Criza economica mondiala, dar si justitia au lovit puternic afacerile unora dintre cei mai bogati romani, din 2002 pana azi, de cand apare Top 300 Capital, prima publicatie de acest fel editata in Romania. Multi au fost "calcati" de procurori, unii au intrat si la puscarie, altii insa au reusit sa scape de acuzatii, cel putin pentru moment. HotNews va prezinta o lista cu 12 oameni de afaceri romani care au sau au avut la un moment dat de-a face cu procurorii, fie ei direct, fie business-urile lor, prin manageri.

MilionariFoto: Hotnews

Dan Adamescu

Dan Adamescu

Foto: AGERPRES

Dan Grigore Adamescu (65 de ani). In 2002, avea o avere estimata la 60-70 de milioane de dolari. Criza economica mondiala il gaseste cu 700-900 milioane de dolari, Dan Grigore Adamescu reusind sa iasa din criza pe plus: o avere estimata la 850 de milioane de euro in 2013. Afacerile lui Adamescu se intind pe o serie intreaga de domenii: constructii, asigurari, hoteluri, mass-media. In Germania si-a inceput afacerile, pe cand avea 33 de ani, iar in Romania a patruns in business in anul 1992, cu firma Megavision, in comertul cu produse electronice. El si familia sa detin compania de asigurari Astra, magazinul Unirea din Bucuresti si cotidianul Romania libera. In 2006, Adamescu a cumparat hotelul Rex din Mamaia, de la Viorel Paunescu. Este bagat si in fotbal, detinand clubul Otelul Galati. Din 6 iunie 2014, Adamescu se afla dupa gratii, fiind arestat preventiv intr-un dosar de coruptie. El este acuzat de procurorii DNA ca a mituit un judecator cu 20.000 de euro pentru a da solutii care ii erau favorabile in dosare de insolventa. In imprejurarile acestui caz, avocatul lui Adamescu a murit calcat de metrou. Compania de asigurari Astra a fost zdruncinata puternic in aceasta perioada, fiind plasata in proces de administrare speciala de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Dan Voiculescu

Dan Voiculescu

Foto: AGERPRES

Dan Voiculescu (67 de ani). Inainte de revolutie, el a fost colaborator al Securitatii comuniste, director al Intreprinderii de Comert Exterior Vitrocim si sef al reprezentantei firmei cipriote Crescent, care exporta marfurile regimului comunist, in colaborare cu ICE Dunarea, firma Securitatii. In capitalism, Dan Voiculescu avea sa creeze imperiul mediatic reprezentat de Grupul Intact si posturile de televiziune Antea 3 si Antena 1. De asemenea, este fondatorul grupului Grivco, unul dintre prjncipalii jucatori din domeniul agriculturii si al comertului exterior. In 2002, il gaseam pe Dan Voiculescu retras oficial din afaceri, pentru a se dedica politicii, ca fondator si lider al Partidului Umanist Roman (atunci), actualul Partid Conservator. Fiicele sale, Camelia si Corina Voiculescu, preluau atunci o avere de 250-300 de milioane de dolari, potrivit Top 300 Capital, pentru ca in 2009 sa vedem familia Voiculescu la un varf de 1,5 miliarde de euro. In 2013, insa, averea familiei Voiculescu scade la 340 de milioane de euro, potrivit estimarilor Capital. In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 5 ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani, in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimetare. Curtea de Apel Bucuresti este asteptata sa dea o decizie definitiva, dupa mai multe amanari, urmatorul termen fiind fixat la 1 iulie. Intr-un alt dosar, in mai 2013, procurorii DNA au inceput urmarirea penala atat impotriva lui Dan Voiculescu, cat si fata de fiica sa Camelia, precum si fata de directorul Antana Group, Sorin Alexandrescu. Acesta din urma este invinuit ca l-ar fi santajat pe directorul unei alte mari companii media, RCS&RDS, Ioan Bendei, in legatura cu preluarea Antenei 1 pe cablu. Dan Voiculescu si fiica sa l-ar fi sprijinit pe Alexandrescu in demersurile sale, sustin procurorii. In dosar, postul Antena 3 a fost pus sub urmarire penala. In octombrie 2013, invinuitii au fost trimisi in judecata.

