primarie, pietele acoperite sau in crese.

"Nu e posibil ca cineva sa intre intr-o cladire fara sa fie identificat", a afirmat primarul socialist.

Hereu a afirmat ca masura nu vizeaza "un anumit grup religios", adaugand ca ea se va aplica si celor care poarta casti de protectie sau cagule.

AFP precizeaza ca alte doua orase din Catalunia, Lerida si El Venrell, au decis recent sa interzica folosirea valului islamic in cladirile publice. Alte doua municipalitati, in Tarragona si Gerona, iau in calcul impunerea unor masuri similare, la fel intamplandu-se si in Coin, in regiunea andaluza.

Liderii din 11 moschei din Catalunia au anuntat ca vor contesta la Curtea Constitutionala deciziile de intericere a valului islamic.

In Spania, care are o populatie de 47 de milioane, traiesc in prezent circa un milion de musulmani. Numarul imigrantilor din tarile musulmane a crescut vertiginos in Spania incepand cu anii '90.

Luna trecuta, legislativul belgiana aprobat o lege care interzice purtarea valului burqa in locuri publice, inclusiv pe strazi, aceasta fiind prima initiativa legislativa de acest fel in Europa. La randul sau, Guvernul de la Paris a dat unda verde unui proiect de lege ce interzice purtarea valului islamic in public. Textul va merge in Parlament in iulie.