Pasaje

"In timp ce zeci de baroni locali au aparut dupa 1989, un mic grup de persoane foarte influente continua sa exercite o influenta semnificativa in politica din Romania. (...) Multi pastreaza legaturi obscure cu fosta Securitate din Romania sau cu persoane din serviciile de informatii si isi promoveaza interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le detin", se arata intr-o telegrama clasificata drept confidentiala, din 2007. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: "Bani si politica: cine detine cu adevarat Romania?" In cadrul documentului este realizat un top cinci al oligarhilor din Romania, precum si al baronilor locali. Printre ei: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae, Gigi Becali si Attila Verestoy.

  • Raportul a fost semnat Taplin. In perioada respectiva, Mark Taplin era adjunctul ambasadorului SUA. Taplin mentioneaza ca raportul a fost pregatit de absolventul Universitatii Indiana, Jeremy Stewart, in practica pe perioada verii in cadrul Sectiunii Politice a Ambasadei

Redam integral telegrama.

"Sumar. De tranzitia Romaniei de la comunism, urmata de privatizarea intreprinderilor de stat, a beneficiat enorm un mic grup de persoane cu conexiuni la regimul care a urmat imediat dupa comunism si/sau la Securitatea omniprezenta. O parte dintre aceste persoane s-a folosit de informatie si de relatiile dobandite in timpul carierei in cadrul Securitatii pentru a face avere, in timp ce altii au recrutat fosti ofiteri de Securitate pentru a le servi interesele. In timp ce zeci de baroni locali au aparut dupa 1989, un mic grup de persoane foarte influente continua sa exercite o influenta semnificativa in politica din Romania. Niciuna dintre aceste persoane nu este legata exclusiv de un singur partid, chiar daca ei insisi sunt membri. Multi pastreaza legaturi obscure cu fosta Securitate din Romania sau cu persoane din serviciile de informatii si isi promoveaza interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le detin. Aceasta telegrama furnizeaza instantanee ale unor persoane considerate in general a fi printre «oligarhii» de frunte in Romania. Sfarsitul sumarului.

Top cinci Oligarhi

Dan Costache «Dinu» Patriciu: Patriciu este presedintele si actionarul majoritar al Rompetrol Group si un membru proeminent al PNL. Foarte apropiat de premierul Tariceanu, Patriciu controleaza practic esaloanele superioare ale PNL si are un numar enorm de parghii asupra actualului guvern. In plus, Patriciu are o relatie stransa si cu fostul prim-ministru Adrian Nastase, omul aflat la putere cand Patriciu a achizitionat Rompetrol de la stat. Dupa ani de zile in Camera Deputatilor, Patriciu s-a aflat intr-un grup de deputati care a demisionat din Parlament in 2003, din cauza «legii incompatibilitatilor» care restrictiona amestecarea intereselor publice cu cele private. In ciuda acestui lucru, cativa politicieni PNL (in special europarlamentari) datoreaza carierele lor politice sustinerii financiare a lui Patriciu, iar influenta lui in acest partid este indiscutabila. In timpul alegerilor din 2004, Patriciu a fost o sursa majora de fonduri pentru PNL si a sustinut o alianta PSD-PNL. Potrivit unor documente oficiale date publicitatii, Patriciu a donat PNL-ului aproximativ 23.000 de dolari in 2004; suma neoficiala este aproape sigur mult mai mare. Totusi, Patriciu si-a impartit pariurile in aceste alegeri, donand cel putin 60.000 de dolari PSD-ului prin filiale Rompetrol. In mai 2005 el a fost arestat (dar eliberat imediat) pentru mai multe acuzatii de natura economica legate de privatizarea rafinariei Petromidia, inclusiv frauda, spalare de bani si evaziune fiscala (conform telegramei de referinta B). Progresul in acest caz a fost lent, in special de la inceputul acestui an. Acuzatiile ar putea fi considerate nefondate in urma unei hotarari judecatoresti din iulie 2007 potrivit careia SRI ar trebui sa-i plateasca acestuia daune pentru interceptarea ilegala a telefonului sau. Conform unei importante reviste de business, despagubirea ar fi fost de 600 de milioane de dolari in 2006.

