WIKILEAKS Ambasada SUA a realizat in 2007 Top 5 Oligarhi si Top 3 Baroni Locali / "Bani si politica: cine detine cu adevarat Romania?"

de Departamentul Investigatii-Politic     HotNews.ro
Duminică, 27 martie 2011, 18:35 Actualitate | Esenţial


Pasaje

"In timp ce zeci de baroni locali au aparut dupa 1989, un mic grup de persoane foarte influente continua sa exercite o influenta semnificativa in politica din Romania. (...) Multi pastreaza legaturi obscure cu fosta Securitate din Romania sau cu persoane din serviciile de informatii si isi promoveaza interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le detin", se arata intr-o telegrama clasificata drept confidentiala, din 2007. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: "Bani si politica: cine detine cu adevarat Romania?" In cadrul documentului este realizat un top cinci al oligarhilor din Romania, precum si al baronilor locali. Printre ei: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae, Gigi Becali si Attila Verestoy.

 • Raportul a fost semnat Taplin. In perioada respectiva, Mark Taplin era adjunctul ambasadorului SUA. Taplin mentioneaza ca raportul a fost pregatit de absolventul Universitatii Indiana, Jeremy Stewart, in practica pe perioada verii in cadrul Sectiunii Politice a Ambasadei

Redam integral telegrama.  

"Sumar. De tranzitia Romaniei de la comunism, urmata de privatizarea intreprinderilor de stat, a beneficiat enorm un mic grup de persoane cu conexiuni la regimul care a urmat imediat dupa comunism si/sau la Securitatea omniprezenta. O parte dintre aceste persoane s-a folosit de informatie si de relatiile dobandite in timpul carierei in cadrul Securitatii pentru a face avere, in timp ce altii au recrutat fosti ofiteri de Securitate pentru a le servi interesele. In timp ce zeci de baroni locali au aparut dupa 1989, un mic grup de persoane foarte influente continua sa exercite o influenta semnificativa in politica din Romania. Niciuna dintre aceste persoane nu este legata exclusiv de un singur partid, chiar daca ei insisi sunt membri. Multi pastreaza legaturi obscure cu fosta Securitate din Romania sau cu persoane din serviciile de informatii si isi promoveaza interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le detin. Aceasta telegrama furnizeaza instantanee ale unor persoane considerate in general a fi printre «oligarhii» de frunte in Romania. Sfarsitul sumarului.

Top cinci Oligarhi

Dan Costache «Dinu» Patriciu: Patriciu este presedintele si actionarul majoritar al Rompetrol Group si un membru proeminent al PNL. Foarte apropiat de premierul Tariceanu, Patriciu controleaza practic esaloanele superioare ale PNL si are un numar enorm de parghii asupra actualului guvern. In plus, Patriciu are o relatie stransa si cu fostul prim-ministru Adrian Nastase, omul aflat la putere cand Patriciu a achizitionat Rompetrol de la stat. Dupa ani de zile in Camera Deputatilor, Patriciu s-a aflat intr-un grup de deputati care a demisionat din Parlament in 2003, din cauza «legii incompatibilitatilor» care restrictiona amestecarea intereselor publice cu cele private. In ciuda acestui lucru, cativa politicieni PNL (in special europarlamentari) datoreaza carierele lor politice sustinerii financiare a lui Patriciu, iar influenta lui in acest partid este indiscutabila. In timpul alegerilor din 2004, Patriciu a fost o sursa majora de fonduri pentru PNL si a sustinut o alianta PSD-PNL. Potrivit unor documente oficiale date publicitatii, Patriciu a donat PNL-ului aproximativ 23.000 de dolari in 2004; suma neoficiala este aproape sigur mult mai mare. Totusi, Patriciu si-a impartit pariurile in aceste alegeri, donand cel putin 60.000 de dolari PSD-ului prin filiale Rompetrol. In mai 2005 el a fost arestat (dar eliberat imediat) pentru mai multe acuzatii de natura economica legate de privatizarea rafinariei Petromidia, inclusiv frauda, spalare de bani si evaziune fiscala (conform telegramei de referinta B). Progresul in acest caz a fost lent, in special de la inceputul acestui an. Acuzatiile ar putea fi considerate nefondate in urma unei hotarari judecatoresti din iulie 2007 potrivit careia SRI ar trebui sa-i plateasca acestuia daune pentru interceptarea ilegala a telefonului sau. Conform unei importante reviste de business, despagubirea ar fi fost de 600 de milioane de dolari in 2006.    

