Ce spun protagonistii "Kapitalismului - reteta noastra secreta", despre documentarul lui Alexandru Solomon? Cum s-au simtit cand o sala intreaga a ras de ei pentru ce declara in film? George Copos vorbeste, pe blogul lui, despre "o reteta mai calduta" si "clisee" usor de exploatat comercial. Dinu Patriciu spune, pe site-ul ziarului Adevarul, ca filmul este "un tabloid cu poze alb-negru".

Ioan Niculae la premiera filmului Kapitalism-reteta noastra secretaFoto: Kapitalism

Ioan Niculae a declarat, pentru HotNews.ro, ca filmul a facut un mare deserviciu Romaniei si a anuntat ca George Copos intentioneaza sa dea in judecata regizorul si sa opreasca difuzarea filmului.

'Actorul' care apreciaza rolul interpretat este George Padure: "Un film bun".

Ioan Niculae: "Fie ca am fost securisti, fie ca am fost comunisti, fie ca am fost utecisti, n-am facut altceva decat sa furam din Romania"

Descarca fisierul audio in format MP3

"Pentru mine a fost o mare dezamagire. Pentru ca, fiind un baiat tanar, Solomon, am crezut ca, asa cum m-a contactat prima data, va prezenta capitalismul romanesc si cu bune si cu rele. Din pacate, asa cum e traditia la romani, a prezentat numai relele. Nu vorbesc numai de mine, vorbesc de ceilalti. Numai niste infractori, numai cei care am devalizat, numai cei care suntem anchetati de DNA-uri, de PNA-uri.

Daca n-ar fi fost asa n-ar fi fost romanesc.

Cu niste bani straini, de fapt, a facut un mare deserviciu Romaniei. Pentru ca eu nu cred ca in Romania am facut numai rau. Mai ales in contextul in care, in Romania, isi dau seama cat de important este sa aiba un loc de munca.

Pentru mine Solomon este o mare dezamagire. De la unii am inteles ca deja l-au actionat in instanta ca sa opreasca filmul.

Pentru ca nu se poate ca sa-l jignesti pe Copos, sau pe ceilalti, care au facut si bune si rele, ca nu suntem niciunul perfecti. Noi n-am invatat in scoala capitalismului predata in Romania, am facut-o asa cum stim noi s-o facem.

Tot filmul este un fel de parodie la adresa oricarui indrazneste sa faca ceva in Romania. Fie ca am fost securisti, fie ca ca am fost comunisti, fie ca am fost utecisti, n-am facut altceva decat sa furam din Romania. Ori e o mare prostie, n-am furat nimic, decat in alta parte. Decat in Romania. Am dezvoltat niste fabrici in Romania, le-am repornit, am creat niste locuri de munca in Romania.

Nu trebuia sa ne laude, trebuia sa ne spuna si cu bune si cu rele. Or el n-a spus decat de rele. O d-asta, cum sa zic, un pamflet prost, de proasta calitate, de lipsa de bun simt.

Cine intentioneaza sa-l dea in judecata pe Alexandru Solomon

"Cativa. Unul este George Copos. Si pe buna dreptate. Si eu as fi facut in locul lui la fel. Sunt total de partea lui. Pentru ca nu poti sa jignesti un om, sa starnesti ilaritate in sala. Pentru ca, indiferent ce am facut fiecare, am creat si cream in continuare niste locuri de munca.

Daca am refuzat sa fim numai in postura de angajati si ne-am transformat in angajatori, inseamna ca am furat? Am fost securisti, am fost populisti, am fost utc-isti?

Dar filmul nu putea sa fie altfel daca e facut de un roman. Filmul nu putea sa fie altfel. Suntem cunoscuti in lume ca niste nenorociti care nu facem altceva decat sa ne injuram, sa ne jignim intre noi, asa suntem cunoscuti in lume. Portul nostru traditional este capra. Capra vecinului."

O sa va alaturati domnului Copos sa-l dati in judecata pe Alexandru Solomon?