Zoltan Teszari

Zoltan Teszari

Foto: maszol.ro

Zoltan Teszari (44 de ani). Santajul de care este acuzat Sorin Alexandrescu, asupra lui Ioan Bendei, consta in amenintarea ca Antenele aveau sa difuzeze o ancheta jurnalistica potrivit careia Bendei l-a mituit pe presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru a obtine drepturile de televizare a meciurilor din Liga 1 la fotbal. RCS&RDS refuza sa preia postul Antena 1 pe cablu, in conditiile in care televiziunea familiei Voiculescu cerea 7,2 milioane de euro pe an, timp de 5 ani, de la compania de cablu. Revenind la subiectul presupusului santaj, potrivit anchetei jurnalistice pregatite de Antene, RCS&RDS a primit drepturile de televizare a meciurilor din Liga 1 de fotbal, in conditiile in care presedintele LPF, Dumitru Dragomir, a obtinut un contract avantajos pentru el, prin care RCS&RDS isi facea reclama indoor intr-un local al sefului Ligii. Procurorii DNA au demarat investigatii si in acest caz. RCS&RDS este controlata de omul de afaceri oradean Zoltan Teszari. In 2002, el avea o avere estimata la 60-70 de milioane de dolari de Top 300 Capital, pentru ca in 2007 sa fie cotat la 2,7 miliarde de dolari. In 2013, averea lui Teszari a scazut la circa 700 de milioane de euro, potrivit Top 300 Capital. Discret, supranumit si Miliardarul-Fara-Chip, pe cand avea doar 26 de ani, Teszari a pus bazele RCS prin anul 1996, impreuna cu omul de afaceri Ovidiu Crisan. In 2002, Teszari controla deja RCS, pe care a extins-o de la frunizare de servicii cablu TV la sisteme integrate de telefonie, internet, televiziune. In prezent Teszari detine si posturile TV tot mai influente Digi 24, cu o retea locala vasta, precum si Digi Sport.

Ioan Niculae

Ioan Niculae

Foto: AGERPRES

Ioan Niculae (60 de ani). In 2002, figura in Top 300 Capital cu avere de 250-300 de milioane de dolari, din afaceri in domeniile asigurarilor, petrolului si agriculturii. In 2007, imediat inainte de criza, averea sa urca la 1,4-1,6 miliarde de euro. Niculae trece prin criza ca gasca prin apa, falimentul nu se lipeste de el: in anul 2013, Top 300 Capital ii estimeaza averea la 1,7 miliarde de euro, plasandu-l in fruntea bogatilor Romaniei. Inainte de 1990, Ioan Niculae a fost ofiter de Securitate, in Directia economica acestui organ represiv al statului comunist, dupa cum a afirmat directorul SRI, George Maior. In anul 1997, grupul sau de firme, InterAgro, a cumparat 70% din rafinaria Astra Ploiesti, care insa nu mai functioneaza in prezent, In 1998 a luat firma de asgurari Asirom. De asemenea, el a preluat controlul asupra firmei de stat Tutunul Romanesc si si-a extins afacerile in agricultura. In 2002, InterAgro avea in lucru peste 50.000 de hectare de teren si gestiona solozuri cu capacitate totala de 600.000 de tone, pentru ca in 2011 sa ajunga la 800.000 de tone (Top 500 Forbes Romania). In industria chimica, imperiul lui Ioan Niculae cuprinde combinatele Amurco SRL Bacau, Donau Chem Turnu Magurele, Voromet Victoria. Omul de afaceri s-a intins si in industria metalurgica, prin fabrica de tevi de la Zimnicea, Zimtub. Nici fotbalul nu ii este deloc strain: Ioan Niculae detine clubul Astra Giurgiu (fosta Astra Ploiesti), care a castigat Cupa Romaniei in 2014. In anul 2012, si Ioan Niculae "a fost calcat" de procurori: a fost pus sub urmarire penala de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pentru ca ar fi luat gaze prea ieftine de la compania se stat Romgaz, prejudiciind-o cu 130 de milioane de euro, prin coruptie. Doi ministri ai Economiei a tras dupa el in dosar: Varujan Vosganian (PNL) si Adriean Videanu (PDL). Ioan Niculae a negat acuzatiile: "Noi nu am primit niciodata gaz la alt pret decat alte companii din Romania. Companiile mele nu au datorii la stat", (Realitatea TV).