Dan Voiculescu: Senatorul Voiculescu conduce Partidul Conservator (PC), este actionar majoritar in grupul de afaceri Grivco si controleaza Intact Media Group (care controleaza trei statii importante de televiziune, al doilea ziar ca tiraj, Jurnalul National, si saptamanalul Saptamana Financiara, printre alte active). In iunie 2006, a fost declarat oficial colaborator al Securitatii sub numele de cod «Felix», impiedicandu-l sa preia functia de vicepremier. Desi a insistat ca rolul sau din trecut in Securitate nu a fost mai mare decat al romanului de rand si ca si-a servit tara castigand valuta, pozitia sa din perioada comunista de manager al unei companii in spatele careia se afla Securitatea sugereaza ca a fost mai degraba ofiter de rang-inalt al Securitatii, decat un simplu colaborator (conform telegramei de referinta B). Oponent virulent al lui Basescu si unul dintre liderii miscarii de suspendare si inlaturare a presedintelui, Voiculescu a fost acuzat in instanta in primavara lui 2007 de spalare de bani. Prima motivatie a lui Voiculescu, si de fapt adevaratul scop al partidului sau, este sa-i protejeze interesele de afaceri. Ii lipseste un program politic sau o ideologie limpede si isi aliniaza partidul oportunist. Voiculescu nu este singurul politician pentru care imbogatirea personala este principala motivatie. George Copos, un aliat al Partidului Conservator al lui Voiculescu si vicepremier, are o avere estimata la 420 de milioane de dolari si este in mod cert din aceeasi stofa, desi averea sa este centrata pe industria hoteliera; el este, probabil, cel mai bine cunoscut ca proprietarul unei echipe de fotbal de top din Romania, Rapid. Averea familiei Voiculescu este de aproximativ 500 de milioane de dolari in 2006.

Sorin Ovidiu Vantu: Desi el sustine ca inclina spre dreapta politica, Sorin Ovidiu Vantu nu are legaturi directe cu un singur partid politic, optand in schimb sa le influenteze pe toate. Vantu si-a cladit initial averea facand afaceri cu cupoane de privatizare, bazandu-se pe o retea de fosti ofiteri ai Securitatii pentru informatii de interior despre companii mari. Practicile sale de afaceri au fost controversate, poate chiar penale. In 2000, cel mai mare fond mutual din Romania - o schema piramidala orchestrata de Vantu - s-a prabusit, pagubind aproximativ 300.000 de investitori cu circa 400 de milioane de dolari. In ianuarie 2007, a fost condamnat la doi ani de inchisoare, cu posibilitate de recurs, pentru falsificare de documente care sa ascunda deturnarea de fonduri de la schema piramidala pentru a finanta o banca. Vantu isi mentine influenta asupra politicii romanesti prin legaturi ample cu persoane din esaloanele superioare ale guvernarii din Romane. In timpul presiunilor din primavara anului 2007 de a-l suspenda si inlatura pe presedintele Basescu, Vantu l-a consiliat in mod activ pe liderul PSD Mircea Geoana in strategia sa politica si de media. El este de asemenea legat de fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu, acum secretar de stat in cadrul ministerului, care a facut parte din consiliul de administratie al uneia dintre companiile lui Vantu si este probabil inca strans legat de el. Similar, actualul ministru de Finante Varujan Vosganian a primit sustinere financiara de la Vantu in anii 1990 pentru un partid de centru-dreapta si este astazi, potrivit deputatului si liderului Partidului Initiativa Nationala Cozmin Gusa, cel putin «partial in buzunarul lui Vantu». Vantu are o relatie de prietenie puternica, recunoscuta public si de lunga durata cu fostul director SRI Radu Timofte (2001-2006) (n.r. decedat intre timp) probabil oferindu-i un anumit nivel de acces in lumea informatiilor. Influenta sa deriva si din legaturile cu liderul sindical Liviu Luca si influenta acestuia asupra sindicatelor din Romania, la fel ca si din faptul ca detine Realitatea TV, versiunea romana a CNN. Desi se pare ca nu dirijeaza conducerea editoriala a Realitatea, la modul cotidian, el a fost atent pe parcursul suspendarii presedintelui Basescu sa mentina cat de cat impresia de echilibru in abordarea postului, mai ales dupa ce a devenit tot mai evident ca miscarea de suspendare sustinuta de Geoana, Voiculescu si altii nu va trece. Valoarea neta a averii lui Vantu este estimata la aproximativ 900 de milioane de dolari in 2006.

