Dan Voiculescu, George Copos, George Becali, Dan Diaconescu, Ioan Niculae, George Padure si Dinu Patriciu sunt personajele unuia dintre cele mai de succes documentare romanesti: "Kapitalism - reteta noastra secreta", in regia lui Alexandru Solomon. La patru ani de la lansarea memorabilului film, HotNews.ro a inventariat parcursurile pe care le-a avut fiecare dintre cei 7 protagonisti. Citeste mai jos de unde au pornit si ce s-a intamplat intre timp cu magnatii care i-au povestit regizorului cum au facut primul milion de euro. Vezi ce spune regizorul Alexandru Solomon despre evolutia "personajelor" sale, dupa terminarea documentarului.

Voiculescu, Diaconescu, Becali, Niculae, Copos si PadureFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
  • UPDATE 2 aprilie 2015: Ioan Niculae a fost condamnat definitiv 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare. Numarul miliardarilor din filmul "Kapitalism - reteta noastra secreta” care sunt in inchisoare a ajuns la 5 din 7. Ceilalti doi sunt George Padure si Dinu Patriciu, care a decedat in 2014
  • UPDATE 4 martie 2015: Dan Diaconescu a fost condamnat definitiv la 5 ani si sase luni de inchisoare cu executare. Numarul miliardarilor din filmul "Kapitalism - reteta noastra secreta” care sunt in inchisoare a ajuns la 4 din 7

In aprilie 2010 se lansa in cinematografele romanesti unul dintre cele mai bune filme ale anului: "Kapitalism, reteta noastra secreta", de Alexandru Solomon - "un documentar agresiv, dar cu bun-simt si imaginatie formala, despre noii imbogatiti ai Romaniei", scria la acea vreme Iulia Blaga. La 5 ani de la inceperea filmarilor, procesele si arestarea a 3 dintre magnatii intervievate au tinut prima pagina a ziarelor zile intregi.

Alexandru Solomon

Alexandru Solomon

Foto: HotNews.ro

Alexandru Solomon, regizorul documentarului, a declarat pentru HotNews.ro, via e-mail, ca in urma cu 5 ani arestarea a 3 dintre persoanele pe care le intervieva "parea de domeniul fictiunii. Stiam ca o parte dintre ei au dosare pe rol, dar n-as fi crezut ca vor ajunge la inchisoare".

"Senzatia mea este ca se incheie o epoca, ca un anume fel de a face business 'de tranzitie' nu mai este posibil. Poate ca generatia marilor capitalisti nascuti si hraniti de retelele nomenklaturii si ale securitatii - cu ramificatiile lor interlope - se apropie de termen. Asta nu inseamna ca cei care vin din urma sunt mai buni. Si ramane de vazut daca elita politico-economica va lasa justitia sa functioneze la parametrii acestia de acum inainte", a afirmat pentru HotNews.ro regizorul Alexandru Solomon.

Intrebat de la care dintre cei 7 se astepta cel mai putin sa aiba parcursul pe care l-a avut in acest rastimp, Alexandru Solomon a raspuns: "Nu faceam pronosticuri in ceea ce-i priveste atunci cand lucram la film. Mi se pare ca nu parcursul lor este surprinzator, ci faptul ca - dupa ani de zile - s-au dat sentinte si multe alte procese sunt pe rol si avanseaza. In egala masura, ma uluieste felul in care inalti functionari, magistrati si oameni de afaceri continua sa practice 'reteta noastra secreta' si isi risca astfel libertatea (din obisnuinta?! sau pentru ca asta a devenit a doua lor natura?!)".

Vezi mai jos ce s-a intamplat intre timp cu magnatii care i-au povestit regizorului cum au facut primul milion de euro

Dan Voiculescu

Dan Voiculescu

Foto: Agerpres

Dan Voiculescu (68 de ani) este protagonistul uneia dintre cele mai cunoscute scene din documentar. Este vorba despre reactia lui Voiculescu atunci cand este intrebat, intr-un interviu realizat in 1991 de o televiziune din Canada, cat valoreaza compania Crescent. Vezi aici scena introdusa de Alexandru Solomon in documentarul sau.

  • Interviul de mai sus este din 2010, iar in cadrul inregistrarii sunt si secvente care nu au aparut in film

In 2009, atunci cand au fost realizate interviurile pentru documentar, Dan Voiculescu era senator, presedinte de onoare al Partidului Conservator (PC), controla trustul Intact, era trimis in judecata in Dosarul "I.C.A.".