Sorin Ovidiu Vantu

Sorin Ovidiu Vantu

Foto: AGERPRES

Sorin Ovidiu Vantu (59 de ani). Candva unul dintre greii business-ului din Romania, SOV a decazut la statutul de puscarias. In 2002, Sorin Ovidiu Vantu avea avere de 400-500 de milioane de dolari, potrivit estimarilor Top 300 Capital. In pragul crizei financiare, in anul 2007 Vantu urca spectaculos la 2,1 - 2,3 miliarde de dolari, pentru ca in editia din 2013 a topului sa il gasim pe Vantu cu aproximativ 90 de milioane de euro ramasi. Sorin Ovidiu Vantu a incercat sa faca afaceri si in vremea comusnismului, cand lucra ca gestionar de patiserie la Roman, judetul Neamt, insa a ajuns dupa gratii petru delapidare. Atunci a semnat si un angajament cu Securitatea, cu numele consiprativ Nus. Dupa revolutie, Vantu a prins din zbor afacerile din primitiva piata de capital din primii ani de capitalism romanesc: tranzactiona certificatele de proprietate pe piata neoficiala, prin care Guvernarea Vacaroiu planuia sa privatizeze industria comunista. In 1990, SOV pleca la drum in afaceri cu un ziar in Moldova, baruri si magazine, pentru ca apoi sa investeasca in banci si societati de valori mobiliare. Prin firma Gelsor a ajuns sa faca tranzactii la bursa. Numele sau a fost legat de marele crah financiar al Fondului National de Investitii (FNI) din anul 2000, care a pagubit 300.000 de romani care investisera bani in FNI. In ianuarie 2014, procurorii au reusit sa obtina condamnarea lui Vantu la 2 ani de puscarie, pentru favorizarea infractorului, pentru ca l-a sustinut financiar pe fostul director al FNI Nicolae Popa, fugit in Indonezia. In 2006, Vantu "a iesit in fata" ca proprietar al postului Realitatea TV. Rapid si-a construit un imperiu mediatic - Realitatea-Catavencu - cu posturi TV, radio, ziare si o agentie de stiri, ceea ce i-a permis lui Vantu sa joace puternic in politica. Metodele sale murdare si investitiile paguboase pe fondul crizei economice i-au adus lui Vantu si prabusirea. In 2010 ii cedeaza Realitatea TV lui Sebastian Ghita. Tranzactia, care viza managementul statiei, ii aduce lui Vantu condamnarea pentru santaj si amenintare, Ghita inregistrandu-l pe SOV in timp ce il ameninta cu moartea.

Gigi Becali

Gigi Becali

Foto: AGERPRES

Gigi Becali (56 de ani). In 2002, averea lui era estimata de Top 300 Capital la 100-150 de milioane de dolari. In 2007, in plina bula imobiliara, Capital ii estima averea deja la 2,7 - 3 miliarde de dolari, insa criza care a lovit in primul rand acesta piata l-a tras pe Becali la un 300 de milioane de euro estimativ, in 2013. Topul Fobres Romania 2013 (Adevarul Holding) estimeaza o valoare si mai mica a averii "larifundiarului", la 49 de milioane de euro. Adesea, Becali povestea ca si-a inceput afacerile cu banii stransi de tatal sau, circa 100.000 de dolari, din oierit in timpul comunismului. Imediat dupa revolutie, Becali a facut comert cu bunuri aduse din Turcia, dupa cum tot el a povestit. De prin 1992, Becali a inceput sa cumpere terenuri in zona Pipera, pentru agricultura, insa valoarea zonei a crescut imediat. Becali da, insa, lovitura in 1998-1999, cand face un schimb de tereuri cu Ministerul Apararii Nationale, in folosul fostului oier si in paguba statului roman. Becali da Armatei teren agricol de 31 de hecatare pe raza comunei Stefaesti si ia la schimb 29 ha la Voluntari, in intravilan. Abia in 2013, Becali avea sa fie condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare si la plata a 421.000 de dolari daune statului. Fostul ministru al Apararii din perioada schimbului de terenuri, Victor Babiuc, si seful Statului Major General de atunci, generalul Dumitru Cioflina, au primit cate 2 ani de puscarie. Instanta a estimat prejudiciul adus statului la mai putin de 1 milion de euro. Tot in 2013, Becali a fost condamnat la 3 ani de inchisoare si pentru sechestrare de persoane, pentru ca si-a trimis bodyguarzii sa-i prinda pe hotii care ii furasera masina. Hotii, membri ai unei grupari interlope din zona Capitalei, au fost adusi in fata lui Becali, care a petrecut la masa ca ei dupa care le-a dat drumul. Becali a incercat cateva afaceri si in zona de productie, inregistrand esecuri la Uzina Mecanica Dragasani (armament) si Avicola Iasi. Fotbalul i-a adus bani si capital politic, clubul Steaua fiind estimat de Becali, in anul 2012, la un potential de circa 100 de milioane de euro in viitorul apropiat, prin castigurile aduse din participarile in cupele europene si din vanzarea de jucatori. In prezent, Becali se afla in puscarie.