Dan Voiculescu: Senatorul Voiculescu conduce Partidul Conservator (PC), este actionar majoritar in grupul de afaceri Grivco si controleaza Intact Media Group (care controleaza trei statii importante de televiziune, al doilea ziar ca tiraj, Jurnalul National, si saptamanalul Saptamana Financiara, printre alte active). In iunie 2006, a fost declarat oficial colaborator al Securitatii sub numele de cod «Felix», impiedicandu-l sa preia functia de vicepremier. Desi a insistat ca rolul sau din trecut in Securitate nu a fost mai mare decat al romanului de rand si ca si-a servit tara castigand valuta, pozitia sa din perioada comunista de manager al unei companii in spatele careia se afla Securitatea sugereaza ca a fost mai degraba ofiter de rang-inalt al Securitatii, decat un simplu colaborator (conform telegramei de referinta B). Oponent virulent al lui Basescu si unul dintre liderii miscarii de suspendare si inlaturare a presedintelui, Voiculescu a fost acuzat in instanta in primavara lui 2007 de spalare de bani. Prima motivatie a lui Voiculescu, si de fapt adevaratul scop al partidului sau, este sa-i protejeze interesele de afaceri. Ii lipseste un program politic sau o ideologie limpede si isi aliniaza partidul oportunist. Voiculescu nu este singurul politician pentru care imbogatirea personala este principala motivatie. George Copos, un aliat al Partidului Conservator al lui Voiculescu si vicepremier, are o avere estimata la 420 de milioane de dolari si este in mod cert din aceeasi stofa, desi averea sa este centrata pe industria hoteliera; el este, probabil, cel mai bine cunoscut ca proprietarul unei echipe de fotbal de top din Romania, Rapid. Averea familiei Voiculescu este de aproximativ 500 de milioane de dolari in 2006.

Sorin Ovidiu Vantu: Desi el sustine ca inclina spre dreapta politica, Sorin Ovidiu Vantu nu are legaturi directe cu un singur partid politic, optand in schimb sa le influenteze pe toate. Vantu si-a cladit initial averea facand afaceri cu cupoane de privatizare, bazandu-se pe o retea de fosti ofiteri ai Securitatii pentru informatii de interior despre companii mari. Practicile sale de afaceri au fost controversate, poate chiar penale. In 2000, cel mai mare fond mutual din Romania - o schema piramidala orchestrata de Vantu - s-a prabusit, pagubind aproximativ 300.000 de investitori cu circa 400 de milioane de dolari. In ianuarie 2007, a fost condamnat la doi ani de inchisoare, cu posibilitate de recurs, pentru falsificare de documente care sa ascunda deturnarea de fonduri de la schema piramidala pentru a finanta o banca. Vantu isi mentine influenta asupra politicii romanesti prin legaturi ample cu persoane din esaloanele superioare ale guvernarii din Romane. In timpul presiunilor din primavara anului 2007 de a-l suspenda si inlatura pe presedintele Basescu, Vantu l-a consiliat in mod activ pe liderul PSD Mircea Geoana in strategia sa politica si de media. El este de asemenea legat de fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu, acum secretar de stat in cadrul ministerului, care a facut parte din consiliul de administratie al uneia dintre companiile lui Vantu si este probabil inca strans legat de el. Similar, actualul ministru de Finante Varujan Vosganian a primit sustinere financiara de la Vantu in anii 1990 pentru un partid de centru-dreapta si este astazi, potrivit deputatului si liderului Partidului Initiativa Nationala Cozmin Gusa, cel putin «partial in buzunarul lui Vantu». Vantu are o relatie de prietenie puternica, recunoscuta public si de lunga durata cu fostul director SRI Radu Timofte (2001-2006) (n.r. decedat intre timp) probabil oferindu-i un anumit nivel de acces in lumea informatiilor. Influenta sa deriva si din legaturile cu liderul sindical Liviu Luca si influenta acestuia asupra sindicatelor din Romania, la fel ca si din faptul ca detine Realitatea TV, versiunea romana a CNN. Desi se pare ca nu dirijeaza conducerea editoriala a Realitatea, la modul cotidian, el a fost atent pe parcursul suspendarii presedintelui Basescu sa mentina cat de cat impresia de echilibru in abordarea postului, mai ales dupa ce a devenit tot mai evident ca miscarea de suspendare sustinuta de Geoana, Voiculescu si altii nu va trece. Valoarea neta a averii lui Vantu este estimata la aproximativ 900 de milioane de dolari in 2006.

