Patronul postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, in dosarul in care este acuzat de santaj, alaturi de ceilalti inculpati, anunta Agerpres. Potrivit Mediafax, dosarul in care Dan Diaconescu a fost trimis in judecata este cel privind santajarea primarului comunei aradene Zarand, Ion Mot, precum si a omului de afaceri Paul Petru Tardea.

Dan DiaconescuFoto: AGERPRES

Potrivt DNA, Dan Diaconescu - patronul postului OTV, Doru Parv - realizator de programe la OTV, si Ghezea Mitrus - jurnalist, fost realizator OTV si fost director general al publicatiei "Atac la persoana", au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, pentru santajarea primarului comunei aradene Zarand, Ion Mot, precum si a omului de afaceri Paul Petru Tardea.

In rechizitoriul intocmit, procurorii anticoruptie au retinut urmatoarele:

  • In perioada mai-septembrie 2009, inculpatul Diaconescu Cristian - Dan, in calitate de asociat majoritar al SC Ocram Televiziune SRL si realizator de programe la postul de televiziune OTV, a exercitat acte repetate de amenintare, atat in mod direct, in cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct" din 21 iulie 2009, difuzata de postul de televiziune mentionat, cat si indirect, prin intermediul coinculpatului Parv Dorel-Petru, asupra unui primar al unei comune din judetul Arad, pentru a-l determina sa le dea suma totala de 200.000 euro. Amenintarea a constat in dezvaluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului ca ar fi corupt, ca ar fi savarsit tranzactii ilicite cu terenuri agricole apartinand cetatenilor comunei, pagubindu-i pe acestia, ca are o avere importanta obtinuta ilicit si ca face trafic de influenta pe langa unii ministri.
  • Sub presiunea acestor amenintari, primarul respectiv i-a remis efectiv inculpatului Parv Dorel - Petru suma de 30.000 euro si 42.000 lei, scopul fiind ca banii sa ajunga, in final, la Diaconescu Cristian Dan.
  • In cursul lunii aprilie 2005, inculpatul Diaconescu Cristian Dan, in calitate de asociat majoritar al SC Ocram Televiziune SRL si realizator de programe la postul OTV, a exercitat acte repetate de amenintare, atat in mod direct, in cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct" din seara zilei de 20 aprilie 2005, cat si indirect, prin intermediul inculpatului Mitrus Ghezea, realizatorul emisiunii "Semnal de alarma" difuzata pe acelasi post de televiziune, asupra unui om de afaceri, pentru a-l determina sa-i dea suma totala de 100.000 euro, din care a primit efectiv suma de 4.500 euro. Amenintarea a constat in difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromitatoare pentru persoana santajata, cum ar fi date despre trecutul infractional al acesteia si afirmatii legate de fraudarea jocului televizat "Eurotombola", organizat de societatea comerciala condusa de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent.
  • In vederea recuperarii sumei care a reprezentat obiectul infractiunii de santaj, a fost instituit sechestru asigurator asupra unui imobil din municipiul Arad, apartinand inculpatului Parv Dorel - Petru, pana la concurenta sumei 30.000 euro si 42.000 lei.
  • La data de 23 iunie 2010, Judecatoria Sectorului 1 a admis cererea procurilor de arestare preventiva pentru 29 de zile a inculpatilor Diaconescu Cristian Dan si Parv Dorel - Petru. La data de 25 iunie 2010, Tribunalul Bucuresti a inlocuit masura arestarii preventive a inculpatului Diaconescu Cristian Dan cu cea de obligare de a nu parasi tara. Ulterior, masura respectiva a fost prelungita succesiv de procurori, fiind valabila pana la data de 21 noiembrie 2010. La data de 4 august 2010, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulata de inculpatul Parv Dorel-Petru si a dispus fata de acesta masura obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu, masura valabila si in prezent.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria sectorului 1 Bucuresti.

Dan Diaconescu a fost audiat in repetate randuri, in ultimele luni, de procurorii anticoruptie.

In dosarul privind santajarea primarului comunei aradene Zarand, Dan Diaconescu si colaboratorul sau, Doru Parv au fost arestati pe 23 iunie de magistratii Judecatoriei Sectorului 1. Pe 25 iunie, la recurs, judecatorii Tribunalului Bucuresti l-au eliberat pe Dan Diaconescu din arest, insa Doru Parv a ramas in detentie. Pe 5 august, si Doru Parv a fost pus in liberate, avand interdictie de a parasi municipiul Arad, cu exceptia situatiilor cand este chemat de anchetatori, si interdictia de a se intalni cu Dan Diaconescu si cu celelalte parti din dosar, direct sau indirect.

In afara dosarului in care a fost trimis in judecata, Dan Diaconescu mai este cercetat intr-un alt dosar, tot pentru santaj. In august, omul de afaceri declara ca DNA il acuza ca ar fi cerut mita 25 de milioane de euro, de la compania Ursus, pentru a fi stopata o ancheta jurnalistica, in anul 2009. La acea vreme, patronul OTV se declara "stupefiat" de acuzatiile pe care i le aduc procurorii, sustinand ca acestea nu sunt adevarate.