Ioan Becali

Ioan Becali

Foto: AGERPRES

Fratii Ioan si Victor Becali. Verii lui Gigi Becali au facut bani din specula cu valuta, in perioada comunista, dupa cum a recunoscut Ioan Becali de mai multe ori. "Giovanni" a mai povestit ca inainte de 1990, a castigat bani din cursele de cai si din din impresariat sportiv, in Italia. Dupa revolutie, fratii s-au remaract ca impresari de fotbalisti. Afacerile lor au cuprins apoi domeniile imobiliar, restaurante, dar si agricultura, detinand o plantatie de 80 ha de cafea in Columbia, potrivit Capital. In 2002, averea lor era estimata la 60-70 de milioane de dolari, in 2007 la circa 65-75. In 2013, fratii Becali isi estimau avutia la circa 55 de milioane de euro. Si ei au intrat la inchisoare in anul 2014. Ioan Becali a luat 6 ani si 4 luni de puscarie, iar Victor, 4 ani si 6 luni, pentru evaziune fiscala si inselaciune, in legatura cu transferuri subevaluate de jucatori.

george copos

George Copos

Foto: AGERPRES

Lotul milionarilor puscariasi este completat de George Copos (61 de ani), condamnat in acelasi doar cu fratii Becali, la 3 ani si 8 luni, pentru aceleasi infractiuni. In anul 2002, Top 300 Capital ii estima averea lui Copos la circa 100-150 de milioane de dolari, pentru ca in 2007 sa urce la 700 de milioane de dolari. In 2013 Copos a mai ramas cu circa 150 de milioane de euro. Afacerile sale s-au extins in industria hoteliera (in Bucuresti controleaza hotelurile Crowne Plaza si Hilton), panificatie, comert, imobiliare. In 1993, a preluat clubul Rapid Bucuresti, pe care l-a cedat in 2013, intr-o situatie financiara dificila, altui om de afaceri, Nicolae Cristescu.

Borcea ii avertizeaza pe jucatori inainte de meciul cu CFR Cluj.

Cristian Borcea

Foto: AGERPRES

Cristian Borcea (44 de ani). Intregeste lotul milionarilor bagati la puscarie in dosarul transferurilor de jucatori: 6 ani si 4 luni de inchisoare cu executare. Cristi Borcea a jucat fotbal la juniorii lui Dinamo, insa nu a reusit sa faca o cariera ca sportiv. Fostul antrenor al lui Dinamo, Cornel Talnar, a povestit ca la inceputul anilor '90 Borcea era fanul lui si ii ducea geanta de antrenament. In 1994, Borcea voia sa se faca arbitru si l-a rugat pe Talnar sa-l prezinte lui Cornel Dinu, care era pe atunci si secretar de stat. Dinu nu l-a ajutat sa ajunga arbitru, dar l-a luat ca sofer. Cum invartea volanul, tot asa a reusit sa invarta pe degete relatiile si cunostintele si a ajuns director de marketing la Dinamo. Pozitiile manageriale si statutul de actionar la Dinamo i-au adus faima, bani, dar si puscaria. In Top 300 Capital din 2007, Borcea figura cu o avere de 15-17 milioane de dolari, pentru ca in 2013 sa sara la 50 de milioane de euro. Grosul banilor i-a facut prin firma Crimbo Gas, in comertul cu gaz lichefiat. A mai investit si in hoteluri, in Mamaia si Olimp, precum si in procesarea de carne, la Alba Iulia.

Dinel Staicu

Dinel Staicu

Foto: AGERPRES

Dinel Staicu (48 de ani). Fost militian pe vremea lui Ceausescu, Dinel Staicu avea in 2002 o avere estimata la 60-70 de milioane de dolari, criza financiara mondiala gasindu-l cu circa 100 de milioane de dolari in bani si afaceri. In 1992, a dat sapca de politist jos si si-a deschis o disciteca in Craiova, Gin-Gin, dupa care si-a facut statie de benzina. Ca si SO Vantu, Dinel Staicu a speculat intens piata informala a certificatelor de proprietate, dupa care a inceput sa tranzactioneze societati de stat cu totul. Afacerile mari le-a facut, insa, pe piata de capital, fiind un jucator activ in cadrul societatilor de investitii financiare (SIF), la SIF Oltenia detinand controlul direct si prin interpusi (pragul de detinere este de maximum 5%). In 2010, Tribunalul Bucuresti il condamna pe Dinel Staicu la 12 ani de inchisoare pentru fraudarea Bancii Internationale a Religiilor (5 milioane de dolari, prejudiciu), pedeapsa fiindu-i redusa la 7 ani de puscarie de Curtea de Apel Bucuresti. In 22 februarie 2012, insa, Curtea de Apel Bucuresti il achita pe Dinel Staicu, spre stupefactia procurorilor DNA. Anchetatorii se indreapta, insa, impotriva celor 3 judecatare care l-au scapat pe Dinel de puscarie, acuzandu-le de luare de mita. Una dintre ele, Veronica Carstoiu, ar fi primit de la Dinel Staicu 1 milion de euro, dupa cum a declarat omul de afaceri, care avea sa fie si inchis pentru dare de mita. Si Dinel Staicu a fost implicat in fotbal, detinand o perioada clubul Universitatea Craiova, pe care l-a vandut in anul 2004 pentru 5 milioane de euro. Intre timp, si-a schimbat numele in Dinel Nutu.