Ioan Niculae: Se spune ca Niculae mentine relatii bune cu toate partidele mari si fostele guverne, desi in trecut a fost vazut ca un sponsor major al PSD. Inainte de 1989, Niculae ar fi fost ofiter de Securitate. Astazi el detine cea mai mare companie din sectorul agricol din Romania (InterAgro Group), precum si o companie de varf in asigurari (ASIROM). In 2000 si 2001, Niculae a fost implicat in controversata privatizare a Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), in care, dupa o licitatie trucata, a obtinut o participatie majoritara in cadrul companiei pentru doar 10 milioane de dolari. Ulterior, in 2004, Ministerul Agriculturii a recapatat controlul asupra companiei, i-a sters partial datoriile, si a revandut pachetul de control catre companii inregistrate in Insulele Virgine controlate de Niculae, crescandu-i profitul. Potrivit datelor privind finantarea partidelor publicate de Asociatia Pro Democratia, in iunie 2004, Niculae a donat peste 840.000 dolari PSD-ului prin compania sa de asigurari ASIROM si Rafinaria ASTRA din Ploiesti (pe care el o controleaza oficial prin InterAgro cu o cota de 6,5% si neoficial prin actionarul majoritar Kreyton Ltd, un holding inregistrat in Insulele Virgine). In plus, Niculae pare sa aiba legaturi cu ofiteri de rang-inalt din SRI si este in prezent implicat intr-un scandal cu ofiteri de informatii in Prahova care au fost implicati in vanzarea ilegala si neimpozitata de petrol unei retele de dealeri. Un articol din 9 martie al ziarului Ziua sustine chiar ca Niculae beneficiaza de protectia presedintelui Basescu, furnizandu-i presedintelui o polita gratuita ASIROM de asigurare de viata. Averea lui Niculae este de aproximativ 700 de milioane de dolari in 2006.

George "Gigi" Becali: Sondaje de opinie recente indica faptul ca proprietarul echipei de fotbal Steaua ocupa locul al doilea in topul popularitatii politicienilor in Romania, dupa presedintele Basescu. Se pare ca sursa averii lui Becali ar putea fi identificata in comertul cu oi facut de tatal sau pe piata neagra, dandu-le beneficii agentilor de securitate responsabili de monitorizarea sa pe cand se afla in exil din cauza asocierii sale cu Garda de Fier. Intr-un interviu acordat inainte de alegerile din 2004, Becali a recunoscut ca a primit aproximativ 150.000 de dolari de la familia sa cand regimul Ceausescu a cazut. Dupa ce a lucrat in afaceri cu «shipping» (probabil telegrama se refera de fapt la afacerile cu oi, n.red) si iaurt ("yogurt" in telegrama, n.red.) in perioada comunista, Becali si-a facut averea initiala in 1990 exportand in Turcia volume mari de rulmenti aparent furati si importand blue jeans de calitate scazuta de la un furnizor din Istanbul. Totusi, mare parte din averea sa provine din afaceri imobiliare abile, unele dintre ele legate de manipulari dubioase din interior. Becali a fost in spatele unei afaceri extrem de controversate in 1999 ce a implicat un schimb de 21 de hectare de pamant departe de Bucuresti cu un teren de aceeasi suprafata apartinand armatei in Baneasa, acum o suburbie eleganta a Bucurestiului. In iulie 2007, relatarile media au sustinut ca Becali il mituise pe fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, oferindu-i fiicei sale o proprietate in suburbie, pentru schimbul de terenuri mai sus mentionat. Becali insusi s-a legat de dreapta nationalista romana. In trecut a cerut canonizarea liderului legionar din Romania din anii 1930 Corneliu Zelea Codreanu; este liderul partidului nationalist Noua Generatie (PNG), pe care l-ar fi cumparat de la primarul Bucurestiului Viorel Lis in 2004 (conform telegramei de referinta C). Ironic, Becali are de asemenea o relatie apropiata cu liderul PSD Viorel Hrebenciuc care a sprijinit preluarea PNG de catre acesta pentru a submina PRM-ul lui Vadim Tudor. In plus, Becali are unele legaturi cu presedintele Basescu, sustinandu-i campania de referendum si, lucru foarte cunoscut, sarbatorind public o victorie a Steaua tarziu in noapte, alaturi de presedinte. El l-ar mai fi platit pe mogulul media Adrian Sarbu pentru o acoperire favorabila pe canalele sale de televiziune. Averea lui este evaluata la 950 milioane de dolari in 2006.      