Un an mai tarziu, Voiculescu iese cu initiativa crearii unei aliante a partidelor de opozitie impotriva lui Basescu. Intr-o scrisoare deschisa adresata liderilor PSD si PNL, liderul PC ii indemna pe acestia sa formeze "Alianta Social-Liberala", o coalitie care sa reprezinte o opozitie unita, cu un program politic comun, si care sa functioneze ca un "guvern din umbra", capabil sa doboare, in 2012, guvernarea PDL.

Ideea se transforma in Uniunea Social - Liberala (USL), compusa din PSD, PNL si PC, care la inceputul anului 2012 (pe valul unor manifestatii anti-Basescu si al unei campanii mediatice fara precedent) a reusit sa impuna schimbarea guvernului Boc cu guvernul Mihai Razvan Ungureanu - care a picat apoi in aprilie 2012 in urma unei motiuni de cenzura, iar Victor Ponta a fost desemnat premier din partea USL (Sursa).

In martie 2011, Curtea Suprema decide, definitiv si irevocabil, ca Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea cu numele de cod "Felix".

Dan Voiculescu avanseaza public in repetate randuri ideea unei noi suspendari a presedintelui, idee care se materializeaza in iulie 2012. Basescu este suspendat, PDL boicoteaza referendumul de demitere, acesta este invalidat, iar Traian Basescu revine in functie. Vezi aici si cele mai importante momente politice din 2011 in care este implicat Dan Voiculescu

Intre timp, Voiculescu incepe jocul de ping-pong cu functiile de parlamentar, ceea ce duce la mutarea dosarului ICA de la o instanta la alta. Dupa ce este judecat la Tribunalul Bucuresti, dosarul este trimis la Inalta Curte in martie 2009, ca urmare a faptului ca Voiculescu devine senator. In iunie 2012, cand dosarul se apropie de o solutie in prima instanta, Dan Voiculescu isi da demisia din Senat, invocand o serie de initiative legislative care nu i-au fost votate. In consecinta, instanta trimite din nou dosarul la Tribunalul Bucuresti. In decembrie 2012, Voiculescu candideaza insa din nou in alegerile parlamentare, este reales senator, iar dosarul merge de la Tribunal la Inalta Curte - instanta competenta sa judece demnitarii. In ianuarie 2013, Voiculescu demisioneaza din nou din Parlament, asa ca dosarul se intoarce la Tribunalul Bucuresti.

Pe 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti da sentinta: 5 ani de inchisoare pentru Dan Voiculescu. Sentinta este atacata la Curtea de Apel, care pe 8 august 2014 da sentinta finala: Dan Voiculescu este condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare. In prezent, Voiculescu este dupa gratii. Vezi aici dosarul ICA

In 2013, Dan Voiculescu a fost trimis in judecata in alt dosar, de santaj, alaturi de fiica sa Camelia si de Sorin Alexandrescu, directorul Antena Grup. (Detalii aici)

George Becali

George Becali

Foto: Agerpres

George Becali (56 de ani).La momentul filmarilor pentru documentarul "Kapitalism - reteta noastra secreta", George Becali era proaspat ales europarlamentar. "Am filmat la Strasbourg, in prima lui zi de activitate europarlamentara, dupa aceea am filmat intr-o zi la Palat", dupa care Gigi Becali nu a mai vrut sa continue filmarile, a declarat pentru HotNews.ro, in 2010, regizorul Alexandru Solomon. Acesta a povestit ca "cea mai grea relatie, in sensul de comunicare, a fost cu Becali".

Astazi, Gigi Becali este in inchisoare si are de executat o pedeapsa de trei ani si jumatate. El a fost condamnat, in 20 mai 2013, la trei ani de inchisoare in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii si a primit ulterior un spor de sase luni, dupa alte doua condamnari, in dosarul "Valiza" si in cel al sechestrarii celor care i-au furat masina.

Din 2010, de la lansarea documentarului, si pana in prezent, patronul clubului de fotbal Steaua Bucuresti a fost membru al Parlamentului European (mandatul s-a terminat in 2012), a fost ales apoi, in decembrie 2012, deputat in Parlamentul Romaniei din partea USL. Ca parlamentar, George Becali a fost membru al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, pana la condamnarea sa penala in mai 2013 (Sursa).