Ioan Niculae: Se spune ca Niculae mentine relatii bune cu toate partidele mari si fostele guverne, desi in trecut a fost vazut ca un sponsor major al PSD. Inainte de 1989, Niculae ar fi fost ofiter de Securitate. Astazi el detine cea mai mare companie din sectorul agricol din Romania (InterAgro Group), precum si o companie de varf in asigurari (ASIROM). In 2000 si 2001, Niculae a fost implicat in controversata privatizare a Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), in care, dupa o licitatie trucata, a obtinut o participatie majoritara in cadrul companiei pentru doar 10 milioane de dolari. Ulterior, in 2004, Ministerul Agriculturii a recapatat controlul asupra companiei, i-a sters partial datoriile, si a revandut pachetul de control catre companii inregistrate in Insulele Virgine controlate de Niculae, crescandu-i profitul. Potrivit datelor privind finantarea partidelor publicate de Asociatia Pro Democratia, in iunie 2004, Niculae a donat peste 840.000 dolari PSD-ului prin compania sa de asigurari ASIROM si Rafinaria ASTRA din Ploiesti (pe care el o controleaza oficial prin InterAgro cu o cota de 6,5% si neoficial prin actionarul majoritar Kreyton Ltd, un holding inregistrat in Insulele Virgine). In plus, Niculae pare sa aiba legaturi cu ofiteri de rang-inalt din SRI si este in prezent implicat intr-un scandal cu ofiteri de informatii in Prahova care au fost implicati in vanzarea ilegala si neimpozitata de petrol unei retele de dealeri. Un articol din 9 martie al ziarului Ziua sustine chiar ca Niculae beneficiaza de protectia presedintelui Basescu, furnizandu-i presedintelui o polita gratuita ASIROM de asigurare de viata. Averea lui Niculae este de aproximativ 700 de milioane de dolari in 2006.

George "Gigi" Becali: Sondaje de opinie recente indica faptul ca proprietarul echipei de fotbal Steaua ocupa locul al doilea in topul popularitatii politicienilor in Romania, dupa presedintele Basescu. Se pare ca sursa averii lui Becali ar putea fi identificata in comertul cu oi facut de tatal sau pe piata neagra, dandu-le beneficii agentilor de securitate responsabili de monitorizarea sa pe cand se afla in exil din cauza asocierii sale cu Garda de Fier. Intr-un interviu acordat inainte de alegerile din 2004, Becali a recunoscut ca a primit aproximativ 150.000 de dolari de la familia sa cand regimul Ceausescu a cazut. Dupa ce a lucrat in afaceri cu «shipping» (probabil telegrama se refera de fapt la afacerile cu oi, n.red) si iaurt ("yogurt" in telegrama, n.red.) in perioada comunista, Becali si-a facut averea initiala in 1990 exportand in Turcia volume mari de rulmenti aparent furati si importand blue jeans de calitate scazuta de la un furnizor din Istanbul. Totusi, mare parte din averea sa provine din afaceri imobiliare abile, unele dintre ele legate de manipulari dubioase din interior. Becali a fost in spatele unei afaceri extrem de controversate in 1999 ce a implicat un schimb de 21 de hectare de pamant departe de Bucuresti cu un teren de aceeasi suprafata apartinand armatei in Baneasa, acum o suburbie eleganta a Bucurestiului. In iulie 2007, relatarile media au sustinut ca Becali il mituise pe fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, oferindu-i fiicei sale o proprietate in suburbie, pentru schimbul de terenuri mai sus mentionat. Becali insusi s-a legat de dreapta nationalista romana. In trecut a cerut canonizarea liderului legionar din Romania din anii 1930 Corneliu Zelea Codreanu; este liderul partidului nationalist Noua Generatie (PNG), pe care l-ar fi cumparat de la primarul Bucurestiului Viorel Lis in 2004 (conform telegramei de referinta C). Ironic, Becali are de asemenea o relatie apropiata cu liderul PSD Viorel Hrebenciuc care a sprijinit preluarea PNG de catre acesta pentru a submina PRM-ul lui Vadim Tudor. In plus, Becali are unele legaturi cu presedintele Basescu, sustinandu-i campania de referendum si, lucru foarte cunoscut, sarbatorind public o victorie a Steaua tarziu in noapte, alaturi de presedinte. El l-ar mai fi platit pe mogulul media Adrian Sarbu pentru o acoperire favorabila pe canalele sale de televiziune. Averea lui este evaluata la 950 milioane de dolari in 2006.