Baroni locali

Attila Verestoy: Verestoy, principalul sustinator financiar al UDMR, a fost senator UDMR reprezentand judetul Harghita din 1990. In prezent este liderul UDMR in Senat si vicepresedintele comisiei comune parlamentare de supraveghere a SRI. Inainte de 1989, Verestoy, chimist de formatie, a lucrat la un institut de cercetare condus de Elena Ceausescu. In aprilie 2007, ziarul Atac a publicat afirmatii, facute de un fost ofiter de Securitate, potrivit carora Verestoy fusese recrutat de Securitate in orasul sau natal Odorheiu Secuiesc, in ciuda unei decizii din octombrie 2006 a CNSAS care indica faptul ca Verestoy nu a colaborat cu Securitatea. Din 1990, averea lui Verestoy s-a concentrat pe industria de cherestea din Harghita si pe portofoliul sau de actiuni la bursa. El a fost de asemenea implicat intr-o serie de scandaluri politice, unele dintre ele recente. In 2005, el si ministrul PNL al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, au fost implicati cand Ministerul roman al Sanatatii a oferit un contract de servicii spitalicesti de 7 milioane de dolari catre Hungastro (o companie de servicii in cadrul careia Verestoy a fost, pana de curand, principalul actionar) dupa descalificarea principalului participant la licitatie pe baza unui element tehnic. In mai 2007, el a fost implicat intr-o posibila schema de insider trading dupa ce s-a implicat, pe Bursa Romana de Valori, in tranzactii cu actiuni afectate de o lege in curs de adoptare in Parlament. Averea sa este evaluata la aproximativ 54 de milioane de dolari in 2006.

Viorel si Ioan Micula: Adesea mentionati ca fratii din Bihor, Viorel si Ioan Micula sunt de departe cei mai bogati dintre cei pe care noi ii consideram «Baroni Locali». Fratii Micula detin operatiuni media prin Centrul National Media, un conglomerat media estimat la aproximativ 150 de milioane de dolari, cu trei statii TV (National TV, N24 si Favorit TV) si o statie radio (National FM). Desi activi in afacerile media si hoteliere, ei se identifica cel mai mult cu grupul European Drinks & Food, companie cu o veche notorietate de practici de business dubioase si care a apelat in trecut la manipulare politica si economica pentru a obtine o pozitie avantajata pe piata (conform telegramei de referinta A). Fratii Micula se pare ca au legaturi cu toate partidele mari in Bihor. Un numar de consilieri locali ai PD, PSD si PNL lucreaza pentru companiile fratilor Micula, in timp ce varul lor Catalin Micula este deputat PNL responsabil cu Comisia de Cultura si Educatie. Cornel Popa, vicepresedintele PNL pentru nord-vestul Romaniei, ar fi de asemenea un apropiat al fratilor Micula. Averea lor neta a fost estimata la circa 770 milioane de dolari in 2006.

Iulian Dascalu: Cunoscut ca «Regele Mallurilor», Iulian Dascalu este un om de afaceri din Iasi relativ tanar (37 de ani) si bogat. Provenit dintr-o familie saraca, Dascalu a reusit sa transforme Iulius Group SRL intr-o companie nationala care a ridicat o serie de malluri in Moldova si Transilvania. In iulie 2007, nunta lui Dascalu in Italia s-a evidentiat cu o lista de invitati pe care se aflau toate figurile influente din Iasi, inclusiv controversatul lider PNL Relu Fenechiu (Nota: Vezi Intellipedia Biographies pentru mai multe informatii despre Fenechiu. Sfarsitul Notei). Proiectul Palas, cel mai controversat al lui Dascalu, prevede un complex rezidential in inima Iasiului, pe un teren acordat de primarul PSD Gheorghe Nechita lui Dascalu, fara o licitatie. Atat Nechita, cat si seful PNL Iasi Fenechiu si-au exprimat public suportul pentru acest proiect, determinand mass-media sa relateze despre o coalitie secreta PNL-PSD in spatele proiectului. Prin companiile sale, Dascalu are de asemenea legaturi cu justitia, cu SRI-ul si cu Securitatea, fosti oficiali de rang inalt din toate acestea lucrand acum ca directori sau avand legaturi cu compania sa. Averea sa neta este estimata la aproximativ 120 milioane de dolari.

Un foarte influent personaj care nu se incadreaza

Ion Tiriac este al doilea cel mai bogat roman din lume, potrivit Top 300 Capital, si are rezidenta in Monaco. Nu are legaturi oficiale cu niciun partid, desi este cunoscut ca a avut relatii apropiate cu PSD si cu fostul premier Adrian Nastase. In ciuda acestor legaturi, el mentine relatii bune cu toate guvernele si partidele si, spre deosebire de alte personaje, are o reputatie publica relativ pozitiva. Tiriac a fost chiar sustinut o data de partidele de opozitie ca un candidat la functia de prim-ministru intr-un posibil guvern tehnocrat. Initial, el a facut avere in afara Romaniei ca, printre altele, partenerul de dublu la tenis al lui Ilie Nastase si managerul lui Boris Becker. Statutul de star international al tenisului i-a permis lui Tiriac o anumita doza de libertate sub regimul Ceausescu, desi el a jucat pentru echipa Dinamo, asociata cu Securitatea. In Romania, el si-a dobandit averea prin dezvoltarea si vanzarea cu succes a unor companii bancare si de asigurari catre companii din Vest. Puternicele sale legaturi germane de afaceri cu companii ca HVB si Allianz Insurance au fost cele care i-au oferit un numar mare de parghii in relatia cu oficialii romani. In ciuda imaginii sale relativ curate, Tiriac a avut de-a face totusi cu controverse. Dupa ce fiul sau a fost arestat pentru trafic de droguri, Tiriac este mentionat ca si-ar fi folosit banii si puterea pentru a curata numele fiului sau, avand ca rezultat o investigare a procurorilor de caz de catre fostul ministru al Justitiei Monica Macovei. Alta controversa, in 2005, a implicat uciderea ilegala de mistreti de catre vanatori invitati in Romania de Tiriac. Averea sa este estimata la aproximativ 1,5 miliarde de dolari in 2006.

Uneori si puternicii cad

Nu toti brokerii de putere din Romania au dovedit gradul de rezistenta demonstrat de cifrele prezentate mai sus. Ovidiu Tender, un personaj legat de Securitate care si-a construit averea in afacerile cu petrol si a inselat guvernul roman cu circa 93 de milioane de dolari inainte de a fi trimis temporar dupa gratii, este exemplul perfect de fost «oligarh» a carui influenta pare sa fi scazut ca urmare a unei investigatii DNA si a pierderii de sprijin politic. Tender, care ar fi de asemenea legat de Patriciu si PNL, este profund implicat intr-un scandal de coruptie referitor la privatizarea rafinariei Rafo, in care mai sunt implicate mai multe personaje cu legaturi la crima organizata rusa (conform telegramei de referinta E). In urma dezvaluirii scandalului, Tender a ajuns dupa gratii pentru o perioada de arest preventiv de 30 de zile, dupa ce a incercat sa mituiasca un martor. Intr-o intalnire din 9 iulie cu un oficial politic al ambasadei, jurnalistii de investigatie Stefan Candea si Sorin Ozon au sugerat ca, desi inca puternica, influenta lui Tender ar putea fi in declin dupa perioada de detentie. In pofida acestui lucru, seful biroului AP in Romania i-a spus oficialului politic din cadrul ambasadei intr-o intalnire din 13 iulie ca Tender, in plin reviriment, a acumulat o suma semnificativa de bani dupa ce si-a ispasit pedeapsa, semn ca influenta sa ar fi din nou in crestere, cu atat mai mult acum cand independenta DNA este atacata. Averea neta a lui Ovidiu Tender este estimata la aproximativ 190 de milioane de dolari in 2006.

Comentariu. Jocul banilor si politicii in Romania este consistent, insa nu este static. Influenta «Baronilor Locali» s-a schimbat dupa alegerile din 2004 si dupa schimbarea guvernului din aprilie 2007. Nici «oligarhii» romani nu au garantata o prezenta continua pe scena politica romaneasca, zguduita de presedintele Basescu care le-a oferit spate politic procurorilor de la DNA sa ancheteze coruptia la nivel inalt. Problemele unui personaj precum Tender sunt dovada ca, daca anchetele dau rezultat, DNA are potentialul sa elimine personaje foarte corupte de pe scena politica si economica romaneasca. Totusi, chit ca anchetele DNA au trimis pe tusa unii jucatori majori precum Tender, nici un personaj foarte influent nu a fost inchis cu adevarat in Romania. Eforturile anticoruptie si urmaririle penale au inceput in mod limpede sa fasaie dupa aderarea la UE, pe masura ce vechile influente corupte au inceput sa se reafirme. Alte informatii despre oligarhi, baroni locali si alte personaje sunt disponibile la Embassy Bucharest's Intellipedia Biographies. Sfarsitul comentariului".   

Nota Redactiei: Raportul a fost semnat de Taplin. In perioada respectiva, Mark Taplin era adjunctul ambasadorului SUA. Taplin mentioneaza ca raportul a fost pregatit de absolventul Universitatii Indiana, Jeremy Stewart, in practica pe perioada verii in cadrul Sectiunii Politice a AmbasadeiCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23051 vizualizari

 • +13 (19 voturi)    
  Voikulescu OK. Vantu KO (Duminică, 27 martie 2011, 18:45)

  capisci [anonim]

  Lui SOV i s-a infundat se pare. Nu vroia el sa ne intarim statul? Uite ca ni l-am intarit. Pe Jiji il stim cum e, Patriciu trebuie sa-si plateasca datoriile. Neculaie si Voiculescu sunt ok, raportat la climatul economic si politic romanesc.
  • +5 (5 voturi)    
   mda! (Duminică, 27 martie 2011, 21:49)

   sunt eeu [anonim] i-a raspuns lui capisci

   sunt de acord cu tine , cu o mare exceptie ioan niculae care a fost si este pe acelasi palier cu patriciu, vezi tepele celebre care le-a dat statului si maniera cum a facut-o (ex dupa o licitatie trucata a luat tutunul romanesc, l-a indatorat , l-a devalizat si l-a dat inapoi statului sa i stearga datoriile si apoi l-a cumparat din nou, si alte afaceri pe care le are cu petrolul) . a nu-l confunda ioan neculaie, patronul de la roman brasov , pentru care jos palaria.
   • +1 (1 vot)    
    de ce (Luni, 28 martie 2011, 16:03)

    alt eu [anonim] i-a raspuns lui sunt eeu

    De ce crezi ca Ioan Neculaie e din alt aluat??????
    Frauda este mama averilor in Romania...............
  • +13 (13 voturi)    
   nici (Duminică, 27 martie 2011, 22:00)

   nici [anonim] i-a raspuns lui capisci

   Nici «oligarhii» romani nu au garantata o prezenta continua pe scena politica romaneasca, zguduita de presedintele Basescu care le-a oferit spate politic procurorilor de la DNA sa ancheteze coruptia la nivel inalt.

   No comment.
   • +1 (1 vot)    
    Exact (Luni, 28 martie 2011, 10:48)

    Gigi [anonim] i-a raspuns lui nici

    No comment si eu.
 • +30 (30 voturi)    
  Un comentariu real (Duminică, 27 martie 2011, 18:47)

  ioana [anonim]

  Excelent comentariu , se pare ca realitatea se vede mai bine din afara!
  • -23 (23 voturi)    
   Ultimul paragraf - ULUITOR (Duminică, 27 martie 2011, 19:56)

   MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui ioana

   Analiza este o opera unui stagiar - proaspat absolvent al unei universitati de mana a 3 a
   ...probabil de aceea a si fost trimis
   sa faca stagiul intr-o tara de acelasi rang...
   *
   Sa adaugam nivelul absolut infantil
   al celorlalte rapoarte - cele intocmite de Taubman...
   un amator in ale diplomatiei si ale politicii
   *
   Iata cam cine face portretul robot al tarii
   mele...
   *
   Imi pare rau dar daca sistemul de gandire yankeu opereaza atat de rudimentar
   ...imi asum riscul sa fiu (pe nedrept ...atat de
   pe nedrept...) catalogat ca pro Rusia
   decat sa afirm ca in corespondenta diplomatica
   americana data in vileag ar putea fi
   identificata vreo urma de inteligentza.
   • +11 (11 voturi)    
    atata (Duminică, 27 martie 2011, 22:01)

    atata [anonim] i-a raspuns lui MIHAI 2

    atata ca a fost indrumat, supervizat si contrasemnat de tapli. probabil ca baiatul respectiv s-a ocupat cu redactarea si aranjarea in pagina, informatiile insa au provenit de la baietii cu ochi albastri ai americanilor.
    • +6 (6 voturi)    
     info (Luni, 28 martie 2011, 0:03)

     panfil [anonim] i-a raspuns lui atata

     dela info trafic :-)
     informatiile sunt arhcunoscute si au fost culese din spatiul public, in special din pressa.
     singurl merit este ca au fost sistematizate, puse cap la cap, facand portrete bunicele.
     despre astia se facuse si un film.
     in 1990, postul abc din america a dat de cateva ori, la ora de varf, un film documentar de cca o ora, facut de ted koppel in acel an. s'a numit, daca nu ma insel, caderea unui dictator.
     ar fi interesant daca vreuna din tv ro ar da filmul. cred ca abc sau koppel ar fi de acord.
     acolo apar primii muguri ai capitalizmului in ro, patriciu, ca o stea in ascensiune, fluturand un teanc de dolari. era mai jigarit, n'avea nici barba. daca'mi amintesc bine, se presupunea ca banii erau facuti din trafic cu masini de mana a doua aduse din west.
     de fapt, se si mentiona ca deschiderea granitelor a fost o masura care sa ajute la spalarea banilor celor avuti din timpul lui al batran si pentru trafic. de fapt si berbecali tot din asa ceva a facut paralele.

     cat de universitatea numita indiana, interesant unde ai gasit clasificarea. mai intai, nici macar nu este clar ce unifersitate. in statul indiana, pe langa state univ. of indiana, mai sunt puzderie de alte univ.
     oricum indiana state nu e de mana a treia, probabil in 100 din america.

     Indiana State University - Wikipedia, the free encyclopedia
     History|Campus|Academics|University traditionsThe Princeton Review has named Indiana State as one of the "Best in the Midwest" seven years running,

     prea multa ranchiuna.
   • +5 (5 voturi)    
    Kelly School of Business (Luni, 28 martie 2011, 6:36)

    nelu [anonim] i-a raspuns lui MIHAI 2

    Prietene, Kelly School of Business de la Indiana University este in Top 20 in USA din cateva cateva mii de School of business. Un alt lucru este ca nu e doar un simplu absolvent al unei facultati ci este absolvent de MBA care e total diferit. MBA-urile aici nu se fac ca in romania asa ca trebuie sa mai studiezi detaliile....
 • -21 (25 voturi)    
  povestiri din noapte (Duminică, 27 martie 2011, 19:09)

  solo [anonim]

  .....nimic nou....taieturi din ziarele vremii....slabuta documentarea , chiar eronata uneori.Becali nu a fost un om politic influent niciodata,e un cetatean care iese in fata platind media, un "scrap" care face deliciul publicului prin aparitiile sale pe la diferite televiziuni.Are multi bani,insa nu joaca la varf.....Iar Tender este acelasi om puternic si influent dintotdeauna,el detine prin Prospectiuni SA toate informatiile posibile despre subsolul Romaniei,doar ca relatia lui cu presa este inexistenta.
  • -10 (10 voturi)    
   Corect.Amatorism jenant (Duminică, 27 martie 2011, 21:57)

   Indiana Jones [anonim] i-a raspuns lui solo

   Jeremy Stewart pare ca a absolvit Spiru Haret, cu lucrare de licenta la Tov. Bondrea. Daca doar copia din presa vremii ( dar baiatu a mai pus si de la el - elementul original ) ar fi iesit un material mai bun. Daca dupa asfel de analize puerile atingand penibilul se ghideaza Departamentul de Stat se mai mira cineva de gafele majore ale politicii americane ? Se pare ca si in USA numirile si promovarile in functii se fac tot pe criterii balcanice care au prea putina legatura sau de loc cu competenta.
 • +2 (16 voturi)    
  LECTIA DE MORALA (Duminică, 27 martie 2011, 19:16)

  IROS [anonim]

  Kissinger in zona gri

  Tom Gallaher
  7 Ianuarie 2008


  “Programul oaspetelui nu a inclus vreo intalnire cu presedintele roman – se prea poate ca Henry Kissinger sa-l fi considerat pe Traian Basescu prea impetuos. Maestrul strateg din SUA s-a simtit, aparent, mai in largul sau in compania unor inalti reprezentanti ai machiavelismului local, care se bucurasera de o relativa libertate de actiune deja in vremuri comuniste, descurcandu-se, apoi, spectaculos de bine in perioada tranzitiei la un capitalism inca “salbatic”.
  Ca atare, Dinu Patriciu si Sorin Ovidiu Vantu au fost principalele gazde ale lui Kissinger, iar pentru acesta din urma va fi fost, neindoielnic, de interes sa stea de vorba cu doi oameni care ocupa pozitiile 1 si 4 in topul celor mai bogati romani. Cu ocupantul pozitiei a treia, Ion Tiriac, se va fi intalnit poate candva in trecut, pe cand in cazul detinatorului pozitiei secunde, Gigi Becali, reputatia fostului cioban ajuns miliardar il va fi determinat sa nu se grabeasca cu un “shake hands”.
  Cu mare probabilitate, Kissinger a sosit la Bucuresti bine informat despre cei 300 de superbogatasi ai Romaniei, ale caror averi reprezinta echivalentul a circa 27% din produsul intern brut al tarii. Va fi aflat ca o treime dintre ei au reusit, anul trecut, performanta dublarii averilor lor. Briefingul pe aceasta tema va fi fost, indubitabil, suficient pentru a-l pune in cunostinta de cauza despre tot ce trebuia stiut in legatura cu Romania zilelor noastre.

  http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/kissinger-in-zona-gri-114849.html
 • -13 (13 voturi)    
  manipulare (Duminică, 27 martie 2011, 19:33)

  EU [anonim]

  Daca vrodata va putea cineva din Romania sa demonstreze cum a facut o afacere curata fara sustinerea cuiva , ori suntem naivi ori prosti .
  Nimeni dar absolut nimeni nu poate sa spuna ca e curat si cinstit ,toti si dar absolut toti sunt aserviti cuiva .
  Cine din acesti oameni a facut productie cu exceptia lui Nicolae , restul au speculat piata si naivitatea omului de-ase imbogati rapid si fara munca .
  Nu sunt ei mari vinovati , OMUL care nu gandeste este principalul vinovat .
 • -11 (13 voturi)    
  Greu (Duminică, 27 martie 2011, 20:24)

  Tryggvasson [anonim]

  "trei statii importante de televiziune?" Cine va face traducerile?
  "In iunie 2006, a fost declarat oficial colaborator al Securitatii sub numele de cod «Felix», impiedicandu-l sa preia functia de vicepremier". Nici cu gramatica nu sta prea bine.
 • +11 (11 voturi)    
  lipseste ceva (Duminică, 27 martie 2011, 21:02)

  Serafim [anonim]

  bagati si poza lui verestoy, ca sa nu-i uitam moaca.
 • +10 (10 voturi)    
  A inceput balul... (Duminică, 27 martie 2011, 21:11)

  Ali Star [anonim]

  Si americanii astia se leaga de bogatasii patriei.

  Le-a stricat linistea si reputatia.

  Rusine ambasadorilor ca nu stau in saloanele de dans, la cafele si o rachie. Se impiedeca de nume grele postrevolutionare.
 • -3 (7 voturi)    
  tanar si nerabdator (Duminică, 27 martie 2011, 21:12)

  Clujeanul [anonim]

  Nu am deloc rabdare sa citesc tot, doar ca ma distreaza ca cineva chiar crede ca Becali a fost vreodata, este sau va fi in top 5 oligarhi in Romania.

  E haios, poate restul e serios, fundamentat (nu am citit si nu stiu), dar faza cu Becali e diletantism.
 • -4 (4 voturi)    
  cei mai periculosi pt Romania!! (Duminică, 27 martie 2011, 21:39)

  Sunt eu [anonim]

  1. sunt "oligarhii " din garda veche, despre care s-a tot scris, dar despre öligarhii din noua generatie(creati de BASE) oare cand apare cate ceva.
  2.ATENTIE LA IOAN NICULAE care , desi a aparut destul de putin in presa de scandal a facut enorm de rau economiei romanesti (prin tepele celebre si prin afacerile pe care le face vezi holdinguri inregistrate in diferite insule) , a nu se confunda cu Ioan Neculaie de la ROMAN BRASOV care-si vede de treaba lui, si care a investit in mod real in economie.
  3 . Ioan Niculae (cel cu ASTRA Ploiesti), Patriciu, SOV, ar trebui sa-si plateasca nu doar datoriile , dar si multe si enorme daune.
  PACAT CA NU SE VA INTAMPLA ASTA NICIODATA!!
 • -7 (7 voturi)    
  ...esential e ca... (Duminică, 27 martie 2011, 21:40)

  bm [anonim]

  ...este interzis ca romanii sa fie bogati...! ...las' ca stim noi cine are voie ...!
  • +1 (1 vot)    
   Nu inteleg (Luni, 28 martie 2011, 15:20)

   _Rem [utilizator] i-a raspuns lui bm

   Cine zice ca e interzis sa fii bogat? Dar e normal sa dai tepe la stat si sa te imbogatesti din banii pe care ii platesc prostii???
 • -9 (9 voturi)    
  VOICULESCU - UN AFACERIST COMPETENT (Duminică, 27 martie 2011, 22:16)

  petrica20 [anonim]

  Voiculescu - un afacerist competent, Vantu - un afacerist dubios.
 • +6 (6 voturi)    
  [interesant] (Duminică, 27 martie 2011, 22:36)

  Le Meow [utilizator]

  O fotografie foarte precisa a vremii respective. Oare cum ar arata o poza de acum?
 • +12 (12 voturi)    
  mda (Duminică, 27 martie 2011, 22:38)

  cosmin [anonim]

  dupa numarul de postaci uslasi, e deranj mare la voiculescu si vantu acasa cu wikigramele astea :))))
  bagati pe foc, baieti, ca si-asa nu va crede nimeni :D
 • -5 (5 voturi)    
  topul e altul (Luni, 28 martie 2011, 9:10)

  Premosa [anonim]

  Pai acum cine detine Romania este Basescu si oligarhii PDL! Daca reactualizam topul.
 • 0 (0 voturi)    
  comun? (Luni, 28 martie 2011, 16:35)

  al-6-lea [anonim]

  Dom'le astia chiar au ceva in comun : uitatura...
  Nu credeti ?
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Marţi, 29 martie 2011, 5:38)

  pupu [anonim]

  Basescu de 5 ani tot asta zice,da nu-i bai.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by