In 2002, averea lui era estimata de Top 300 Capital la 100-150 de milioane de dolari. In 2013, Topul Forbes Romania 2013 a estimat valoarea averii lui Becali la 49 de milioane de euro. Citeste aici evolutia averii lui Gigi Becali in ultimul deceniu.

In aprilie 2014, editorialistul Ishaan Tharoor scria, pe blogul cotidianului Washington Post, ca cel mai jignitor patron de club din lume este finantatorul FC Steaua, Gigi Becali.

In mai 2014, eliberat pentru 24 de ore din Penitenciarul Poarta Alba pentru buna purtare, Gigi Becali a declarat ca daca Victor Ponta va iesi presedinte va fi gratiat si el si Giga Popescu, potrivit GSP.ro.

George Copos

George Copos

Foto: Agerpres

George Copos (61 de ani) face si el parte din lista milionarilor intervievati de Alexandru Solomon si ajunsi apoi in puscarie. In anul 2002, Top 300 Capital ii estima averea la circa 100-150 de milioane de dolari, in 2007 aceasta a urcat la 700 de milioane de dolari, pentru ca in 2013 Copos sa revina la circa 150 de milioane de euro. Afacerile sale s-au extins in industria hoteliera (in Bucuresti controleaza hotelurile Crowne Plaza si Hilton), panificatie, comert, imobiliare. In 1993, a preluat clubul Rapid Bucuresti, pe care l-a cedat in 2013, intr-o situatie financiara dificila, altui om de afaceri, Nicolae Cristescu (Sursa).

Astazi, George Copos ispaseste o pedeapsa de 3 ani si 8 luni de inchisoare in dosarul "Transferurilor" - si tocmai a primit sentinta definitiva in dosarul Loteria I: 4 ani de inchisoare cu executare.

In dosarul "Transferurilor", Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat, in 4 martie 2014, pe Jean Padureanu la trei ani si patru luni de inchisoare, pe George Copos la trei ani si opt luni, pe Mihai Stoica la trei ani si sase luni, pe Cristian Borcea si Ioan Becali la cate sase ani si patru luni, pe Victor Becali la patru ani si opt luni, pe Gheorghe Popescu la trei ani, o luna si zece zile, iar pe Gigi Netoiu la trei ani si patru luni de inchisoare cu executare. George Copos este incarcerat la Penitenciarul Rahova (Sursa).

Instanta a dispus si confiscarea mai multor sume de bani in cazul lui Copos, rezultate din diferite transferuri de fotbalisti (Detalii aici).

Dan Diaconescu

Dan Diaconescu

Foto: youtube.com

Dan Diaconescu (46 de ani) - Patron al postului OTV, Dan Diaconescu declara in 2009 in documentarul "Kapitalism": "Eu nu am vrut intentionat ca decorurile mele sa arate opulent fiindca acasa la romani este o mare saracie, la cei mai multi dintre ei. Tot timpul am stiut ca televiziunile mari pierd foarte tare cand isi prezinta show-urile sau diverse emisiuni de stiri in decoruri poleite cu aur".

Regizorul Alexandru Solomon explica in 2010 pentru HotNews.ro ca l-a inclus pe Diaconescu in proiectul sau pentru ca "ma interesa un om care sa fi facut cumva avere din televiziune si nu sa fi investit in televiziune ca arma mediatica, politica, de influenta. Si Dan Diaconescu era acest om".

UPDATE 4 MARTIE 2015 Dan Diaconescu intra in inchisoare. Astazi, Dan Diaconescu a fost condamnat definitiv la 5 ani si sase luni de inchisoare cu executare, pentru santaj. Detalii aici

Astazi, Diaconescu a disparut din topurile celor mai bogati oameni din mass-media si din publicitate, dupa ce in 2011 el era pe locul 10, dupa Sorin Ovidiu Vantu, cu 8-9 milioane de euro, in topul Forbes (Sursa).

In octombrie 2010, patronul postului de televiziune OTV a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat de santajarea primarului de atunci al comunei aradene Zarand, Ion Mot, precum si a omului de afaceri Paul Petru Tardea. In rechizitoriu se arata ca, in perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-a amenintat repetat pe primar, pentru a-l determina sa-i dea o suma de 200.000 euro. Potrivit DNA, amenintarile au fost facute direct, in cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct" din 21 iulie 2009 difuzata la OTV, dar si indirect, prin intermediul unei alte persoane.