Ilie Carabulea

Ilie Carabulea

Foto: AGERPRES

Ilie Carabulea (67 de ani). In anul 2002, avea o avere estimata la 20-30 de milioane de dolari, pentru ca in 2013 sa ajunga la circa 100 de milioane de euro. Carabulea a facut avere din transport de persoane si marfa, controland, printre altele, firma Atlassib din Sibiu. A jucat puternic in sectorul de capital, detinand controlul asupra Bacii Carpatica si Carpatica Asigurari. In aprilie 2012 a primit un an si jumatate inchisoare, pentru dare de mita, intr-un dosar in care a incercat sa obtina o decizie favorabila intr-o instanta. El a mituit atunci un procuror sibian. In ianuarie 2014, Carabulea a intrat intr-un dosar si mai greu: cazul Carpatica, in care este arestat preventiv pentru dare de mita, cumparare de influenta, asociere in vederea savarsirii de infractiuni. In acelasi dosar este arestat preventiv si Dan Radu Rusanu, fostul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si un fost membru al ASF, Marian Marzac, acuzati ca protejau interesele Carpatica Asig si faceau jocuri ilegale pentru acapararea puterii in institutia de reglementare a pietei de capital. In dosar este urmarita penal si Laura Chitoiu, sotia fostului ministru de Finante, si vicepremier, Daniel Chitoiu - protejat de catre majoritatea parlamnetara din Camera Deputatilor pentru a nu fi urmrit penal la randu-i. In mai 2014, ASF a decis suspendarea autorizatiei firmei de brokeraj SSIF Carpatica Invest si a plasat sub supraveghere speciala Carpatica Asigurari.

Dinu Patriciu

Dinu Patriciu

AGERPRES

Dinu Patriciu (64 de ani). In 2002 avea o avere estimata la 150-200 de milioane de dolari, pentru ca in 2007 sa ajunga cel mai bogat roman, cu 3,3 miliarde de dolari. Atunci a vandut 75% din Rompetrol catre compania kazaha de stat KazMunayGaz, pe 2,9 miliarde de dolari. In 2013, averea lui Dinu Patriciu mai era estimata la 250 de milioane de euro. De profesie arhitect, el a inceput afacerile cu un birou de arhitectura, imediar dupa revolutie, insa marile averi le-a strans din petrol. In 1999 a preluat pachetul majoritar de actiuni al Rompetrol, de la statul roman, cele doua rafinarii din grup, Petromidia si Vega, asigurand 32% din capacitatea de rafinare a tarii, potrivit Capital. In 2003, Rompetrolul lui Patriciu a beneficiat de stergerea unor datorii la stat de 660 de milioane de dolari. De banii astia, Guvernul Nastase a subscris obligatiuni emise de Rompetrol Rafinare, statul devenind actionar in companie. Intre timp, Dinu Patriciu a vandut afacerea kazahilor, insa datoria a ramas in litigiu. In 2013, Guvernul Ponta prefera o intelegere cu KazMunayGaz, in care kazahii sa cumpre 26% din actiunile Rompetrol Rafinare de la statul roman, contra a 200 de milioane de euro, bani pe care, insa, nu-i ia statul sa faca ce rea cu ei, ci trebuie sa-i puna intr-un fond de investitii, la care kazahii sa intre cu inca 800 de milioane de dolari si sa demareze investitii in industria din Romania. De asemenea, Patriciu a fost acuzat de procurori, intr-un dosar, ca, in calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, si-a insusit, in mod repetat in perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, suma de 85 milioane USD izvorata dintr-un acord al Rompetrol de pe vremea lui Ceausescu, cu Libia lui Gaddafi. In 2012, Tribunalul Bucuresti l-a achitat pe miliardar, insa decizia nu a fost definitiva. In ultima perioada, Dinu Patriciu nu s-a mai remarcat pe scena publica, avand si grave probleme de sanatate.