"Nu am de ce sa-l dau in judecata, pentru ca, in afara de faptul ca a fost o mare dezamagire, din punctul meu de vedere, filmul, la ce ma priveste pe mine, n-a prezentat nimic din ceea ce a vazut ca lumea. A aratat numai niste parti invechite care nu mai sunt in functiune. N-a aratat nimic din industria asta in care s-au bagat sute de milioane de euro si care mentine la serviciu zeci de mii de oameni. N-a aratat nimica, nu l-a interesat treaba asta.

Tema lui a fost sa faca de ras capitalismul romanesc. Si a reusit, probabil.

George Copos, pe buna dreptate, a zis ca va opri acest film la difuzare pentru ca e jignitor la adresa lui si la adresa celorlalti, si are dreptate, sunt de acord cu el.

George Copos, pe blogul lui: Bravo lui Vantu ca a refuzat sa participela acest film

"Speram ca documentarul care avea sa rezulte va fi o analiza temeinica, cu bune si cu rele, a diferitelor modalitati in care unii oameni au reusit sau au esuat in incercarea de a-si lua soarta in propriile maini.

Desi inca n-am vazut filmul, am motive sa cred ca speranta mea nu se justifica. Din indiciile pe care le am pana in prezent, din relatarile aparute in mass-media, cred ca, in locul unei analize cinice, dar corecte, filmul a ales o reteta mai calduta, aceea de a merge pe niste clisee deja familiare opiniei publice si, in acest fel, mai usor de exploatat comercial, chiar daca nu merge la radacina lucrurilor.

Realizatorul a plecat de la bun inceput pe poteci deja batatorite precum „Averea Diavolului”, „oamenii Securitatii”, „maleficul Vantu” (bravo lui ca a refuzat sa participe la acest proiect!) si, pentru a nu se departa de aceste false puncte de plecare, a sugerat exact ceea ce credea el ca asteapta spectatorul: ideea facila conform careia capitalismul nu e prea bun, iar intreprinzatorii sunt un fel de rechini ce stau si asteapta prazi care sa le cada mura-n gura.

Ei bine,cel putin in ceea ce ma priveste, lucrurile n-au stat deloc asa si, in ciuda straduintelor mele de a argumenta aceasta afirmatie, argumentele mele n-au prea fost luate in seama pentru forma finala a documentarului.

M-as fi bucurat astfel ca, fara a utiliza doar argumente care „se incadreaza” in scenariul conceput initial, autorul sa fi pomenit si detalii care sa-i dea spectatorului cat de cat o idee despre munca indarjita care sta in spatele acestor succese".

George Padure a raspuns pret de doua secunde, dupa care nu a mai raspuns la telefon: Un film bun

Descarca fisierul audio in format MP3

HotNews.ro: Ce parere aveti despre filmul lui Alexandru Solomon Kapitalism reteta noastra secreta?

George Padure: Sa-l notez, da, nu sau bun, cum sa spun?

HotNews.ro: Cum vi s-a parut?

George Padure: Un film bun.

George Padure a motivat ca nu poate sa continue conversatia, deoarece este cu cineva, si ne-a rugat sa revenim in 20 de minte. Dupa care nu a mai raspuns pe tot parcursul zilei de vineri.

Dinu Patriciu: "Ca personaj in acest documentar nu-mi ramane decat sa rad trist de mine insumi"

"Am vazut un jurnal tabloid cu poze ale imbogatitilor din razboiul ultimilor 20 de ani" scrie Dinu Patriciu, in editia de vineri a ziarului Adevarul. "Un tabloid cu poze alb-negru insa. Cu umor, dar fara subtilitate si intelegere, o continuare in alt plan a diversiunii de atunci. Un batran partid ii primea in aplauze la congresul sau pe minerii victoriosi. Tot asa, intelectuali de acum nu fac diferenta intre succesul antreprenorial bazat pe codul etic al capitalismului si, de cealalta parte, furtul in complicitate cu birocratia statului.

Ca personaj in acest documentar nu-mi ramane decat sa rad trist de mine insumi. Respect si mai tare vorbele amare ale unui bun prieten ramas politician si fost prim-ministru: „Pentru astea ne bateam noi in '90, Dinule?" O alta prietena jurnalista ma intreba daca asa se scrie istoria. Cred ca da."

Contactati telefonic de HotNews.ro, Dinu Patriciu, Dan Voiculescu si George Copos nu au raspuns.