Amenintarea a constat in dezvaluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului ca ar fi corupt, ca ar fi savarsit tranzactii ilicite cu terenuri agricole apartinand cetatenilor comunei, pagubindu-i pe acestia, ca are o avere importanta obtinuta ilicit si ca face trafic de influenta pe langa unii ministri (Sursa).

In acest dosar, Dan Diaconescu a fost arestat pe 23 iunie 2010 de magistratii Judecatoriei Sectorului 1. Pe 25 iunie 2010, la recurs, judecatorii Tribunalului Bucuresti l-au eliberat. In decembrie 2013, Dan Diaconescu a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare pentru santajarea fostului primar, potrivit Mediafax. Decizia nu este definitiva.

Dan Diaconescu si-a facut partid politic in septembrie 2011 - Partidul Poporului-Dan Diaconescu (PP-DD) - cu care a participat la alegerile locale si la alegerile parlamentare din 2012. Diaconescu a candidat el insusi pentru un scaun de deputat in acelasi colegiu cu premierul Victor Ponta, dar a pierdut in fata acestuia. Partidul sau a intrat insa in Parlament, dupa ce a obtinut 47 de mandate de deputat si 21 de senator.

In 2012, Dan Diaconescu s-a lansat cu tam-tam in pozitia de salvator al Oltchim si a anuntat cu 10 zile inainte de privatizare ca vrea sa cumpere compania impreuna cu poporul. A castigat licitatia, insa privatizarea a esuat pentru ca Dan Diaconescu nu a platit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro (Detalii aici).

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a retras licenta OTV in ianuarie 2013, din cauza unor amenzi neplatite (Sursa). Diaconescu a revenit 'pe sticla' in octombrie 2013, cand a lansat OTV "din Italia". (Detalii aici)

Dan Diaconescu a candidat fara succes atat la alegerile europarlamentare din 2014, cat si la alegerile parlamentare partiale de anul acesta, unde a pierdut in fata lui Ovidiu Silaghi.

In aceasta vara, inaintea alegerilor prezidentiale, Victor Ponta a bagat Partidul Poporului - Dan Diaconescu in Guvern, prin numirea lui Liviu Neagu, secretarul general al PP-DD, in functia de secretar general adjunct al Executivului. "Am apelat la PP-DD fiindca PNL-ul a rupt fara nicio explicatie colaborarea cu PSD in tara si am pierdut majoritatile locale", a explicat premierul Victor Ponta.

De la mijlocul lunii iulie 2014, Dan Diaconescu este din nou realizator TV. De data aceasta, emisiunea sa este difuzata de Romania TV, postul controlat de Sebastian Ghita. Fondatorul OTV a revenit 'pe sticla' in conditii suspecte: CNA nu a lamurit - si nici nu a incercat sa lamureasca - timp de mai bine de o luna daca este vorba despre o retransmisie ilegala a 'OTV-ului italian', asa cum sugereaza aparentele, sau despre o emisiune proprie, cum sustine Romania TV. Detalii aici

In cadrul acestei emisiuni, Dan Diaconescu organizeaza un "concurs" de strangere de semnaturi pentru candidatura sa la prezidentiale, oferind in schimbul semnaturilor posturi in servicii secrete sau ambasade. Detalii aici

Ioan Niculae

Ioan Niculae

Foto: Agerpres

Ioan Niculae (60 de ani)avea inainte de criza o avere estimata la 1,4-1,6 miliarde de euro, iar in anul 2013, Top 300 Capital ii estima averea la 1,7 miliarde de euro (Sursa). Patronul InterAgro a fost primul intervievat de Alexandru Solomon pentru documentarul sau, in mai 2009. Chiar in prima zi de filmari, cu microfonul pus si echipa de filmare dupa el, patronul InterAgro le-a spus angajatilor ca va suna la un secretar de stat pentru a fi admisa o contestatie depusa de compania sa. Secventa apare in filmul "Kapitalism - reteta noastra secreta".

Astazi, Ioan Niculae se afla in top 10 "latifundiari" din Romania, incasand printre cele mai mari subventii in agricultura, si este urmarit penal de DIICOT pentru ca ar fi luat gaze prea ieftine de la compania se stat Romgaz. In acest dosar sunt si fostii ministri Varujan Vosganian si Adriean Videanu, acuzati de procurori ca au favorizat compania Interagro, detinuta de magnatul Ioan Niculae, sa obtina preturile preferentiale de la compania de stat Romgaz, cauzand un prejudiciu de 130 de milioane de euro. Detalii aici. Ioan Niculae a negat acuzatiile si a sustinut ca nu a primit gaz la alte preturi decat alte companii.