Baroni locali

Attila Verestoy: Verestoy, principalul sustinator financiar al UDMR, a fost senator UDMR reprezentand judetul Harghita din 1990. In prezent este liderul UDMR in Senat si vicepresedintele comisiei comune parlamentare de supraveghere a SRI. Inainte de 1989, Verestoy, chimist de formatie, a lucrat la un institut de cercetare condus de Elena Ceausescu. In aprilie 2007, ziarul Atac a publicat afirmatii, facute de un fost ofiter de Securitate, potrivit carora Verestoy fusese recrutat de Securitate in orasul sau natal Odorheiu Secuiesc, in ciuda unei decizii din octombrie 2006 a CNSAS care indica faptul ca Verestoy nu a colaborat cu Securitatea. Din 1990, averea lui Verestoy s-a concentrat pe industria de cherestea din Harghita si pe portofoliul sau de actiuni la bursa. El a fost de asemenea implicat intr-o serie de scandaluri politice, unele dintre ele recente. In 2005, el si ministrul PNL al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, au fost implicati cand Ministerul roman al Sanatatii a oferit un contract de servicii spitalicesti de 7 milioane de dolari catre Hungastro (o companie de servicii in cadrul careia Verestoy a fost, pana de curand, principalul actionar) dupa descalificarea principalului participant la licitatie pe baza unui element tehnic. In mai 2007, el a fost implicat intr-o posibila schema de insider trading dupa ce s-a implicat, pe Bursa Romana de Valori, in tranzactii cu actiuni afectate de o lege in curs de adoptare in Parlament. Averea sa este evaluata la aproximativ 54 de milioane de dolari in 2006.

Viorel si Ioan Micula: Adesea mentionati ca fratii din Bihor, Viorel si Ioan Micula sunt de departe cei mai bogati dintre cei pe care noi ii consideram «Baroni Locali». Fratii Micula detin operatiuni media prin Centrul National Media, un conglomerat media estimat la aproximativ 150 de milioane de dolari, cu trei statii TV (National TV, N24 si Favorit TV) si o statie radio (National FM). Desi activi in afacerile media si hoteliere, ei se identifica cel mai mult cu grupul European Drinks & Food, companie cu o veche notorietate de practici de business dubioase si care a apelat in trecut la manipulare politica si economica pentru a obtine o pozitie avantajata pe piata (conform telegramei de referinta A). Fratii Micula se pare ca au legaturi cu toate partidele mari in Bihor. Un numar de consilieri locali ai PD, PSD si PNL lucreaza pentru companiile fratilor Micula, in timp ce varul lor Catalin Micula este deputat PNL responsabil cu Comisia de Cultura si Educatie. Cornel Popa, vicepresedintele PNL pentru nord-vestul Romaniei, ar fi de asemenea un apropiat al fratilor Micula. Averea lor neta a fost estimata la circa 770 milioane de dolari in 2006.

Iulian Dascalu: Cunoscut ca «Regele Mallurilor», Iulian Dascalu este un om de afaceri din Iasi relativ tanar (37 de ani) si bogat. Provenit dintr-o familie saraca, Dascalu a reusit sa transforme Iulius Group SRL intr-o companie nationala care a ridicat o serie de malluri in Moldova si Transilvania. In iulie 2007, nunta lui Dascalu in Italia s-a evidentiat cu o lista de invitati pe care se aflau toate figurile influente din Iasi, inclusiv controversatul lider PNL Relu Fenechiu (Nota: Vezi Intellipedia Biographies pentru mai multe informatii despre Fenechiu. Sfarsitul Notei). Proiectul Palas, cel mai controversat al lui Dascalu, prevede un complex rezidential in inima Iasiului, pe un teren acordat de primarul PSD Gheorghe Nechita lui Dascalu, fara o licitatie. Atat Nechita, cat si seful PNL Iasi Fenechiu si-au exprimat public suportul pentru acest proiect, determinand mass-media sa relateze despre o coalitie secreta PNL-PSD in spatele proiectului. Prin companiile sale, Dascalu are de asemenea legaturi cu justitia, cu SRI-ul si cu Securitatea, fosti oficiali de rang inalt din toate acestea lucrand acum ca directori sau avand legaturi cu compania sa. Averea sa neta este estimata la aproximativ 120 milioane de dolari.

Un foarte influent personaj care nu se incadreaza

Ion Tiriac este al doilea cel mai bogat roman din lume, potrivit Top 300 Capital, si are rezidenta in Monaco. Nu are legaturi oficiale cu niciun partid, desi este cunoscut ca a avut relatii apropiate cu PSD si cu fostul premier Adrian Nastase. In ciuda acestor legaturi, el mentine relatii bune cu toate guvernele si partidele si, spre deosebire de alte personaje, are o reputatie publica relativ pozitiva. Tiriac a fost chiar sustinut o data de partidele de opozitie ca un candidat la functia de prim-ministru intr-un posibil guvern tehnocrat. Initial, el a facut avere in afara Romaniei ca, printre altele, partenerul de dublu la tenis al lui Ilie Nastase si managerul lui Boris Becker. Statutul de star international al tenisului i-a permis lui Tiriac o anumita doza de libertate sub regimul Ceausescu, desi el a jucat pentru echipa Dinamo, asociata cu Securitatea. In Romania, el si-a dobandit averea prin dezvoltarea si vanzarea cu succes a unor companii bancare si de asigurari catre companii din Vest. Puternicele sale legaturi germane de afaceri cu companii ca HVB si Allianz Insurance au fost cele care i-au oferit un numar mare de parghii in relatia cu oficialii romani. In ciuda imaginii sale relativ curate, Tiriac a avut de-a face totusi cu controverse. Dupa ce fiul sau a fost arestat pentru trafic de droguri, Tiriac este mentionat ca si-ar fi folosit banii si puterea pentru a curata numele fiului sau, avand ca rezultat o investigare a procurorilor de caz de catre fostul ministru al Justitiei Monica Macovei. Alta controversa, in 2005, a implicat uciderea ilegala de mistreti de catre vanatori invitati in Romania de Tiriac. Averea sa este estimata la aproximativ 1,5 miliarde de dolari in 2006.

Uneori si puternicii cad

Nu toti brokerii de putere din Romania au dovedit gradul de rezistenta demonstrat de cifrele prezentate mai sus. Ovidiu Tender, un personaj legat de Securitate care si-a construit averea in afacerile cu petrol si a inselat guvernul roman cu circa 93 de milioane de dolari inainte de a fi trimis temporar dupa gratii, este exemplul perfect de fost «oligarh» a carui influenta pare sa fi scazut ca urmare a unei investigatii DNA si a pierderii de sprijin politic. Tender, care ar fi de asemenea legat de Patriciu si PNL, este profund implicat intr-un scandal de coruptie referitor la privatizarea rafinariei Rafo, in care mai sunt implicate mai multe personaje cu legaturi la crima organizata rusa (conform telegramei de referinta E). In urma dezvaluirii scandalului, Tender a ajuns dupa gratii pentru o perioada de arest preventiv de 30 de zile, dupa ce a incercat sa mituiasca un martor. Intr-o intalnire din 9 iulie cu un oficial politic al ambasadei, jurnalistii de investigatie Stefan Candea si Sorin Ozon au sugerat ca, desi inca puternica, influenta lui Tender ar putea fi in declin dupa perioada de detentie. In pofida acestui lucru, seful biroului AP in Romania i-a spus oficialului politic din cadrul ambasadei intr-o intalnire din 13 iulie ca Tender, in plin reviriment, a acumulat o suma semnificativa de bani dupa ce si-a ispasit pedeapsa, semn ca influenta sa ar fi din nou in crestere, cu atat mai mult acum cand independenta DNA este atacata. Averea neta a lui Ovidiu Tender este estimata la aproximativ 190 de milioane de dolari in 2006.

Comentariu. Jocul banilor si politicii in Romania este consistent, insa nu este static. Influenta «Baronilor Locali» s-a schimbat dupa alegerile din 2004 si dupa schimbarea guvernului din aprilie 2007. Nici «oligarhii» romani nu au garantata o prezenta continua pe scena politica romaneasca, zguduita de presedintele Basescu care le-a oferit spate politic procurorilor de la DNA sa ancheteze coruptia la nivel inalt. Problemele unui personaj precum Tender sunt dovada ca, daca anchetele dau rezultat, DNA are potentialul sa elimine personaje foarte corupte de pe scena politica si economica romaneasca. Totusi, chit ca anchetele DNA au trimis pe tusa unii jucatori majori precum Tender, nici un personaj foarte influent nu a fost inchis cu adevarat in Romania. Eforturile anticoruptie si urmaririle penale au inceput in mod limpede sa fasaie dupa aderarea la UE, pe masura ce vechile influente corupte au inceput sa se reafirme. Alte informatii despre oligarhi, baroni locali si alte personaje sunt disponibile la Embassy Bucharest's Intellipedia Biographies. Sfarsitul comentariului".

Nota Redactiei: Raportul a fost semnat de Taplin. In perioada respectiva, Mark Taplin era adjunctul ambasadorului SUA. Taplin mentioneaza ca raportul a fost pregatit de absolventul Universitatii Indiana, Jeremy Stewart, in practica pe perioada verii in cadrul Sectiunii Politice a Ambasadei