  • UPDATE 2 aprilie 2015: Ioan Niculae a fost condamnat definitiv 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare in dosarul "Mita la PSD". Detalii aici

Ioan Niculae a fost trimis in judecata in alt dosar - "mita la PSD" - alaturi de liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu, in decembrie 2012, cei doi fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice in campania electorala din 2009. In noiembrie 2013, Ioan Niculae si Gheorghe Bunea Stancu au fost achitati de catre Judecatoria Sector 1, dar decizia nu este definitiva.

In luna mai a acestui an, Ioan Niculae a divortat de sotia sa, Domnita Niculae, dupa aproximativ 31 de ani de casnicie, potrivit Mediafax. Instanta a respins cererea acesteia de a primi 10 milioane de euro la divort, insa decizia nu este definitiva.

Ioan Niculae a fost, inainte de '90, ofiter de Securitate, lucrand in Directia economica a Securitatii, a declarat in urma cu un an directorul SRI, George Maior, potrivit Mediafax. Pe langa combinatele Amurco SRL Bacau, Donau Chem Turnu Magurele, Voromet Victoria, fabrica de tevi Zimtub, Ioan Niculae detine si clubul Astra Giurgiu care a castigat Cupa Romaniei in 2014 (Sursa).

George Padure

George Padure

Foto: Agerpres

George Padure (60 de ani)a povestit in cadrul documentarului cum se faceau afacerile in Constanta condusa de Nicusor Constantinescu. "Totul trece pe la ei, totul... Altfel nu iei nicio autorizatie. Iar daca nu-ti vezi de treaba, mai intri si prin puscarie", declara in 2009 George Padure, potrivit Adevarul.

Regizorul documentarului, Alexandru Solomon, afirma in 2010 pentru HotNews.ro ca "a fost cel mai simplu de lucrat" cu George Padure, "pentru ca era mai liber si disponibil si a fost si a fost unul dintre primii care au acceptat". Dupa difuzarea oficiala a documentarului, Padure a declarat pentru HotNews.ro ca este "un film bun" (Sursa).

George Padure a disparut intre timp din prim-planul vietii politice si economice, dar si din topurile celor mai bogati romani. In 2012, presa relata ca proiectul imobiliar Sigma a falimentat, in timp ce proiectul Metropolis era amenintat cu insolventa. Intr-un interviu publicat de Kamikaze in 2012, George Padure declara ca se reorienteaza catre productia de bunuri de consum.

Padure afirma pentru Kamikaze in urma cu doi ani ca este activist PSD din 2003 si cotizeaza "nu trei lei cinzeci", dar ca nu a fost niciodata chemat sa candideze pentru o functie. "Mi-ar fi placut sa fiu din nou candidat, la orice sector, si sint convins ca as fi cistigat. Eu, ca primar, i-am dat lui Ponta casa. A venit la mine si mi-a zis: 'Vreau si eu casa'", a spus Padure, potrivit sursei citate.

Padure a fost primar independent al Sectorului 1 Bucuresti (1996 - 2000), ulterior a fost consilier general al Capitalei (2000 - 2004). Dupa absolvirea liceului a urmat scoala de meserii, in anii '80 a plecat in Anvers, Belgia, unde a preluat la un moment dat conducerea unei societati de comert cu produse electronice, iar in 1986 si-a deschis propria afacere, GEPA, potrivit site-ului personal. Dupa Revolutie a revenit in Romania si a infiintat Gepa Electro Center.

Dinu Patriciu

Dinu Patriciu

Foto: Hotnews

Dinu Patriciu (1950-2014) ocupa in 2009, la momentul interviului pentru documentar, primul loc in clasamentul celor mai bogati romani, top realizat de revista Forbes. Si-a pastrat prima pozitie timp de 3 ani consecutiv, pana in 2011. In urma cu o saptamana, cunoscutul om de afaceri a decedat.

Citeste aici mai multe despre evolutia omului de afaceri, a politicianului si a mogulului de presa Dinu Patriciu.

Vezi aici imagini cu Dinu Patriciu din documentarul "Kapitalism - reteta noastra secreta"

Citeste si: